B2B Weesp

12 juli 2018

B2B Weesp 12 juli 2018


3 / 20

Wijsheid

In haar roman 'De Zangbreker' laat Carolina Trujillo een ondernemer, een fantastisch personage, strooien met korte uitspraken die een boodschap van wijsheid bevatten. Hij laat deze aforismen op bordjes schrijven en hangt ze op in zijn onderneming, wat een bordeel is overigens. Aan die bordjes moest ik denken tijdens het buitengewoon boeiende gesprek met Theo van Kan, bekend ondernemer te Weesp. Ook hij kan er wat van. 'Je moet niet vechten als je niet kunt winnen.' Of: 'Ik zoek de problemen niet op, maar ga ze ook niet uit de weg.' Sommige zijn Cruijffiaans: 'Ik hoef niet te winnen, als ik maar niet verlies.' Maar de mooiste is toch wel deze: 'Langetermijnplanningen zijn niks voor mij, want je weet nooit wat er morgen gebeurt.' Het tekent de ondernemer Van Kan, die zich niet in een hokje laat stoppen. Er zullen best mensen zijn die wat op zijn stijl van opereren aan te merken hebben, maar voor mij is Theo van Kan vooral die markante, eigenzinnige en - overall - succesvolle ondernemer. Waar je zelfs een tweedehandsauto van had kunnen kopen, ware het niet dat hij daarmee is opgehouden. Zo, nu stoppen we met de heldenverering. Het interview staat in deze laatste B2B voor de zomervakantie. Een fijne vakantie gewenst.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Marieke van Veen

Economie Metropoolregio Amsterdam groeit

Wat doen we met
Flevolaan 8?

Investeerder vraagt om
suggesties

Foto: André Verheul sr

Column Koen Horseling

Cryptovaluta een (fiscale) black box?

Klein bedrijf, grote dingen

Op bezoek bij Airworks

Interview Theo van Kan

'Ik heb de drang
om te presteren'

Column Niels van de Griend

Digitale nalatenschap

KVO wordt
parkmanagement

Nieuwe aanpak via de IVW

Een nieuwe boekhandel

Open in september

Nieuws van de IVW

Economie Metropool- regio Amsterdam groeit, werkloosheid daalt

Foto: Pexels

De economie van de Metropoolregio Amsterdam groeit in 2018 naar verwachting met 3,7 procent. In 2019 zal dat 3,2 procent zijn. Daarmee ligt de economische groei van de metropoolregio 0,5 procentpunt hoger dan die van de rest van Nederland. De werkloosheid daalt naar verwachting van 4,9 procent in 2017 naar 4 procent in 2018, en 3,6 procent in 2019. De daling van de werkloosheid is het sterkst onder laag- en middelbaar opgeleiden.

Dit staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018, die onlangs zijn gepubliceerd. Hierin staan de nieuwste cijfers over de economische ontwikkeling in de 33 gemeenten van de Metropoolregio (waaronder Weesp), die zo'n 2,5 miljoen inwoners telt. Door deze economische groeicijfers hoort de Metropoolregio Amsterdam bij de vijf sterkst groeiende grootstedelijke regio's in Europa, samen met Londen, Stockholm, Warschau en Praag.

Uit de verkenningen blijkt dat de economie van Gooi en Vechtstreek eveneens groeide tot en met 2017, weliswaar in een iets langzamer tempo dan het MRA-gemiddelde. Naar verwachting blijft de economie ook in 2018 en 2019 volgens ditzelfde patroon groeien. De groei is vooral te danken aan (groot)handel en ontwikkelingen op de woningmarkt. Van de deelregio's heeft Gooi en Vechtstreek verhoudingsgewijs de meeste zzp'ers, zelfs meer dan Amsterdam. Wimar Jaeger, regiovoorzitter Economie: "Uit de verkenning wordt duidelijk dat Gooi en Vechtstreek de laatste twee jaar het been bijtrekt, maar we zijn er nog lang niet. Het is belangrijk om werkgelegenheid in onze regio te behouden. Het hoge aantal zzp'ers is een kwaliteit, maar maakt ons ook kwetsbaar."

De hele metropoolregio is in trek als woonplaats. Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen van binnen én buiten de regio. In Gooi en Vechtstreek is er per saldo een inkomende pendel vanuit Almere/Lelystad en er werken meer mensen uit Gooi en Vechtstreek in Amsterdam dan andersom. Wat verder uit het rapport blijkt is dat de werkgelegenheid in de Metropoolregio Amsterdam blijft groeien: in 2018 met 2,6 procent en die groei zal naar verwachting in 2019 2,1 procent zijn. Daarmee zakt de werkloosheid weer tot op het niveau van vóór de crisis. Er is krapte op de arbeidsmarkt in de bouw, de installatietechniek, de glastuinbouw en de ICT. Belangrijke oorzaken van de economische groei zijn aantrekkende investeringen in ICT-dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterke internationale concurrentiepositie. De Metropoolregio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, ook internationaal.

Café-restaurant De Eendracht bijna open

Foto: Sjoerd Stoop

Aan het Grote Plein wordt hard gewerkt aan de verbouwing van het voormalige kantoor van ABN Amro. Dit wordt straks dé ontmoetingsplek van Weesp voor een kopje koffie, een lunchbroodje of een hapje eten. Café-restaurant De Eendracht gaat in september open.

De draden hangen nu nog aan het plafond, op de grond moet je oppassen dat je niet struikelt over buizen of balken. En waar straks op de achtergrond een fijn muziekje moet klinken hoor je nu nog het lawaai van zagen en boren. Restaurantmanager Damy Schuhmacher tovert een plattegrondje tevoorschijn. "Zo moet het gaan worden. Als je binnenkomt heb je meteen de bar, waar je plaats kunt nemen. Verdeeld over het restaurant komen vanzelfsprekend meerdere tafeltjes waar je altijd wel een plekje moet kunnen vinden." Maar voor het zover is, moet er nog heel veel gebeuren. Want een oud bankkantoor omtoveren tot een café-restaurant is niet makkelijk. "We moeten van een zakelijke ruimte een heel sfeervol geheel gaan maken. Maar dat komt wel goed. We hebben al veel gesloopt om te vervangen. Maar dat kan niet overal", vertelt Demy, terwijl hij de loodzware deur van de oude kluis met veel kracht open duwt. "Deze kluis kan niet weg. We hebben nu besloten om er een inloopkoeling van te maken. Achter de kluis zit een lege ruimte waar eerst de geldautomaat was, met een aparte deur aan de achterkant. Daar gaan we straks ons vuil verzamelen, zodat de buurt geen last heeft van containers op straat."

