B2B Weesp

23 maart 2017

B2B Weesp 23 maart 2017


Winkel beginnen

'Weespersluis brengt 200 ondernemers' zo kopte het WeesperNieuws onlangs. Eronder stond een intrigerend bericht. Het projectbureau inventariseerde dat er in de nieuwe woonwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder tweehonderd ondernemers komen te wonen die een onderneming in Weesp willen starten. Goed, denk je dan, dat zullen wel zzp'ers zijn die een bordje 'consultancy' op hun zolderdeur plakken of vanaf de bank een webshop in de lucht houden. Waar overigens niks mis mee is. Maar het intrigerende was dat, zo meldde het bericht, zeventig van die ondernemers mogelijk zijn geïnteresseerd in een winkel in de binnenstad.
Zeventig winkels? Dat is meer dan dat we er nu hebben. Maar stel nu eens dat tien procent daarvan er inderdaad in slaagt die winkel te openen en voor langere tijd open te houden. Dat betekent een waardevolle aanvulling van liefst zeven winkels aan de binnenstad die voldoen aan de behoefte van het winkelend publiek. Er hoeft daar maar één publiekstrekker bij te zitten en de wereld van de lokale middenstand staat er ineens heel anders voor. Loop ik te hard van stapel? Ach, liever een dagdroom dan een nachtmerrie, zeg ik altijd maar.
Oké, dan terug naar de realiteit. In dit blad staan we uitgebreid stil bij de resultaten van een onderzoek naar hoe het gesteld is met het winkelgebied in Weesp. Er komt goed nieuws en slecht nieuws uit naar voren. Nieuwe ondernemers kunnen daar al een beetje uit afleiden waar ze wel en waar ze niet aan moeten beginnen.

André Verheul,
hoofdredacteur B2B

Foto: Christian Pfeiffer

Nieuwe winkels en andere nieuwtjes uit de binnenstad

Verkeershinder op de A1 en A9

De werkzaamheden en
omleidingen op een rijtje

Foto: Ruth van Kessel

Column Maritt van Gerwen

Overeenkomsten
via WhatsApp

Coverstory

Dikke 7 voor het winkelgebied

Resultaten van het
koopstroomonderzoek

Column Niels van de Griend

Beperken van het kindsdeel, het kan wel!

Contactpersoon Paul Smit gemeente Weesp

'Samen optrekken,
geen hindernissen'

Nieuws van de IVW

Cor van der Poel kondigt
vertrek aan

Nieuwe winkels en andere nieuwtjes uit de Weesper binnenstad

Foto: Christian Pfeiffer

Is het de aantrekkende economie? De lente? Het barst in elk geval van de ondernemerszin in Weesp. Een kort rondje door de winkelstraten levert de volgende nieuwtjes op.

Bruidsmode

Aan de Nieuwstraat is Bridal Lounge Bruidsboutique geopend, een winkel in bruidsmode. Coby Roerhorst en Sabrina van Vliet hadden de winkel al op Valentijsdag willen openen, maar de verbouwing liep wat uit. Roerhorst was hiervoor trainer/coach, dit wordt haar eerste winkel. "Een meisjesdroom."

Schoonheid

Verderop aan de Nieuwstraat is onder grote belangstelling TopSkincare geopend door burgemeester Bas Jan van Bochove. Patty Vos begon de schoonheidssalon ruim vijf jaar geleden in een gecombineerd woon-winkelpand aan de Nieuwstad. Toen er naast het stadhuis een 'echte' winkel beschikbaar kwam, twijfelde Patty dan ook geen moment.

Geurboetiek

Aan de Slijkstraat vinden we de Geurboetiek. Een oase van rust en, zoals de naam al doet vermoeden, geuren. Jennifer Koek, die werkte bij Rituals, staat achter de toonbank en helpt de klanten aan kaarsen, stokjes, zakjes of lampen met de favoriete geur voor in huis.

Spaanse hapjes

Vanuit de Lobbrich Boudgerslaan is een nieuwe online maaltijdservice gestart: Oscar & Oscar staat er op de virtuele gevel. Voor wie van paella en andere Spaanse gerechten houdt. Achter oscarenoscar.nl zitten de Spaanse Oscar Carratero Alcazar (36) en de Weesper Oscar Overwater (17).

Pakketpunt

Daartegenover staat de sluiting van pakketpunt Parcls in Weesp. De vestiging aan de Achtergracht blijkt na drie maanden niet rendabel. Bij Parcls laat je je pakketten bezorgen en haal je ze op wanneer jij dat wilt. In Amsterdam is het wel succesvol.

Makelaarsstafje

Om deze ronde langs ondernemers in de binnenstad feestelijk te eindigen: makelaar Joost Calis van De Vuurtoren vierde vorige maand zijn zilveren jubileum. Naar goed makelaarsgebruik ontving hij bij die gelegenheid het 'makelaarsstafje'. Hij kreeg het stafje van Alfred De Kleermaeker van NVM 't Gooi.

