B2B Weesp

21 september 2017

B2B Weesp 21 september 2017


Voorbeeld

In deze B2B opnieuw aandacht voor Solarclarity. De succesvolle Weesper importeur van zonnepanelen opende onlangs de nieuwe vestiging aan de Hogeweijselaan en is nu betrokken bij een volgend nieuwswaardig onderwerp: zonnepanelen op bedrijfspanden. Zelf geven ze het goede voorbeeld door 330 panelen met zonnecollectoren op het eigen dak te hebben. Nodema volgt het voorbeeld. Het bedrijf in verpakkingsmachines is eveneens verhuisd naar de Hogeweijselaan en wist Solarclarity meteen te vinden. Wat directeur Norbert Masereeuw betreft volgen er nog veel meer bedrijven. En inderdaad, de zee aan platte daken op bedrijventerrein Noord schreeuwt om verduurzaming. Goed voor het milieu, maar ook zakelijk een goede investering. Peter Desmet van Solarclarity kan dat haarfijn uitleggen. Uitstekend hoe zowel Solarclarity als Nodema investeert in nieuwe huisvesting, in Weesp en in duurzaamheid. We zien hier twee bedrijven die in het recente verleden door de IVW zijn uitgeroepen tot de Weesper Onderneming van het Jaar en die deze uitverkiezing ook daarna meer dan waar maken. Er zijn nu al meer bedrijven die aanhaken bij dit initiatief van Nodema en Solarclarity. Heeft u ook toevallig een dak op uw bedrijfspand? Lees dan in dit nummer meer over het Weesper zonnepanelencollectief.

Foto: eigen foto

Sander Bakker probeert de draad weer op te pakken

Aan het werk!

De Werk-Makelaar opent
vestiging in Weesp

Foto: Christian Pfeiffer

Column Marith Huijsman

Leg leningen en voorschotten altijd schriftelijk vast

Rendement van het dak

Nodema en Solarclarity

Bankkantoor niet meer nodig

ABN Amro verlaat Weesp

Column Niels van de Griend

Echt scheiden

Nieuws van de IVW

Amsterdam of Gooise Meren?

Nijverheidslaan wordt opgeknapt

De gemeente verwacht 30 oktober te beginnen met het opknappen van de Nijverheidslaan. Het doel is om de uitstraling te verbeteren en de parkeerproblemen op te lossen.

De toegangsweg wordt breder, zodat vrachtverkeer er beter overheen kan. Daarnaast komen er extra stroken met parkeerplaatsen. Uiteraard worden ook het wegdek en de stoepen weer netjes recht gelegd. Een aantal extra bomen en een nieuw entreebord moet de uitstraling verder opkrikken. Om de parkeerplaatsen te kunnen maken, wordt een klein deel van het braakliggende terrein langs het spoor gebruikt. De herinrichting lijkt een ingewikkelde klus, want over het ontwerp wordt al meer dan een jaar gesproken. Joop Bos is een van de ondernemers die de ontwikkeling kritisch volgt en wees de gemeente al eerder op onvolkomenheden in het ontwerp.

Bootje te water

Bij de werkplaats van Car Casting Holland, de voormalige Renaultgarage, wil de gemeente een trailerhelling aanleggen waarmee boten te water kunnen worden gelaten. Naast de helling komen twee grote parkeerplaatsen met plek voor auto's met een trailer erachter. De trailerhelling past in het beleid om Weesp als waterstad te profileren. In het ruimschoots aan het water gelegen Weesp kan opmerkelijk genoeg namelijk nergens een bootje te water worden gelaten.

Aquariumondernemer probeert de draad weer op te pakken

Foto: Aquaasan-Corals

Wat voor Sander Bakker jaren geleden begon als een hobby groeide uit tot een florerend bedrijf met klanten uit het hele land. Onder de naam Aquaasan-Corals kweekt en levert de Weesper koralen en vissen en onderhoudt en plaatst hij zeewateraquaria bij particulieren en bedrijven. Bij een brand deze zomer ging alles verloren. Inmiddels werkt hij, gesteund door klanten en vrienden, dapper aan een doorstart.

