B2B Weesp

12 december 2014

B2B Weesp 12 december 2014


Onderscheid

Tijdens de Ondernemersavond van de Rabobank Amstel en Vecht wees marketinggoeroe Wouter de Vries er nog eens fijntjes (nou ja, fijntjes) op dat je als ondernemer onderscheidend moet zijn. Gelijk heeft hij natuurlijk. Wij stellen de vraag vaak aan de ondernemers die wij interviewen: waar onderscheid je je nu mee? Vaak horen we dan iets als 'een totaaloplossing bieden' of 'de klant centraal zetten'. Heel belangrijk, maar onderscheidend is iets anders.
Waar onderscheid toe kan leiden, vertelt Barry Dooper. Hij kijkt terug op een voor hem hectisch jaar waarin zijn bedrijf werd overgenomen door Vodafone. Dooper begon na zijn studie in de kelder van zijn huis met zijn ICT-bedrijfje, zeventien jaar later stond Vodafone op de stoep met een overnamebod. Dooper en zijn collega's wisten zich te onderscheiden en hadden iets wat het grote Vodafone niet had. Hoe dat precies zit, vertelt de Weesper ICT-ondernemer in dit blad.
Ook Han Pover en Hwie-Bing Kwee komen uitgebreid aan het woord in deze laatste B2B van 2014. Kwee zegt: "Als ondernemer sta je er toch alleen voor. Ook al zit je in een IVW en heb je contact met andere ondernemers, echt delen van ervaringen doe je niet. Zeker niet als het gaat om knelpunten in je bedrijf. Daarvoor zijn de contacten toch te oppervlakkig. Met Han heb ik ervaren hoe waardevol het is om gesprekken met diepgang over je bedrijf te kunnen voeren." Waar dat precies over gaat leest u in onze coverstory 'Een heel ander verhaal'.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Hoe de Rabo Ondernemersavond ging over bananen

Hoe Vodafone Nexct overnam
'Alsof iemand verkering aan je vraagt'

Column Petra Berghuis
VAR-verklaring op de schop

Coverstory
Han Pover en Hwie-Bing Kwee
Een heel ander gesprek

Column Niels van de Griend
..... titel .......

Business bij de Buren
De Vechtstreek en Methorst

Nieuws van de IVW
Nagenieten van een geweldig feest

De gemeente Weesp is bezig met het aanplanten van bomen op het industrieterrein Noord en heeft uw hulp hierbij echt nodig! Het gaat goed met het aanplanten van bomen op Industrieterrein Noord. Vorig jaar 20 bomen aan de Bloemendalerweg en nog dit jaar worden er 30 nieuwe bomen geplant in de omgeving Flevolaan / Pampuslaan. Dat is mooi, maar we willen er nog veel meer planten. We hebben namelijk mogelijkheden, en financieel met medewerking van de provincie, voor nog eens 50 bomen te gaan. Heeft u op uw bedrijfsgrond ruimte om gratis een of eventueel meerdere bomen te laten planten? Laat het ons dan weten. De gemeente komt bij u en dan wordt de realisering verder besproken. De gemeente zorgt verder voor de aanplant en verzorgt ook het onderhoud aan de bomen. De gemeente kijkt natuurlijk zelf ook naar gemeentelijke grond in uw omgeving om bomen te planten. Alleen samen kunnen we de kwaliteit en de leefbaarheid van het bedrijventerrein Noord vergroten, hetgeen ook positief zal reflecteren op uw bedrijf. Wij hopen op uw medewerking om het industrieterrein Noord meer te vergroenen. We horen graag uw reactie. Voor nadere info: Glenn Janssen (0294) 491203.

Nieuwe WDO wil samenhang terugbrengen

Foto: Christian Pfeiffer

Vijf winkeliers en een 'buitenstaander' vormen het nieuwe WDO-bestuur dat per 1 januari van start gaat. Ze zijn positief over de toekomst.

De WDO (Weesper Detaillisten Organisatie) is de winkeliersvereniging in Weesp. De nieuwe bestuursleden zijn Maarten van Donk van slagerij Van Donk, Danielle Luijer van juwelier Hans Luijer, Marije Honders van bloemist De Bloemenmand en Jonathan Sas van Nelis' IJssalon. Voorzitter is Albert Vos, recruiter in de bouw en techniek en mede-eigenaar van Touch of Patty Skincare & Beauty, de salon van zijn vrouw.

"We gaan eerst werken aan de basis", zo vertelt Jonathan Sas. "Dat is onze eerste taak." Danielle Luijer vult hem aan: "Alle neuzen moeten dezelfde kant op." Om dat te bewerkstelligen voert het nieuwe bestuur eerst gesprekken met winkeliers, gemeente, media en andere organisaties. De WDO telt op dit moment zo'n 50 leden. Dat moeten er weer meer worden, net zoals vroeger. Marije Honders: "We willen de samenhang onder de winkeliers terugbrengen."
Voorzitter Albert Vos: "In de Bloemendalerpolder worden de komende jaren meer dan 2500 nieuwe huizen gebouwd. Dat zijn allemaal nieuwe Weespers die in Weesp willen winkelen. En Weesp heeft een enorm goed aanbod. Daar moeten we van zien te profiteren."

Het bestuur geeft zichzelf even de tijd om te wennen en zich overal voor te stellen. "Formeel zijn we al aan de slag, maar we gaan nu nadenken over wat we de komende tijd gaan doen. Het kunnen dezelfde ideeën zijn als er nu al zijn, maar dan met nieuw elan, en het kunnen andere ideeën zijn", aldus Vos. Enthousiasme enthousiasmeert. "We hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad, maar het gaat nu langzaam de goede kant op. We moeten Weesp op de kaart zetten. Dat is in het belang van iedereen."