Lijst met kritiek op 'natte- vingerwerk'

Foto: Christian Pfeiffer

De gemeente presenteerde een verbeterplan voor de Nijverheidslaan. In onze vorige uitgave schetsten we daarin de belangrijkste uitgangspunten. Het plan ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar niet alle ondernemers van de Nijverheidslaan zijn tevreden.

De gemeente wil op braakliggende terreinen, voor zolang het duurt, nieuwe parkeerplaatsen maken om de parkeerdruk op de Nijverheidslaan te verlichten. Nu worden auto's vaak op stoepen gezet en dan kunnen vrachtauto's de bocht niet meer nemen. Andere verbeterpunten zijn: het opknappen van het wegdek en het verbeteren van de uitstraling door het weghalen van wilde begroeiing en het plaatsen van een fraai entreebord.

De gemeente stelde dat de presentatie met algemene instemming is ontvangen. Dat is volgens Joop Bos niet zo. De ondernemer van de Nijverheidslaan stelde een brief op aan het college van B en W met 12 punten van kritiek. Zo wijst hij erop dat er niet alleen 20 parkeerplaatsen bijkomen, maar dat er her en der in totaal ook 17 plaatsen verdwijnen. "Daar komt bij dat er nu al gemiddeld 3 wagens geparkeerd worden in de bocht. Dan zijn al die nieuwe plekken al vergeven."
De ondernemer vraagt zich ook af waarom er in de bocht van de Nijverheidslaan niet simpelweg verhoogde trottoirbanden kunnen komen om foutparkeren tegen te gaan. Tijdens het KVO-overleg heeft Bos het foutparkeren vaak ter sprake gebracht, maar krijgt van zowel de gemeente als de politie te horen dat "handhaven geen optie is". De komst van een botenhelling ziet Bos ook al niet zitten. Volgens hem levert dat onwenselijke verkeersdrukte op en bovendien klopt de maatvoering op het plan niet met Bos' eigen bevindingen en meetwerk. "Nattevingerwerk", zo noemt Bos het plan. Hij vindt dat de gemeente onzorgvuldig te werk is gegaan en dat ondernemers op het verkeerde been zijn gezet.

Raad wil uw kernwaarden weten

De gemeenteraad van Weesp is op een grondige zoektocht naar de meest bestendige toekomst. Ook het bedrijfsleven wordt gevraagd daar input voor te geven.

Vorig jaar concludeerde de gemeenteraad op basis van een eigen bestuurskrachtonderzoek dat zelfstandig voortbestaan geen optie meer is. Een structurele samenwerking of fusie met een andere gemeente is nodig om de gemeentelijke taken uit te voeren en de ambities van inwoners, verenigingen en bedrijven waar te maken. Oké, maar hoe dan verder? Die vraag ligt nu voor. Daarvoor gaat de gemeenteraad het komende half jaar opnieuw de wijk in om te praten met inwoners, instanties en bedrijven. Daarbij worden voorlopig twee scenario's in de hand gehouden: samen met Gooise Meren en samen met Amsterdam. De gemeenteraad wil ook van ondernemers weten welke kernwaarden zij belangrijk vinden. Wat moet behouden blijven? Of versterkt? En wat moet een (nieuwe) gemeente bieden? Dat is van belang in de verdere gesprekken met Gooise Meren en Amsterdam en vervolgens medebepalend voor de keuze tussen de twee.

Usual suspects

Om die kernwaarden te verzamelen willen de onderzoekers van de gemeenteraad 'inbreken' tijdens een bestaande bijeenkomst, misschien een BusinessClub van de IVW. Op die manier spreekt de raad ook eens andere ondernemers en niet alleen de 'usual suspects'.

Als dé expert in bestickering en belettering heeft Groove Graphics een mooi nieuwsfeitje te melden aan alle bedrijven in Weesp. Sinds dit jaar zijn wij door het enige keurmerk in Nederland voor Signbedijven, de SI'BON, als officieel signmaker erkend! SI'BON zegt hierover: "Om de kwaliteit zichtbaar te maken én te garanderen worden de bedrijven gescreend en, bij een positieve beoordeling, gecertificeerd. Bovendien verkrijgen zij het SI'BON keurmerk, zodat u zeker bent van kwaliteit."
Wij zijn met ons team natuurlijk erg trots op deze mooie erkenning! Ons bedrijf heeft zich tot doel gesteld met nog meer Weesper ondernemingen zaken te gaan doen. Met deze certificering kunt u erop vertrouwen dat wij voor uw bestickering en belettering de beste partner zijn!

Duurzaamheid op agenda bedrijfsleven

Foto: Pixabay

Met prijsvoordeel door collectieve inkoop stimuleert de gemeente op dit moment het gebruik van zonnepanelen bij bewoners en bedrijven in Weesp. Ook het Weesper Ondernemerstheater staat in het teken van dit onderwerp.

