B2B Weesp

28 december 2017

B2B Weesp 28 december 2017


3 / 16

2018

We sluiten alweer een jaar af. Voor onze redactie betekende 2017 de twaalfde volledige jaargang van dit Weesper zakenmagazine. Het eerste nummer verscheen in september 2005, dus we zijn zelfs al ietsje langer bezig. De doelstelling van het blad is nog steeds dezelfde: het bekend(er) maken van Weesper ondernemers bij andere Weesper ondernemers. Toen we begonnen, was een veelgehoorde opmerking: er zitten zo veel mooie bedrijven in Weesp, maar we weten daar eigenlijk te weinig van. Successtory's van collega-ondernemers werken inspirerend, maar er school ook een irritatie achter dit alles: Weesper bedrijven deden business buiten de deur die ze eigenlijk heel goed (of soms zelfs beter) binnen Weesp konden doen. In de afgelopen jaren hebben we vele bedrijven in dit blad een podium gegeven om hun producten en diensten te etaleren aan andere Weesper ondernemers. Daarmee hebben we de 'Weesp-doet-business-in-Weesp-gedachte' aangewakkerd en ondersteund. Het blijft ondanks alle nieuwe communicatiemiddelen nodig om dat te blijven doen, ook in dit blad. We kijken dan ook uit naar 2018, een jaar dat nu al zijn positieve schaduw vooruitwerpt. Wie iets te melden heeft, is en blijft van harte welkom in dit blad. Waarbij nog steeds geldt dat adverteerders een streepje voor hebben. Dat hoef ik u, als ondernemer, verder niet uit te leggen.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: André Verheul

Wachten op geschikte winkelformule naast Albert Heijn

Laatste bolletje

Kees Nelis draagt ijssalon over aan Jonathan Sas

Foto: André Verheul

Column Maritt van Gerwen

Gaat het arbeidsrecht weer op de schop?

De meerwaarde van de IVW

Interview met voorzitter Reinier Mommaal

Klein maar fijn

Nieuwe wijnhandel Petit Clos

Nieuws van de IVW

Nieuwe website

Afscheid Adri de Bruijn bij Enter

Na meer dan 25 jaar heeft Adri de Bruijn afscheid genomen als directeur van Enter Media, uitgever van onder meer het WeesperNieuws en B2B. Jan Piersma is zijn opvolger.

De Bruijn richtte in 1991 het WeesperNieuws op. Daar vloeide uitgeverij Enter Media uit voort. In de afgelopen jaren werd het verzorgingsgebied uitgebreid, eerst met Diemen en later met de andere plaatsen in het Gooi. Afgelopen zomer werd een samenwerking aangegaan met BDU Media, uitgever van onder meer het Vechtjournaal en de Gooi en Eembode. De Bruijn is ook directeur van Pubble, het bedrijf dat hij vijf jaar geleden startte en dat kostenbesparende software ontwikkelt voor uitgevers van (onder andere) lokale nieuwsbladen. Pubble maakt een enorme groei door, zodat De Bruijn zich daar nu volledig op wil richten. Zijn opvolger Jan Piersma kent de uitgeverswereld uit zijn tijd bij Wegener en de Persgroep.

Enter Media blijft zich voornamelijk richten op de uitgave van lokale nieuwsbladen in en rond Weesp. De negen titels verschijnen in het gebied tussen IJburg en Hilversum in een totale oplage van 152.000 exemplaren.

De Bruijn gaat zich met Pubble richten op de software die uitgevers in heel het land in staat stelt kosten te besparen en meer online-mogelijkheden te benutten. In Nederland worden met Pubble wekelijks ruim 300 titels gemaakt, zowel door grote als kleine uitgevers.

Wachten op geschikte winkelformule naast Albert Heijn

Foto: André Verheul

Zo mooi als de nieuwe Albert Heijn aan de Achtergracht is, zo lelijk is het braakliggende terrein er pal naast. En dat blijft voorlopig nog wel even zo.

