B2B Weesp

29 oktober 2017

B2B Weesp 29 oktober 2017


3 / 16

Joop

Amsterdam of Gooise Meren? Rond het verschijnen van dit blad behandelt de gemeenteraad van Weesp dat lastige vraagstuk. Als je het ondernemers in Weesp vraagt, is er een voorkeur voor Amsterdam. Begrijpelijk, gezien de bestuurlijke power van de hoofdstad. Toch kun je niet elke ondernemer in een Mokums hokje duwen. Een kwart van de IVW-leden voelt meer voor Gooise Meren. Meer daarover op de volgende pagina. Opvallend is dat bij de diverse openbare bijeenkomsten die over dit onderwerp in Weesp werden gehouden, één Gooise ondernemer vaste gast was: Joop van Dort, voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren. Hij stuurde ook een ingezonden brief naar het WeesperNieuws. Hij gaat er niet over en laat de keuze vooral aan de Weespers over, zo schrijft hij. Maar hij hoopt wel dat Weesp voor Gooise Meren zal kiezen, omdat het dan behouden blijft voor de regio Gooi en Vechtstreek. De regio die Joop een warm hart toedraagt. "Als betrokken niet-Weesper wil ik alleen maar zeggen en u in overweging geven: denk goed aan wat we over de jaren als buurgemeentes met elkaar hebben opgebouwd en bedenk dat na enkele fusies de bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek echt vooruit zal gaan en dat de menselijke maat en het succes van de reeds jaren lopende samenwerkingen bij een fusie met Gooise Meren ook voor inwoners van Weesp het best geborgd zullen zijn. Ik weet zeker dat ik namens bijna alle verenigde ondernemers in Gooise Meren, en zelfs in de hele regio, die wens kan uitspreken."
Die woorden van Joop boezemen vertrouwen in: welke kant het ook op gaat, het komt wel goed met Weesp.

André Verheul
hoofdredacteur

IVW-leden spreken zich uit over Amsterdam of
Gooise Meren

Visuele identiteit voor
KNGF Geleidehonden

Groove Graphics

Column Mark Hilarius

Zware beroepen eerder met pensioen? Maar wie dan?

Elk kabeltje een uitdaging

EWN levert en installeert nieuw datanetwerk bij
gemeente Weesp

Nieuw en toch vertrouwd

Taxi Service Weesp
breidt gebied uit

Column Niels van de Griend

Pas op met
hoofdelijke aansprakelijkheid

Nieuws van de IVW

Het belang van een sterke
lokale economie

Ambachtelijke patisserie opent deuren

Foto: Marieke van Veen

Je kunt zeggen dat Weesp gebouwd is op de productie van bier, jenever en chocolade. Na bier (Wispe), jenever (Anker Weesp), is nu ook de chocolade back in town. Aan de Slijkstraat (tegenover Blokker) opende Patisserie & Chocolaterie Boom de deuren.

De patisserie is een initiatief van Wim Boom en Guy Raasveld. Boom is patissier en maakt alles, Raasveld regelt de inkoop, promotie, boekhouding en dergelijke. Weesp heeft verschillende adressen waar je terecht kunt voor bonbons en taarten, maar de nieuwe patisserie wordt een klasse apart, zo beloven de jonge ondernemers. Desserttaarten, macarons, eclairs, bonbons, chocoladerepen, koek- en suikerwerk en nog veel meer: alles wordt vers en ambachtelijk bereid en bevat uitsluitend fairtradegrondstoffen en verse kruiden en vruchten. Geen kunstmatige toevoegingen dus.

Raasveld: "In Frankrijk heb je als patissier aanzien, in Nederland ben je een 'koekenbakker'. Daar heb je dan acht jaar voor gestudeerd. Wij gaan laten zien dat het echt vakmanschap is." Boom wist als kind al dat hij dit vak in wilde. Na de lagere school ging hij naar de bakkersschool, daarna volgden nog diverse specialistische opleidingen. Hij ging aan de slag bij bakkerij Abbekerk, maar een eigen zaak lonkte. Via een collega kwam hij in contact met Raasveld, manager bij Connexxion, maar met behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ze besloten samen de stap te wagen en iets bijzonders neer te zetten.

