B2B Weesp

11 mei 2016

B2B Weesp 11 mei 2016


Ereridder

Het liet Cor van der Poel niet koud en mij ook niet. De onvolprezen oud-wethouder van Economische Zaken, initiatiefnemer van het Sluis-en-bruggenfeest, 24/7 Weesp-promotor, feestburgemeester tijdens Weesp 650 en nog honderd andere dingen werd tijdens de lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een oeuvreprijs, zo beschouwt hij het zelf. Bij mijn felicitaties na afloop wenkte hij naar de indrukwekkende versierselen op zijn borst en zei: "Hé, wel ridder hè...". Ik was blij dat hij het lintje niet geweigerd had, zoals hij zich ooit had voorgenomen voor het geval deze dag zou komen. U en ik kennen de ridder in kwestie al tien jaar als de aanjager, het geweten en de man met het oliespuitje van de IVW. Of als een bemoeizuchtige lastpak en betweter, dat kan ook. Die middag belde de ridder mij op met de vraag waarom er op WeesperNieuws.nl wel een groepsfoto, maar geen foto van de uitreiking van zijn ridderorde was opgenomen. Ik legde uit dat hij op het moment suprême zo geëmotioneerd was, dat eh... nou ja, het was geen al te sympathiek gezicht, zo'n jankende ridder. Aan de andere kant: die emotie was prachtig en ging diep. Brian Elings ving het schitterend in beeld, te zien op pagina 19. De ridder vertelde dat de emoties nogal los zitten door dat gedoe met dat herseninfarct, maar dat hij meende wat hij eerder had gezegd: dat het ereburgerschap van de gemeente Weesp, dat hem al veel eerder werd toegekend, voor hem de grootste betekenis heeft. We hingen op en ik dacht: een ereridder, als dat geen oeuvreprijs is!

André Verheul
hoofdredacteur B2B Weesp

Foto: André Verheul

Nieuws: Weesper Ondernemers Theater

Smartphone weer als nieuw
René de Bruijn repareert

Column Petra Berghuis
Uitschrijving verspert toegang tot rechter

Foto: Brian Elings

Coverstory
Hotel Hart van Weesp breidt uit

Column Niels van de Griend
Huis van je ouders kopen?

Het succes van Aaltje
Hollandse keuken op eigen wijze

Nieuws van de IVW
Cor van der Poel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Zakelijk entertainment tijdens 'Weesper Ondernemers Theater'

Foto: Marco Mekenkamp

De bibliotheek en de IVW trakteren Weesper ondernemers op een inspirerende avond over marketing en het kennen van je klanten. Karen Romme en Richard Bordes zijn de sprekers op deze avond, die op 7 juni plaatsvindt in theater City of Wesopa. "Ik noem het 'zakelijk entertainment'", zegt Reinier Mommaal van de IVW. "Zie dit als een try-out."

Met De Bibliotheek voor Ondernemers richt de vestiging Weesp van de Bibliotheek Gooi en Meer zich al langer op zelfstandige ondernemers. Mommaal vindt het zowel erg prettig als belangrijk om nu samen iets op te zetten. Dat wordt deze avond, onder de noemer: Weesper Ondernemers Theater. "We hebben in onze netwerken gezocht naar twee mensen die een goed verhaal kunnen vertellen. Die hebben we met Karen en Richard gevonden."

Karen Romme vertelt over Calimeromarketing, waar ze al een vracht aan boeken over heeft geschreven, en de manier waarop de mens achter een (klein) bedrijf een krachtig marketinginstrument kan zijn. Richard Bordes is een goeroe op het gebied van social media en gaat met de aanwezigen in de zaal op zoek naar de verloren klant. Herman Tuning, wethouder Economische Zaken, verricht de opening en na afloop is er volop gelegenheid voor bijpraten en netwerken met collega-ondernemers.

En dat alles in de sfeervolle setting van het kleine, maar fraaie theater City of Wesopa aan de Herengracht in Weesp. "Zodra je in een theater bent, ontstaat er een andere sfeer. Die zoeken we bewust op", legt Mommaal uit. Hij is erg benieuwd hoe de reacties zijn, want als het goed wordt ontvangen is de kans groot dat de IVW en de Bibliotheek voor Ondernemers vaker dit soort avonden gaan houden. "We gaan gewoon eens kijken of dit werkt. Maar ik zou het wel leuk vinden om dit in de toekomst vaker te gaan doen", aldus Mommaal, die binnen het IVW-bestuur kandidaat is om van de zomer de voorzittershamer over te nemen van Wim Zagt. Daarmee stuurt Mommaal al aan op wat Zagt eerder aangaf: dat de IVW wel een paar nieuwe activiteiten kan gebruiken.