Het bedrijf van de Weesper was te midden van andere bedrijven gevestigd in een loods langs de Polderbaan van Schiphol. Eind juli werd er bij een van de andere bedrijven in de loods een molotovcocktail naar binnen gegooid. Deze brandstichting mislukte. Woensdag 2 augustus brandde de verzamelloods alsnog volledig uit. Een nu wel geslaagde brandstichting lijkt waarschijnlijk, maar het onderzoek loopt nog.

De met veel liefde zelfgekweekte koralen, tropische vissen in de mooiste kleuren, droogvoer, aquariumverlichting, reinigings- en onderhoudsproducten... alles is weg. Dat geldt ook voor Bakkers inkomen. De Weesper vult zijn werkdagen sindsdien met onderhoudsklussen bij klanten thuis. Er moet immers toch brood op de plank komen. Ondertussen is hij bezig met allerlei dingen regelen: een nieuwe minimale voorraad aanleggen, een nieuw pand zoeken en de verzekering afhandelen. "Maar het gaat allemaal zo moeizaam. Ik probeer positief te blijven, maar dat is niet altijd makkelijk. De rek begint er na een paar weken wel een beetje uit te raken."

Doneeractie

Veel kracht put de ondernemer uit Weesp uit alle hulp die hij krijgt van klanten, zakenrelaties, familie en vrienden. Ze roemen hem om zijn passie, zijn kennis en zijn fijne karakter en proberen Bakker op allerlei mogelijke manieren zo snel mogelijk terug in het zadel te krijgen. Zo brengt Cynthia Stavast zelfgemaakte armbandjes met visjes en zeesterren aan de man, bakt Nick Schenk alvast keramische rotsformaties voor in de nieuwe winkel, stopt tattooshop Inkredible Tattoos de opbrengst van een serie speciale tatoeages in een spaarpot en verkoopt Sanders zus Anja Bakker vanuit Spanje zelfgemaakte kettingen met materialen die ze daar op het strand vindt. Ook is er een inzameling via www.doneeractie.nl. Daar staat de meter na zo'n 140 donaties op circa 7500 euro. Een bemoedigende start, maar op deze manier is het nog een lange weg naar het benodigde streefbedrag van 150.000 euro.

Voormalige bank wordt grand café

Nu nog een leeg kantoor, straks een grand café. Foto: André Verheul

Café De Eendracht uit Abcoude slaat de vleugels uit naar Weesp. Aan het Grote Plein moet komend voorjaar een grand café komen in het voormalige bankkantoor van ABN Amro.

Wie het Abcouder grand café De Eendracht kent, heeft meteen een goed beeld van hoe de zaak er in Weesp uit zal komen te zien. Het concept wordt hetzelfde: de hele dag door open voor eten en drinken in sfeervolle ambiance. Dus uiteraard voor lunch en diner, maar ook voor koffie met gebak of een gezellige borrel.

Eerst in Maarsen

De caféhouders openen dit najaar eerst nog een café met dezelfde naam aan de Langegracht van Maarsen. De Weesper vestiging moet een volgende stap worden. "Weesp stond al langer hoog op ons verlanglijstje. We zochten lang naar het perfecte pand daarvoor, maar we vonden niks wat ons het wauw-gevoel gaf", vertelt horecaondernemer Jos Kraan van De Eendracht. "Een paar jaar geleden hebben we nog even naar het leegstaande postkantoor aan de Oude Gracht gekeken. Een prachtpand, maar daar zaten teveel haken en ogen aan. Daarna kwam het bankkantoor op de markt. Het klopte meteen. Deze locatie geeft ons zoveel kansen. Het is een mooie centrale plek om samen te komen en waar je lekker kunt eten en drinken op elk moment van de dag. Daarnaast hopen we, een beetje vanzelfsprekend, ook een terras voor de deur te openen, zodat je op zomerse dagen buiten kunt plaatsnemen. Dat zou het plaatje wel helemaal compleet maken. Of dat terras straks wel mag, wordt afwachten. Wat ons betreft valt of staat het er wel een beetje mee. We hebben goede hoop dat dat in orde komt. We focussen ons erop om volgend jaar nog voor de zomer open te gaan. Er nog veel verbouwd worden. We staan te trappelen om van start te gaan", besluit Kraan.