Kortom: alle lichten staan op groen voor de opening van café-restaurant De Eendracht. Schuhmacher: "We hopen echt een aanwinst voor Weesp te gaan worden. Zowel van binnen als van buiten gaan we er iets heel moois van maken."

Nieuwe ontsluitingsroute

Over drie, mogelijk vier jaar rijden we via een gloednieuwe weg van Weesp naar de A1 (en terug). Deze nieuwe ontsluitingsroute loopt door de Bloemendalerpolder, aan de kant van het kanaal. De aanleg ervan kent nu al de nodige hindernissen.

Liefst veertien bezwaren op het gebied van natuurbescherming hebben de boel vertraagd, meldt wethouder John Vos (WSP). "En we zijn nog steeds niet helemaal uit die bezwaarprocedure." Daarnaast was het wachten op het Rijk, dat een brug moet aanleggen tussen de op- en afrit van de A1 en de zes meter lager gelegen polder. "Bij het Rijk weten ze nu welk departement dat moet doen. In 2019 kan begonnen worden met de aanleg ervan, de huidige verwachting is dat de weg in 2021 klaar is."

Afgesproken is dat de weg aangelegd wordt door de projectontwikkelaars van Weespersluis. Onderdeel van die afspraak is dat de weg er moet liggen voordat de 841e woning wordt gebouwd. In totaal komen er in Weespersluis 2750 woningen.

De nieuwe ontsluitingsweg betekent ook veel voor het bedrijfsleven. De aansluiting zal zijn op de Hogeweijselaan, vlak bij het spoorviaduct. De route van de A1 naar bedrijventerrein Noord wordt bijna twee kilometer korter. De route van de A1 naar de Nijverheidslaan wordt daarentegen bijna twee kilometer langer.

Geldbedrijven komen geld brengen

Foto: Sjoerd Stoop

Geldservice Nederland en G4S Cash Solutions hebben bijna 1600 euro gedoneerd aan de Weesper speeltuin Don Bosco.

GSN is in Weesp gevestigd en telt en distribueert het geld voor grote banken. G4S zorgt voor het vervoer met de geldauto's. De medewerkers van beide bedrijven houden jaarlijks een gezamenlijke lunch, waarbij geld wordt ingezameld voor een goed doel. De directies verdubbelden de opbrengst van de medewerkers.

De Weesper speeltuin Don Bosco aan de 's-Gravelandseweg kan het geld goed gebruiken, zegt voorzitter Judith van den Briel. Er is ook al een bestemming voor. "We hebben net een grote nieuwe grasmaaier aangeschaft en daar hebben we de bijdrage bij gedaan."

Volgende stap naar fusie met Amsterdam

Foto: Sjoerd Stoop

Het stadsbestuur van Amsterdam bracht 3 juli een bezoek aan Weesp. Er was een boottochtje over de Vecht, maar er moest ook gewerkt worden.

Amsterdam hield de collegevergadering in de raadzaal van Weesp. Het college gaat op tournee door de stadsdelen en het is geen toeval dat Weesp als eerste op dat reisschema staat. De aanstaande fusie met Weesp is ook voor Amsterdam bijzonder en ingrijpend. Met dit bezoek wil het Amsterdamse stadsbestuur haar oprechte belangstelling voor het nieuwe gebiedsdeel tonen. De Amsterdammers keken hun ogen uit in het 18e-eeuwse stadhuis, met z'n marmeren vloeren en rococo stucwerk.

Na de collegevergaderingen (Weesp en Amsterdam vergaderden apart) tekenden de burgemeesters Bas Jan van Bochove namens Weesp en Jozias van Aartsen namens Amsterdam het convenant over de werkafspraken die leiden tot de ambtelijke fusie van beide steden per 1 april 2019.

De Rotaract Club Gooi- en Vechtstreek heeft een vette cheque kunnen overhandigen aan voormalig hockeyinternational Minke Booij van Spieren voor Spieren. Het geld kwam onder meer binnen via 'Cycling for Charity 2018' op zaterdag 16 juni, een sponsortocht waarbij de deelnemers zichzelf uitdaagden zo vaak mogelijk per racefiets de lastige Col Du Grand Ballon in de Vogezen te beklimmen. De meeste deelnemers waren afkomstig uit Weesp en hun deelname werd bovendien mogelijk gemaakt door een aantal sponsors uit Weesp. Edwin Selissen van Bouwconsult BV uit Weesp was een van de deelnemers. Hij meldt op Facebook: "Het was een enerverende dag. Graag wil ik alle sponsors bedanken. Dankzij alle gulle donaties is er ruim 15.000 euro opgehaald."

Wat doen we hiermee?

Ondernemer / investeerder Carlo Bogerd heeft sinds een tijdje het lege bedrijfspand naast het nieuwe Theaterpand aan de Flevolaan in zijn bezit. De vraag is: wat moet hij ermee? Niet omdat de zakenman zelf niets kan verzinnen, maar omdat hij er het liefst een breedgedragen idee ten uitvoer wil brengen.

Foto: Marieke van Veen

Bogerd kocht het leegstaande pand aan omdat hij er potentie in ziet: "Dit is een bijzonder stukje industriegebied. Het ligt aan de rand van industrieterrein Noord, waar onlangs ook al bedrijfspanden zijn verbouwd tot appartementen en een theaterpand met escaperoom. Hierdoor rukt het op naar de 'bewoonde wereld'. Er zijn mooie bestemmingen voor dit gebouw te bedenken. Ik roep Weespers op om met mij mee te denken. Ik wil hiermee voorkomen dat ik een herontwikkeling in gang zet waarvan men later zegt: jammer, iets anders was veel beter geweest."