Hoe dan ook: het eerste Weesper Ondernemers Theater is op 7 juni vanaf 19.30 uur. Een avond die is bedoeld voor professionals en ondernemers uit Weesp en omstreken. Leden van IVW en BVO hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 10,-. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via www.ivw-weesp.nl en www.bibliotheekgooienmeer.nl.

De Kwestie-Zand, deel 7

Foto: Christian Pfeiffer

De kwestie van de zandtransporten is nog steeds niet opgelost. Ook een alternatieve route stuit op weerstand.

Voor de grote nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder is enorm veel zand nodig. Dat zand wordt aangevoerd via schepen en moet het laatste stukje over land, via vrachtwagens: 280 per dag gedurende 125 dagen voor de eerste fase van het bouwproject. Maar wie wil er zo lang zo veel zandauto's voor z'n deur?

De oorspronkelijke route, via bedrijventerrein Noord, stuitte op weerstand van bedrijven die overlast vreesden. Ze tekenden protest aan en stapten naar de rechter. De ontwikkelaars meldden op 2 mei ineens voor een alternatieve route te kiezen: via de Korte Muiderweg en de Leeuwenveldseweg. Bedrijven blij, maar gemeente en bewoners van het Leeuwenveld bezorgd. Moeten die 280 zandauto's per dag nu echt over deze doorgaande weg, die dagelijks door vele tientallen schoolgaande kinderen wordt gekruist?

Waarom is dat vervoer van zand toch zo'n probleem? Wat ís eigenlijk het probleem? Leveren die zandauto's, over de openbare weg nota bene, nou echt zo veel overlast en onveiligheid op? Kan dit niet in een goed gesprek worden opgelost?

Burgemeester Bas Jan van Bochove wijst op de communicatie vanuit de ontwikkelaars, die op zijn minst onhandig genoemd kan worden. De bedrijven voelden zich overvallen door het bericht over de zandtransporten. Met een informatieronde voor bedrijven werd gepoogd het sentiment te keren, maar dat lukte niet. Nu voelen de bewoners zich overvallen door de alternatieve route. En ook nu volgt er snel een informatieavond. Die is gepland op 18 mei. Tot die tijd rijden er geen zandauto's.

Dubbel feest bij Enter Media

Weesper uitgever Enter Media had heel wat te vieren. Het WeesperNieuws bestond 25 jaar, terwijl de kranten die in de nieuwe gemeente Gooise Meren verschijnen de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek toegekend kregen.

Om in Weesp te beginnen: het WeesperNieuws vierde eind april het 25-jarig bestaan. De goedgelezen huis-aan-huiskrant vierde dat met een speciale bijlage, waarin niet werd teruggeblikt, maar juist vooruit werd gekeken: 'De Krant van de Toekomst.' Alle winkeliers kregen van het WeesperNieuws bovendien een taart aangeboden, gebakken door de Weesper bakkers Mühl en Abbekerk. Het was een kleine blijk van waardering voor de Weesper detaillisten die de krant met hun advertenties altijd mede mogelijk hebben gemaakt.

Prijs voor Nieuwsbladjournalistiek
Branchorganisatie NNP kende in dezelfde week de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek toe aan de serie 'Op weg naar de nieuwe gemeente' in het BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Deze serie verscheen drie maanden lang in de aanloop naar de nieuwe gemeente Gooise Meren. De jury was vooral te spreken over de apolitieke aanpak en de heldere vormgeving. Het is de derde keer op rij dat deze brancheprijs terechtkomt bij Enter Media, want in 2015 en 2014 won het WeesperNieuws de prijs.

Restaurant Rimini 2.0 aan Nieuwstad

Foto: Christian Pfeiffer

Aan de Nieuwstad is Il Bocconcino da Rimini opengegaan: het sfeervolle Italiaanse restaurant Rimini van de Achteromstraat, maar dan op een andere locatie en met een nieuw concept.