De collectieve inkoopactie is onlangs gestart op initiatief van wethouder Herman Tuning, niet alleen van Economische Zaken maar ook van Milieu. Het initiatief moet niet alleen inwoners, maar ook bedrijven aanzetten om zelf initiatief te nemen om aan verduurzaming te doen. Ook binnen bedrijvenvereniging IVW wordt gewerkt aan collectieve inkoop en aanpak van maatregelen waarmee bedrijven kunnen verduurzamen.

Tijdens het Weesper Ondernemerstheater op 11 april (van 19.30 tot 22.30 uur - zet vast in je agenda) vertellen ondernemers over hoe zij duurzaam ondernemen.

Al 30 jaar wereldberoemd in heel Weesp

Foto: Marieke van Veen

Grillbar De Mazzel aan de Slijkstraat bestaat 30 jaar. Een begrip in Weesp. Want de shoarma van Milad Moussa is tot ver buiten Weesp geliefd.

Milad kwam in 1981 op 22-jarige leeftijd vanuit Egypte naar Nederland. Opvallend blijft dat hij zijn werk als horecaondernemer combineert met een loopbaan als NLP-trainer (neuro-linguïstisch programmeren). "Dankzij NLP kan ik nu veel beter met mensen en bepaalde situaties omgaan. Dat komt me ook in mijn werk als horecaondernemer van pas. Ik ben nu in staat een conflict om te buigen naar een win-winsituatie."

Van de dertig jaar dat de grillbar bestaat, wordt de zaak alweer 24 jaar geleid door Moussa. "De vorige eigenaar was een vriend van me, ik at hier weleens. Toen ik hoorde dat hij De Mazzel wilde verkopen, was ik meteen enthousiast. Ik heb altijd in de horeca gewerkt en de wens om voor mezelf te beginnen was er al langer."

Verkeershinder op A1 en A9

De komende maanden wordt er stevig doorgewerkt aan de snelwegen A1 en A9. Ook het bedrijfsleven in Weesp moet rekening houden met extra vertragingen en soms afsluitingen. Het goede nieuws: het nieuwe knooppunt Muiderberg is van de zomer al klaar, een half jaar eerder dan verwacht. Hier de belangrijkste werkzaamheden met verkeershinder, de nummers corresponderen met de kaart (1 en 2 zijn al achter de rug). Omleidingen worden met gele borden aangegeven.

Foto: Rijkswaterstaat

3. Vrijdag 17 maart 21.00 uur tot zondag 19 maart 10.00 uur

De A1 richting Amersfoort is van 17 maart 21.00 uur tot 18 maart 09.00 uur en van 18 maart 22.00 uur tot 19 maart 10.00 uur dicht bij knooppunt Muiderberg. Omrijden via A6.

4. Vrijdag 24 maart 21.00 uur tot maandag 27 maart 05.00 uur

De A1 richting Amersfoort/Almere is dicht tussen knooppunt Diemen en Muiderberg. Omrijden via A2, A12 en A27.

5. Maandag 27 maart 05.00 uur tot en met vrijdag 31 maart 21.00 uur

De verbindingsboog van de A6 Almere naar de A1 richting Amersfoort is dicht. Omrijden via A27 of keren bij oprit/afslag 3 Muiden/Weesp.

6. Vrijdag 31 maart 21.00 uur tot maandag 3 april 05.00 uur

De A1 richting Amersfoort is dicht tussen knooppunt Muiderberg en Naarden. Omrijden via A6 en A27.

7. Maandag 3 april 05.00 uur tot en met vrijdag 7 april 19.00 uur

De A1 afrit 5 (Naarden West) is dicht. Omrijden via afrit 6 en 7.

8. Donderdag 13 april 23.00 uur tot zondag 16 april 09.00 uur

De verbindingsboog van de A9 naar de A1 richting Diemen is dicht. Omrijden via afrit 3.

9. Vrijdag 14 april 22.00 uur tot maandag 17 april 05.00 uur

De parallelbaan op de A2 richting Amsterdam is dicht. Omrijden via A2 (hoofdrijbaan), A10 en A1.

10. Vrijdag 21 april 21.00 uur tot maandag 24 april 05.00 uur

De verbindingsboog van de A9 naar de A1 richting Diemen is dicht. Omrijden via afrit 3.

11. Vrijdag 28 april 21.00 uur tot maandag 1 mei 05.00 uur

De A1 richting Amersfoort/Almere is dicht tussen knooppunt Diemen en Muiderberg. De verbindingsboog van de A1 naar de A6 is ook afgesloten. Verkeer vanuit Amsterdam richting Amersfoort/Almere rijdt om via A2, A12 en A27. Verkeer vanuit Amersfoort richting Almere via de A1, A27 en A6.

Column

Overeenkomsten via WhatsApp

Maritt van Gerwen

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Een toezegging via bijvoorbeeld WhatsApp is snel gemaakt, maar pas op: met een appje kan wettelijk gezien een overeenkomst zijn gesloten!

Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Op het moment dat iemand jou een aanbod doet via WhatsApp en jij dat aanbod accepteert of wanneer je afspraken via WhatsApp maakt, zit jij daar in principe aan vast. Houd jij of de ander zich niet aan de via WhatsApp gemaakte afspraken, dan kun je in rechte worden betrokken of zelf een procedure starten. Dan moet jij of de ander bewijzen dat en welke afspraken er zijn gemaakt.

Vaak wordt – ten onrechte - gedacht dat men juridisch nog nergens aan gebonden is zolang er geen handtekeningen op een document zijn gezet. Een overeenkomst kan namelijk ook mondeling tot stand komen. Bij een schriftelijke overeenkomst is het echter makkelijker om de gemaakte afspraken te bewijzen dan bij een mondelinge overeenkomst. Een afspraak via WhatsApp is overigens een schriftelijke afspraak nu één en ander zwart-op-wit staat.

Uit een aantal recente uitspraken blijkt dat ook rechters steeds vaker waarde toekennen aan digitaal gemaakte afspraken, zoals afspraken via WhatsApp. Zo heeft de Rechtbank Lelystad recent in een huurzaak waarde toegekend aan de tussen verhuurder en huurder uitgewisselde WhatsAppberichten, omdat een schriftelijke/papieren verklaring tot beëindiging van de huur tussen hen ontbrak. Daarnaast heeft de Rechtbank Amsterdam in twee arbeidsgeschillen ook waarde toegekend aan WhatsAppberichten. Volgens de Rechtbank had de werkgever door het versturen van een WhatsAppbericht aan de wettelijke aanzegplicht (te weten: de mededeling dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet zou worden verlengd) voldaan, zeker nu de werknemer op dit bericht had gereageerd. Hierdoor kon worden bewezen dat de werknemer de aanzegging had ontvangen en deze hem ook bekend was. Een andere werkgever had door het versturen van een WhatsAppbericht aan de werknemer volgens de Rechtbank onverwijld mededeling gedaan van het ontslag op staande voet.

Iets afspreken via WhatsApp is simpel en een toezegging is via een appje al snel gedaan. Pas dus op dat je in de snelheid geen toezeggingen doet via WhatsApp die in rechte afdwingbaar zijn, zonder dat je dat in de gaten hebt of gewild hebt. Eén en ander is door de ander snel te bewijzen doordat de afspraken vastliggen in de WhatsAppberichten.

Dikke 7 voor het winkelgebied

Goed en slecht nieuws uit onderzoek naar bestedingen in winkels

Foto: Christian Pfeiffer

Het Koopstromenonderzoek 2016 is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Doel was inzicht te verkrijgen over het koopkoopgedrag van consumenten in de Randstad. Ruim 100.000 gezinnen deden mee. Het onderzoek moet volgens de onderzoekers dan ook als zeer betrouwbaar worden gezien.

Centrum en Hogeweij

In Weesp werden het centrum en winkelcentrum Hogeweij onderzocht. Het winkelgebied in het centrum is ongeveer 7600 vierkante meter groot. Winkelcentrum Hogeweij telt ongeveer 2300 vierkante meter. Allebei laten ze opvallend positieve resultaten zien. Terwijl in de hele regio de omzet afnam in de dagelijkse boodschappen sinds de laatste meting in 2011 (winkelcentrum Maxis in Muiden: -3,5 procent, Hilversum: -10 procent, Bussum: -35,7 procent), laat Weesp juist een groei zien. In het centrum werd in 2016 21,7 miljoen euro uitgegeven (+19,8 procent) en in winkelcentrum Hogeweij 22,5 miljoen euro (+4,9 procent). Een teruggang is wel duidelijk te zien in de niet-dagelijkse boodschappen. Daarin loopt Weesp gelijk met de rest van de regio, want overal loopt de omzet in die categorie terug. In het centrum is de omzet met 12,5 miljoen euro nog maar 67,5 procent van wat het vijf jaar geleden was. In Hogeweij daalde de omzet van 1,3 miljoen euro naar 0,6 miljoen (-54 procent).

Dat het centrum en winkelcentrum Hogeweij het vooral moeten hebben van de Weespers zelf kan geen nieuws zijn. 88 procent van de bestedingen van winkelende consumenten in het centrum is van een Weesper. In Hogeweij is dat 80 procent. In het centrum is daarnaast 1 procent van de aankopen gedaan door een toerist. Die laatste groep gaf in 2016 200.000 euro uit.
De consument waardeert de bereikbaarheid per fiets met een mooi rapportcijfer, maar hekelt de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Uiteindelijk scoren we een dikke voldoende.