'Ome' Cees Fontijn overleden

Foto: Lisa van Dorp

Cees Fontijn, de grondlegger van het Weesper vleesbedrijf, overleed afgelopen maand op 80-jarige leeftijd.

Fontijn Vleeswaren laat weten 'Ome' Cees enorm te gaan missen. "Zijn bloed zal altijd blijven stromen door de aderen van Fontijn Vlees en Vleeswaren. Rust zacht lieve meneer Fontijn, wij zullen u hier beneden trots blijven maken", zo laat het bedrijf weten.
Met Cees Fontijn aan het roer groeide het vleesbedrijf tot een van de grootste vleesleveranciers van Groot Amsterdam en ver daarbuiten. Vele horecagelegenheden serveren het vlees uit Weesp tegenwoordig. Fontijn Vleeswaren werd acht jaar geleden Weesper Bedrijf van het Jaar. Tegenslagen waren er af en toe ook: zo brandde zeven jaar geleden het bedrijfspand van de zaak tot de grond toe af. Het bedrijf pakte de draad weer op en opende twee jaar later een gloednieuw bedrijfspand aan de Zuiderzeelaan.

Feestcomité wil toe naar andere formule

Foto: Marieke van Veen

Het Sluis-en-bruggenfeest is toe aan revisie. Het organisatiecomité start deze maand met gesprekken over een nieuwe formule. Ook de winkeliers worden daarbij betrokken.

Het driedaagse stadsfeest werd eind augustus voor de 40e keer gehouden. Het recept was al die jaren hetzelfde: drie dagen feest in de binnenstad met een grote braderie, diverse optredens en allerlei andere activiteiten. De steeds strenger wordende regelgeving maakt het de organisatie steeds moeilijker om het feest te organiseren. Ook het afsluiten van de binnenstad voor drie dagen is steeds meer een probleem. "Weespers zijn nog steeds enthousiast over het feest, dus we moeten het absoluut behouden. Alleen de formule moet anders", zei Mary Haselager namens het organisatiecomité. Hoe de nieuwe formule er dan uit moet zien, is een kwestie van brainstormen en overleg met betrokken partijen, waaronder dus de winkeliers.

De provincie Noord-Holland heeft onder de naam Bedrijvig Groen een prijsvraag uitgeschreven om bedrijventerreinen groener en daarmee aantrekkelijker te maken voor mens en dier. De drie beste ideeën worden beloond met een geldprijs van resp. € 1.500, € 1.000 en € 500. Ook is er subsidie beschikbaar om de drie beste ideeën daadwerkelijk uit te voeren. Op deze manier draagt de provincie bij aan de biodiversiteit in Noord-Holland. Meer informatie staat op de website van de provincie Noord-Holland, www.noord-holland.nl.

Aan het werk!

Bedrijven die op zoek zijn naar arbeidskrachten, kunnen zich richten tot De Werk-Makelaar. Vorige maand opende deze onderneming een vestiging aan de Pampuslaan in Weesp. Oprichter Cenk Elmas legt uit.

De Werk-Makelaar bestaat uit Cenk Elmas (midden voor), Frits Velthuijsen en Vitor Neto (rechts).