Tamara van Stroe: "Rimini was een groot succes, maar we konden maar met zijn tweeën in de keuken. In de zomer moesten we vaak mensen teleurstellen, dus werd het tijd voor iets nieuws." De beschikbare ruimte aan de Nieuwstad, waar vroeger kantoorvakhandel De Ark zat, bleek de ideale ruimte. Al moest er wel veel aan gebeuren. Er is ook een nieuw concept. Gasten betalen een vast bedrag en krijgen dan de keuze uit allemaal verschillende hapjes die in verschillende rondes besteld kunnen worden. "Vandaar ook de aangepaste naam. Zodat mensen wel weten dat het anders is. Maar de klassiekers van Rimini maken wel weer hun opwachting op de kaart, alleen dan in kleinere vorm", zo vertelt de trotse gastvrouw.

Nieuwe AH geeft impuls aan centrum

Foto: Christian Pfeiffer

De nieuwe Albert Heijn aan de Achtergracht is open. De vernieuwde supermarkt is ingericht met de modernste gemakken en met de verhuizing kan de bouw van het winkelcentrum eindelijk voort.

De nieuwe Albert Heijn is een stuk groter dan zijn voorganger en is zelfs groter dan de vestiging aan de Amstellandlaan. Supermarktmanager Roland Storm is trots op zijn nieuwe winkel en op het personeel dat in de dagen rond Koningsdag heel hard heeft gewerkt aan de verhuizing. Ook de Gall & Gall heeft een nieuw onderkomen. Veel Weespers namen de afgelopen dagen een kijkje in de nieuwe winkels.

De naastgelegen oude Albert Heijn wordt gesloopt, waarna hier ook nieuwe winkelruimtes komen. Welke is nog niet duidelijk. Hoe dan ook zorgt dit nieuwe winkelcentrum voor een belangrijke impuls aan het centrum van Weesp.

Smartphone als nieuw

's Avond ligt bedrijventerrein Noord er verlaten bij. Héél bedrijventerrein Noord? Nee, op één kamertje brandt nog licht. Daar repareert René de Bruijn van GSM365.nl smartphones en tablets voor bedrijven en particulieren. "Waterschade? Dat betekent meestal: in het toilet gevallen."

Foto: André Verheul

Eén moment van onachtzaamheid, je mobiele telefoon valt en je touchscreen ligt aan gruzelementen. Wie dat overkomt, kan meteen terecht bij GMS365.nl, gevestigd boven Vic's Snackbar aan de Hogeweijselaan, op dezelfde verdieping als Complicity. Hier schroeft René de Bruijn geduldig en met uiterste precisie het gebroken scherm los om er een nieuwe voor in de plaats te zetten. Twintig minuutjes later is de valpartij ongedaan gemaakt. Weer helemaal nieuw. Ook voor veel andere mankementen aan telefoon of tablet heeft hij een oplossing of een advies.

René begon zijn carrière ooit bij de huisdrukkerij van Abbott, toen nog Solvay. Na interne opleidingen schakelde hij over naar de afdeling Telefonie. Zo'n vijf jaar was hij telecommanager en verzorgde hij alle verbindingen binnen het bedrijf. "Daar is mijn belangstelling voor de telecomwereld ontstaan", zegt René. In 2008 besloot hij voor zichzelf te beginnen. "De telefoonwinkel in Weesp was net gestopt en ik dacht dat het slim was om in dat gat te duiken. Ik dacht: Weesp heeft 18.000 inwoners, iedereen heeft een telefoon, daar moet handel in zitten." Aanvankelijk was dat ook zo, maar na verloop van tijd kreeg René in de gaten dat de markt voor een telefoonwinkel in Weesp helemaal niet zo groot was. Een goede verklaring heeft hij er nog steeds niet voor. Voor zijn eenmanszaak was dat geen probleem. Moeiteloos schakelde hij naar het bedrijfsleven, waar hij zich voor allerlei telecomprojecten liet inhuren. Voor reparaties had hij niet echt tijd, dus die besteedde hij uit. Totdat de vraag naar reparaties zo groot werd dat hij besloot ze zelf te gaan doen en zich daar helemaal op toe te spitsen. Dat was in 2011. Sindsdien is het: 'GSM365.nl, voor al uw reparaties van telefoons en tablets'.

De techniek had hij zo in de vingers. "Ik heb wel cursussen gevolgd, maar het meeste leer ik van filmpjes op YouTube. Zelfstudie. Uiteraard weet ik wat ik doe als ik zo'n duur toestel uit elkaar schroef." Reparatie betekent in de meeste gevallen: vervanging van onderdelen. Bovendien beperkt hij zich tot Samsung en Apple. Meest voorkomende klacht? "De uitgebluste accu. Met vlak daarachter het gebroken scherm", zegt René. Ook waterschade komt vaak voor. "Vaak doen mensen daar nogal geheimzinnig over, maar dan blijkt het toestel in het toilet te zijn gevallen. Nou, daar hoef je niet geheimzinnig over te doen hoor. We hebben hier 3 à 4 wc-gevalletjes per week."