Albert Heijn, aangevuld met Gall en Gall, doet het uitstekend in de nieuwe huisvesting in hartje Weesp. Ze bezetten deel 1 van het nieuwe winkelcentrum van projectontwikkelaar De Grutterij. Boven de nieuwe winkel is een parkeerdek gemaakt. Marco te Brake van De Grutterij liet aan het WeesperNieuws weten dat deel 2 pas wordt gebouwd als daar een huurder voor is gevonden. En zover is het op dit moment nog niet. Dat betekent een lelijke kale vlakte plus een gemis aan parkeerplaatsen, want ook hier zou een parkeerdek moeten komen. "Er zijn momenteel weinig ontwikkelingen. We gaan pas bouwen als we een huurder hebben voor het tweede deel. We zoeken nog steeds. Dat doen we samen met Albert Heijn, maar de markt is op dit moment erg lastig", verklaart Te Brake. De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat Albert Heijn het niet ziet zitten dat er een concurrerende supermarkt als buurman komt. Om deze reden haakte eerder de Dirk van den Broek al af, nadat de rechter Albert Heijn daarin in het gelijk stelde. Of er ook andere supermarkten belangstelling hadden, wil de projectontwikkelaar niet bevestigen. "Meer dan dat er momenteel niets concreets speelt kan ik niet zeggen. Er is heus licht aan het einde van de tunnel. Maar ik kan daar geen termijn aan koppelen. Daar durf ik geen uitspraken over te doen."

Parkeerterrein

Het braakliggende stukje bouwgrond blijft dus nog wel even leeg. Het benutten, bijvoorbeeld door er een tijdelijke parkeerplaats van te maken, is geen optie. Te Brake: "Een parkeerplaats bemoeilijkt de komst van een nieuwe huurder en is daarnaast, als er op termijn een nieuwe huurder komt, pure kapitaalvernietiging. Daarnaast zou ik mezelf niet populair maken als ik die parkeerplaats daarna weer weg moet halen."

Kortom: het blijft wachten. En dat stoort de gemeente. "We zien graag dat het project wordt afgerond, ook gezien de extra parkeerruimte die een compleet parkeerdek zal opleveren. De gemeente volgt de ontwikkelingen op de voet, maar is zelf geen partij", aldus een woordvoerder.

Nieuwe eigenaar Golfcentrum

Foto: Brian Elings

Golfcentrum Weesp heeft een nieuwe eigenaar. De baan is verkocht, zo laat Golfvereniging Weesp weten.

De koper van het golfcentrum is een ondernemer die eerder met succes betrokken was bij een golfbaan in het Noord-Hollandse Winkel.

De golfbaan stond te koop nadat de vorige eigenaar opeens vertrok. Golfvereniging Weesp was zelf ook in de race om de baan aan te kopen. Dat dat niet gelukt is, stelt de vereniging teleur. "We hadden het graag anders gezien, omdat we de afgelopen maanden met ziel en zaligheid gewerkt hebben aan het onderhoud van de baan. We hadden een goed plan en het vertrouwen dat we de baan zouden kunnen runnen. Helaas mocht het niet zo zijn", vertelt Johan Hansma namens het bestuur van de golfvereniging. Aan de andere kant reageert de golfbaan ook opgelucht. "Er blijkt achter de schermen heel veel werk te liggen. Het was maar de vraag geweest of wij dat als vereniging hadden kunnen bolwerken. We hebben nu een professionele exploitant. Dat geeft ons veel vertrouwen."

Golfvereniging Weesp heeft begin december een goed gesprek gehad met de nieuwe eigenaar. "We hebben veel vertrouwen in een goede toekomst. We mogen hoe dan ook op de baan blijven spelen. Dus voor ons verandert er niet heel veel."

De golfbaan is momenteel gesloten, maar gaat naar verwachting snel weer open. Er moet eerst onderhoud aan de baan worden gepleegd.

E-bikes met rookschade in tijdelijke outlet

Foto: Eric Willemsen

Mango Mobility heeft een tijdelijke outlet aan de Hogeweyselaan. Hier worden de winkelactiviteiten van het Experience Center in Amsterdam waargenomen.