Safe-ID Bike Tags in de prijzen

Safe-ID Bike Tages is bekroond met een Bike Motion Benelux Award, toegekend door de bezoekers van deze beurs.

Safe-ID is een beveiligd digitaal platform waar gebruikers (bijvoorbeeld wielrenners) persoonlijke medische gegevens invullen. In noodsituaties is dit profiel heel simpel op te roepen door het scannen van een QR-code op een sticker. Het concept werd zes maanden geleden geïntroduceerd door de Weespers Jur van der Slikke en Patrick van Rumt.

Cynax failliet, stichting Hawre blijft actief

De rechtbank Weesper bedrijf Cynax failliet verklaard

Cynax leverde dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatietechnologie en had grote plannen in Weesp. Het bedrijf haalde onlangs vestigingen uit Zaandam en Breda naar Weesp en men betrok een groter kantoor op het Van Houten Industriepark. Het faillissement heeft geen invloed op de inzamelingsacties van de Stichting Hawre (van Cynax-partner Hawre Rahimi) voor mensen in Irak en Syrië die op de vlucht zijn voor IS.

Grootscheepse controle Noord afgesloten

Foto: Christian Pfeiffer

Drie aanhoudingen, een illegale werknemer en ruim 127.000 euro aan openstaande boetes en ontdekte fraude: het Interventieteam Midden Nederland heeft zijn controle op fraude op bedrijventerrein Noord in de gemeente Weesp afgerond.

Ruim een jaar geleden begonnen de controles op belasting-, premie- en uitkeringsfraude, illegale arbeid en verblijf, onderbetaling, uitbuiting, woongerelateerde fraude en daarmee samenhangende misstanden. Er zijn 9 controledagen geweest waarbij 39 bedrijven zijn bezocht. 197 personen werden gecontroleerd. Naast de controles bij ondernemingen zijn in 9 woningen of bewoonde bedrijfspanden 19 personen gecontroleerd. Er is 1 verkeerscontrole gehouden.

Brandonveilige situaties zijn direct aangepakt. De illegale werknemer is het land uitgezet.

Nieuwe lingerie en nachtmode in centrum

Foto: Christian Pfeiffer

Lillie's Lingerie en Nachtmode: zo heet de nieuwe winkel aan de Nieuwstraat.

De winkel ligt tussen tussen slagerij Van Donk en De Bloemenmand en is van Lillian Stoop. Voordat ze de winkel kon openen, moest er nog flink verbouwd en heringericht worden.

Lillie's Lingerie en Nachtmode is, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in onder- en nachtkleding. De eigenaresse richt zich op een segment lager dan lingeriezaak 't Zwaantje aan het Binnenveer en verwacht daarmee een eigen publiek te kunnen bedienen. Ook onderscheidt ze zich door nachtkleding voor kinderen en mannen in het assortiment op te nemen. "Natuurlijk is het lastig om in deze tijd een winkel te beginnen, maar ik ga ervoor en ben vol vertrouwen", vertelde ze tijdens de drukbezochte openingsavond op Radio Weesp.

'Het voelde alsof iemand verkering aan je vraagt'

Vodafone neemt Nexct over, Barry Dooper blikt terug

Weesper ICT-ondernemer Barry Dooper (1972) begon zeventien jaar geleden in de kelder van zijn huis met zijn eigen ICT-bedrijfje. Dat leidde uiteindelijk tot Nexct, dat afgelopen zomer werd overgenomen door het grote Vodafone. Dooper blikt terug op zijn hectische once-in-a-lifetime-jaar 2014. "Het is nooit mijn intentie geweest om mijn bedrijf te verkopen. Maar ik heb geen moment getwijfeld."

"Ik had nog niet eerder voor een baas gewerkt", zegt Barry Dooper als hij ons in sneltreinvaart vertelt over zijn studie bedrijfskundige informatica en de oprichting van zijn bedrijfje Dooper Software Development dat hij runde vanuit de kelder onder zijn woning aan de Hoogstraat. "Buren spraken mij aan omdat ze dachten dat ik 's nachts per ongeluk het licht in de kelder liet branden. Waarop ik uitlegde dat ik daar dan aan het werk was."

In de tijd van opkomende bedrijfsautomatisering maakt Dooper handige softwareprogramma's om de workflow te verbeteren. Dat leidt enkele jaren later bij het Weesper telecombedrijf Baltic, tevens sponsor van Doopers triatlonteam, tot slimme Lotus Notes-gedreven crm-systemen en workflowmodules. Andere bedrijven in de snelgroeiende telecomsector willen die oplossingen ook wel. Dooper levert ze via Real Time Solutions, een nieuwe onderneming die hij opzet met Martin Balder, Ashley Pietersen en Sven Karsenbarg, en later uitbouwt met Wesley Maas. We zitten inmiddels in 2007, de periode waarin de wereld van ICT en telecommunicatie steeds meer één wordt. Marcel Koehler en Enrico Karsten, oude vrienden van het door Imtech overgenomen Baltic, zijn intussen begonnen met Nexct. Zij doen veel in telecommunicatie en lopen tegen de grenzen van hun ICT-kennis aan. Real Time biedt uitkomst. De twee bedrijven versterken elkaar zodanig dat ze in 2009 fuseren. Dooper is daarmee mede-eigenaar van Nexct. Er breekt een volgende periode van succes en groei aan.