Online

In april 2013, de crisis was nog in volle gang, interviewde B2B directievoorzitter Eric Lücke en directeur Bedrijven Erwin Schols van de Rabobank Amstel en Vecht. Zij waarschuwden toen voor de gevolgen van onlinewinkelen. "Het grote gevaar zit 'm erin dat veel winkeliers zeggen: 'Mijn omzet loopt nu met 20% terug, maar dat komt door de slechte economie.' Maar dat is slechts ten dele waar. De omzet loopt óók terug door de internetwinkels, die als een sluipmoordenaar je omzet weghalen. Dus als de economie straks weer aantrekt, ben je als winkelier niet automatisch weer boven Jan."

Dat wordt nu bewaarheid. Het koopstroomonderzoek toont aan dat Weespers hun niet-dagelijkse boodschappen steeds vaker online doen, ruim 20 procent meer dan in 2011. Dagelijkse boodschappen online groeien met tussen de 10 en de 20 procent. In de hele regio neemt door internet de omzet in winkels af. Grote klappen vallen er in Bussum en Hilversum. Vooral niet-dagelijkse boodschappen worden niet meer op de traditionele winkelplekken gedaan. Het zijn daarmee de grotere, traditionelere concentraties van winkels in de regio die het moeilijk hebben en dan niet voor de normale boodschappen, maar voor de aankopen die af en toe worden gedaan. De leegstand loopt daar het hardst op en de omzet verdwijnt. Het is vooral internet die daar de schuldige aan is, zo concluderen de opstellers van het koopstromenonderzoek.

Het web is het grootste winkelcentrum van Nederland geworden. De structuur van winkelen is voor iedereen radicaal gewijzigd, iedereen kan overal alles kopen wat ze willen. In dat licht gezien is het knap dat winkels zich zo goed staande weten te houden, zo menen de onderzoekers. We zitten midden in een revolutionaire ontwikkeling. Internet heeft dingen veranderd waarbij het onduidelijk is hoe die op hun plek gaan vallen. Er is voorlopig nog geen afname te zien in de groei van bestedingen online en jongeren trekken steeds meer naar online.

De onderzoekers durven zich dan ook niet echt aan een toekomstprognose te wagen. Zij stellen alleen dat winkelcentra waar meer flexibiliteit is betere mogelijkheden hebben. Het is aan de gemeenten en de lokale bestuurders om te anticiperen op alle ontwikkelingen. Maar dat is ongelofelijk moeilijk. De gemeente heeft als puntje bij paaltje komt maar weinig instrumenten om de lokale economie een bepaalde kant op te dwingen. Los daarvan mist het de capaciteit en het budget om zich structureel op dit gebied in te zetten. En pogingen om iets in die richting te doen met bijvoorbeeld een biz-regeling of een stadsfonds zijn vroegtijdig gestrand op allerlei weerstand, ook van ondernemers.

Ondernemers

Goed, het koopstroomonderzoek brengt dus goed en slecht nieuws. Wat vinden Weesper winkeliers? We vragen het WDO-bestuurslid en slager Maarten van Donk: "Weesp is als woonplaats in trek - niet in de laatste plaats vanwege de karakteristieke binnenstad met zijn vele speciaalzaken. Ik zie veel nieuwe gezichten in mijn slagerij. Ik heb begrepen dat veel mensen die nu voor Weesp kiezen uit IJburg komen. Zij hebben Amsterdam verlaten omdat daar geen betaalbaar huis meer te vinden is. IJburg leek de oplossing, maar gezellig is het daar nog steeds niet. Dus schuiven ze op naar Weesp, met zijn grachten, monumenten en winkels toch een beetje klein Amsterdam."

De ondernemer is trots op de dikke 7 die Weesp krijgt in het onderzoek, maar vindt dat de ondernemers niet tevreden achterover mogen gaan leunen: "Het kan nóg beter, vooral wat samen optrekken betreft. Er zijn binnen de winkeliers in de loop der jaren eilandjes ontstaan en het kost de verjongde WDO veel moeite om de neuzen dezelfde kant op te krijgen." Raar eigenlijk, want je zou denken dat de ondernemers hetzelfde voor ogen hebben: een florerende zaak met toekomstperspectief in een aantrekkelijk winkelgebied.

Goedkoop

Sander Abbekerk nam in 2008 Bakkerij Klercq in de Slijkstraat over. Ondanks de crisis die dat jaar insloeg had hij een goede start. Net als Van Donk ziet Abbekerk zijn klandizie groeien. "Steeds meer Weespers doen hun dagelijkse boodschappen in hun eigen stad. Je kunt hier alles krijgen en tussendoor gezellig ergens koffie drinken of iets eten in een van de vele restaurantjes. Voor speciaalzaken, kwaliteit, service en gezelligheid hoef je Weesp niet uit, en ook belangrijke winkels als Blokker, Kruidvat en Hema zijn hier te vinden. Wie nog wel naar de Maxis of de Bijlmer gaat, doet dat volgens mij puur voor een B-supermarkt. Het zou goed zijn als Weesp ook zo'n goedkopere supermarkt krijgt. Dan zou je nog meer klanten in Weesp houden én nog meer klanten van buiten Weesp hierheen trekken - iets waar alle ondernemers van zouden profiteren. Want eenmaal in Weesp maak je vaak ook een rondje langs andere winkels."
Dirk Pronk van Pronk Juweel in de Slijkstraat bevestigt wat zijn collega-ondernemers zeggen: "Met kwaliteit en authenticiteit houd je als speciaalzaak je klandizie vast en bouw je die uiteindelijk ook steeds verder uit." Zijn kaas- en delicatessenwinkel loopt dan ook nog steeds als een trein. Toch heeft ook hij nog wel een tip c.q. wens: "Haal de parkeerautomaten weg en maak van de binnenstad een blauwe zone waar je tot twee uur gratis kunt parkeren. Dat komt de binnenstad en dus uiteindelijk ook de gemeente ten goede."