De Weesper gaat er blanco in: "Het moet commercieel wel kunnen natuurlijk, maar verder sta ik overal voor open. Ik zat zelf te denken aan een businesscenter voor startende ondernemers. Maar toen ik dat aan kennissen vertelde, kwamen die met heel andere ideeën. De een had het over een centrum voor (para)medische beroepen, de ander opperde een broedplaats voor IT'ers. Zo zijn er tal van mogelijkheden, maar waar is in Weesp nou écht behoefte aan? Ik zou het zelf het mooist vinden als de bedrijven die straks hun intrek in het pand nemen faciliteiten zouden kunnen delen en elkaar versterken en inspireren."
Het 1500 m2 grote pand transformeren tot appartementencomplex, zoals ook al op de hoek Flevolaan / Amstellandlaan is gebeurd, ziet Bogerd (nu) niet zo zitten. "Er wordt al veel gebouwd in Weesp en werkgelegenheid is ook heel belangrijk. Maar ik sluit het ook niet helemaal uit. Ook omdat er sprake is van woningbouw op de Rijnkade. Als dat ervan komt, zou dit stukje industrieterrein ook bij die nieuwe woonwijk kunnen worden betrokken. Maar dat is iets voor de toekomst." De investeerder gaat het pand aan de buitenkant alvast wat opknappen en hoopt ondertussen goede ideeën binnen te krijgen. Mensen kunnen hem bereiken via carlo.bogerd@ttl-compagnie.nl. Alle plannen zijn welkom: van ondernemers die interesse hebben in een deel van het pand tot burgers die in het algemeen belang van Weesp hun ideeën met Bogerd willen delen.

Bowlingcentrum

De zoektocht van Bogerd haalde eerder al het WeesperNieuws. Lezers reageerden met uiteenlopende suggesties. Een uitgaanscentrum met bowlingbaan werd een paar keer genoemd, net als iets avontuurlijks voor kinderen, zoals Balorig of Monkey Town.

Column

Cryptovaluta een (fiscale) black box?

11 juni 2018, na een hack op handelsplatform Coinrail in Zuid-Korea dalen de koersen voor de cryptovaluta fors. De bitcoin verloor 12%. Het fenomeen cryptovaluta veronderstel ik bekend. Een regulier betaalmiddel is het in het 'legale' circuit nog niet. Vaststaat dat een alternatieve valuta omgerekend naar regulier geld een waarde heeft. Men kan door het inzetten van computerrekenkracht de valuta creëren: het zogenoemde 'mining'. De waarde en de creatie dient ook fiscaal duiding te krijgen.

Op 7 juni heeft de staatssecretaris vragen beantwoord van de Eerste Kamer. Naast fiscale aspecten wordt geantwoord op toezichthoudende aspecten. In het licht van de gepubliceerde antwoorden behandel ik in het kort de situatie van een particulier die zich in de privésfeer bezighoudt met cryptovaluta.

Te beginnen met 'minen'. In de particuliere situatie dient de vraag beantwoord te worden of er sprake is van een objectieve voordeelsverwachting. Is die verwachting er, dan is er mogelijk sprake van een resultaat uit overige werkzaamheden. Het resultaat is belast in Box 1. De staatssecretaris stelt dat in de praktijk veelal een verwachting van voordeel zal uitblijven. De kosten van aanschaf en inzet van de benodigde computerkracht verdient zich niet snel terug. Dit aannemende bevreemdt het mij dat er nog steeds veel digitale mining plaatsvindt. Volgens de staatssecretaris dient er van geval tot geval beoordeeld te worden of aan de voordeelsverwachting wordt voldaan.

Hoe zit het met de handel? De cryptovaluta zit in basis in Box 3. Een individu heeft volgens de staatssecretaris geen invloed op het verloop van de waarde. Hij merkt op dat dit anders is indien door arbeid structureel voordeel wordt gerealiseerd.

Hoe zit bovenstaande met de hackers van 11 juni? Stel de hackers zijn Nederlands; er kan fiscaal sprake zijn van een arbeidsinspanning, hierdoor ontstaat invloed op de koers: instappen wordt gunstig door een dalende koers na vertrouwensverlies. Echter, kan resultaat vervolgens verwacht worden en hoe bepaal je hoe groot de invloed op de waarde is geweest?

Er zijn talloze scenario's te bedenken. Het ministerie van Financiën en de belastingdienst hebben in ieder geval de complexe taak om dit betrekkelijk nieuwe fenomeen goed te monitoren en het juiste fiscale etiket te hanteren. Handelsplatformen voor cryptovaluta worden in de toekomst vermoedelijk bestookt met nieuwe wet- en regelgeving. Ook voorspel ik bij aanhoudende belangstelling in cryptovaluta een toenemende last voor de rechterlijke macht. Fiscale duiding levert vaak discussie op.

Klein bedrijf, grote dingen

Het college van B en W heeft de bedrijfsbezoeken weer opgepakt. De wethouders Astrid Heijstee (WSP) en Léon de Lange (D66) brachten deze maand een bezoek aan Airworks, het Weesper bedrijf met klanten als Katy Perry, Iron Maiden en de Rolling Stones.

Airworks maakt 'inflatables', wat je het beste kunt vertalen als 'met lucht opgeblazen kunst'. De inflatables worden gebruikt op podia over de hele wereld. Er zijn maar weinig bedrijven die dit vak zo beheersen als Airworks, dus als Katy Perry tijdens haar concerten in een metersbrede handpalm wil rondlopen, dan laat ze haar manager naar Weesp bellen. "Ze wilde dat de vingers ook konden bewegen, levensecht. Hoe we dat doen? Showbizzmagic...", zegt Matthew Whitehead over de zelf ontwikkelde mix van techniek en kunst waarmee Airkworks bijna 20 jaar geleden - met succes - begon te experimenteren.