In het Experience Center in Amsterdam-West heeft brand gewoed. Het pand wordt de komende maanden opnieuw opgebouwd en Mango verwacht de deuren rond 1 mei 2018 weer te kunnen openen. Tot die tijd worden de winkelactiviteiten voortgezet aan de Hogeweyselaan 151, voorheen de Opel-showroom van Kors en later Stern. De ongeveer 200 e-bikes die tijdens de brand in de werkplaats in de showroom stonden, worden nu in de outletwinkel in Weesp aangeboden voor zeer lage prijzen met kortingen tot 80% op de nieuwwaarde. Het betreft producten met rook- en roetschade zonder garantie, die beschikbaar zijn zolang de voorraad strekt. Mango Mobility is onderdeel van Stern Groep.

SNS sluit kantoor aan Slijkstraat

Foto: Marieke van Veen

Zo heb je twee banken in de straat, zo heb je er geen. Deze maand sloot de ABN Amro aan de Slijkstraat, de SNS Bank kondigt nu ook de sluiting aan.

Er komen steeds minder mensen naar de bankwinkel, zo legt SNS in een brief aan de klanten uit. De bankwinkel van SNS gaat op 22 december definitief dicht. De klanten worden voor bankzaken verwezen naar internet en naar het dichtstbijzijnde SNS-kantoor: in Diemen. Wie nog niet zo handig is met onlinebankieren, kan tot 22 december bij de SNS aan de Slijkstraat binnenlopen voor uitleg en om wat te oefenen op de tablet. De geldautomaat van SNS in de Hema blijft. De vertrokken ABN Amro behoudt een geldautomaat aan de Oudegracht.

De ING en de Rabobank behouden hun kantoor in Weesp, de Rabobank onderzoekt wel een verhuizing binnen Weesp.

Zeven Weesper ondernemers hebben de handen ineengeslagen en samen een kerstpakket samengesteld. Het pakket heet 'Weesper Welvaart' en bevat uitsluitend ambachtelijke, lokale producten. De productie van bier, jenever en chocola maakte van Weesp een stad die ertoe deed en nog steeds is Weesp doordrongen van lekkernijen. Kortom: een lekkere blijk van waardering voor medewerkers en zakenrelaties. Het pakket bevat een stol van bakker Cor Mühl, kruidkoekmix van korenmolen de Vriendschap, Berenburgkruiden van Anker, Weesper rotsjes en Picasso bonbons van Patisserie & Chocolaterie Boom, studentenhaver van Pronk Juweel, bier van Wispe en een stuk kaas van De Groene Griffioen. Het pakket is te koop via
www.pronkgeschenken.nl.

Laatste bolletje

Twee nieuwe grote bekers sieren de toch al rijkelijk gevulde prijzenkast van Nelis' IJssalon aan de Slijkstraat. Jonathan Sas en Kees Nelis eindigden vorige maand beiden in de top 10 van het officieuze WK ijsbereiden in Italië. Nelis kan zijn beroemde zaak dus met een gerust hart overdragen aan zijn bedrijfsleider Sas. Dat gebeurt dan ook na de jaarwisseling.

Foto: André Verheul

De hoge klassering van Sas en Nelis bij de Coppa d'Oro, zeg maar het WK ijsbereiden, in Italië onderstreept het vakmanschap van de beide Weespers. In de salon aan de Slijkstraat regent het dan ook weer eens complimenten en felicitaties, want de hoge klassering bij het officieuze WK ijsbereiden is overal in Weesp doorgedrongen. Sas werd vierde en daarmee de hoogstgeklasseerde Nederlander. Leermeester Nelis was apetrots op zijn bedrijfsleider en was daarnaast ook nog eens uiterst tevreden met zijn eigen tiende plek. De twee WK-bekers komen op een bijzonder moment in de historie van wat misschien wel de beroemdste winkel van Weesp genoemd mag worden. Of om met Nelis zelf te spreken: 'de vrolijkste winkel van Weesp.' Nelis doet de zaak over aan Sas en gaat van zijn pensioen genieten. Verkoop, overname... het zijn woorden die Nelis liever vermijdt. "Ik geef de zaak door aan Jonathan. Zo voelt het voor mij. De zaak gaat door..."