Opvallend: Boom is verre familie van de geheimbrander van Van Houten, de cacaofabriek die in de vorige eeuw vanuit Weesp uitgroeide tot een wereldconcern en de ontwikkeling van de stad destijds grotendeels bepaalde. Booms varianten op de Picasso-bonbon zijn een lust voor alle zintuigen. Onder zijn zelfgemaakte chocoladepasta's is er één met maar liefst 75% cacao!

Terrassen blijven moeilijk verhaal

De Weesper politiek gaat de wintermaanden gebruiken om de regels voor terrassenlocaties in de binnenstad nog eens stevig tegen het licht te houden.

B en W willen nieuwe regels voor terrassen opstellen, maar de raadscommissie stuurde het voorstel voor de derde keer terug. Het is de bedoeling om de boel wat aan banden te leggen, zo probeerde wethouder Peter Eijking uit te leggen. Maar zowel bewoners als raadsleden zien in het collegevoorstel vooral de ruimte die er aan horecaondernemers wordt geboden om tafels en stoelen buiten te zetten, zowel op terrassen als langs de gevels.
Binnenstadbewoners uitten hun zorgen. Er wordt veel ruimte gegeven aan horecaondernemers, terwijl aan de gevolgen voor de leefbaarheid in de binnenstad te weinig aandacht is, zo luidt een terugkerend kritiekpunt. "We moeten geen tweede Amsterdam willen worden."

De weerstand van binnenstadbewoners zit ook horecaondernemers niet lekker. Martin Boer (namens de Weesper horeca) stelde voor eerst een inhoudelijke gespreksronde met ondernemers en bewoners te houden met als doel nader tot elkaar te komen en een betere balans te vinden tussen levendigheid en leefbaarheid.

Goed idee, vond de raadscommissie. De wethouder moet opnieuw aan het werk.

Slagkracht Amsterdam spreekt Weesper bedrijfsleven wel aan

Een groot deel van het Weesper bedrijfsleven geeft de voorkeur aan een gemeentelijke aansluiting bij Amsterdam - en niet bij Gooise Meren. De slagkracht van Amsterdam is het grootste argument. Het feit dat Gooise Meren eerder niet met Weesp wilde fuseren speelt ook een rol.

In een peiling van bedrijvenvereniging IVW onder haar leden kiest 69% voor Amsterdam, 23% voor Gooise Meren en maakt 9% geen keuze. Er waren tachtig respondenten.

Uit de toelichtingen die de respondenten hebben gegeven valt op te maken dat de Weesper ondernemers meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren. Ook het aanzien dat Amsterdam zou geven aan Weesp als bedrijvenstad wordt als een groot voordeel gezien. "Meer daadkracht en economisch beter voor Weesp", luidt een van de reacties. En een andere ondernemer schrijft: "Amsterdam biedt meer toekomstperspectief. Betere voorzieningen, onder andere goed voor de winkels, horeca en infrastructuur." Deze ondernemer (de reacties zijn geanonimiseerd) vindt ook dat Weesp meer binding met Amsterdam heeft dan met het Gooi. Die opmerking wordt door meer Weesper ondernemers gemaakt. Dat Weesp in 2012 niet werd gepruimd door de Gooise gemeenten bij de vorming van Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden), is onder de ondernemers nog niet vergeten. "Het Gooi kijkt wat minderwaardig naar Weesp. Nou, we hebben ze helemaal niet nodig en gaan liever met Amsterdam samen, lijkt mij", is een van de reacties die dit sentiment illustreert.

Een duidelijke minderheid heeft liever een gemeentefusie met Gooise Meren. "Amsterdam wordt te groot" en "Historisch gezien hoort Weesp bij Gooi en Vechtstreek, dit moeten wij niet veranderen. Amsterdam tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal en niet verder", zeggen zij. En ook: "Ik denk dat wij meer inbreng kunnen hebben bij Gooise Meren omdat wij daar een grote partij zijn en we kunnen dan samen ondernemend de Gooise Meren een flinke boost geven, bij Amsterdam zijn we een heel kleintje en we worden dan opgeslokt in het grote geheel."