Wat meteen opvalt, is dat dit indrukwekkende wereldbedrijf alles behalve gebakken lucht is. Matthew toont zich de bescheidenheid zelve en de huisvesting van Airworks is feitelijk niet meer dan een oude grote schuur, met krappe ateliers, kruip-door-sluip-doorkantoortjes en scheuren in de muur. Maar juist hier, op de creatieve enclave van Het Domijn, voelen Matthew en zijn crew zich thuis. Natuurlijk zou Airworks graag een andere huisvesting willen hebben, maar never nooit op een aangeharkt bedrijventerrein tussen weinig inspirerende buren.
Het bezoek van de wethouders begon met een ongedwongen gesprek in de kantine. Aan de wand een indrukwekkende collage van opdrachten die Airkworks over de hele wereld heeft uitgevoerd. Behalve over huisvesting ging het ook over het vinden van goed personeel. "Dat is de grootste uitdaging van dit bedrijf", zegt Chantal Durlacher, de officemanager van Airworks. Er werken zo'n 15 mensen bij het bedrijf. Daarnaast is er een legertje van 30 à 40 zzp'ers, afhankelijk van welke grote projecten er op stapel staan. "We zijn eigenlijk maar een klein bedrijf", zegt Chantal. "Een klein bedrijf dat grote dingen doet."

Uiteraard volgde er ook een rondleiding door de loodsen, ateliers en kantoren en langs een enorme printer waarmee de polyester onderdelen voor al die kunstwerken worden gemaakt. Op dit moment wordt er gewerkt aan decorstukken van Tomorrowland, maar daar mag niemand nog iets van zien.

De wethouders waren onder de indruk van wat ze hier zagen. En Matthew en Chantal waren op hun beurt vereerd met het bezoek. "Het is leuk om in de belangstelling te staan en op deze manier ook erkend te worden."

'Ik heb de drang om te presteren'

Theo van Kan maakt na bijna 50 jaar ondernemen in Weesp de tussenbalans op

Foto: André Verheul sr

Theo van Kan gaat voor in de lift die ons brengt naar zijn kantoor op de bovenste etage. Hier moet bij worden verteld dat dit gebouw aan de Hogeweyselaan maar één etage telt. En toch met de lift ja. Gek, nou je het zegt. Want Theo zal zich in dit interview energieker tonen als nooit tevoren. Hij heeft er zin in. Geen tijd voor vragen over een lift van één hoog, maar meteen ter zake. "Mijn aanstelling bij automobielbedrijf Jan van der Pouw in Weesp uit mei 1969. Alstublieft meneer."

In Theo's kantoor staat een voortreffelijk eikenhouten bureau van het type 'zo maken ze die tegenwoordig niet meer' plus een kloeke vergadertafel en een nog kloekere kast, uit hetzelfde hout gesneden. Aan de muur hangt een kappersdiploma, onder het raam staat een opgezette vos en bij de deur hangen ingelijste shirts van Barcelona, gesigneerd door Lionel Messi, en van Oranje, gesigneerd door alle spelers van het Nederlands Elftal. "Je zou het misschien niet zeggen, maar ik ruim hier ook nog wel eens wat op. Toen vond ik dit." Theo klemt het sigaartje tussen de lippen en pakt van die kloeke tafel uit een stapel paperassen een velletje papier. De getypte zinnen markeren het begin van Theo van Kans carrière in Weesp. Voordat hij het papier weer dichtvouwt en weglegt, zien we aan het adres dat Theo uit Delft komt, lezen we dat hij 125 guldens per week gaat verdienen plus vakantiegeld en 1% verkoopprovisie.

Het plezier staat in zijn ogen als Theo terugdenkt aan zijn eerste dagen als autoverkoper in Weesp. "Ik werd meteen naar een soort ondernemersbeurs gestuurd, op het toen nog open plein voor het station. Daar stond ik dan als timide jochie (het plezier in de ogen nog groter). Mijn opdracht was om mensen te leren kennen. Nou, dat lukte mij wel. Ik heb zelfs André van Duin ontmoet, die daar een act deed. Het was een apart wereldje hoor, het echelon der Weesper ondernemers. Ja, goeie ouwe tijd…"

Fiatjes op het dak

Voordat we het weten zit Theo midden in zijn memoires. "Het automobielbedrijf zat aan de Achtergracht en aan de Nieuwstad. In 1980 kocht Jan van der Pouw Villa Casparus om het autobedrijf daar te vestigen. Kijk, zo zag dat eruit." Een fraaie luchtfoto toont de showroom en werkplaats aan de Amstellandlaan met, dat is waar ook, een pompstation ernaast. Op het dak stonden Fiatjes.
Theo vertelt in sneltreinvaart verder en komt dan op het punt dat hij de mogelijkheid kreeg geboden om het automobielbedrijf van Van der Pouw over te nemen. "Ik zal je dit vertellen: dat hebben ze nog een paar keer aan mij moeten vragen. Ik had een zorgenvrije baan als autoverkoper en kreeg uitstekend betaald, dus waarom zou ik. Uiteindelijk deed ik het toch. Ik heb nu eenmaal de drang om te presteren."

Wacht, die schrijven we even op: Theo van Kan heeft de drang om te presteren. "Zou niet elke ondernemer dat in zich moeten hebben? Ik kan je er zo nog een paar opnoemen in Weesp die dat hebben. Geld heb ik nooit nagestreefd. Leuke dingen doen, dat is altijd mijn drijfveer geweest. En daarmee kwam het geld vanzelf wel binnen. Ik weet niet of ik 'geslaagd' ben, maar ik ben er niet armer van geworden nee."

Villa Casparus

Theo kocht later ook het onroerend goed, Villa Casparus dus. Daar hoefde je toen geen miljonair voor te zijn. Het landgoed had zijn glans verloren en de aanbouw ten tijden van fietsfabriek De Magneet had het object geen goed gedaan.

"Ik sloot een deal met aandeelhouders en financiers, zo kon ik het kopen. Deze tafel, dat bureau en die kast stonden in het oude kantoor van Van Houten."
Zo werd de autoverkoper ineens ontwikkelaar. "Hoe ik dat deed? Gewoon, anderen erbij halen die er wel verstand van hebben. Dat heb ik mijn hele leven zo gedaan. Ik leerde wel snel. Zoals dat er een groot verschil is tussen kunnen en willen. Als jij een auto wil kopen en ik wil die auto verkopen, dan willen we hetzelfde en daar komen we dan wel uit. Maar de ontwikkeling die wij wilden met de villa, wilde de gemeente niet. We hadden plannen klaarliggen om er een stadskantoor van te maken. Ging een wethouder voorliggen. Daarna plannen voor een winkelcentrum. Was ook weer iemand tegen. Het kon, maar men wilde niet."