Kees Nelis werd eigenaar van de ijssalon in 1976, na het overlijden van zijn vader. Samen met zijn zus Marja slaagde hij erin met zijn eigen visie een andere richting in te slaan. Nelis stopte met aanverwante artikelen, sloot de vestiging op Schiphol en richtte zich op de corebusiness: de ijssalon aan de Slijkstraat. Zijn missie: het lekkerste ijs van de wijde regio maken. "Om dat te kunnen doen, moest ik natuurlijk wel weten hoe die andere ijssalons het deden. Ik heb veel te danken aan Marja en later ook aan Wouter Bennink, aan wie ik het runnen van de ijssalon voor een belangrijk deel kon overlaten", legt de ijsmeester uit. Nelis zelf had zo de tijd om te ontdekken wat de standaard in de ijswereld was en kon inspiratie opdoen om vervolgens zijn eigen producten en vooral de smaak van zijn ijs te perfectioneren. "Nog steeds stap ik binnen bij elke ijssalon die ik tegenkom. Ik neem altijd twee bolletjes: aardbei en hazelnoot. Daaraan kan ik alles afmeten."

Ook tegen het koude einde van het jaar is het druk in Nelis' IJssalon, want met de feestdagen in zicht neemt het aantal bestellingen van ijstaarten toe. In januari is de zaak altijd gesloten. Voor Nelis is dat dit keer een bijzonder moment, want als de salon in februari weer opengaat, is niet hij, maar zijn trouwe en ambachtelijke bedrijfsleider Jonathan Sas de eigenaar. "Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 64e met pensioen wil gaan. Als ik de zaak overdraag aan Jonathan is dat één week voor mijn 64e. Ik kijk ernaar uit. En met Jonathan heb ik echt de allerbeste getroffen."

Column

Gaat het arbeidsrecht weer op de schop?

Maritt van Gerwen

Het kabinet Rutte III is inmiddels geïnstalleerd. In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet meer balans op de arbeidsmarkt wil brengen. Lees hieronder meer over de kabinetsplannen.

Arbeidsovereenkomsten

Ten aanzien van arbeidsovereenkomsten wil het kabinet dat de maximale duur van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt verlengd naar 3 jaar. Daarnaast wil het kabinet dat de maximale proeftijd bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd en arbeidsovereenkomsten voor de duur van meer dan 2 jaar wordt verlengd, naar respectievelijk 5 en 3 maanden.

Ontslagrecht

Het kabinet wil het combineren van ontslaggronden weer mogelijk gaan maken en de rechter laten beoordelen of een ontslag gerechtvaardigd is. Hier staat voor de werknemer tegenover dat de rechter de mogelijkheid heeft om, boven op de al bestaande transitievergoeding, een extra vergoeding toe te kennen van maximaal de helft van de transitievergoeding.

Transitievergoeding

Werknemers verkrijgen vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding, in plaats van na twee jaar. De transitievergoeding bedraagt voor elk jaar dienstverband een derde maandsalaris. Werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn krijgen geen hogere transitievergoeding meer, wel wordt de hogere transitievergoeding voor oudere werknemers gehandhaafd. Daarnaast zal de mogelijkheid om scholingskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding worden verruimd en worden de criteria voor kleine werkgevers om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling transitievergoeding ruimer en eenvoudiger gemaakt.
Tot slot zal er een regeling komen voor de compensatie van werkgevers voor de transitievergoeding van langdurig arbeidsongeschikte werknemers en zal er een voorstel komen om de transitievergoeding te compenseren indien de werkgever zijn bedrijf beëindigt wegens pensionering of ziekte.

Loondoorbetaling bij ziekte

Het nieuwe kabinet is van plan om de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) te verkorten van 2 naar 1 jaar. De loondoorbetaling gedurende het tweede ziektejaar en een aantal re-integratieverplichtingen gedurende dat jaar zullen worden overgenomen door het UWV. Verder zal het voor werkgevers mogelijk worden, om een loonsanctie te kunnen voorkomen, om na 1 jaar ziekte een oordeel aan het UWV vragen over de voorgenomen re-integratieactiviteiten, teneinde duidelijkheid te verkrijgen over de re-integratieactiviteiten en of deze voldoende zijn geweest.