Het bestuur van de IVW brengt de resultaten naar buiten zonder zelf een standpunt in te nemen. "Wij zijn een belangenvereniging voor al onze leden en kiezen daarom geen partij", verklaart voorzitter Reinier Mommaal.

The Walrus: café en uitstekend eten

Foto: André Verheul

Aan de Hoogstraat is The Walrus geopend, het nieuwe (eet)café van Minevitus Veltman.

Het concept van The Walrus: een café waar je ook nog eens uitstekend kunt eten. Veltman heeft zijn restaurant Minevitus aan de Nieuwstad overgelaten aan zijn zoon Vity, maar stilzitten wil hij niet. Hij had altijd al eens een café willen runnen en toen deze gelegenheid zich aandiende, hapte hij meteen toe. Hij zette de cafékeuken zo naar zijn hand dat hij er dagelijks een prima dagschotel à 11 euro kan maken. Er is een kleine kaart en een dagelijkse specialiteit, zoals vis op vrijdag en iets lekkers uit de slagerij van Van Donk op zondag. "Dat het wat goedkoper is, wil niet zeggen dat het niet lekker hoeft te zijn", verzekert de meester.

Maar, zo bezweert hij, rond een uur of negen, half tien moeten de borden van tafel, want de cafébezoekers willen ook aan hun trekken komen.

WDO wil toe naar onder- nemersfonds

Foto: Christian Pfeiffer

Een ondernemersfonds, te vullen met een reclamebelasting, om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Winkeliersvereniging WDO wil er graag aan.

Bijna alle activiteiten in de binnenstad van Weesp worden geheel of voor een groot deel gefinancierd door winkeliersvereniging WDO of door extra sponsorbijdragen die aan winkeliers worden gevraagd. "Een trouwe groep ondernemers betaalt mee, andere liften gratis mee. Dat steekt", zegt WDO-voorzitter Albert Vos.

In veel andere steden wordt dat opgelost door een stadsfonds of een vergelijkbare speciale regeling, waarbij de gemeente het geld int via de belastingen en via een door de ondernemers gedragen stichting mag besteden aan versterking van de lokale binnenstad. Eerdere pogingen om zoiets in Weesp van de grond te krijgen liepen op niets uit. Meer informatie staat op:
www.weesp.nl/ondernemersfonds

Visuele identiteit

Het gaat crescendo met Groove
Graphics. Het Weesper bedrijf in carwrapping en grafisch advies heeft een aantal mooie nieuwe klanten aan het portfolio mogen toevoegen, waaronder KNGF Geleidehonden.

Wie de nieuwe auto's van KNGF Geleidehonden ziet rijden, mag ook meteen even aan Weesp denken. Groove Graphics aan de Zuiderzeelaan heeft de auto's bestickerd als onderdeel van een langdurige samenwerking die is aangegaan met KNGF Geleidehonden. Het gaat in eerste instantie om het bestickeren van ruim 35 bestelauto's. "Een prachtige overeenkomst", zegt Raymond Vonk. De eerste auto's zijn al afgeleverd, naar volle tevredenheid van de klant.

KNGF Geleidehonden heeft de huisstijl in een nieuw jasje gestoken. Dat betekende onder meer een nieuw logo en gebruik van een fotomodel: de bekende geleidehond. Deze nieuwe visuele identiteit (zo heet dat) zien we op allerlei plekken terug, waaronder op de auto's. En die worden in Weesp bestickerd. Groove Graphics ontzorgt het hele traject: ophalen, bestickeren en weer terugbrengen van de auto's.

Effectieve reclame

"Dat is een van de redenen waarom KNGF voor ons heeft gekozen. Wij zijn een partij die proactief meedenkt in het hele proces. KNGF wilde een effectieve reclame: als je de auto ziet langsrijden, moet je denken: hé, daar gaat KNGF Geleidehonden. In dat traject zijn we sparringpartner geweest en hebben daar onze bijdrage aan kunnen leveren. Het ontwerp is uiteindelijk van reclamebureau VBAT, een schitterend eindresultaat."