Monopoly

Dan beginnen de ogen weer te stralen. "Als kind was ik al gek op Monopoly. Straten kopen, huizen erop, hotels bouwen… En nu doe ik dat in het echt. Het gaat ook wel eens mis. Dan ga je diep hoor. Maar ik heb altijd gezegd: als je als ondernemer klappen krijgt, ben je daar zelf voor verantwoordelijk. Ik hou er niet van als een ondernemer allerlei excuses zoekt. Je was er toch zelf bij? Als het mis ging, stond ik nooit te janken, maar ging ik op zoek naar naar oplossingen. Ik zoek de ellende niet op, maar ga het ook niet uit de weg. En ik geef nooit op. Ik. Geef. Nooit. Op."

Aan het einde van elke werkdag vindt Theo van Kan zijn ontspanning in de polders rond het Naardermeer, waar hij als bevoegd jager van de Wildbeheereenheid IJmeer en Vechtstreek zijn vizier op mag richten. "Met het geweer en de hond het land in. In deze tijd van het jaar jaag of verjaag ik de ganzen. Als ik mis, vliegen ze allemaal weg. Schiet ik raak, dan haalt de hond hem op. Jazeker lukt mij dat. Tot wel op 250 meter afstand, ben ik nog best trots op. Want ja, de ruimte om zo'n vogel heen is nu eenmaal vele malen groter… Ik ken alle kritiek op jagen, maar het is beter dan het alternatief: bijeendrijven en vergassen. Als we de ganzenpopulatie niet beheren, heeft Schiphol een enorm probleem. Jagen hoort bij de mens. De geschoten ganzen geef ik weg aan mensen die ze graag eten."
Theo van Kan is nu 71 jaar jong, man in bonis, eigenzinnig en nog immer gedreven. Wat wil hij nog? "Lekker leven. Dus niet thuiszitten. Ik blijf werken. Ik vind werken leuk. Ik vind mensen leuk. In Loenen ben ik bezig met een winkelcentrum te bouwen. Ik Weesp heb ik het pand van Bakels gekocht. Wat ik daarmee ga doen? Weet ik nog niet." Ook een winkelcentrum? Theo glimlacht. "Wie weet wat de mogelijkheden hier zijn…" Duidelijk is dat Theo's toekomst in de stenen zit. En dat is zo logisch als wat. Want, zegt hij: "Alle onroerend goed in Weesp is in één klap 20% meer waard geworden doordat we straks bij Amsterdam horen."

Over Car Service Direct, zijn enige autobedrijf nog, heeft hij lang getwijfeld. Maar Theo wil per se door de voordeur naar buiten, dus zocht hij een opvolger. 'Autotechnicus met uitzicht op zelfstandig ondernemerschap', zo las de vacature waar Theo nu een ambitieuze kandidaat voor heeft gevonden. Het pand verkoopt hij aan de buren van Nodema. Er staat nog niks vast, maar ergens in de komende twee, drie jaar stapt hij dan toch door de voordeur naar buiten. Want één ding zullen we Theo van Kan nooit meer zien doen, zo bezweert hij: een auto verkopen. Dat wil hij gewoon niet meer. De allerlaatste auto die hij verkocht - en nu zullen de lezers die Theo goed kennen van hun stoel vallen - is zijn bordeauxrode Peugeot 504 cabriolet uit 1972. De enige auto die je niet van hem kon kopen. "Toen ik bij Jan van der Pouw begon, was dat mijn absolute droomauto. In 1988 kon ik hem kopen. Mijn droom kwam uit. In de afgelopen dertig jaar hebben vele autoliefhebbers mij gevraagd wat ik ervoor moest hebben, maar ik zei altijd: hij is niet te koop."

Cruijffiaans

Als die fraaie Franse cabriolet voor deze ondernemer altijd symbool heeft gestaan voor het bereiken van je dromen, moeten we dan nog iets filosofisch zoeken achter de verkoop ervan? "Laten we het anders zeggen. Ik ben een zeer gedreven man met maar één probleem: ik ben 71. Ik ben gezond, voel me jong, hoef niet met stenen te sjouwen en ik heb geestelijke rust en een goede partner. Maar hoe je het ook wendt of keert: ik heb meer dagen achter mij dan voor mij. Dus kijk ik naar wat ik de komende vijf jaar nog graag wil blijven doen. Ik doe nog van alles", en er volgt nog een tegeltje voor aan de muur: 'Van elke bedreiging een kans maken'.

We horen in dit gesprek wel meer van die wijsheden. 'Je moet niet vechten als je niet kan winnen'. Sommige zijn Cruijffiaans: 'Ik hoef niet te winnen, als ik maar niet verlies'. Of deze: 'Langetermijnplanningen zijn niks voor mij, want je weet nooit wat er morgen gebeurt'.
Het zegt eigenlijk alles over hoe Theo van Kan te werk ging en te werk zal blijven gaan. "Je spreekt iemand en van het een komt het ander. Je kunt er nog niks over opschrijven, maar ik ben bijvoorbeeld bezig met ontzettend leuke dingen waarvan ik vorige week nog niets eens wist dat ze bestonden."

Ferrari

Als we beneden zijn (ja, weer met de lift), zien we buiten de Ferrari California uit 2010 schitteren in de zon. Cabriolet, kleur neigt naar bordeauxrood: de nieuwe droomauto. "Nieuw uitgezocht met Mieke in Italië. Dat is nog een heel verhaal, wil je het horen…?"

12 / 20

"Ik sloot een deal met aandeelhouders en financiers, zo kon ik het kopen. Deze tafel, dat bureau en die kast stonden in het oude kantoor van Van Houten." Zo werd de autoverkoper ineens ontwikkelaar. "Hoe ik dat deed? Gewoon, anderen erbij halen die er wel verstand van hebben. Dat heb ik mijn hele leven zo gedaan. Ik leerde wel snel. Zoals dat er een groot verschil is tussen kunnen en willen. Als jij een auto wil kopen en ik wil die auto verkopen, dan willen we hetzelfde en daar komen we dan wel uit. Maar de ontwikkeling die wij wilden met de villa, wilde de gemeente niet. We hadden plannen klaarliggen om er een stadskantoor van te maken. Ging een wethouder voorliggen. Daarna plannen voor een winkelcentrum. Was ook weer iemand tegen. Het kon, maar men wilde niet."