Column

Uitschrijving verspert toegang tot rechter

Lege vennootschappen zijn een doorn in het oog van de Nederlandse overheid. Om misbruik van deze vennootschap te voorkomen, ziet zij het liefst dat een lege vennootschap wordt geliquideerd en uitgeschreven. In verschillende fiscale wettelijke regelingen wordt zelfs liquidatie van de vennootschap als voorwaarde gesteld voor toepassing van de fiscale faciliteit. Op zichzelf niet verkeerd, maar let wel op. Het te vroeg liquideren en uitschrijven van een vennootschap kan je duur komen te staan.

Het gevolg van liquidatie en uitschrijving van een vennootschap is dat de vennootschap ophoudt te bestaan. Dit betekent dat de vennootschap voor de Nederlandse wetgeving niet meer bestaat. De vennootschap kan vanaf het moment dat zij uitgeschreven is bij de Kamer van Koophandel geen rechtshandelingen meer verrichten. Dit betekent ook dat jij niet kunt optreden als vertegenwoordiger van de inmiddels uitgeschreven vennootschap. Heel vervelend wanneer de uitgeschreven vennootschap nog iets te vorderen heeft van de belastingdienst en de belastingdienst je teruggaveverzoek afwijst. Of wanneer er na de uitschrijving een discussie met de belastingdienst ontstaat over de belastingheffing van de geliquideerde vennootschap over verstreken jaren.

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van de belastingdienst kun je vrij gemakkelijk de hulp van de rechter inschakelen. Dit kan echter alleen als de vennootschap nog is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alleen dan kan de vennootschap rechtshandelingen verrichten. Wanneer de vennootschap is uitgeschreven, verloopt het proces een stuk lastiger. Voordat je je geschil dan kunt voorleggen aan de rechter moet je de rechter eerst verzoeken om de vennootschap te laten herleven. In een afzonderlijke procedure moet je de rechter ervan overtuigen dat er voldoende aanleiding bestaat om jouw vennootschap te laten herleven. Een procedure die tijd en geld kost. Alleen als de rechter aan je verzoek tegemoetkomt, kun je daarna een procedure starten tegen de uitspraak van de belastingdienst. Wijst de rechter je verzoek af of sla je deze stap over, dan wordt je beroep tegen de beslissing van de belastingdienst zonder meer door de rechter afgewezen.

Wat voor een gerechtelijke procedure tegen de belastingdienst geldt, geldt in dit geval ook voor andere gerechtelijke procedures. De rechter doet alleen uitspraak indien de vennootschap is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of de rechter de vennootschap heeft doen herleven.

Doe dus even een stapje terug als je voornemens bent om jouw vennootschap uit te schrijven en overzie jouw situatie even rustig. Hoe groot is de kans dat jouw vennootschap nog moet optreden in een gerechtelijke procedure?

De stad levendig houden

Hotel Hart van Weesp breidt capaciteit uit

Foto: Brian Elings

Het blijft echter niet alleen bij de uitbreiding van het hotel met 22 kamers in de nieuwbouw aan de Herengracht. Ook het oude gedeelte is bezig met een prestigieuze upgrading: een nieuwe entree met een lounge, een uitbreiding van het ontbijtgedeelte en een grotere backoffice met storeruimte voor koffers en meer. Het bruist aan de Herengracht. Als er dan toch nog wat te wensen overblijft dan is dat een terras aan Smal Weesp. Jansen: "Daar zijn we druk over met de gemeente in gesprek. Ik hoop op een positieve uitkomst."

Je durft wel, zo'n grote uitbreiding?
"Het was echt hard nodig. Het oude Hart zat regelmatig helemaal vol, we kwamen kamers tekort. Vanaf april loopt het storm en dan is het heel vervelend dat je als enige hotel van Weesp nee moet verkopen. Af en toe is niet erg, maar het kwam te vaak voor. We zijn daarom waanzinnig wijs met de luxe kamers die we onze gasten nu kunnen aanbieden."