Bovenstaande plannen van het kabinet moeten eerst nog door het parlement worden omgezet in wetten. We houden je op de hoogte.

De meerwaarde van de IVW

Voorzitter Reinier Mommaal over de aantrekkelijke bedrijvenvereniging

Reinier Mommaal nam anderhalf jaar geleden het voorzitterschap van de IVW over van Wim Zagt. Tijd om te wennen kreeg de Weesper nauwelijks, want het bestuur van de Weesper bedrijvenvereniging onderging een metamorfose. Op ons verzoek kijkt Mommaal terug en blikt hij vooruit. "We kijken heel erg naar wat de leden verstaan onder een aantrekkelijke bedrijvenvereniging."

Foto: André Verheul

Toen Reinier Mommaal anderhalf jaar geleden aantrad als voorzitter van de IVW, kondigde hij aan enkele accenten te willen verleggen. Het woord 'ambitieus' kwam ter sprake en Mommaal reageerde met: "Als je niet ambitieus bent, moet je het niet doen." Zo tegen het einde van 2017 is de vraag dan ook of de IVW-voorzitter een ambitieus jaar achter de rug heeft.

Mommaal: "'Turbulent' is een beter woord. Logisch, als je bedenkt dat het bestuur afscheid nam van onder anderen Cor van der Poel en Petra van Kooten. Dan heb je het wel over twee steunpilaren van de IVW die wegvallen. Maar goed, dat is nu eenmaal de realiteit. Er is nu een nieuw team dat lekker aan de slag is. Nu zie je dat er wat dingen veranderen. We hebben al een beetje geëxperimenteerd met het format van de businessclubs, de ledenadministratie is veranderd, de website is vernieuwd en de communicatie met de leden is verbeterd. Maar in de basis blijft de IVW de IVW. We kijken heel erg naar wat de leden verstaan onder een aantrekkelijke bedrijvenvereniging."

Is het moeilijk om een aantrekkelijke vereniging te blijven?

"Er is een harde kern van ongeveer 100 man die regelmatig op onze businessclubs komen. Dat vind ik op zich een prima aantal, maar het is de helft van ons ledenbestand. Ik wil weten waarom die andere helft niet komt en of ik iets kan doen waarmee ik ze toch kan interesseren. Als IVW moeten we primair een plek bieden waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is de vraag: kunnen wij iets meer bieden? De businessclubs blijven ook in 2018, maar we willen ze bijvoorbeeld mixen met bedrijvenborrels, dus bij een van onze horecaleden van 17.00 tot 19.00 uur. We willen meer korte presentaties van bedrijven 'op de zeepkist' en we denken aan een zomerbarbecue. Het Ondernemerstheater is ons erg goed bevallen, dus dat krijgt ook een vervolg."

Dat sleutelen aan het format van de businessclub, ben je daar tevreden over?

"We hebben iets in de workshopsfeer geprobeerd, maar dat werkte nog niet goed. We merkten dat de leden graag iets willen leren en uitgedaagd willen worden, maar liever niet zelf iets actiefs willen doen op zo'n middag. Ik weet nu dat we beter kunnen zorgen voor inspirerende sprekers over aansprekende onderwerpen. Wat we veel terughoren is dat er nog steeds behoefte is aan meer verbinding met elkaar. Er zitten zo'n 600 bedrijven in Weesp, dus dat kan veel breder dan alleen ons ledenbestand. Wij denken in dat kader aan het opstellen van een digitale lokale Gouden Gids, zodat Weesper bedrijven elkaar makkelijk kunnen vinden. Een ander idee is dat we iets optuigen waardoor alle bedrijven in Weesp een soort ambassadeursfunctie vervullen. Als een jong bedrijf zich hier wil vestigen, staan wij met elkaar klaar om die te helpen. Daar kan ook weer onderlinge business uit komen. Dat kan van grote waarde zijn om lid van ons te worden. Dit soort dingen van de grond krijgen blijft moeilijk, dat weet ik: iedere ondernemer is uiteraard al heel druk met zijn of haar eigen bedrijf."