Foto: Brian Elings

Monopoly

Dan beginnen de ogen weer te stralen. "Als kind was ik al gek op Monopoly. Straten kopen, huizen erop, hotels bouwen… En nu doe ik dat in het echt. Het gaat ook wel eens mis. Dan ga je diep hoor. Maar ik heb altijd gezegd: als je als ondernemer klappen krijgt, ben je daar zelf voor verantwoordelijk. Ik hou er niet van als een ondernemer allerlei excuses zoekt. Je was er toch zelf bij? Als het mis ging, stond ik nooit te janken, maar ging ik op zoek naar naar oplossingen. Ik zoek de ellende niet op, maar ga het ook niet uit de weg. En ik geef nooit op. Ik. Geef. Nooit. Op."

'Langetermijnplanning is niks voor mij, je weet niet wat morgen gebeurt'

Aan het einde van elke werkdag vindt Theo van Kan zijn ontspanning in de polders rond het Naardermeer, waar hij als bevoegd jager van de Wildbeheereenheid IJmeer en Vechtstreek zijn vizier op mag richten. "Met het geweer en de hond het land in. In deze tijd van het jaar jaag of verjaag ik de ganzen. Als ik mis, vliegen ze allemaal weg. Schiet ik raak, dan haalt de hond hem op. Jazeker lukt mij dat. Tot wel op 250 meter afstand, ben ik nog best trots op. Want ja, de ruimte om zo'n vogel heen is nu eenmaal vele malen groter… Ik ken alle kritiek op jagen, maar het is beter dan het alternatief: bijeendrijven en vergassen. Als we de ganzenpopulatie niet beheren, heeft Schiphol een enorm probleem. Jagen hoort bij de mens. De geschoten ganzen geef ik weg aan mensen die ze graag eten."
Theo van Kan is nu 71 jaar jong, man in bonis, eigenzinnig en nog immer gedreven. Wat wil hij nog? "Lekker leven. Dus niet thuiszitten. Ik blijf werken. Ik vind werken leuk. Ik vind mensen leuk. In Loenen ben ik bezig met een winkelcentrum te bouwen. Ik Weesp heb ik het pand van Bakels gekocht. Wat ik daarmee ga doen? Weet ik nog niet." Ook een winkelcentrum? Theo glimlacht. "Wie weet wat de mogelijkheden hier zijn…" Duidelijk is dat Theo's toekomst in de stenen zit. En dat is zo logisch als wat. Want, zegt hij: "Alle onroerend goed in Weesp is in één klap 20% meer waard geworden doordat we straks bij Amsterdam horen."

Over Car Service Direct, zijn enige autobedrijf nog, heeft hij lang getwijfeld. Maar Theo wil per se door de voordeur naar buiten, dus zocht hij een opvolger. 'Autotechnicus met uitzicht op zelfstandig ondernemerschap', zo las de vacature waar Theo nu een ambitieuze kandidaat voor heeft gevonden. Het pand verkoopt hij aan de buren van Nodema. Er staat nog niks vast, maar ergens in de komende twee, drie jaar stapt hij dan toch door de voordeur naar buiten. Want één ding zullen we Theo van Kan nooit meer zien doen, zo bezweert hij: een auto verkopen. Dat wil hij gewoon niet meer. De allerlaatste auto die hij verkocht - en nu zullen de lezers die Theo goed kennen van hun stoel vallen - is zijn bordeauxrode Peugeot 504 cabriolet uit 1972. De enige auto die je niet van hem kon kopen. "Toen ik bij Jan van der Pouw begon, was dat mijn absolute droomauto. In 1988 kon ik hem kopen. Mijn droom kwam uit. In de afgelopen dertig jaar hebben vele autoliefhebbers mij gevraagd wat ik ervoor moest hebben, maar ik zei altijd: hij is niet te koop."

Cruijffiaans

Vriend en vijand

Theo van Kan werd in 2008 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje voor zijn verdiensten voor het wildbeheer en voor zijn inzet als voorzitter van de Mixed Hockeyclub Weesp en bedrijvenvereniging IVW. Nog voor zijn voorzitterschap, in januari 1996, werd hij door de IVW uitgeroepen tot Weesper Ondernemer van het Jaar. Dat was de aanleiding voor het interview in het WeesperNieuws, waar de zwart-witfoto van de vorige pagina bij hoort. Hij zei toen: "Ik ben niets meer of niets minder dan een ander. Niemand hoeft mij meneer Van Kan te noemen, behalve als er klanten bij zijn. Ik kan zeggen dat ik heel weinig vijanden heb gemaakt. En dan zeg ik niet dat ik allemaal vrienden heb gemaakt, want dat zou ook niet goed zijn."

Als die fraaie Franse cabriolet voor deze ondernemer altijd symbool heeft gestaan voor het bereiken van je dromen, moeten we dan nog iets filosofisch zoeken achter de verkoop ervan? "Laten we het anders zeggen. Ik ben een zeer gedreven man met maar één probleem: ik ben 71. Ik ben gezond, voel me jong, hoef niet met stenen te sjouwen en ik heb geestelijke rust en een goede partner. Maar hoe je het ook wendt of keert: ik heb meer dagen achter mij dan voor mij. Dus kijk ik naar wat ik de komende vijf jaar nog graag wil blijven doen. Ik doe nog van alles", en er volgt nog een tegeltje voor aan de muur: 'Van elke bedreiging een kans maken'.

We horen in dit gesprek wel meer van die wijsheden. 'Je moet niet vechten als je niet kan winnen'. Sommige zijn Cruijffiaans: 'Ik hoef niet te winnen, als ik maar niet verlies'. Of deze: 'Langetermijnplanningen zijn niks voor mij, want je weet nooit wat er morgen gebeurt'.
Het zegt eigenlijk alles over hoe Theo van Kan te werk ging en te werk zal blijven gaan. "Je spreekt iemand en van het een komt het ander. Je kunt er nog niks over opschrijven, maar ik ben bijvoorbeeld bezig met ontzettend leuke dingen waarvan ik vorige week nog niets eens wist dat ze bestonden."