Net zo mooi van binnen als van buiten?
"We hadden deze huisjes aan de Herengracht al zeven jaar in ons bezit, maar het wachten was op alle vergunningen. De panden hadden al een historische aanblik, maar renovatie zat er niet in, met name vanwege de te lage verdiepingen. Die zijn niet meer van deze tijd. Maar ons geduldig wachten is beloond. We hebben op dezelfde prachtige locatie nu nieuwbouw neergezet die van de buitenkant niet te onderscheiden is van de oudbouw. Al het gemopper over het slopen is ook meteen verstomd: het heeft dezelfde historische aanblik als de huizen van vroeger, maar dan aangepast aan de eisen van de huidige tijd.

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Veel toeristen, dat is goed voor Weesp

Met 22 kamers?
"De ruimte binnen in het pand is ongelooflijk. Elke kamer heeft haar eigen stijl en eigen kleur: we hebben de rode luxe kamers waar je met een bedbank ook met vier personen kan slapen, de wat kleinere charmekamers op de middenverdieping in de kleur groen en bovenin de blauwe cosy- en twinkamers waar je slaapt onder de beschutting van het schuine dak. Elk met een luxe badkamer. De kamers zijn nu een maand in gebruik en we krijgen alleen maar leuke reacties."

Wie zijn de gasten?
"Naast de vaste gasten – zo'n 30%, die doordeweeks in Weesp verblijven vanwege hun werk voor veelal DENSO en Abbott - zijn de gasten vooral toeristen. Uit Nederland en Duitsland, maar ook Engeland en nu hebben we zelfs gasten uit Letland. Mensen van over de hele wereld komen naar Weesp toe en dit is al een paar jaar gaande. De belangstelling neemt nog steeds toe."

Komen ze voor Weesp?
"Dat zou te mooi zijn. Nee, ze komen vooral voor Amsterdam. Amsterdam is booming en dan is een verblijf in Weesp ideaal: lekker uit de drukte, zeven minuten van het station en dan zit je met vijftien minuten in hartje Amsterdam. Ideaal. En voor veel toeristen is Nederland toch maar heel klein: Weesp ligt lekker centraal en van hieruit is veel goed te bereiken. Nu in deze maanden combineren mensen de Keukenhof graag met een dagje Amsterdam of andersom."

Gaat Weesp aan ze voorbij?
"Nee, helemaal niet. Mensen zijn juist erg aangenaam verrast over Weesp. Het is toch ook prachtig hier: de Kom, het museum, de molens, de Vecht, zeker nu het steeds gemakkelijker wordt om een bootje te huren. Dus na dat dagje Amsterdam kiezen mensen ook steeds vaker voor een dagje Weesp. Aan mij zal het niet liggen, ik leg ze uit wat ze allemaal kunnen vinden in Weesp."

Doet Weesp wel genoeg aan haar gastvrijheid?
"Met de club Weesp Marketing gaan we natuurlijk de goede kant op en staan de neuzen steeds vaker dezelfde kant op. Maar het kan beter. Ikzelf zou graag zien dat de horeca en de winkeliers elkaar beter zouden versterken en meer samen zouden optrekken. Neem bijvoorbeeld het winkelen met Luilak. Hartstikke leuk de Vroege Vogel Actie, maar waarom zou je je alleen beperken tot de ochtend? Maak er een complete feestdag van, dat trekt meer mensen. De samenwerking kan echt veel beter. Maar je ziet ook dat alles valt of staat met vrijwilligers."

Je doelt op het verdwijnen van evenementen?
"We zullen echt ons best moeten doen om de evenementen te behouden die we nog hebben. Daar leeft een stad van op. Maar het zijn wel altijd vrijwilligers die de kar moeten trekken en die zijn in deze tijd steeds moeilijker te vinden. Neem nu Koningsdag. Bijna was die traditionele feestdag ook verdwenen. Eén iemand heeft vorig jaar de organisatie op zich genomen, dat kon niet doorgaan zo. Pas toen echt de stekker uit het evenement leek te worden getrokken stond er een groep enthousiastelingen op. Fantastisch natuurlijk, maar zo enorm kwetsbaar."

Kan de gemeente meer betekenen?
"Ik vind dat de gemeente alles wat reuring brengt in Weesp zou moeten omarmen. Goed dat de botenhelling aan de Nijverheidslaan nu eindelijk gerealiseerd wordt: Weesp als waterstad, dat moet je promoten. Zelf denk ik na over het organiseren van een Nederlandstalig festival in Weesp, maar hoe dat precies moet weet ik ook nog niet. Ach, je probeert zo nu en dan wat en dan is het fijn als de gemeente positief zou meedenken."