Hoe is het contact met de gemeente?

"Zeer goed. Wij voeren eens per maand een gesprek met de wethouder van Economische Zaken en onderhouden een actief contact met de bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente. Daarnaast hebben we enkele keren per jaar een breder overleg met de winkeliers en Weesp Marketing erbij. We bespreken allerlei zaken en er wordt goed naar ons geluisterd. We zijn nauw betrokken geweest bij het opknappen van de Nijverheidslaan. We zijn ook sparringpartner voor de gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Je kijkt dan naar de vraag: wat kunnen we als ondernemers gezamenlijk? Neem de businessclub van vorig jaar bij de gemeente. Daar was een hele goede presentatie over de circulaire economie. Dan zie je een hoop ondernemers kijken en denken: hé, dat is interessant, maar hoe kan ik daarin dan een stap zetten? Natuurlijk ligt bij dit thema het initiatief bij de bedrijven zelf: zij moeten kijken naar verduurzaming van hun eigen producten of processen. Daarnaast kun je gezamenlijk dingen doen: denk aan afvalverwerking of warmtedeling. Ik vind dat de IVW daar een schakel in moet zijn."

Weesp gaat zich aansluiten bij Amsterdam of misschien toch nog bij Gooise Meren. Wat betekent dat voor de IVW?

"Dat we nu al moeten nadenken over wat het voor ons betekent. Kijk, ondernemers passen zich wel aan, maar voor onze bedrijvenvereniging verandert er wel wat. Wij blijven de Weesper bedrijven vertegenwoordigen, maar ons ontact met de gemeente zal anders gaan in Amsterdam. We zullen daar onze weg moeten vinden. Daarnaast willen we kijken naar andere bedrijvenverenigingen in Amsterdam: wellicht kunnen we op sommige punten de krachten bundelen. Mocht het toch nog Gooise Meren worden, dan weten we dat we daar nu al een hele goede samenwerking hebben in de Gooise Bedrijfsfederatie."

Wat heb je voor ogen in 2018?

"De leegstand is echt heel erg laag in Weesp. Zelfs panden die onverhuurbaar werden geacht, worden betrokken. Ken je dat wat merkwaardige pand aan de Pampuslaan, wij noemen het altijd het luchthavengebouw? Dat staat al jaren leeg, maar wordt waarschijnlijk nu toch gevuld. Twee jonge ondernemers hebben zich bij de IVW gemeld met de vraag: kunnen wij daar wat mee? We zijn samen naar de gemeente gegaan, zij hebben hun plannen daar gepresenteerd en nu gaan ze het huren. Het is hier niet aan mij om daar meer over te zeggen, maar ik vind het goed dat de IVW hierin iets kan betekenen. Wat de IVW betreft: de taken zijn nu goed verdeeld en we beginnen op stoom te komen. En in algemene zin: ik merk geen enkele negatieve toon in het bedrijfsleven; iedereen die ik spreek is positief. Een uitstekend uitgangspunt voor 2018."

Klein maar fijn

Weesp heeft er een nieuwe winkel bij. Nick Roselaar opende onlangs wijnspeciaalzaak Petit Clos aan de Nieuwstraat. De basis voor dit ondernemersavontuur werd in 2007 gelegd toen Roselaar in Portugal een kleine ambachtelijke wijnboer bezocht. Na tien jaar rijping waagt hij nu zelf de stap.

Foto: Olivier Thijssen

De 31-jarige Roselaar heeft altijd al de ambitie gehad om ondernemer te worden, zo zegt hij. "Een vriend van mij opende samen met een andere vriend Petit Clos-filialen in Laren en Bussum. Later kwam daar een filiaal in Utrecht bij en nu ook in Weesp, maar dat is echt míjn winkel."

De Petit Clos-zaken hebben dezelfde basis, maar elke ondernemer zorgt voor een eigen verdieping van het aanbod. "Dat vind ik het mooie eraan. Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar ik kan wel mijn stempel drukken op wat ik verkoop. Op die manier sta je achter elke fles in je zaak. Als ik zelf iets niet goed of lekker vind, dan verkoop ik het ook niet."