Het 'goud' van Nexct is de expertise op het gebied van Microsoft Lync. In Lync-for-dummies-taal: een messengerprogramma voor de zakelijke markt dat het mogelijk maakt om op allerlei manieren mensen, documenten, kantoren, desktops en workflows aan elkaar te koppelen. Concreet voorbeeld: met de door Nexct geïmplementeerde Lync-omgeving kijkt een medewerker van KPMG vanuit Nederland mee met het document dat zijn collega in Australië op zijn scherm heeft. Nexct is met name sterk in de implementatie van Lync als Enterprise Voice (telefooncentrale)-omgeving en voorziet daarmee in een explosief groeiende behoefte van integratie van ICT en telecom. Opvallend is dat Vodafone, hoe groot ze ook zijn, die expertise niet in huis heeft. Het stelt Vodafone voor een make-or-buy-beslissing. Het is half 2013 als Vodafone bij Nexct aanklopt voor een overname.
Dooper: "Het is nooit mijn intentie geweest om mijn bedrijf te verkopen. Van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dat was mijn drijfveer. Bovendien had ik als zelfstandig ondernemer de flexibiliteit om intensief te kunnen sporten: ik kon 's morgens zwemmen, fietsen of hardlopen en ging 's avonds werken."

"Toch heb ik eigenlijk niet getwijfeld over die overname. Ik was onwijs trots dat Vodafone ons wilde hebben. Het is zo'n gevoel dat je hebt als iemand verkering aan je vraagt. Daarnaast vond ik het meteen gaaf om dit product verder te kunnen ontwikkelen met de power van een corporate organisatie. Ik ben erg benieuwd waar ons dat gaat brengen. Bovendien: zo'n kans komt maar één keer in je leven voorbij. Dus als het een goed bod is…"

"Maar er gaat bij zo'n overnamebod nog veel meer door je hoofd. Hoe lang is Microsoft Lync nog hot and happening? Hoe lang kan ik de nieuwe generatie programmeurs en appbouwers nog bijhouden? Bovendien hadden we met Nexct voor het eerst een slecht jaar achter de rug. Ik was daar behoorlijk van geschrokken. Dat het zo snel achteruit kon gaan, dat had ik mij nooit gerealiseerd. Dat leverde ook bij mij de nodige stress op, dat hebben ze thuis ook gemerkt, en dat wil je allemaal niet."

"We hielden Vodafone aanvankelijk af, maar ze waren vasthoudend. Toen zijn we gaan praten en er kwam een non-binding offer. Toen begon het pas. Het traject van het due-diligenceonderzoek was heel zwaar. Het hele bedrijf werd binnenstebuiten gekeerd. Het begon met een lijst van 80 vragen. Als reactie op mijn antwoorden kreeg ik nog eens 300 vragen. Ik zei tegen mijn vrouw: ga maar vast naar bed, want ik ben nog wel even bezig. Zat ik tot 3 uur 's nachts te rekenen. Ik wist van voren niet meer of ik van achteren leefde. Het is heel lastig om iemand anders uit te leggen hoe jouw motor werkt. We moesten ineens nadenken over cao's en ondernemingsraad. We hebben iemand ingehuurd om dat te begeleiden. Zonder hem was het niet gelukt."

"Laatst hoorde ik een mooie: people don't leave company's, they leave managers. Uiteraard heeft Vodafone ons niet om de omzet gehaald. Ze wilden óns, de mensen. We hebben gekozen voor een langzame integratie. Wat dat betreft is er in het dagelijkse werk nog niet veel veranderd. Wel word ik steeds meer in vergaderingen getrokken, ook omdat ze mij bij andere projecten betrekken waar ik wel eens ervaring mee heb gehad. Flexibele werktijden heb ik nog steeds, dus ik kan werk en sport blijven combineren. Ik ben weliswaar geen eigen baas meer, maar ik rapporteer aan mensen die, net als ik, lang zelfstandig ondernemer waren en nu bij Vodafone werken. Die echte ondernemersgeest vind je dus overal bij Vodafone. Ook ik heb nog steeds dezelfde drive en ik ben supertrots als de targets gehaald zijn en pissig als ze niet gehaald zijn. Alleen lig ik nu niet meer wakker of de salarissen dan nog wel betaald kunnen worden - en dat is wel heel lekker."

"Weesper bedrijven als Van Meeuwen, Esize, Hirschmann en Bracamonte zijn al vele jaren klant bij ons: eerst bij Real Time Solutions, toen bij Nexct en nu bij Vodafone. Dat beschouw ik als een groot compliment voor hoe wij met elkaar samenwerken."

Column

VAR-verklaring op de schop

Welke ondernemer wil er geen zekerheid hebben omtrent zijn uitgaven, zeker in financieel lastige tijden. De VAR-verklaring kan je hierbij helpen. Werk je zelf als zzp'er? Dan vertelt de VAR-verklaring je hoe de Belastingdienst jouw inkomsten zal belasten. Ben je geen zzp'er, maar maak je wel gebruik van zzp'ers? Dan vertelt de VAR-verklaring jou welke bedragen je moet inhouden op de betaling aan de zzp'er en hoef je niet bang te zijn voor fiscale naheffingen. Een prima regeling die in de praktijk veelvuldig wordt misbruikt. Reden om de VAR-verklaring te vervangen door de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL).

In veel opzichten is de BGL vergelijkbaar met de VAR-verklaring. Er zijn echter ook verschillen.

Het eerste verschil is dat je als opdrachtgever, anders dan nu, moet beoordelen of de zpp'er feitelijk niet bij je in dienst treedt. De beoordeling bestaat uit het nalopen van een aantal voorwaarden die op de BGL worden vermeld. Wordt niet aan alle voorwaarden voldaan, dan ben je als opdrachtgever gehouden om voor de zzp'er loonheffingen in te houden en af te dragen. Doe je dit niet, dan kun je van de Belastingdienst een naheffingsaanslag loonheffingen ontvangen.