Waarom zou Weesp de toerist nog meer moeten omarmen?
"Omdat het goed is voor de stad. Toeristen geven hier hun geld uit, ook als ze alleen maar in Weesp zijn omdat ze Amsterdam bezoeken. Ik wijs ze de weg naar restaurants, winkels en promoot evenementen. Ik geef ze allerlei tips over wat ze kunnen doen en echt: mensen vinden Weesp onverwacht fantastisch. We beseffen misschien zelf onvoldoende wat voor goud we in handen hebben."

Weesps feestje

De nieuwbouw van Het Hart van Weesp kwam bijna volledig tot stand met Weesper bedrijven. Zo zette Stork Architectuur zijn handtekening onder het ontwerp, staat Ten Have Installaties garant voor de verwarming en het sanitair en zorgde Pover Schilders dat alles strak in de verf kwam te staan.

Hotel

Boekingen voor overnachtingen worden nog maar zelden rechtstreeks gedaan, mensen gebruiken daarvoor eerder bookingsites als Booking.com en trivago. nl.

Hotel Het Hart van Weesp heeft zich sinds een paar jaar aangesloten bij de Charmehotelketen.

Het Hart is het enige hotel. Is er voldoende slaapplek in Weesp? Ervaar je concurrentie van de B&B's en Airbnb's?
"Totaal niet, er is ruimte genoeg voor allemaal in Weesp… Iedere gast moet kunnen slapen waar hij wil, het is juist prettig dat een toerist meerdere keuzes heeft in verschillende prijsklassen, en al is het niet vandaag, misschien komt hij morgen wel naar jou. De B&B's en het hotel werken juist samen en als de een vol is verwijst hij naar de ander. Dat is de spirit in Weesp en die zouden we verder moeten uitbouwen, willen we de stad levendig houden."

Ben je bang voor concurrentie in de buurt?
"Nee. Natuurlijk is er wel eens sprake van het bouwen van nieuwe hotels in de buurt. Zo was Van de Valk serieus bezig met een hotel langs de A1, maar zover ik weet gaat dat niet door. Ik ben er niet bang voor. Een dergelijk hotel trekt een totaal ander publiek dan Het Hart van Weesp."

En zo is ineens Het Hart van Weesp al 20 jaar een begrip?
"Ja, de tijd vliegt. En als hotel probeer je steeds mee te gaan met je tijd. De klapper van de nieuwbouw en uitbreiding is natuurlijk fantastisch. Ik verheug me op de nieuwe entree en wat de 'oude' kamers betreft, die gaan we beetje bij beetje moderniseren. Het is nooit saai in een hotel, haha."

En ook de feestzaal blijft zoals het is?
"Dat is een heerlijke gezellige zaal. Ik geniet er zelf enorm van als hij in gebruik is. Steeds meer groepen weten hem te vinden. Zoals de maandelijkse dansavond 'Dansen bij Jansen' voor 25-plussers, de inloopmeezingavonden met de Citysingers, het biljarten op maandag, het is allemaal beregezellig. En met de nieuwbouw hebben we het helemaal goed voor elkaar: onze gasten kunnen op feestavonden in ieder geval heerlijk rustig slapen en dat is een fijne wetenschap."

12 / 20

Column

Huis van je ouders kopen?

Het lijkt zo aantrekkelijk: je ouders hebben een eigen huis, willen dat eigenlijk wel verkopen, maar toch er nog even in blijven wonen. Er zit nog maar een hele kleine hypotheek op het huis, dus er zijn vele manieren om de koopsom te betalen. Zware financieringslasten lijken niet aan de orde. Ouders betalen huur en daarmee kun je weer je box 3-belasting betalen. En dan hebben we het nog niet eens over de extra bonus: bij overlijden van je ouders is (in beginsel) geen erfbelasting over de woning verschuldigd!

Op de website van een bekende koop/verkoopsite staat: 'als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook'. Dat blijkt onverkort te gelden voor de hierboven vermelde verleiding. Er zijn nogal wat aandachtspunten, maar er schuilt ook een wurgslang onder het gras. Eerst maar de aandachtspunten.

Box 3 is zo'n aandachtspunt: je betaalt gedurende al die jaren box 3-belasting over de waarde van de woning. De te ontvangen huur is dan overigens weer onbelast. Ander aandachtspunt is de betaling van de koopsom. Zoals aangegeven kan een betaling geschieden op verschillende wijzen.