Roselaar verkoopt vooral wijnen in het klassieke segment, uit Frankrijk, Italië en Spanje. Daarnaast heeft hij - want daar begon het voor hem immers mee - wijnen uit Portugal, Oostenrijk en Duitsland. Ook de Nieuwe Wereld (zoals de relatief nieuwe wijnlanden als Zuid-Afrika en Australië worden aangeduid) is vertegenwoordigd. "Wij kopen onze wijnen bij voorkeur van kleinschalige wijnboeren die passie voor het vak hebben en biologisch en ecologisch verantwoord te werk gaan. Daarnaast is een scherpe prijs ook belangrijk, want het moet wel betaalbaar blijven. Een mooie fles wijn kost bij mij tussen de 5 en 20 euro. Ik heb ook een paar uitschieters van boven de honderd euro. Die zullen vast niet wegvliegen, maar als iemand voor een bijzondere gelegenheid iets speciaals zoekt, wil ik het wel hebben staan."

Whisky

Naast wijnen heeft de ondernemer ook whisky, grappa, calvados, cognac en gin in het assortiment. De passie voor whisky kwam er vier jaar geleden bij toen een vriend hem zijn eerste 'dram' inschonk. Inmiddels is Roselaar ook op dit gebied een fijnproever te noemen.

Proeverij

Roselaar wil eens per maand proeverijen gaan organiseren. "De thema's variëren van een bepaalde wijnstreek tot een specifiek wijnhuis. Iedereen is welkom, het maakt niet uit of je veel of (nog) geen verstand hebt van wijn. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor online aanmelden of in de winkel. Als er dan een proeverij komt, krijgen ze een mail. En op verzoek is een besloten proeverij trouwens ook mogelijk."

Column

Tijd om te denken wat je zou willen schenken

De dagen zijn kort, buiten is het koud en kil, binnen is het lekker warm, kaarsjes aan én natuurlijk gezelligheid thuis: Na Sinterklaas is het nu de beurt aan de Kerstman. Dus rijmen en dichten en je beurs verlichten. Tijd om te denken of en zo ja, wat je zou willen schenken. Natuurlijk romantisch, maar ook tijd om vast te stellen of er zo op de valreep van 2017 nog belastingvoordelen kunnen worden behaald. Er zijn namelijk bedragen die je mag schenken zonder dat daar schenkbelasting over hoeft te worden betaald. Voor iedereen die daar nog geen gebruik van heeft gemaakt de mogelijkheden op een rijtje, maar let op: de vele varianten van schenken en de fiscale consequenties daarvan maken het zeker geen eitje.

Iemand die een schenking krijgt, hoeft alleen belasting te betalen als er meer wordt gegeven dan het vrijgestelde bedrag. Als je goed hebt geteld, dan is er een basisbedrag vrijgesteld. De vrijgestelde bedragen zijn bij een schenking in dit jaar 5.320 euro voor een schenking die door een ouder aan een zoon/dochter wordt gedaan en wel per kind. Er geldt verder dit jaar een vrijgesteld bedrag van 2.129 euro voor een schenking in andere familieverhoudingen en voor schenkingen tussen personen die geen familie van elkaar zijn.
Maar heb je een kind jonger dan 40 jaar, luister hier maar eens naar: ouders mogen aan hun kind dat in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 40 jaar valt (of een partner heeft in die leeftijdscategorie) dit jaar één keer een bedrag van 25.526 euro schenken. Deze vrijstelling moet wel door middel van een aangifte worden aangevraagd bij de Belastingdienst.
Heb je een keuze gemaakt, hoe zorg je dan dat het bij de begiftigde geraakt? Schenken kan namelijk op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door geld naar iemands bankrekening over te maken. Maar het is ook mogelijk om alleen te schenken op papier. Dit traject loopt via uw notaris. Een van de voorwaarden hierbij is dat je over het op papier geschonken bedrag aan de begunstigde jaarlijks een rente betaalt van 6%.
Ook goed als optie ter verkenning: schenken in het kader van estate-planning. Schenken kan ook door spullen te geven die waarde hebben, bijvoorbeeld een schilderij. Zo'n schenking is niet alleen prettig voor de begunstigde, maar omdat het vermogen van degene die de schenking doet kleiner wordt, is het ook prettig voor alle toekomstige erfgenamen. Zij betalen minder erfbelasting over een kleinere erfenis. Daarom wordt er vaak geschonken aan toekomstige erfgenamen.
Hoe zit het met een schenking aan je kind als die zijn partner niet meer leuk vindt? Het is goed om clausules bij schenkingen vast te leggen. Zodat bijvoorbeeld de schenking bij een scheiding niet met de ex-partner hoeft te worden gedeeld.
Heeft de schenking te maken met een eigen huis, dan kun je grote stappen maken en ben je snel thuis. Iedere Nederlander mag een ander persoon maximaal 100.000 euro schenken zonder belasting, mits dit bedrag door de begunstigde in een eigen woning wordt gestoken. Bijvoorbeeld om een huis te kopen of een verbouwing te betalen.