Andere Weesper klanten

Niet alleen KNGF, ook de Rabobank Amstel en Vecht deed onlangs een beroep op Groove Graphics voor het aanbrengen van metershoge visuals op de kantoren in Weesp en Amstelveen. De Weesper carwrapper en grafisch adviseur verzorgt al langer het zware wagenpark van Hagen. En toen de projectontwikkelaar van Weespersluis in de Bloemendalerpolder tientallen strekkende meters meshdoek nodig had om wegwaaiend zand tegen te houden, belde hij Groove Graphics voor het aanbrengen van reclame op die doeken.

Maar ook een beginnende ondernemer als chocolatier Boom aan de Slijkstraat wist Groove Graphics te vinden voor een professionele uitstraling. "We maken een gezonde groei door. Het laatste nieuws is dat we met Justin een nieuwe, talentvolle productie- en montagemedewerker hebben aangetrokken. We zijn ontzettend trots op wat we met elkaar allemaal doen", besluit Raymond.

Column

Zware beroepen eerder met pensioen? Maar wie dan?

Een dagelijks terugkerend fenomeen in de spreekkamer van de bedrijfsarts: werkenden die richting hun pensioen vastlopen, simpelweg omdat ze hun werk, zowel mentaal als fysiek, niet meer volhouden. Degenen die hier het meest onder lijden zijn de werknemers met de 'zware beroepen', maar het speelt zeker ook bij anderen.

De discussie over een vervroegde pensioneringsmogelijkheid voor mensen met zware beroepen sleept langer dan tien jaar, maar wordt nu acuut. Regelingen als prepensioen en VUT zijn afgeschaft. De mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, bijvoorbeeld als het werk te zwaar wordt, is daarmee voor een grote groep mensen verdwenen. Het is zorgelijk dat werkenden het nu vaak al niet halen om door te werken tot aan de pensioenleeftijd. Dit wordt, met de opschuivende pensioenleeftijd, steeds moeilijker. Maar wat zijn 'zware beroepen' eigenlijk?

In een recent uitgevoerd onderzoek werd gekeken naar sectoren waar de uitval door arbeidsongeschiktheid tweemaal hoger is dan het Nederlandse gemiddelde. Zo blijkt dat bijvoorbeeld dakdekkers, schilders en stukadoors zo zwaar belast worden dat de kans groot is dat zij aan de zijlijn komen te staan. Op basis van deze maatstaf zou het om circa 150.000 mensen gaan.

Anderzijds zou naar werkdruk gekeken kunnen worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ervaart circa 300.000 Nederlands 'altijd' werkdruk. Met name koks, artsen, juristen en managers in de zakelijke dienstverlening ervaren de hoogste werkdruk.

Tot slot kunnen bovengenoemde factoren gecombineerd worden. Een hoge werkdruk en fysiek zware arbeid leiden tot een hoger ziekteverzuim. Zo zijn ambtenaren en werknemers in de zorg en het onderwijs veel vaker ziek dan andere werknemers. Hebben zij dan recht om eerder met pensioen te gaan?

En wie bepaalt dat? Wat weegt zwaarder? Uitval of werkdruk? Waarom mensen in de bouw wel, maar een kok niet? Voor artsen een uitzondering maken, of toch maar de schilders? Den Haag ziet vooralsnog meer in het flexibiliseren van de AOW-leeftijd dan in het maken van wettelijke uitzonderingen voor specifieke beroepen. Een flexibele AOW-leeftijd zet echter weinig zoden aan de dijk, zo blijkt.

Feit blijft dat we gemiddeld steeds ouder worden en de pensioenleeftijd hierdoor blijft opschuiven omdat deze is gekoppeld aan de levensverwachting. De oplossingsrichting is daarom: kom tijdig in actie. Denk na over je (financiële) toekomst en een oplossing. Het kan namelijk nog wel even duren voordat de politiek en de sociale partner een oplossing hebben voor dit probleem.

'Elk kabeltje een uitdaging'

EWN brengt datanetwerk in Weesper stadhuis weer helemaal up-to-date

EWN (Elektrawerken Nederland) heeft afgelopen zomer het datanetwerk in het oude stadhuis van Weesp gemoderniseerd. Een bijzondere klus die in een uitstekende samenwerking met de Gemeente Weesp is geklaard.