Indien er nog een hypotheek moet worden afgelost en ouders nog wat geld op de bank willen hebben, zou een gedeelte van de koopsom daadwerkelijk moeten worden betaald aan je ouders. Het restant van de koopsom zou kunnen worden schuldig erkend. Deze lening moet heel erg goed worden overdacht en vastgelegd. Mogelijk zou een gedeelte eventueel later weer kunnen worden kwijtgescholden. Wat dat betreft zijn er dus meerdere wegen die naar Rome leiden.

Maar let op. In elk geval is 2% overdrachtsbelasting verschuldigd over de koopsom (of de waarde als die hoger is dan de koopsom). Kortom, aandachtspunten te over, maar de klapper komt nog.

De klapper is de hoogte van de huursom. Er is namelijk een sneaky bepaling in de successiewet op grond waarvan je mogelijk toch nog erfbelasting moet betalen over de woning die je ooit al had overgenomen van je ouders.

Dat is niet het geval indien de door ouders betaalde huur 6% van de WOZ-waarde van de woning in onbewoonde staat bedraagt. In de meeste gevallen komt die huursom dan behoorlijk hoog en vaak voor ouders te hoog uit. Maar er is eigenlijk geen andere weg als ouders in de woning blijven wonen. Je moet het wel op deze wijze doen, anders loop je alsnog in de bijl van de erfbelasting, terwijl dat nu juist de bonus was om de hele transactie aan te gaan.

Begin dus bij het eind en stel eerst vast of betaling van die huursom wel tot de mogelijkheden behoort. Levert dat geen grote problemen op, ga dan eens nadenken over de andere aandachtspunten.

Het succes van Hollandse keuken op eigen wijze

Gijs Numan en Jordi Dekker over hun succesvolle restaurant Aaltje in Weesp

Restaurant Rubens aan de Herengracht in Weesp moest twee jaar geleden de deuren sluiten omdat er onvoldoende loop in de zaak zat. Gijs Numan en Jordi Dekker namen de zaak over en hernoemden het Café Restaurant Aaltje. Het zit er nu elke dag vol. Wat is hun geheim?

Foto: Christian Pfeiffer

Laten we eerlijk zijn: de voorganger van Aaltje, Rubens, zat op het laatst niet meer echt vol. Dat is met een restaurant van dit formaat, met 80 stoelen, wel een must voor de sfeer. Wie binnenstapt wil ondergedompeld worden in een bad van rumoer en bourgondische gezelligheid. "Exact", roepen de twee.

"Toen we begonnen zijn we dan ook heel gericht gaan werken met een concept, een doelgroep en een vaste formule", zo vertelt Gijs (36). "Het is Aaltje, met een Hollandse keuken op eigen wijze. Dat is onze leidraad en alles moet daarbinnen passen. Dat komt ook: ik vind dat de ouderwetse gezelligheid een beetje uit de horeca verdwijnt. In dit pand past natuurlijk ook geen moderne zaak met koele kleuren. Het moet laagdrempelig en knus zijn."

Aaltje was daarmee vanaf het begin een succes, zo blikt Jordi (30) terug. "Vanaf het begin hebben we veel in ons imago geïnvesteerd. Dat merkten we." Toch kwam er na de eerste zomer wel een terugval. Gijs: "We hadden ons te veel gericht op de kwaliteit van de keuken en de bediening en we vergaten daarmee onze marketingactiviteiten. We moesten opnieuw aan de bak. Een omslagpunt was de introductie van thema-avonden en aanbiedingen zoals Barry's Bingo. Dat was een schot in de roos." Sindsdien is er vaak een speciale actie.

"We lopen nu in het weekend opnieuw tegen onze grenzen aan. Soms draaien we zelfs twee shifts. De uitdaging ligt de komende maanden vooral in het hoog houden van de kwaliteit en het tempo. We zouden het liefst ook in het weekend het zaaltje aan de achterkant erbij betrekken, maar we vinden dat nog wel eng. We hebben eerst twee nieuwe, grotere ovens besteld, want je moet het natuurlijk wel aankunnen en de gezelligheid niet verliezen. Iedereen die hier zit moet goed en makkelijk eten. Deze zomer hebben we de koelingen en de opslag flink aangepakt. Die waren sinds de bouw van The Londoner, ruim 30 jaar geleden, niet meer aangepakt en hoognodig aan vervanging toe."