Veel verbeterd

Niet alleen het centrum maar ook winkelcentrum Hogeweij haalt opvallend positieve resultaten in het koopstromenonderzoek. In supermarkt Deen wordt het ook steeds drukker. Assistent-bedrijfsleider Richard Visser kent de situatie van vijf jaar geleden niet - hij werkt er pas twee jaar - maar in die twee jaar is er veel verbeterd, signaleert hij. "Wij hebben in 2015 onze winkel vernieuwd en vorig jaar is het hele winkelcentrum verbouwd. Hogeweij is nu veel aantrekkelijker voor de dagelijkse boodschappen en dat merken wij aan zowel het aantal bezoekers als de goede reacties."

12 / 20

Foto: Marieke van Veen

Op rapport

Weespers en bezoekers gaven rapportcijfers.

Totaal oordeel 7,5

Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: André Verheul

'Het kan nóg beter, vooral wat samen optrekken betreft'

Winkelaanbod 6,9
Sfeer en uitstraling 7,3
Veiligheid 7,5
Netheid 7,4
Parkeermogelijkheden 7,0
Parkeertarieven 7,2
Stalling fiets 6,9
Bereikbaarheid auto 7,6
Bereikbaarheid ov 5,4
Bereikbaarheid fiets 8,4
Horeca-aanbod 6,0
Evenementen 6,1

Column

Beperken van kindsdeel, het kan wel!

Je kunt een kind onterven. Sorry dat ik zo plat deze column begin. Alsof het onderwerp zomaar een soort van niemendalletje is. Alsof de aanleiding om een kind te beperken in zijn erfrechtelijke aanspraken een lichte beslissing is. Natuurlijk is het dat niet, daar heb ik alle begrip voor. Maar houd voor ogen dat het doorgaans meer emotioneel zwaar dan juridisch onmogelijk is. In een testament kun je de hoogte van de erfdelen van kinderen nader vaststellen en dus ook uitsluiten. Het hangt vervolgens van het kind zelf af of het daarbij blijft.

Kinderen die niets of te weinig krijgen, kunnen aanspraak maken op hun zogenoemde legitieme portie. Door die aanspraak krijgen ze een vordering in geld op de erfgenamen ter grootte van dit minimale deel. De hoogte daarvan is de helft van het gewone kindsdeel. Overlijdt een ouder met achterlating van echtgenoot/geregistreerde partner (dat kan ook de stiefouder zijn) én twee eigen kinderen, dan is het gewone wettelijk deel uiteraard één derde deel voor elke erfgenaam. De waarde van de legitieme vordering is dan in beginsel dus gelijk aan één zesde deel van de nalatenschap.

Indien de vordering ten laste van een langstlevende partner te gelde gemaakt kan worden, dan kan de ouder in het testament bepalen dat die vordering pas opeisbaar is bij overlijden van die langstlevende partner. De soep wordt voor de langstlevende partner in dat geval niet zo heet gegeten, ware het niet dat de aanspraak op de legitieme portie ook aanspraken op informatie en inzage in stukken met zich brengt. In die zin kan 'gedoe' niet worden voorkomen zolang de legitieme portie nog in de wet is opgenomen. De stemmen om de legitieme portie te schrappen worden steeds luider, maar zolang het in de wet staat, moeten we het er gewoon mee doen.

De reden voor uitsluiten of beperken van een kindsdeel in een testament kan uiteraard variëren. Het doet de werkelijkheid geen recht om 'vakjes' aan te geven, maar de concrete reden van ingreep in het wettelijk kindsdeel is wel een belangrijke basis voor de inhoud en uitwerking in het testament.

Zo kan het zijn dat één kind ten opzichte van broer of zus al extra schenkingen heeft gekregen en nu genoegen moet nemen met een lager erfdeel. Er kan ook sprake zijn van een geestelijke handicap of een langdurig bijstandsgerechtigd kind. De vele verschillende omstandigheden hebben in ieder geval wel één ding gemeen: ze nopen tot nadenken over en actie tot het opstellen van een testament. Makkelijk is het niet, maar het kan en moet soms wel.

Beperken of uitsluiten van een kindsdeel is een zwaar onderwerp dat je 's nachts behoorlijk wakker kan houden. Ook al zal de emotie daardoor niet minder worden, de zaak bij de kop pakken zal zeker helpen. Hoe? Bij de notaris.