De Werk-Makelaar richt zich op het detacheren en uitzenden van arbeidskrachten, maar ook op het produceren en assembleren in opdracht van derden, zo vertelt oprichter Cenk Elmas (30). "We doen dit met zowel mensen van de reguliere arbeidsmarkt als met mensen uit verschillende doelgroepen die een nieuwe en passende werkkring zoeken met extra begeleiding." In Weesp gaat de Werk-Makelaar hoogkwalitatieve verlichtingsarmaturen maken. De eerste medewerkers zijn inmiddels begonnen met de productie. Elmas verwacht daarmee dit jaar 45 nieuwe arbeidsplaatsen te kunnen realiseren in Weesp.

Participatiewet

De Werk-Makelaar doet zaken met commerciële bedrijven en diverse gemeenten. Weesp (nog) niet, maar wel onder meer Amsterdam, Almere, Gooise Meren, Diemen en Uithoorn. Deze gemeenten melden mensen aan die vallen binnen de Participatiewet. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder die Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat ook mensen met een arbeidsbeperking werk vinden bij een gewone werkgever. Elmas: "Wij gaan met zo iemand in gesprek en leggen uit dat onze werkwijze een combinatie is van individuele begeleiding en sociale activering. Wij bieden deze kandidaten weer een veilig werkomgeving om vanuit dit platform een reguliere baan te vinden. In Amsterdam-Oost zijn we afgelopen december begonnen met productiemedewerkers die armbanden maken voor een bekend Nederlands merk."

Ook werkt de Werk-Makelaar voor bedrijven die personeel zoeken. "Maar iedereen kan ook direct bij ons solliciteren. Voor bedrijven zoeken we vaak mensen voor de productie of administratie en maken we een vacatureprofiel, doen de werving, selectie, intakegesprekken en de interne planning."

Elmas heeft gestudeerd aan de HES in Amsterdam. Door zijn studie kwam hij terecht bij een detacheringsbedrijf en daar zag hij de kans om het anders te doen. "Ik dacht: dit kan beter. Met de ervaring en de mogelijkheden die ik zag in de arbeidsmarkt ben ik in 2014 voor mezelf begonnen. Ik run het bedrijf nu met een gedreven team en 115 gemotiveerde collega’s. Bij ons krijg je de kans, ongeacht je verleden, leeftijd en geslacht."

Column

Leg leningen en voorschotten altijd schriftelijk vast

Leen je wel eens geld aan jouw werknemer of betaal je jouw werknemer een voorschot op het loon, leg dat dan altijd schriftelijk vast!

Iedere werkgever ontvangt weleens een verzoek van een werknemer om geld te lenen of om een voorschot op het loon te betalen. Veel werkgevers willen hun werknemers bij (tijdelijke) geldproblemen helpen, maar vergeten om de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen. Als je niets op papier vastlegt, kan dat je duur komen te staan, zo bleek uit een recente uitspraak van de rechter. Wat was er gebeurd?

Een werkgever leende de werknemer geld. Mondeling was afgesproken dat de werknemer het geld zou terugbetalen. Toen de werknemer zijn dienstverband opzegde, had de werkgever bij de eindafrekening het geleende bedrag verrekend met het vakantiegeld en het laatste maandsalaris. De werknemer was het met die verrekening niet eens en ging naar de rechter. De werkgever stelde zich op het standpunt dat sprake was van een geldlening. De werknemer ontkende dat. De rechter oordeelde dat een beroep op verrekening alleen mogelijk is als de tegenvordering door de werknemer is erkend of als deze tegenvordering op eenvoudige wijze is vast te stellen. Van beide was hier geen sprake. De werkgever probeerde vervolgens het geld terug te krijgen door een beroep op onverschuldigde betaling, echter ook dat beroep strandde. De rechter gaf aan dat van onverschuldigde betaling geen sprake is omdat er niet zonder rechtsgrond betaald zou zijn. De werkgever had immers zelf aangegeven dat de gelden waren betaald omdat de werknemer door het loonbeslag anders niet kon rondkomen. De werkgever moest het laatste maandsalaris en het vakantiegeld volledig aan de werknemer betalen, ondanks dat hij een tegenvordering had!