Ruim baan als je onderzoek hebt gedaan, bezin en begin.

Programma IVW voor 2018

Foto: Brian Elings

De IVW heeft voor 2018 een mooi programma van activiteiten en evenementen samengesteld.

Op de website www.ivw-weesp.nl/events/ treft u het volledige programma aan. Een en ander onder voorbehoud van wijzigingen in de data ziet het programma er als volgt uit:
9-1 : Nieuwjaarsreceptie (alleen voor leden)
13-2: Businessclub
13-3: IVW borrelt
15-5: Businessclub
16-6: IVW borrelt | ALV & zomer BBQ
15-10: Ondernemers Theater (gratis voor leden)
12-11: Businessclub
11-12: IVW (kerst) borrelt

Lidmaatschap IVW

De IVW behartigt de belangen van aangesloten bedrijven en het bedrijfsleven in Weesp e.o., stimuleert lokaal ondernemerschap, initieert en faciliteert netwerkbijeenkomsten en is gesprekspartner van de gemeente, regio en overheid. Bent u nog geen lid? Voor € 318,- per jaar (€ 218,- voor ZZP'ers) wordt u lid van deze grote en gezellige bedrijvenvereniging.

Aspirant lidmaatschap IVW
6 maanden lid voor 0 euro

Als aspirant lid kunt u zelf ervaren hoe de IVW in uw voordeel werkt. In 6 maanden tijd bezoekt u maximaal 3 netwerkbijeenkomsten zoals de businessclub of de business borrel. Maak kennis met onze leden, doe mee aan kennisuitwisseling en ervaar op welke wijze de IVW de belangen behartigt van de bedrijven in Weesp.
Meld u aan als (aspirant) lid via de website of via info@ivw-weesp.nl.

Nieuwe website www.ivw-weesp.nl

De vernieuwde website van de IVW is actief ( www.ivw-weesp.nl ). Wij vinden het leuk als u de website bezoekt en laat weten wat u ervan vindt.

Suggesties of opmerkingen (zowel positief als negatief) zijn welkom via info@ivw-weesp.nl.

Save the date: 9 januari Nieuwjaarsreceptie

De Nieuwjaarsreceptie van de IVW vindt op 9 januari 2018 plaats in de City of Wesopa.

Onder het genot van (alcoholische en non-alcoholische) bubbels en lekkernijen maken wij de 'Onderneming van het jaar' bekend. De jury heeft beslist en wederom een prachtig Weesper bedrijf tot winnaar gekozen.

Terugblik ING businessclub

Het nieuwe Theaterpand Weesp vormde op 28 november de locatie van de IVW businessclub. In de gezellige foyer werden onder het genot van een hapje en drankje de contacten weer aangehaald.

De ING bank zorgde met een live pianist voor muzikale begeleiding en gastmoderator Rebke de Heer zette ons aan het werk en aan het denken door de opdracht dat de aanwezige ondernemers hun bedrijf in 20 woorden aan elkaar moesten pitchen. IVW-voorzitter Reinier Mommaal lichtte de begroting van 2018 toe en de aanwezige leden hebben zich met de begroting akkoord verklaard.