Ferrari

Als we beneden zijn (ja, weer met de lift), zien we buiten de Ferrari California uit 2010 schitteren in de zon. Cabriolet, kleur neigt naar bordeauxrood: de nieuwe droomauto. "Nieuw uitgezocht met Mieke in Italië. Dat is nog een heel verhaal, wil je het horen…?"

Column

Digitale nalatenschap

Het blijkt dat op de vakantie-checklist naast de autokeuring, de zwembandjes, medicijnen, update navigatie en verzekeringen ook nogal eens testamenten staan. Even nog naar de notaris. Dat 'even' valt meestal behoorlijk tegen omdat er veel aandachtspunten zijn en er veel verschillende keuzen gemaakt moeten worden. De huidige digitale tijd zorgt voor extra keuzen.

Tijdens je vakantie maak je vast intensief gebruik van sociale media. Je zou de eerste niet zijn die vrolijke vakantiefoto's op Instagram zet of incheckt op Facebook bij die hipsterstrandtent of het romantische terrasje aan de haven (of beide). Dan is het van harte aan te bevelen om nog eens na te denken over wat er later moet gebeuren met al die posts, foto's en berichtjes als je er zelf niet meer bent. Je accounts op de sociale media zijn ook een onderdeel van je erfenis en jij kunt nu bepalen wat er later mee gebeurt.

Bijna iedereen heeft een digitale erfenis: socialemedia-accounts, alles wat je in de cloud bewaart zoals foto's, filmpjes en documenten, maar ook je onlinetegoeden bij Paypall en webshops. Als je niks regelt is de kans groot dat je online blijft doorspoken en dat je digitale erfenis weglekt of onbereikbaar blijft voortleven. Immers, hoe weten je nabestaanden waar je digitale erfenis uit bestaat, waar ze die kunnen vinden en hoe ze er toegang toe krijgen? En het belangrijkste: hoe weten ze wat jij wilt dat er met jouw digitale erfenis gebeurt?

Gelukkig is er een redelijk eenvoudige oplossing. Als je toch een testament maakt, zorg dan meteen ook voor je digitale erfenis. In je testament kun je namelijk vastleggen wat er moet gebeuren met je accounts op sociale media. Moeten deze online blijven? Offline gezet worden? Of wil je dat ze worden omgezet in een herdenkingspagina? Verder kun je eventueel in je testament je nabestaanden en/of de executeur informeren over hoe ze toegang krijgen tot je online-erfenis, wie de digitale zaken moet regelen en wie bijvoorbeeld jouw foto's erft.

In een testament stel je over het algemeen vast wie wat wanneer krijgt. Aanvullend zijn er veel extra voorzieningen op te nemen. We kennen allemaal de anti-aangetrouwdenclausule, eventueel bewind en voogdij en benoeming van een executeur. Misschien goed om je digitale nalatenschap ook in dat rijtje te zetten.

KVO wordt parkmanagement

Voor het netjes en veilig houden van de bedrijventerreinen stapt Weesp over naar een andere opzet, waarbij het initiatief geheel bij de bedrijven ligt. De gemeente spreekt van het doorontwikkelen van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Foto: André Verheul

Bij het KVO werken bedrijfsleven, gemeente, brandweer en politie nauw samen om de omgeving 'schoon, heel en veilig' te houden. Onderdeel van de systematiek is een regelmatige rondgang over het bedrijventerrein om vervolgens de geconstateerde ongewenste situaties meteen aan te pakken. Bedrijven worden aangesproken op rommelige en onveilige situaties rond hun bedrijfspanden, zoals pallets tegen de gevel (brandgevaar). Tegelijk wordt de gemeente gewezen op kapotte wegen en te welig tierend openbaar groen. In Weesp werd dit alles in 2005 voortvarend opgepakt. Veel zaken op deze bedrijventerreinen zijn dan ook dankzij de werkgroep KVO opgeknapt en verbeterd. Dat leidde tot een landelijk erkend keurmerk voor de bedrijventerreinen Noord en Nijverheidslaan. Zo'n keurmerk blijft drie jaar geldig en levert ondernemers korting op de verzekeringspremie op.

Sinds 2015 zit echter de klad in deze aanpak. Bovendien heeft KVO-adviseur Maarten van Weel, kartrekker van het eerste uur, onlangs afscheid genomen. Even dreigde het goede KVO-werk verloren te gaan. IVW-voorzitter Reinier Mommaal zegt dat hij er bij de gemeente op heeft aangedrongen om het KVO voort te zetten. De gemeente had ook niet anders gewild, maar kosten en primaire verantwoordelijkheid zouden na het vertrek van Van Weel toch liever anders verdeeld moeten worden. De uitkomst is dat er een gewijzigde aanpak komt onder de noemer 'parkmanagement'. Gemeente, politie en brandweer leggen het initiatief geheel bij bedrijvenvereniging IVW, die nu ondernemers zoekt die dit klusje erbij willen doen. "Die commissie gaat de rol van Maarten van Weel overnemen, meer verandert er eigenlijk niet", zo vat Mommaal het samen. Dat betekent volgens hem ook dat de driejaarlijkse hercertificering overeind blijft die nodig is voor het behoud van het waardevolle KVO-certificaat. Voor beide bedrijventerreinen moet een plan van aanpak komen, met de bijbehorende middelen.

Gemeente en IVW hebben het volste vertrouwen. Burgemeester Bas Jan van Bochove: "Met gemeente, politie en brandweer wordt volgens een vaste systematiek gewerkt aan de kwaliteit en de veiligheid." En Mommaal: "Als ondernemers willen we meer verantwoordelijkheid dragen." Intussen belooft de gemeente het beheer van de straten te blijven doen; iets dat overigens gewoon een kerntaak is.