Als de werkgever schriftelijke afspraken met de werknemer had gemaakt, was de uitkomst vermoedelijk anders geweest. Dan had de werknemer niet zo makkelijk de afspraken kunnen ontkennen en had de werkgever op eenvoudige wijze de gemaakte afspraken kunnen aantonen en had de werkgever het verschuldigde bij de eindafrekening kunnen verrekenen.

Tip: Heb jij (in het verleden) geld aan jouw werknemer geleend dat nog niet is terugbetaald en waarvan de afspraken niet schriftelijk zijn vastgelegd, doe dat dan alsnog! Aan de voorwaarden voor verrekening dient te zijn voldaan op het moment dat je er een beroep op doet. Het is dus raadzaam om de afspraken alsnog schriftelijk vast te leggen, zodat je bij het opstellen van de eindafrekening niet voor verrassingen komt te staan. Ook bij nieuwe leningen of voorschotten op het loon is het raadzaam de afspraken schriftelijk vast te leggen.

Rendement van je dak, wie volgt?

Solarclarity en Nodema voortrekkers in verduurzaming bedrijventerrein

Op het grote bedrijventerrein van Weesp liggen amper zonnepanelen. Terwijl die zee van platte daken schreeuwt om verduurzaming. Solarclarity heeft nu een interessant aanbod en Nodema maakt daar als eerste gebruik van. Zij zijn de voortrekkers in wat een verduurzaamheidsslag moet worden. "Het is altijd rendabel."

Foto: André Verheul

Toen Solarclarity eerder dit jaar gastheer was van de IVW Businessclub, deed directeur Peter Desmet het aanbod om Weesper bedrijven aan zonnepanelen te helpen. Nodema hapte meteen toe. Het contract werd op 8 september getekend in het nieuwe Energiemanagement Experience Center van Solarclarity aan de Hogeweijselaan, op steenworp afstand van het nieuwe onderkomen van Nodema, dat verhuisd is van de Pampuslaan. Norbert en Dennis Masereeuw van Nodema hopen een voortrekkersrol te vervullen en roepen andere Weesper bedrijven - en zeker de leden van de IVW - op om zich ook over zonnepanelen op het bedrijfsdak te laten informeren en gebruik te maken van het turnkey-IVW-aanbod van Solarclarity.
Als groothandel levert Solarclarity normaal gesproken alleen de zonnepanelen en verzorgt de installatie alleen in hele grote projecten waarbij sprake is van enkele duizenden panelen. Nodema heeft ongeveer 200 panelen op het dak, Solarclarity zelf ruim 300. Nog altijd veel meer dan bij jou en mij thuis, maar voor Solarclaritybegrippen zijn individuele bedrijfsdaken kleine projecten. Maar die neemt Desmet dus graag voor zijn rekening als het bedrijven in Weesp betreft. "Als je ziet hoe groot dit bedrijventerrein is en hoe weinig zonnepanelen erop liggen, dan moeten we daar wat aan doen. Samen met de IVW willen we daarom kijken of we de boel een beetje kunnen versnellen."

Meteen besparen

Natuurlijk: met een zonneparkje op je dak lever je een bijdrage aan verduurzaming. Toch is het financiële plaatje bij de meeste bedrijven doorslaggevend. Hoe groot de investering is, verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de wensen en de situatie. Maar, zegt Desmet, de investering is het altijd waard. "Investeren in zonne-energie is in vrijwel alle gevallen rendabel en daarnaast altijd binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Daar komt bij dat als de installatie er eenmaal ligt, je er geen kosten meer aan hebt, ook geen omkijken. Vanaf het moment dat onze installateur het systeem aansluit, begin je meteen te besparen."