Foto: André Verheul

Een nieuw datanetwerk voor de gemeente Weesp, dan praat je over 250 aansluitpunten. Maar ook over een historisch gebouw, stammend uit 1776, en dus een monument. Dat maakt de aanleg van kabels en andere moderniteiten er niet eenvoudiger op. Laten we het zo zeggen: in de muur schroeven mag niet. Dat verklaart waarom het woord 'uitdaging' vaak valt als EWN-directeur Etienne Lieverst terugblikt op deze bijzondere opdracht.

Chirurgische precisie

"Geen muren waar je kabelgootjes op mag aanbrengen, geen systeemplafonds waarboven je iets kunt wegwerken. Je mag zeggen dat elk kabeltje ons voor een uitdaging stelde. Van bestaande leidingen konden we uiteraard gebruikmaken, waar waar dat niet kon moesten we zeer nauwkeurig te werk gaan, soms bijna chirurgisch. Paneeltjes en andere zaken waar op 'natuurlijk wijze' gebruik van kon worden gemaakt om zaken aan te bevestigen of achter weg te werken, werden voorzichtig weggehaald of opgetild en daarna weer netjes teruggeplaatst. En zo is het gelukt om alle aansluitingen op de juiste plek te krijgen en de kabels netjes weg te werken."

De juiste mensen

Ook technisch leverde EWN vakwerk met een installatie die voldoet aan de nieuwste eisen en specificaties. Tijdens de werkzaamheden moest het werk op het stadhuis gewoon kunnen doorgaan. Het werk werd uitgevoerd in de periode van de zomervakantie, zodat er meer ruimte was om van werkplek te wisselen. Lieverts legt uit dat dat aspect niet te onderschatten is. "Voor zo'n opdracht heb je de juiste mensen nodig. Ze moeten niet alleen technisch van wanten weten, maar ook representatief zijn, snel en netjes werken en communicatief goed zijn. Je kunt nu eenmaal niet even zomaar met je gereedschapskist de burgemeesterskamer binnenstormen." Uiteraard beschikt EWN over precies de vakbekwame, ervaren en representatieve installateurs die nodig zijn.

Goede voorbereiding

De gedegen voorbereiding en minutieuze planning door EWN speelden een belangrijke rol om deze ingrijpende klus prettig te laten verlopen. Juist in die voorbereiding wist EWN zich al te onderscheiden van andere gegadigden, want het is niet zo dat EWN de opdracht alleen maar kreeg omdat ze in toevallig Weesp gevestigd zijn. "We hebben een compleet nieuw plan neergelegd waar vertrouwen uit sprak dat wij deze opdracht het beste konden vervullen", zo kijkt Lieverst terug. De inbreng van de gemeente was daarbij voor EWN erg belangrijk, net zoals dat andersom zo was. Het werd al snel een joint effort, ieder op z'n eigen terrein uiteraard. Suggesties over en weer werden omarmd, waardoor uiteindelijk het beste resultaat werd bereikt. "Waar nodig schakelden we samen op. We hebben dit samen gedaan. Echt iets om trots op te zijn", aldus Lieverst.

St. Bartholomeus Gasthuis

Frank Blok, teamleider ICT bij de gemeente Weesp, is eveneens zeer te spreken over de samenwerking en laat ons het resultaat graag zien. Ergens achter in het stadhuis, het oude St. Bartholomeus Gasthuis, opent hij met zijn beveiligde sleutel een deur. Daarachter schuilt een moderne, gekoelde ruimte met twee kasten vol techniek waarmee alle computersystemen van de gemeente verbonden zijn.

Van zolder naar beneden

Een deel van de serverruimte stond tot voor kort op de zolder van het stadhuis, was verouderd geraakt en vertoonde steeds vaker storingen. Dat alles is verbeterd dankzij de nagelnieuwe installatie op de begane grond. "Dat betekent dat elke kabel in dit gebouw is vervangen en nu hier uitkomt", zo wijst Blok naar de kast vol patchpanels. De ingreep komt de bedrijfszekerheid en de kwaliteit van het netwerk ten goede. De gemeente kan er zeker de komende tien jaar weer tegen. Een van de andere voordelen: de wifi in de raadzaal is aanzienlijk verbeterd.

Trots

"Wij kijken met genoegen terug op de samenwerking met EWN en zijn zeer tevreden met het resultaat", zegt Blok. "Als Weesper bedrijf zijn we hier gewoon heel erg trots op", besluit Lieverst.