Klinkt redelijk, maar is dit ook werkbaar? Stel dat een van de voorwaarden is dat de zzp'er geen gebruik maakt van het gereedschap van zijn opdrachtgever. De zzp'er gaat dus met zijn eigen gereedschap aan de slag, maar dan gaat zijn gereedschap stuk. Wat nu? Stuur je de zzp'er weg om nieuw gereedschap te halen? Of leen je hem jouw gereedschap dat op de werkplek aanwezig is? Kies je voor optie één dan loopt je project vertraging op met alle (financiële) gevolgen van dien. Kies je voor optie twee dan heb je kans dat je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst ontvangt, omdat je je niet aan de voorwaarden van de BGL hebt gehouden.

Het tweede verschil is dat de BGL de zzp'er geen zekerheid geeft over de wijze waarop de Belastingdienst zijn inkomsten zal belasten. Als zzp'er weet je niet meer vooraf of de Belastingdienst jouw inkomsten ziet als winst uit onderneming, resultaat uit overige werkzaamheid of inkomen voor de eigen BV. Je hebt vooraf geen zekerheid over de fiscale regelingen die op jou van toepassing zijn.

Vooralsnog lijkt het erop dat de BGL het werken als (of met een) zzp'er niet makkelijker maakt. Of dit ook daadwerkelijk zo is, blijkt medio 2015 als de nieuwe regeling wordt ingevoerd.

Een heel ander gesprek

Han Pover en Hwie-Bing Kwee

Han Pover (HP): "Waarom denk jij dat ik jou heb uitgenodigd voor deze gedachtewisseling, Hwie-Bing?"
Hwie-Bing Kwee (HBK): "Eh, misschien omdat wij best wat van elkaar kunnen leren? We zijn beiden creatief en we kennen elkaar goed."
HP: "Inderdaad omdat ik je ken, maar ook vanwege onze vertrouwelijke gesprekken in de auto toen we samen veelvuldig op pad gingen naar een opdrachtgever in Wageningen. Jij had mij naar voren geschoven voor een veelbelovende klus…"

Op een Rabobusinesscursus in 2009 ontmoetten Han Pover en Hwie-Bing Kwee elkaar, de wat introverte schilder en de extroverte spring in 't veld. Toen in 2010 Danielle Kwaaitaal, een kunstenares die veel publieke ruimten aankleedt zoals de pier op Schiphol, de opdracht kreeg om een metershoog kunstwerk voor de publieke hal in het hoofdkantoor van zorgverzekeraar Menzis te realiseren, benaderde zij Omnimark voor de uitvoering. Dit keer geen stickers, zo besloot Kwee, maar schilderwerk omdat het kunstwerk om reliëf vroeg. Op zijn beurt benaderde hij Pover Schilders en samen met de kunstenares onderzochten de heren de mogelijkheden: welke kleur, welke verf werkt het best bij het sjabloon, hoe krijg je het beste resultaat? Het werd een uitdagende klus, die heel goed uitpakte. In die tijd reden Han Pover en Hwie-Bing Kwee vaak samen de afstand Weesp – Wageningen, daar waar het hoofdkantoor van Menzis gevestigd is, op en neer.

HBK: "Als je samen onderweg bent heb je toch heel andere gesprekken dan als je elkaar tegenkomt op de businessclub van de IVW."
HP: "Het is waardevol als je met een mede-ondernemer kunt praten over vraagstukken die je tegenkomt in je onderneming. Fijn om te sparren met een tegenpool die je een andere kijk op de kwestie kan geven. Zonder dat je de verplichting voelt om zaken met elkaar te doen."

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Anders dan een ontmoeting bij de IVW?
HP: "De B2B-gedachte in Weesp gaat toch vaak over commercieel zaken met elkaar doen. Wij hebben ervaren hoe belangrijk het is om op een andere manier met elkaar te kunnen ventileren."
HBK: "De gesprekken met Han heb ik als een verrijking beschouwd. Als ondernemer sta je er toch alleen voor. Ook al zit je in een IVW en heb je contact met andere ondernemers, echt delen van ervaringen doe je niet. Zeker niet als het gaat om knelpunten in je bedrijf. Daarvoor zijn de contacten toch te oppervlakkig. Met Han heb ik ervaren hoe waardevol het is om gesprekken met diepgang over je bedrijf te kunnen voeren."

Wat zou je dan met elkaar kunnen bespreken?
HP: "Onderwerpen als hoe ga jij om met de crisis? Durven te zeggen dat je het niet gemakkelijk hebt, tips van een ander aannemen, elkaar proberen te helpen. Ik ben van mening dat dat in Weesp verder kan worden uitgebouwd. Soms denk je wat langer na over het gesprek en stuur je de ander later een mail met een mogelijke oplossing. Ik ben een groot voorstander van dit soort gesprekken. Ik herken het van vroeger toen ik nog in een Plato netwerkgroep (zie kader) zat: elke maand kwam een groepje ondernemers bij elkaar en bracht iemand een casus in. Daarmee ging de groep net zolang aan de gang tot het probleem was opgelost. En dat lukte altijd. Daar heb ik zakelijk leren praten en delen, het heeft me erg verrijkt."
HBK: "Het gaat natuurlijk over onderwerpen die je niet zomaar aan de grote klok hangt."
HP: "Maar ook uitwisseling van tips. Hoe zinvol is het om bijvoorbeeld je klanten te analyseren? Dat kan heel openbarend zijn en heeft gevolgen voor je bedrijfsvoering. Hoe kun je efficiënter werken met de grootste opbrengst? Dat heb ik zelf mogen ondervinden en hoe fijn is het als iemand je hier opmerkzaam op maakt?"