Foto: André Verheul

Ideale momenten

Wat Desmet vertelt is geen nieuw verhaal. Iedereen heeft tegenwoordig wel een idee hoe het werkt, nietwaar? En toch zijn bijna al die daken op de bedrijventerreinen (nog) leeg. Waar ligt dat aan, wat is de barrière? Desmet: "Onbekendheid. Men zegt al snel: het is ingewikkeld, gedoe met subsidies, nou dat komt later wel een keer. Of: laat maar zitten. En ik snap dat heel goed. Daarom zeggen wij nu: laat ons dat uitzoekwerk doen, we komen met een pasklare oplossing. We ontzorgen het hele traject."
Nog een tip van Desmet: verbouwingen, verhuizingen, dakvervangingen en herfinancieringen zijn ideale momenten om een zonnepark in mee te nemen.

De bestuursleden Ingrid Kikkert en Reinier Mommaal (voorzitter) van bedrijvenvereniging IVW waren bij het ondertekenen van het eerste zonnecontract aanwezig. "Het is een interessant aanbod. Er zijn veel panden geschikt, dus we hopen dat er veel navolging is. Zeker als de ondernemer zelf de pandhouder is. Maar ook bij huurpanden zijn er volop mogelijkheden", zegt Kikkert.

Enthousiasme

Desmet is ervan overtuigd dat als er eenmaal één schaap over de dam is, er meer volgen. Daarom is hij zeer blij dat Nodema, nu ze toch aan het verhuizen zijn, het zonnepark meteen meenam in het herfinancieringsbudget. Het nieuwe Nodema-pand is al in gebruik genomen en nog voor het einde van dit jaar ligt de installatie op het dak om de energie van eerst het winterzonnetje en daarna de volle zomerzon te collecteren.

"Onze belangrijkste reden is het maatschappelijk verantwoord ondernemen", zeggen Dennis en Norbert Masereeuw over de beweegredenen van Nodema. Ze vonden de investering eigenlijk wel meevallen en over de terugverdientijd waren ze positief verrast. Norbert voegt toe dat Nodema via het contact met Solarclarity andere bedrijven wil aanzetten ook contact op te nemen met Desmet. De gebroeders Masereeuw prijzen het enthousiasme en de gedrevenheid van Desmet en de zijnen. "Met zo'n buurman moet het toch lukken om álle daken in Weesp vol te leggen."

Bankkantoor niet meer nodig

ABN Amro sluit per 16 november het kantoor aan de Slijkstraat 28 in Weesp. In deze vestiging begeleiden medewerkers van ABN Amro klanten bij het zelfstandig doen van hun bankzaken, bijvoorbeeld het leren omgaan met internetbankieren. Servicehandelingen en geld storten of opnemen waren er niet mogelijk. Het aantal klantenbezoeken nam de laatste tijd sterk af, waarop ABN Amro heeft besloten de vestiging te sluiten.

Foto: Christian Pfeiffer

Bastiaan van de Lagemaat, kantoordirecteur Weesp: "In december 2016 hebben we ons kantoor aan het Grote Plein in Weesp gesloten. Steeds minder mensen bezoeken tegenwoordig een bankkantoor. Klanten kiezen graag zelf hoe zij hun financiële zaken regelen. Voor de een is dat via een kantoor of telefoon, en steeds meer klanten doen hun bankzaken online. ABN Amro gaat mee in deze toenemende digitale ontwikkelingen, maar dit betekent ook dat dit soms te snel gaat voor onze klanten. Daarom openden we in december 2016 het tijdelijke kantoor aan de Slijkstraat, met als doel klanten te helpen om op een moderne manier te bankieren en voor adviesvragen door te verwijzen naar een van onze Financieel Advies Centra. In de eerste maanden waren er veel vragen over internetbankieren, maar de laatste tijd is ook hier het aantal klantbezoeken sterk afgenomen. Daarop is besloten het tijdelijke kantoor te sluiten."

Naar Bussum of de webcam

Voor klanten blijft de mogelijkheid bestaan van telefonisch contact met een bankadviseur. Ook zijn klanten welkom op andere kantoren, bijvoorbeeld aan het Wilhelminaplantsoen 5 in Diemen of aan de Brediusweg 12 in Bussum. Contact met ABN Amro is eveneens mogelijk via de webcam. Het aantal adviesgesprekken via de webcam neemt snel toe en krijgt volgens Van de Lagemaat een hoge waarderingsscore van klanten.