16 / 20

Een nieuwe boekhandel

Na de zomer opent Angelique Salvaggio boekhandel Pezzi Pazzi in de binnenstad

Boekhandels in Weesp, je zou er een boek over kunnen schrijven. Heel lezend Weesp jammerde toen De BoekenArk eind 2014 wegens teruglopende cijfers de deuren moest sluiten. Groot was het optimisme toen een jaar later De Weesper Boekhandel opende. Maar ook die boekhandel sloot wegens tegenvallende resultaten. Na de zomer waagt Angelique Salvaggio haar kans. Zij opent dan aan de Slijkstraat haar boekhandel Pezzi Pazzi.

Angelique Salvaggio kan niet wachten om de deuren te openen. Foto: Ingrid Voet

Jarenlang waren het heel oude boeken die in antiquariaat Lectori Salutem op nummer 46 in de Slijkstraat verkocht werden (foto linksonder). Vanaf september zullen er juist de nieuwste boeken te koop zijn. "Als alles volgens mijn planning verloopt natuurlijk, er moet nog best veel gebeuren", houdt eigenaar Angelique Salvaggio nog een kleine slag om de arm. Ze kan niet wachten om de deuren van haar zaak te openen. Vanaf dan is in het centrum van Weesp dus weer een boekwinkel te vinden, met de naam Pezzi Pazzi.

Veel ervaring

Foto: Christian Pfeiffer

De onderneemster heeft veel ervaring in het boekenvak. Sinds 1998 werkte ze in verschillende boekhandels, waaronder de bekende boekhandel Scheltema aan het Koningsplein in Amsterdam. "Daar heb ik ervaring opgedaan met alle facetten van het vak, van de inkoop tot het aansturen van verschillende afdelingen." Angelique kwam in 2010 in Weesp wonen en maakte de sluiting van De BoekenArk mee. "Ik nam toen deel aan het brainstormgroepje over hoe we een boekhandel voor Weesp zouden kunnen behouden. Daar leerde ik ook Nathalie Scheffer kennen die al vergevorderde plannen had voor de Weesper Boekhandel. Zij ging het avontuur aan met dit mooie project en ik kon dat van dichtbij volgen. Tussen november 2015 en juli 2017 heb ik gewerkt in de Weesper Boekhandel en ik heb er veel van geleerd. Allemaal ervaringen die ik mee kan nemen in mijn eigen zaak."

Geweldige locatie

Een boekenzaak in Weesp, dat is blijkbaar lastig. Waarom denkt Angelique dat de tijd nu rijp is om haar eigen avontuur aan te gaan? "Ik hoor regelmatig dat mensen een boekwinkel in Weesp missen. Ik ken het vak heel goed en dit pand, op een geweldige locatie, kwam op mijn pad. Weesp groeit en ik weet zeker dat de nieuwe bewoners, vaak uit Amsterdam, een boekwinkel zullen waarderen. Ook privé is het nu goed mogelijk omdat mijn kinderen wat groter zijn. Kortom, alles kwam samen en als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?"

Waarover gepraat wordt

Angelique wil zich richten op literatuur en jeugdboeken. "De winkel is niet zo heel groot, dus ik moet keuzes maken. Je zult er straks alle actuele boeken vinden; de boeken waar over gepraat wordt en de top 10. Daarnaast een klein actueel aanbod thrillers, kookboeken en non-fictie en ook titels waarvan ik denk dat ze bijvoorbeeld de brug kunnen vormen van youngadultboeken naar de literatuur voor volwassenen. Ik zal ook een kleine collectie ansichtkaarten en spelletjes aanbieden, maar ik wil me vooral richten op de kern: boeken. De boeken die ik niet op voorraad heb, zijn via mijn eigen website online te bestellen en worden een dag later thuisbezorgd. Klanten hoeven er dus niet voor terug te komen naar de winkel." Angelique hoopt natuurlijk wel dat klanten terugkomen om in nieuwe boeken te bladeren en om haar advies te vragen. "Ik hoop mensen aan me te binden doordat ze verrast en verleid worden door het aanbod en weten dat ze op mijn advies kunnen vertrouwen."
Nu al kijkt Angelique ernaar uit om straks niet alleen in Weesp te wonen, maar ook te werken. "Dit is een project voor de lange termijn en ik wil ook graag met andere detaillisten gaan samenwerken om die mensen te trekken die het de fysieke winkels gunnen." Het nieuws dat er weer een boekwinkel komt, begint al een beetje rond te zingen. "De reacties zijn allemaal positief en enthousiast", vertelt Angelique.

Gekke stukken

En die naam, Pezzi Pazzi? Dat is Italiaans en betekent 'Gekke stukken'. Een naam met een knipoog. "Boekwinkels krijgen meestal de naam van de plaats waar ze gevestigd zijn of van de eigenaar. Mijn Italiaanse achternaam is niet echt makkelijk te onthouden, dus ik heb voor Pezzi Pazzi gekozen. Dat staat ook voor luchtig en vrolijk, want literatuur hoeft niet zwaar of ingewikkeld te zijn!"

ALV: Nieuw bestuur IVW heeft haar draai gevonden

Op dinsdag 26 juni vond de jaarlijkse ALV van de IVW plaats. Na 1 jaar afwezigheid gelukkig weer op de oude vertrouwde locatie, de Golfclub. De ledenvergadering was dit jaar druk bezocht en het bestuur gaf een terugblik op het afgelopen jaar. Een jaar waarin een nieuw bestuur haar draai heeft weten te vinden en haar best heeft gedaan voor alle leden iets te bieden.

De geïntroduceerde BusinessBorrels waren een succes en de BusinessClubs bij de bedrijven kregen een meer thematisch karakter. Gezien het mooie weer was de opkomst voor het rondje golf of de clinic groot en werd er lang nageborreld.
Na de vakantie staan er nog een aantal activiteiten gepland waaronder het Ondernemerstheater en een kerstborrel. Daarbij gaat het bestuur in samenwerking met een aantal commissies aan de slag op het gebied van de bedrijfsterreinen (o.a. KVO), integratie Weesp-Amsterdam en marketing/communicatie. Verder blijven wij in nauw contact staan met de gemeente over zaken die voor onze leden van belang zijn zoals de plannen voor woningbouw op de Nijverheidslaan.
Wij zien elkaar na de zomervakantie!
Het IVW-bestuur

De IVW wenst al haar leden
en ondernemers uit Weesp
een prettige en zonnige
zomervakantie !