De introductie van een PLATO netwerkgroep in Weesp?
HBK: "Of dat je je aan zo'n groep moet conformeren is natuurlijk maar de vraag. Wel zie ik het als een uitdaging voor Wim Zagt als voorzitter van de IVW om iets op dit vlak te creëren. Op een natuurlijke manier. Kringen waarin men in vertrouwen deskundigheid en ervaring met elkaar deelt en waarbij men openstaat voor kritiek van anderen. Alleen met die houding kan zo'n netwerk je wat brengen."
HP: "Je zou ook kunnen denken dat je in kleinere groepen vraagstukken bij de kop neemt als wat drijft je? Klankborden met elkaar, wat speelt er? Hoe heb jij een dergelijk probleem ooit eens aangepakt? Maar ook onderwerpen als opvolgingsproblematiek, dat is ook iets waar veel ondernemers mee worstelen.

50 jaar IVW heeft bijgedragen aan een band tussen ondernemers?
HP: "Dat heeft wel moeten groeien, maar de onderlinge band is er zeker wel. Toen ik dertig jaar geleden toetrad, had ik niet zo'n klik met de ondernemers die toen actief waren binnen die club. De transparantie is de laatste jaren erg verbeterd, net als de openheid. Alle ondernemers zijn welkom, ook nieuwkomers. Dat is heel positief. Er is een bereidheid om elkaar te leren kennen en om elkaar te helpen."
HBK: "Zelf ben ik pas sinds 2006 actief lid van de IVW. Daarvoor was het mijn broer die zich mengde met de andere ondernemers. De doe-maar-gewoon-sfeer die er nu binnen de IVW heerst past mij goed. Weesper ondernemers zijn out-of-the-boxdenkers, een beetje eigengereid, we gaan onze eigen gang wel. We schurken als bedrijventerrein tegen Amsterdam aan, maar doen het in veel opzichten net even beter – we hebben het beste bier - en daar zijn we ook trots op. Dat trots zijn op Weesp heeft Cees van Vliet geïntroduceerd en dat heeft enorm aan het wij-gevoel bijgedragen. Als Weesper ondernemers dragen we veel bij aan grote projecten in Nederland. Weesp is groot in het kleine, maar tegelijk schreeuwen we dat niet van de daken. Zo zijn Weespers, onderling versterkt het wel de band. Als niet-Weesper ben ik heel trots op Weesp."

Zit de vaart er genoeg in bij Weesp? Al die plannen voor revitalisering die blijven liggen…
HP: "Ik vind dat er in positieve zin veel verandert op het bedrijventerrein: de Keurstraat, het aanzicht van de Pampuslaan. Ondernemers doen het naar vermogen en de gemeente draagt ook haar steentje bij. Je moet het doen met de gebouwen die er staan, al moet ik zeggen dat mijn handen jeuken om hele panden plat te leggen en opnieuw op te bouwen. Maar hoe realistisch is dat? Zeker in deze tijd. Wel vind ik dat de gemeente beter zou kunnen sturen en coördineren in dit proces."
HBK: "Ik zie dat bedrijven in Weesp elkaar veel gunnen. Dat gaat vice versa."

Hoe zou Weesp zich moeten ontwikkelen? Welke impulsen zouden wenselijk zijn?
HBK: "Zou Weesp het aandurven om zich te vergelijken met de bedrijventerreinen om ons heen. Wat maakt Weesp uniek? Ongetwijfeld is dat onderzoek wel gedaan, maar het leeft niet. Er wordt niet echt met visie gewerkt, in ieder geval zo lijkt het. Weesp zou zich beter moeten vermarketen en een keuze maken in wat voor een bedrijventerrein we willen zijn. Dan moet je dat als gemeente ook faciliteren en ook heel belangrijk: je moet het uitdragen en promoten. Persoonlijk zie ik daar te weinig van. Nu zie je veel jonge ondernemers vertrekken naar Amsterdam-Noord. Dat jonge imago van die hoek trekt. Weesp moet ergens voor staan. Als uit onderzoek blijkt dat we een ambachtelijk bedrijventerrein zijn, dan is dat zo. Dan moet je niet blijven azen op een hightech imago. Want dat zijn wij niet."
HP: "Maar ondertussen hebben ondernemers de verplichting om op te knappen wat ze kunnen opknappen. Niet zomaar achteroverleunen en afwachten, dat kan niet. Anticiperen op de toekomst, zoals er bovenop blijven zitten dat Weesp een goede aansluiting krijgt op de A1. Als ondernemer zou je actief moeten willen meewerken aan het ondernemersklimaat in Weesp, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Tot meerdere glorie van ons allemaal."

12 / 20

Foto: Christian Pfeiffer

Dat kan heel openbarend zijn en heeft gevolgen voor je bedrijfsvoering. Hoe kun je efficiënter werken met de grootste opbrengst? Dat heb ik zelf mogen ondervinden en hoe fijn is het als iemand je hier opmerkzaam op maakt?"

Plato

Netwerkorganisatie Plato biedt rondetafelsessies voor ondernemers. De netwerkorganisatie ontstond in de jaren 80 in België speciaal voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. In 1994 werd de Platoformule in Nederland geïntroduceerd. In deze gesprekken gaat het om de persoonlijke ontwikkeling en hun bedrijf door onderlinge kennis en ervaringsuitwisseling tussen MKB-ondernemers en hun expertise onderling te versterken. Een Platogroep bestaat uit 10-15 ondernemers, die samen aan de slag gaan op basis van de zelflerende netwerkformule van Plato.