Winkelpand

De medewerkers van het kantoor in Weesp zullen voortaan werken in een van de ABN Amro-kantoren in de buurt. De huur van het kantoor is opgezegd.

Toen ABN Amro zich wilde vestigen, ontspon zich een discussie over de komst van deze dienstverlener in de winkelstraat. De gemeente hield vast aan het bestemmingsplan, dat alleen winkels toestaat. De bedrijfsmakelaar stelde dat een gevulde winkelstraat van groter belang was. De discussie werd opgepikt door de gemeenteraad, maar die bleef erbij dat winkelpanden bedoeld zijn voor 'echte' winkels. De zaak lag gecompliceerder, want op sommige winkelpanden geldt een ruimere bestemming en mag een dienstverlener wél. ABN Amro koos voor een naastgelegen winkelpand, waar het wel een kantoor mocht openen.

Binnenkort staat dit winkelpand dus weer leeg.

Column

Echt scheiden!

Voor sommigen geldt de poster van Loesje: 'Echtgenoten is de verleden tijd van echt genieten'. Je wilt het (misschien) niet, maar het kan gebeuren. In het café en bij de buurtborrel hoor je doorgaans de gevallen waarin sprake is van een vechtscheiding. Gelukkig is er veel vaker sprake van goed overleg. Toch helpt het daarbij als de afspraken goed zijn vastgelegd.

Voor de gevolgen bij het einde van een relatie is er nogal een fors verschil tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap enerzijds en ongehuwde samenwoners anderzijds. De wet geeft namelijk de nodige voorzieningen in geval van echtscheiding (en einde van een geregistreerd partnerschap). Voor ongehuwden is er vrijwel geen wettelijk vangnet. Gehuwden zullen daarom mogelijk eerder moeten nadenken over de eventuele beperking van de wettelijke gevolgen van echtscheiding, terwijl ongehuwden omgekeerd juist moeten nadenken over het nader vastleggen van de gevolgen bij een eventueel einde van de relatie. Voor gehuwden noemen we dat huwelijkse voorwaarden. Voor ongehuwden noemen we dat een samenlevingscontract. In veel samenlevingscontracten worden géén voorzieningen bij scheiding opgenomen, doorgaans omdat men niet aan die situatie wil denken en/of geen idee heeft wat dan voor hen de situatie zal zijn/zal moeten zijn. Het is begrijpelijk, maar niet altijd terecht.

Belangrijk uitgangspunt voor de wet bij echtscheiding is bescherming van de zwakkere partij. De regeling van delen van ouderdomspensioen en een alimentatie zijn daar voorbeelden van. Omdat de rolverdeling binnen het gezin de laatste pakweg 40 jaar nogal wat gewijzigd is, gaan er stemmen op om het wettelijk systeem te wijzigen. Dat neemt niet weg dat je als partners (gehuwd en ongehuwd) ten opzichte van elkaar de zorg hebt om de belangen van een eventuele zwakkere partij in het oog te houden. Uiteraard geldt het omgekeerde ook. Indien er geen zwakkere partij is, dan gaat het wettelijk systeem voor gehuwden wellicht te ver. Ben je dus bewust van je eigen situatie, leg vast wat nodig is en wijzig ook vooral de afspraken indien je eigen situatie wijzigt.

Ondernemers, tussen ons voor de volledigheid: omdat aandelen in een BV notarieel moeten worden overgedragen, moeten na scheiding van een gemeenschap van goederen, de aandelen ook notarieel worden verdeeld (net zoals het huis). Vergeet dus niet de afspraken omtrent de verdeling van aandelen in een BV ook daadwerkelijk notarieel uit te laten voeren!

Amsterdam of Gooise Meren?