Nieuw en toch vertrouwd

Robert Passaro hoorde op een woensdag over het faillissement van Taxi Centrale Weesp. Twee dagen later was het logo van zijn nieuwe onderneming Taxi Service Weesp klaar: "Nu moet ik doorpakken."

De 49-jarige Weesper runt sinds begin dit jaar Capital City Cab, waarmee hij zich in eerste instantie richtte op Amsterdam. "In overleg met de taxicentrale deed ik heel soms een ritje in Weesp, van broodroof was geen sprake. Maar nu de centrale dicht is, liggen er voor mij kansen."

Passaro praat ons bij terwijl hij bij Schiphol op een klant wacht. "Dat hoort erbij. Gelukkig is er tegenwoordig Netflix." Op een jaar in de bakkerswereld na zit hij al zijn hele werkzame leven in de transport: "Ik heb een verhuis- en transportbedrijf gehad, ik heb gewerkt bij Bos Transport en ik heb mezelf als zzp'er verhuurd als chauffeur. Maar dat laatste werd steeds ingewikkelder vanwege nieuwe criteria van de Belastingdienst."

Dus moest hij iets anders bedenken. "Ik kende iemand die in Amsterdam op de taxi zat en ben met hem gaan praten en dingen gaan uitzoeken. Een taxi-onderneming oprichten bleek voor mij een oplossing. Dus verruilde ik mijn busje voor een mooie BMW 520 en regelde de benodigde vergunningen en ontheffingen. Sinds begin dit jaar verzorg ik ritten binnen Amsterdam en nu breid ik mijn werkgebied dus uit naar Weesp."
Het vervoeren van huisraad en personen zijn twee totaal verschillende dingen. Zijn nieuwe job is vooral gezelliger, vindt de Weesper. Vorige week had hij nog een prins in zijn auto. "En Gordon heb ik ook al twee keer mogen vervoeren: de grappen vlogen me om de oren."

Passaro gaat er de komende tijd aan werken om zijn taxiservice bij Weespers en Weesper bedrijven op de kaart te zetten.

Taxicentrale Weesp-Muiden

Taxicentrale Weesp-Muiden is er niet in geslaagd om een doorstart te maken. "Helaas is het niet gelukt. We hebben alle activiteiten stilgelegd", laat taxiondernemer Barry Bonsen weten. Het faillissement werd in september uitgesproken, maar de ondernemer hoopte op een doorstart en liet de centrale nog een tijd doordraaien. Het faillissement volgt nadat het al langer slecht gaat met het taxibedrijf. De centrale raakte enkele grote contracten kwijt, waaronder het schoolvervoer voor de gemeente en het gehandicaptenvervoer. Bonsen: "Het faillissement was dan ook onvermijdelijk."

Column

Pas op met hoofdelijke aansprakelijkheid

Niet gewenst, maar soms kom je er als ondernemer niet onderuit bij een bedrijfsfinanciering: mede hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lening die de werkmaatschappij aangaat. Hoofdelijke aansprakelijkheid kan in privé zijn of door je holding. In privé is toestemming van je echtgenote vereist en gaan doorgaans de hakken in het zand. Als je holding mede hoofdelijk aansprakelijk is, dan ben je wellicht minder op je hoede. Niet altijd terecht. Recent is een uitspraak gedaan door de Rechtbank over dit onderwerp.

De casus was eigenlijk vrij simpel: een holding is voor een derde gedeelte aandeelhouder in een werkmaatschappij die een lening van een paar miljoen aangaat bij de bank. De holding heeft zich hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor deze lening. Later draagt de holding haar aandelen in betreffende werkmaatschappij over. Je voelt het wel aankomen: het gaat mis en de bank spreekt de holding voor de hele lening aan op grond van de hoofdelijke aansprakelijkheid en vordert dat bij de Rechtbank.

De holding is het daar uiteraard niet mee eens en verdedigt zich door te stellen dat de bank maar eerst het hypotheekrecht dat destijds was gevestigd moet gebruiken. Door de holding aan te spreken maakt de bank misbruik van bevoegdheid, zo stelt de holding. Tenslotte weet de bank dat de holding geen aandeelhouder meer is en geen bemoeienis meer heeft met de werkmaatschappij.