De introductie van een Plato netwerkgroep in Weesp?
HBK: "Of dat je je aan zo'n groep moet conformeren is natuurlijk maar de vraag. Wel zie ik het als een uitdaging voor Wim Zagt als voorzitter van de IVW om iets op dit vlak te creëren. Op een natuurlijke manier. Kringen waarin men in vertrouwen deskundigheid en ervaring met elkaar deelt en waarbij men openstaat voor kritiek van anderen. Alleen met die houding kan zo'n netwerk je wat brengen."
HP: "Je zou ook kunnen denken dat je in kleinere groepen vraagstukken bij de kop neemt als wat drijft je? Klankborden met elkaar, wat speelt er? Hoe heb jij een dergelijk probleem ooit eens aangepakt? Maar ook onderwerpen als opvolgingsproblematiek, dat is ook iets waar veel ondernemers mee worstelen.

50 jaar IVW heeft bijgedragen aan een band tussen ondernemers?
HP: "Dat heeft wel moeten groeien, maar de onderlinge band is er zeker wel. Toen ik dertig jaar geleden toetrad, had ik niet zo'n klik met de ondernemers die toen actief waren binnen die club. De transparantie is de laatste jaren erg verbeterd, net als de openheid. Alle ondernemers zijn welkom, ook nieuwkomers. Dat is heel positief. Er is een bereidheid om elkaar te leren kennen en om elkaar te helpen."
HBK: "Zelf ben ik pas sinds 2006 actief lid van de IVW. Daarvoor was het mijn broer die zich mengde met de andere ondernemers. De doe-maar-gewoon-sfeer die er nu binnen de IVW heerst past mij goed. Weesper ondernemers zijn out-of-the-boxdenkers, een beetje eigengereid, we gaan onze eigen gang wel. We schurken als bedrijventerrein tegen Amsterdam aan, maar doen het in veel opzichten net even beter – we hebben het beste bier - en daar zijn we ook trots op. Dat trots zijn op Weesp heeft Cees van Vliet geïntroduceerd en dat heeft enorm aan het wij-gevoel bijgedragen. Als Weesper ondernemers dragen we veel bij aan grote projecten in Nederland. Weesp is groot in het kleine, maar tegelijk schreeuwen we dat niet van de daken. Zo zijn Weespers, onderling versterkt het wel de band. Als niet-Weesper ben ik heel trots op Weesp."

Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Brian Elings

'Als ondernemer zou je actief moeten meewerken aan het ondernemersklimaat in Weesp'

Zit de vaart er genoeg in bij Weesp? Al die plannen voor revitalisering die blijven liggen…
HP: "Ik vind dat er in positieve zin veel verandert op het bedrijventerrein: de Keurstraat, het aanzicht van de Pampuslaan. Ondernemers doen het naar vermogen en de gemeente draagt ook haar steentje bij. Je moet het doen met de gebouwen die er staan, al moet ik zeggen dat mijn handen jeuken om hele panden plat te leggen en opnieuw op te bouwen. Maar hoe realistisch is dat? Zeker in deze tijd. Wel vind ik dat de gemeente beter zou kunnen sturen en coördineren in dit proces."
HBK: "Ik zie dat bedrijven in Weesp elkaar veel gunnen. Dat gaat vice versa."

Hoe zou Weesp zich moeten ontwikkelen? Welke impulsen zouden wenselijk zijn?
HBK: "Zou Weesp het aandurven om zich te vergelijken met de bedrijventerreinen om ons heen. Wat maakt Weesp uniek? Ongetwijfeld is dat onderzoek wel gedaan, maar het leeft niet. Er wordt niet echt met visie gewerkt, in ieder geval zo lijkt het. Weesp zou zich beter moeten vermarketen en een keuze maken in wat voor een bedrijventerrein we willen zijn. Dan moet je dat als gemeente ook faciliteren en ook heel belangrijk: je moet het uitdragen en promoten. Persoonlijk zie ik daar te weinig van. Nu zie je veel jonge ondernemers vertrekken naar Amsterdam-Noord. Dat jonge imago van die hoek trekt. Weesp moet ergens voor staan. Als uit onderzoek blijkt dat we een ambachtelijk bedrijventerrein zijn, dan is dat zo. Dan moet je niet blijven azen op een hightech imago. Want dat zijn wij niet."
HP: "Maar ondertussen hebben ondernemers de verplichting om op te knappen wat ze kunnen opknappen. Niet zomaar achteroverleunen en afwachten, dat kan niet. Anticiperen op de toekomst, zoals er bovenop blijven zitten dat Weesp een goede aansluiting krijgt op de A1. Als ondernemer zou je actief moeten willen meewerken aan het ondernemersklimaat in Weesp, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Tot meerdere glorie van ons allemaal."

Column

Ouders en kinderen gezellig samen?

Het blijkt dat een op de tien Nederlanders vindt dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen als zij niet meer zelfstandig kunnen wonen. Hoewel het kabinetsbeleid is dat ouderen langer thuis blijven wonen, is het nog niet zo eenvoudig om met je kinderen te gaan samenwonen.

Het begint allemaal met de beslissing over hoe en waar de ouders en de kinderen gaan wonen. Een huis, bijvoorbeeld een woonboerderij, dat een 'voor'– en een 'achterhuis' heeft, kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld, zodat er twee zelfstandige wooneenheden ontstaan. Financieel is het zo eenvoudig vaak niet. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, dan kan het samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toestemming geven als er familie of anderen in je huis komen wonen.

Voorts is er bij ouders en kinderen die gaan samenwonen toch veelal de behoefte aan zelfstandigheid. Gemeenten zijn lang niet altijd toeschietelijk als ouders en kinderen aankloppen voor twee aparte huisnummers. Bij sommige gemeenten kan dat alleen als er een splitsing van de woning bij de notaris heeft plaatsgehad, hoewel er verder geen juridische redenen zijn om het huis te splitsen.