Foto: Christian Pfeiffer

In november neemt de gemeenteraad van Weesp een besluit over de samenwerking / fusie met Amsterdam of Gooise Meren. De IVW is al een aantal malen benaderd over de mening van haar leden inzake dit dossier. Het antwoord hierop is niet zomaar te geven. Op 9 mei is er een bijeenkomst geweest voor IVW-leden en de WDO onder leiding van bureau Tertium in het kader van de 'toekomstgesprekken'.

Een aantal ondernemers ziet meer kansen in een intensievere samenwerking met Amsterdam. "'Amsterdam' op je visitekaartje geeft een andere dynamiek en een positieve impuls. Belangen kunnen beter worden behartigd door een grote gemeente, zowel voor bedrijven als voor winkeliers door de toename van het aantal toeristen." Maar aan de andere kant zijn er ook ondernemers die de voorkeur geven aan Gooise Meren: "Ik ben liever een grote vis in een kleine vijver dan een kleine vis in een grote vijver."
Als IVW zijn wij van mening dat er meer behoefte is aan feiten en cijfers om ondernemers beter te kunnen laten beoordelen of Amsterdam of Gooise Meren meer kansen biedt. Er zijn 7 kernvragen geformuleerd:
- Hoe is het vestigingsklimaat voor ondernemers in beide gemeentes?
- Hoe gaat men om met ontwikkeling, groei en nieuwe initiatieven?
- Dienstverlening: hoe speelt men in op wensen en behoeften van ondernemers?
- Hoe is het met de regeldruk, belastingen en subsidieregelingen?
- Uitvoering aanbestedingsbeleid, focus op lokale ondernemers?
- Hoe gaat men om met leegstand?
- Wat is de visie inzake de identiteit van bedrijventerreinen?

Wij hebben inmiddels van de gemeente antwoord ontvangen op bovenstaande vragen en verspreiden deze binnenkort onder onze leden. Een aantal antwoorden is gebaseerd op de rapporten die o.a. zijn gemaakt door K+V. Het gehele dossier is te vinden op http://www.weesp.nl/toekomstvisie.
Eind september of begin oktober vragen wij alle IVW-leden middels een korte enquête om hun mening. Wij hopen dat u dan de beschikbare informatie heeft bekeken. De uitslag van de enquête delen wij een-op-een met de betrokken partijen.

Businessclub en verder praten over nieuw beleid IVW

Foto: Ruth van Kessel

Het vertrek van Cor van der Poel als secretaris van het IVW luidt een nieuw tijdperk in voor de IVW. Met een voltallig bestuur van 7 leden is de IVW klaar voor een nieuwe koers.

In oktober gaat de vernieuwde website van de IVW online. Een voorproefje heeft u al gehad in de vorm van de eerste nieuwsbrief. De businessclubs zijn belangrijk om elkaar als Weesper ondernemers te ontmoeten in een zakelijke omgeving, maar zullen een meer inhoudelijk karakter krijgen. Zo zal er een gastspreker zijn die zijn/haar visie geeft op een actueel onderwerp. Middels businessborrels kunnen de leden elkaar ontmoeten in een van de Weesper horecagelegenheden van onze leden. Een belangrijke doelstelling is het aantrekken van nieuwe leden, waaronder de bedrijven die zich nieuw in Weesp hebben gevestigd en de bedrijven die (n)ooit lid zijn geweest. Onder het mom van 'we gunnen elkaar de business' zal de IVW een centrale rol spelen bij het bevorderen van het zakendoen in de eigen gemeente en het vergroten van de vindbaarheid van de Weesper ondernemingen en instellingen.

Businessclub

Zoals besproken op de algemene ledenvergadering beleggen wij in oktober of november een speciale vergadering waarin wij met u verder willen nadenken over de nieuwe koers. In overleg met Nodema hebben wij besloten de Businessclub van 12 september te verplaatsen naar oktober. Door een ander evenement op dezelfde dag en het laat eindigen van de schoolvakanties, vallen de aanmeldingen wat tegen. Voor het openen van het nieuwe pand van Nodema willen we graag in groten getale aanwezig zijn!