'Samen optrekken, geen hindernis'

Paul Smit is de nieuwe contactfunctionaris voor Weesper ondernemers

Vier maanden is Paul Smit (47) aan het werk als bedrijfscontactfunctionaris bij de gemeente Weesp en nu al voelt hij zich als een spin in het web van dynamiek tussen bedrijven, winkels en gemeente. Smit: "De lijnen in Weesp zijn aangenaam kort, waardoor je snel kunt schakelen."

Foto: Ruth van Kessel

In zijn functie volgde Paul Smit zijn voorgangers Kjeld Vosjan en Glenn Jansen op. Dat er iemand op die stoel gemist werd, merkte Smit al direct in zijn eerste werkweek. De bedrijven en winkeliers klopten aan zijn deur: "De bedrijfscontactfunctionaris vervult in Weesp echt een sleutelrol. Het is een samenspel tussen IVW, WDO en Weesp Marketing. Mensen zijn in Weesp redelijk direct in de omgang en zijn duidelijk in wat ze willen. Dan is het prettig dat ik er voor hen ben om te kijken hoe we een situatie kunnen verbeteren of een probleem kunnen oplossen. Snelle communicatie met iemand die van de situatie afweet. Zo zie ik ook mijn rol en de rol van de gemeente: als een partner die proactief meedenkt. Een samen optrekken. Geen hindernispaal."

Wat trok je aan in de functie?

"De combinatie praktijk en beleid en de veelzijdigheid aan onderwerpen waarmee ik mag werken. Als bedrijfscontactfuctionaris vervul ik een spilfunctie tussen bedrijven winkels en de gemeente. Dat werkt vice versa: ik zoek zelf contact, maar nog mooier is als mensen je weten te vinden. Laagdrempelige communicatie. De zaken die ik in de praktijk tegenkom, kan ik betrekken bij de ontwikkeling van beleid. Want dat is mijn andere opdracht: ik ben ook beleidsmedewerker en projectleider. Die drie werkvelden grijpen naadloos in elkaar. Het is een prachtige dynamiek."

Waarom vind je dat zo prachtig?

"Op deze manier ben ik niet alleen een doorgeefluik van de problemen en uitdagingen die er spelen in de praktijk, maar heb ik de positie om zelf beleidsmatig dingen in gang te zetten. Een voorbeeld is de bezetting van de winkelpanden in het centrum: samen met de WDO, makelaars en de eigenaars van de panden zijn we in gesprek over hoe je lang leegstaande panden mogelijk zo kan aanpassen dat ze toch aantrekkelijk zijn voor huurders. Of wellicht moet er iets gewijzigd worden in het bestemmingsplan? Dit is maar een voorbeeld van hoe samen optrekken positief werkt. Dat vind ik inspirerend en energiegevend. Je krijgt veel uiteenlopende vraagstukken op je bord, waar je vaak daadwerkelijk praktisch wat aan kunt doen."

Wat is jouw achtergrond?

"Ik heb bij verschillende overheden - op provinciaal en gemeentelijk niveau - gewerkt en altijd in de hoek van economische zaken. Ik ben opgegroeid in Twente, heb geografie gestudeerd in Utrecht, jaren gewoond in Amsterdam en nu in Hilversum. Ik kende Weesp al vanuit mijn interesse voor mooie stadjes. Wat me toen al opviel was de goede sfeer, ook in het stadhuis en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Toen ik de advertentie zag herinnerde ik me dat meteen en ik moet zeggen: de benadering in Weesp spreekt me nu ik er werk nog steeds erg aan."

Is het moeilijk om je weg te vinden?

"Dat gaat in Weesp erg gemakkelijk. Weesp heeft een prettige schaalgrootte met veel enthousiaste en ondernemende mensen, kundige collega's en kundige bestuurders. Mensen weten elkaar goed te vinden. In een gemeente als Delft, waar ik hiervoor jaren heb gewerkt, was dat anders. Daar waren de lijnen formeler en ingewikkelder. Hier zijn ze kort en dat werkt sneller."

Wat is je indruk van je werkveld?

"De drie bedrijventerreinen zijn heel divers. Noord is vooral zakelijk en functioneel en het grootste deel ziet er netjes uit. Mooi hoe gemeente en bedrijven daar samen in optrekken. Op het Van Houten Industriepark zie ik dat er wat te winnen is in de leegstand van panden aan de rand, daar zijn we nu mee bezig en op de Nijverheidslaan zijn de gesprekken tussen bedrijven en gemeente ook weer op gang. Ik vind het belangrijk dat je als gemeente duidelijkheid schept en waar kan meebeweegt. Of duidelijk uitlegt als iets niet kan, maar hoe kan je dan wel iets bereiken? Zoeken naar oplossingen. Tijdens bedrijfsbezoeken merk ik dat ondernemers openstaan voor een goede relatie. Dat is fijn, want zeker op de Nijverheidslaan hebben bedrijven toch lang in onzekerheid verkeerd. Dat moeten we met elkaar in de toekomst zien te voorkomen. Daar is een open communicatie voor noodzakelijk en een vroegtijdig betrekken van bedrijven bij plannen."