Weesp Gastvrij
Naast Aaltje is Gijs ook een van de initiatiefnemers van Weesp Gastvrij. Waarom? "Ik vind dat we als Weesp onszelf meer moeten verenigen. Het is een prachtig stadje en we zijn er allemaal bij gebaat als iedereen dat weet. En dan vooral de inwoners van de regio. Iemand uit Ankeveen die een gezellig avondje uit eten wil en in zijn auto stapt moet een keuze maken: rechtsaf naar Hilversum of linksaf naar Weesp. Mede door Weesp Gastvrij hoop ik dat die keuze straks automatisch linksaf, Weesp, wordt. Het is hier zo mooi en je kunt hier op heel veel plekken een lekker hapje en drankje doen."

Terug naar Aaltje. Wat is de volgende stap? "De komende jaren zullen, nu de keuken praktisch helemaal af is, investeringen in het interieur en het terras gedaan worden. Kijk, deze stoelen en tafels zijn natuurlijk nog prima, maar ze staan hier al jaren. Buiten willen we het terrasmeubilair vervangen. Al moet dat na de investering van de ovens nog even tot volgend jaar wachten. Er komt vast ook wel weer wat nieuws op ons pad, want zo zijn ondernemers natuurlijk: steeds wat nieuws proberen."

19 / 20

Foto: Brian Elings

Cor van der Poel Ridder in Orde Oranje-Nassau

Cor van der Poel is tijdens de lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitvoerend-secretaris van de IVW was er diep door geraakt en is zo trots als een pauw.

Aan de opsomming van maatschappelijke verdiensten van de dit jaar 80 jaar geworden Weesper lijkt geen einde te komen. Van jongs af aan was en is Cor in de weer bij tal van organisaties. Een kleine greep: Jeugdraad Weesp, WFC Rapiditas, het Sluis-en-bruggenfeest, Weesp 650, de VVD (waarvoor 10 jaar als wethouder), de Weesper Stads Partij, de Gewestraad Gooi en Vechtstreek, trouwambtenaar en uiteraard bedrijvenvereniging IVW. Burgemeester Van Bochove sprak van "een ontembare energie en gedrevenheid".

Bij zo'n staat van dienst horen onderscheidingen. Cor was al eerder uitgeroepen tot Ereburger van de stad Weesp, kreeg de Sportlegpenning voor zijn verdiensten als wethouder van sport en ontving later ook de Erespeld van de stad Weesp voor zijn onvergetelijke bijdrage aan het stadsfeest Weesp 650 in 2005, het jaar dat hij ook voor de IVW actief werd. Dat Cor nooit een koninklijke onderscheiding kreeg, deed hem niet zo veel. De Weesper onderscheidingen waren hem veel meer waard. En dat blijft zo, hoewel het ridderschap hem zeer verguld. "Ik beschouw het als een oeuvreprijs", zei hij. Met recht. Het komt zelden voor dat iemand niet 'zomaar' Lid, maar zelfs Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wordt op basis van lokale activiteiten. Het zegt alles over de inzet die Cor van der Poel heeft getoond voor de stad waar hij zijn hart aan heeft verpand en de samenleving die hem zo dierbaar is.

De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau raakt Cor van der Poel zeer. Tijdens de uitreiking wist hij zich in dit mooie moment gesteund door deze groep dierbare vrienden. Foto Brian Elings.

Roldeuren extra beveiligen

Roldeuren blijven geliefd bij het inbrekersgilde. Ze zijn extra te beveiligen en dat heeft zin. Zo mislukte een inbraak op 13 maart bij een bedrijf aan de Flevolaan omdat de eigenaar zijn rolluik op advies van de IVW extra had beveiligd.

In de periode februari-april zijn er vijf inbraken gepleegd op het bedrijventerrein Noord. Bij drie daarvan is iets buitgemaakt. Daarnaast waren er nog drie mislukte pogingen tot inbraak en een diefstal uit een bedrijf. Het KVO-gebied in Weesp was minder inbraken en pogingen gewend, dus deze cijfers moeten we beschouwen als een wake-upcall.

Wijkagent Walter Langerdorff meldt dat bij verschillende inbraken sporen zijn aangetroffen en bewakingsbeelden zijn gemaakt. Dat wordt uiteraard allemaal onderzocht. Verder wijst hij op sleutelkastjes die bij sommige bedrijven buiten het pand hangen. Let er wel goed op dat deze sleutelkastjes goed vastzitten en niet gemakkelijk te openen zijn door onbevoegden. Inbrekers kunnen anders gebruik maken van deze sleutelkastjes. In Weesp is dit al gebeurd.