Maar er zijn nog meer aandachtspunten. Stel dat een van de kinderen bij pa en/of ma intrekt, wat gebeurt er dan als die ouder overlijdt? Gaat het om een huurhuis, vergeet dan niet om aan de verhuurder te vragen of het kind als medehuurder op het huurcontract kan worden bijgeschreven. Anders moet het kind na overlijden aantonen dat er sprake was van een 'gemeenschappelijke huishouding' om in het huis te mogen blijven wonen. Als het om een koophuis gaat, dan kan via een testament worden geregeld dat het inwonende kind in het huis mag blijven wonen. Anders is dat kind afhankelijk van afspraken die het met de andere erfgenamen kan maken. Bij het opstellen van een testament moet tegelijk ook weer goed gekeken worden naar de fiscale gevolgen van deze nadere voorziening.

Tijdens de samenwoning zelf kunnen in een samenwooncontract duidelijke afspraken worden gemaakt over de kostenverdeling tussen de ouders en het kind. Verder wordt afgesproken hoe het samenwonen juridisch is geregeld. Dit is onder meer van belang als de ouders toch naar het verpleeghuis moeten vertrekken of overlijden.

Verder kan gedacht worden aan het eerder uitgebreid besproken levenstestament. Als de ouder door een ziekte of plotselinge aandoening eigen financiële en andere zaken niet meer kan regelen, dan is het heel handig als er een vertegenwoordiger is aangewezen.

Kortom, meer dan genoeg aandachtspunten als ouders en kinderen besluiten bij elkaar in te trekken. Het spreekt voor zich dat je die beter van tevoren kunt bespreken en niet moet wachten tot zich een eventueel probleem aandient.

Investeren in service

Foto: Ruth van Kessel

Het gaat goed met Houthandel De Vechtstreek. Na de verhuizing in 2005 van de Blomstraat in hartje Weesp naar de Pampuslaan in Noord is het bedrijf toe aan een volgende uitbreiding en voegt het 450 m2 toe aan de al bestaande 1600 m2. Juist in deze tijden moet je dit soort dingen doen, vindt eigenaar Cees Verkerk.

De uitbreiding biedt de allround toeleverancier aan bouwbedrijven, aannemers en zzp'ers in de bouw mogelijkheden om de service aan zijn klanten te vergroten: een nog grotere voorraad aan bouwmaterialen en nog meer ruimte voor de showroom, met nog meer mogelijkheden om zijn klanten te informeren over keuzes in producten en materialen. "Juist in deze tijden moet je dit soort dingen doen", stelt ondernemer Cees Verkerk. "Door te investeren in de service aan je klanten, door moeite te doen om aan elke wens tegemoet te komen, bind je mensen aan je bedrijf. Is het deze keer een kleine hoeveelheid tegels, de volgende keer komen ze voor een hele verbouwing. Het gaat erom dat je de dingen regelt voor je klanten. Of zoals je wilt, wij ontzorgen onze klanten. Een modewoord, maar wij doen het echt." Deze filosofie legt het bedrijf geen windeieren. Verkerk: "Als mensen horen wat wij per medewerker omzetten, zijn ze zwaar onder de indruk. Dat komt omdat mijn mensen net zo hard voor dit bedrijf willen werken als ik. Dat motiveert. Al moeten ze keihard werken, ze weten zich gewaardeerd. Deze houding betaalt zich terug."

De geschiedenis van Houthandel De Vechtstreek gaat terug naar 1929 toen Jan Vreeswijk startte aan de Amsterdamsestraatweg in Weesp. Het familiebedrijf verhuisde in 1938 naar de Blomstraat, net achter het centrum. In 1995 werd bedrijfsleider Cees Verkerk de nieuwe eigenaar. De verhuizing in 2005 bood hem de mogelijkheid om zijn ideaal, een allround toeleveringsbedrijf in de bouw, te realiseren. Verkerk: "De Vechtstreek levert alles wat je nodig hebt bij het bouwen of renoveren van een huis. Het meeste is op voorraad, maar ook als ik moet bestellen heb ik het materiaal binnen een paar dagen in huis."

Houthandel De Vechtstreek over Aannemer Methorst
Verkerk: "Met Wijnand en Robert Methorst werk ik al samen vanaf dag één. Wij spreken dezelfde taal in zakendoen. Het is geven en nemen op basis van vertrouwen. Methorst heeft onze toko hier ingericht met een kantoor en de showroom, zij zijn onze huisaannemer. Vanzelfsprekend, zij weten precies wat ik wil. Onze bedrijven passen bij elkaar. Methorst is onze grootste klant, maar bovenal zijn het hele aardige mensen."

Tot in de puntjes

Foto: Ruth van Kessel

Met nu ook het kantoor gelokaliseerd in het pand aan de Pampuslaan is Timmerman en Aannemersbedrijf Methorst in Weesp compleet. Al eerder in 2006 verplaatste Methorst zijn timmerfabriek van Driemond naar Weesp, bewust vlak naast hun grootste samenwerkingspartner Houthandel De Vechtstreek.