Je bedoelt inspraak?

"Nee, ik bedoel een samen optrekken. Op bedrijfsniveau betekent dat ik bij een vraagstuk graag zelf ter plaatse ga kijken wat er speelt. Dus een aanvraag niet enkel op papier beoordelen, maar kijken waar het om gaat. Zo kun je met praktische en op maat gesneden oplossingen komen. En als iets bestemmingstechnisch echt niet kan op die plek, onderzoeken wat er wel mogelijk is. Dus nooit zomaar een nee en star regeltjes uitvoeren, maar altijd zoeken naar mogelijkheden en waar nodig vraagstukken in een bredere context zetten. Wel vind ik het de taak van de gemeente om soms knopen door te hakken en een vraagstuk niet voort te laten slepen. Dat geeft ook duidelijkheid."

Een veelvoud aan vraagstukken, hoe stel je prioriteiten?

"Die stel ik in samenspraak met de wethouders en collega's. Nu heeft de Nijverheidslaan prioriteit, net als het Economisch Actieplan en een plan voor de binnenstad. Dat laatste heeft te maken met het koopstromenonderzoek waar onlangs de resultaten van bekend zijn gemaakt. Maar mijn hoogste prioriteit is het zorgen voor een laagdrempelig en goed contact met de partijen waarvoor ik inroepbaar ben. Ik wil echt die partner zijn."

Gevelrenovatiefonds bedrijventerrein Noord verlengd

Het Gevelrenovatiefonds gaat langer door, namelijk tot 31 december 2017. Omdat het fonds nog niet uitgeput is, blijft het mogelijk om nog een uitvraag te doen uit het gevelrenovatiefonds.

Met het gevelrenovatiefonds kunt u niet alleen een subsidie krijgen om uw gevel op te knappen, ook het renoveren van uw voorterrein of de aanleg of verbetering van het groen voor de deur is subsidiabel. Hieronder daarom nog even kort de voorwaarden uit het fonds:

- Uw bedrijfspand bevindt zich op bedrijventerrein Noord.
- De renovatie zorgt voor een significante verbetering van het aanzicht van het pand en is vanaf de openbare weg zichtbaar.
- Uw aanvraag ligt tussen de € 2.500,- en € 15.000,- en bedraagt maximaal 25% van de totale investering.
- U bent nog niet begonnen met de uitvoering.

Veertien bedrijven op Noord gingen u voor en ook de omgeving kreeg een mooiere uitstraling. "Wacht daarom niet langer en werk samen met ons aan een nog mooier bedrijventerrein", aldus Cor van der Poel. Wie meer wil weten, kan terecht op www.weesp.nl/gevelrenovatiefonds.

KVO-rapport

26 januari, Nijverheidslaan. Poging inbraak
28 januari, Pampuslaan. Ruitje uit de roldeur gehaald en doorheen geklommen. Alarm ging af. Kasten doorzocht, er lijkt niets weggenomen.
7 december, diefstal uit bouwkeet Flevolaan.

Cor van der Poel stopt met zijn werk voor IVW

Foto: Christian Pfeiffer

Uitvoerend-secretaris Cor van der Poel zet na 12 jaar een punt achter zijn werkzaamheden bij de IVW. Hieronder legt hij zijn vertrek zelf uit.

"Ik stop met mijn activiteiten voor bedrijvenvereniging IVW. Jarenlang en met veel ambitie en geestdrift heb ik de post 'spin in het web' in de vereniging ingevuld, maar ik vind het wel genoeg na twaalf jaar; Vier periodes van drie jaar heb ik ingevuld en ik ga geen vijfde termijn in. Overigens vind ik het wel een beetje jammer, maar het zij zo."
"Vanaf september 2005 ben ik gaan meedraaien toen Cees van Vliet mij vroeg of ik geïnteresseerd was in een functie bij de IVW, terwijl ik op dat moment nog volop bezig was met het feestjaar Weesp 650 jaar stadsrechten. Echter, als man van het bedrijfsleven en na tien jaar wethouderschap Economie zei ik meteen JA. Die sector heeft mij altijd geboeid en de ondernemers van Weesp waren mij goed bekend. Ik heb een mooie tijd meegemaakt: de goede sfeer binnen de honderden ondernemers, het mooie bedrijfsleven in Weesp en prachtige ondernemingen met nationale en internationale roem."

"Verder ben ik door mijn verlamming ten gevolge van een herseninfarct ook mijn mobiliteit kwijtgeraakt. Daardoor is het rechtstreekse contact met de ondernemers een stuk minder geworden. Ik hoop een goede opvolger te krijgen. Ik vertrek per 1 juli 2017."

Foto: Brian Elings