De Rechtbank veegt het verweer van tafel. Dat de lening niet aan de holding ten goede is gekomen is geen argument om de hoofdelijke aansprakelijkheid te doorbreken. Ook het feit dat de holding niet meer betrokken is bij de werkmaatschappij maakt geen indruk op de Rechtbank. Dat de bank destijds is gekend in de aandelenoverdracht stemt de Rechtbank ook niet milder. Het doet niet af aan de hoofdelijke aansprakelijkheid, nu de holding niet is ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid!

Meestal sluit ik af met een paar goedbedoelde tips. In dit geval is een advies mijnerzijds overbodig. De casus zelf lijkt duidelijk genoeg.

Nieuwe leden, welkom bij de IVW!

Theaterpand Weesp

Het Theaterpand zat de afgelopen jaren aan de Herengracht, maar groeide daar uit haar jasje. Een lange zoektocht naar een ander onderkomen bracht Daniëlle Meyer en Sara Kroos naar de Flevolaan. Het gezellige theater heeft een mooie kleine zaal en een gezellige foyer, die ook te huur is voor zakelijke bijeenkomsten. Het theater is voor (try-outs van) cabaret en muziektheater en is de thuisbasis van Theaterschool Zone 1380.

Patisserie & Chocolaterie Boon

Op 5 oktober is deze nieuwe winkel in de Slijkstraat geopend. Deze prachtige winkel wordt gerund door Guy Raasveld en Wim Boom. Naast veel lekkers verkopen zij mooie en luxe relatiegeschenken die verband hebben met onze mooie stad Weesp. Het gaat om producten waar Van Houten cacao in is verwerkt en eigen producten exclusief uit Weesp, zoals het vergeten Weesperkoekje van Van Houten.

iConneqt

Dit Weesper bedrijf, opgericht door Ruud Lampers en Vreneli Stadelmaier, biedt het krachtige onlineplatform iConneqt, dat ook door de IVW en de City of Wesopa wordt gebruikt in hun persoonlijke communicatie met leden en geïnteresseerden. Met iConneqt combineer je betaalbaar en krachtig online CRM met top e-mailmarketing. Je maakt eenvoudig de meest slimme e-mailcampagnes waarmee massacommunicatie weer persoonlijk en uiterst effectief wordt.

Ook lid worden? Kijk op ivw-weesp.nl.

IVW is schakel in sterke lokale economie

Foto: Brian Elings

Met de focus op economische groei op nationaal en internationaal niveau is het zakendoen op lokaal niveau vaak een ondergeschoven kindje. Door de digitalisering en daarmee open structuur van het zakendoen wordt er te weinig gekeken of het product, de dienst of activiteit ook in de eigen omgeving aangeschaft kan worden.

Niet slim, want lokale samenwerking zorgt voor economische groei en stabiliteit. Een sterke lokale economie maakt een regio economisch minder afhankelijk en trekt eerder nieuwe ondernemers aan die creatief, gemotiveerd, enthousiast en energiek zijn. Een diversiteit aan lokale ondernemingen, zowel in grootte als in activiteit, biedt een aantrekkelijke arbeidsmarkt en zorgt bij alle participanten voor een grotere waardering voor de eigen leef-, werk- en zakelijke omgeving.

IVW verbindende schakel

De strekking is duidelijk: om de motor van de lokale economie te stimuleren is het nodig de lokale ondernemers meer bij het economisch beleid en de uitvoering ervan te betrekken. De IVW is de verbindende schakel tussen lokale ondernemers onderling, maar ook tussen ondernemers en lokaal bestuur, onderwijs en andere betrokken instellingen en organisaties.

Geven en iets ervoor terugkrijgen

Hoe vergroot je de zichtbaarheid tussen de lokale bedrijven zodat businesskansen beter benut kunnen worden en hoe dragen de businessclubs bij aan een betere zichtbaarheid en een hogere gunfactor?

Dit zijn vraagstukken waar de IVW zich mee bezighoudt want het draait uiteindelijk maar om één ding: geef elkaar de business, uiteindelijk krijg je er altijd iets voor terug.

Agenda IVW 2017

28 november: BusinessClub ING