Meteen bij binnenkomst in de hal weet je dat het hier gaat om een ambachtelijk bedrijf. Een solide houten trap leidt naar een al even solide kantoor, als een kubus hoog gebouwd in de timmerfabriek. Stevig en degelijk. De broers en eigenaars Wijnand en Robert Methorst zijn gelukkig met de realisatie van ook het kantoor in het bedrijf. Robert: "Het klopt nu. Tot twee maanden geleden deden we onze administratie nog vanuit ons oude kantoor in Driemond. Maar de werkzaamheden zijn zo toegenomen, dat werkte niet meer op afstand." De broers zijn de derde generatie in het familiebedrijf dat in 1931 door opa Wijnand werd gestart. Vader Bob bracht het bedrijf terug van dertig tot twee man personeel, al snel bijgestaan in het werk door zijn zoons Wijnand en Robert. Met trots noemen zij zich een ambachtelijke aannemer. Wijnand: "In onze timmerfabriek kunnen we alles maken. Het is puur maatwerk en snel te realiseren, waardoor er geen uren verloren gaan. Het moment dat we in 2000 toe waren aan de vervanging van ons oude machinepark is het startsein geweest voor uitbreiding van ons bedrijf en zijn we uitgegroeid tot tien medewerkers." In 2005 verhuisde het bedrijf naar de door henzelf gebouwde locatie aan de Pampuslaan in Weesp. Ruimer dan de oude locatie in Driemond en vanzelfsprekend vlak naast hun hofleverancier Houthandel De Vechtstreek.
"Elke klus doen we met dezelfde passie", vertellen de broers. "Of het nu om een klemmend raam gaat of om een heel nieuw huis, in beide gevallen zorgen we dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Wij doen dan ook niet aan een 9-5-cultuur. Onze kracht is dat we meedenken met de portemonnee van onze klant: wat is nu haalbaar? Welke onderhoudskosten kun je nog verwachten? Wat kun je beter uitstellen? Collega's verklaren ons om deze mentaliteit soms voor gek, maar elke extra bestede minuut komt uiteindelijk naar ons toe."

Methorst over Houthandel De Vechtstreek
"Samen optrekken met je toeleverancier is de beste stap die we hebben kunnen maken. Cees en wij hebben dezelfde visie in zakendoen en we vertrouwen elkaar blindelings. Met zijn bedrijfsuitbreiding kan hij zijn assortiment vergroten en ons nog sneller voorzien van materialen. Onze relatie gaat verder dan samenwerken. We doen het echt samen."

Twee bedrijven bedienen de hele range in de bouwwereld. Ze vinden elkaar in een zelfde mentaliteit: ontzorgen van de klant. Dat moet je niet roepen, dat moet je gewoon doen. En zo is het bij deze samenwerkende partners.

Nagenieten van een geweldig feest

Foto: Brian Elings

In de vorige B2B gaven de foto's op twee pagina's al een prima weergave van het vieren van het 50-jarig bestaan van onze belangenvereniging. De dagen na die vrijdag 31 oktober ontvingen wij veel reacties. Alleen maar top dit en top dat. Iedereen heeft genoten en dat was natuurlijk ook de bedoeling.

Het was ook 100% PR voor de IVW en ondernemend Weesp en omgeving. Ons gebied werd ook extra op de kaart gezet als een economisch belangrijke factor, hetgeen nog eens versterkt werd door de speech van Jan van Run, de gedeputeerde Economische Zaken van Noord-Holland, die nog eens benadrukte hoe belangrijk het midden- en kleinbedrijf in onze regio is als motor voor de economie en met name ook voor de werkgelegenheid. Ook wethouder Herman Tuning van Economische Zaken en onze erevoorzitter Cees van Vliet bevestigden in hun toespraken nog eens hoe belangrijk het is dat het bedrijfsleven zo goed verbonden is via de IVW. Onze voorzitter Wim Zagt heette natuurlijk de ruim 300 gasten zeer welkom en ontpopte zich als een uitstekende gastheer. Het was echt feest in de tot dat moment onbekende feestlocatie in Muiden van Peter Lute. De topkok uit Ouderkerk aan de Amstel en zijn medewerkers deden er die avond alles aan om een prachtig walk-and-talkdinner uit te serveren. Natuurlijk was naast de muziek van entertainer Charles cabaretière Sara Kroos weer op haar best. Zij had voor deze avond een speciaal programma verzorgd, waarbij vooral Wim Zagt aparte aandacht via een hilarisch lied van haar kreeg. Al met al een superavond en de vele foto's van Brian Elings zijn nu te zien via onze site www.ivw-weesp.nl. Nog even nagenieten…

Tot ziens op 13 januari!

De nieuwjaarsreceptie van de IVW is op dinsdag 13 januari 2015 in het theater City of Wesopa. De officiële uitnodiging volgt natuurlijk nog.

Ed Heijstee neemt afscheid van bestuur IVW

Foto: Brian Elings

Ed Heijstee heeft het bestuur van de IVW laten weten vervroegd afscheid te willen nemen.

Dit in verband met de zeer drukke werkzaamheden als directeur van iLocator, de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij, en zijn eigen bedrijf DID. Reinier Mommaal (City Starters) is door het bestuur gevraagd op ad-interimbasis de bestuursplek waar te nemen. Tijdens de komende ledenvergadering zal Reinier namens het bestuur als kandidaat-bestuurslid worden voorgedragen.

Geen verhoging contributie IVW

Tijdens de op 1 juli gehouden ledenvergadering is besloten om wederom geen verhoging van de contributie voor het volgende jaar te doen.

De contributie voor de automatische betalingen blijft op 273 euro ex btw staan. Verder zijn aan het lidmaatschap geen andere kosten verbonden. Ook niet-leden verwijzen we graag nog even naar onze site www.ivw-weesp.nl. Een infoboekje wordt gaarne toegezonden, bel 06-20590213. Verder is tijdens de ledenvergadering afgesproken om, zoals ook uit de gehouden enquête naar voren is gekomen, de contributie voor de zelfstandige ondernemer zonder personeel te verlagen en hieromtrent zal binnenkort nadere informatie komen. De korting gaat dan gelden voor de nieuwe leden en natuurlijk dan ook voor de reeds aanwezige zzp'ers m.i.v. 1 januari 2015. De facturen voor de contributie zullen in april of mei 2015 verzonden worden.