B2B Weesp

7 november 2014

B2B Weesp 7 november 2014


3 / 20

Opletjes

Niet zo lang geleden zegde een bedrijf uit Muiden het lidmaatschap van de IVW op omdat er in B2B toch nooit over Muiden wordt geschreven. Vreemde redenatie natuurlijk, want dit blad is niet van de IVW, maar een zelfstandige uitgave van Enter Media. Maar het geeft aan dat B2B en IVW voor de buitenwereld één zijn. En dat is, behalve in dit Muider geval, helemaal niet erg. We doen het er ook om, we hebben een innige relatie, de IVW en wij. Die gaat verder dan het 'Nieuws van de IVW' op elke een-na-laatste pagina in dit blad. Als hoofdredacteur heb ik met regelmaat contact met Cor van der Poel, uitvoerend-secretaris van de IVW. Ook ons houdt hij scherp. Inhoudelijke zeggenschap heeft Cor niet, maar van zijn tips, nieuwtjes en 'opletjes' (van hem geleerd) maken we graag gebruik. U moet zich bij dat regelmatige contact het volgende voorstellen: de godganse maand stuurt Cor e-mails met mogelijke aandachtspunten. Hij moet over een verbluffend rappelsysteem beschikken, want als de deadline nadert, valt Cor even binnen op de redactie en gaat hij die hele lijst met suggesties langs. Doen we iets met zijn tip, dan kijkt hij tevreden op en streept hij zijn aantekening door. Kunnen we er niets mee, zegt hij "jouw beslissing" en streept hij zijn aantekening door. Voordat dit blad naar Drukkerij Ruitenbeek gaat, bekijkt Cor samen met mij de proefpagina's. Niet zelden haalt hij dan nog een foutje of een ongemakkelijk lopende zin uit de tekst. Vaak denk ik: wat zou de IVW toch moeten zonder Cor van der Poel?

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Rabobank rekent af met pessimisme en gemopper

Ruitenbeek
Drukkerij wordt Print

Column Maritt van Gerwen
De werkkostenregeling - dit moet je als werkgever weten

Feest!
Terugblik op het jubileumfeest van de IVW

Nieuw bedrijf
Creëer je eigen ruimte bij De Hallen

Business bij de Buren
MEM & Stobag

Column Niels van de Griend
De kaars brandt nog fel, maar dooft nu toch snel

Nieuws van de IVW
Vergoeding van Noord
zet door

Rabobank rekent af met pessimisme en gemopper

Foto: Rabobank

De Ondernemersavond van de Rabobank Amstel en Vecht van maandag 17 november staat in het teken van nieuwe ideeën en nieuwe energie. Ook het Weesper bedrijf Smit & Zoon speelt die avond een belangrijke rol.

Tijdens de avond, die weer wordt gehouden in de Schouwburg van Amstelveen, wil de Rabobank afrekenen met pessimisme en gemopper. Nu er toch weer sprake lijkt te zijn van voorzichtige economische groei, is het tijd om de draai te maken naar positiviteit, halfvólle glazen en nieuwe energie, stelt de bank.

De gasten van de Rabobank - dat zijn de ondernemers uit deze regio, en niet in de laatste plaats de ondernemers uit Weesp, Muiden en omstreken - krijgen deze avond een inspirerend programma voorgeschoteld. Zo zijn er twee gastsprekers die voorlopers zijn op het gebied van start-ups, innovatie en marketing: Patrick de Zeeuw en Wouter de Vries.

Patrick de Zeeuw is van Startupbootcamp Global en vertelt over nieuwe ideeën, trends en 'ontwrichtende innovaties'. Hij neemt een aantal start-ups mee uit het programma E&M-Commerce, die tijdens de avond en netwerkborrel hun ideeën aan de ondernemers presenteren. Wouter de Vries is professor dienstenmanagement aan de VU en gaat in op wat de impact van deze en andere nieuwe ideeën zijn op marketingstrategie, promotie en klantloyaliteit. Hij geeft ondernemers handige tips en praktische tools om direct met nieuwe energie aan de slag te gaan. De afsluiting van de avond wordt verzorgd door cabaretier Jan Jaap van der Wal, dus dat wordt scherp en kritisch. Inschrijven voor de avond kan op de website van de Rabobank. Zie ook de advertentie in dit blad.

Local hero
Een belangrijk onderdeel van het programma zijn portretten van drie 'local heroes', succesvolle ondernemingen uit onze regio. De Rabobank kwam hiervoor onder andere uit bij Smit & Zoon uit Weesp. Begin vorig jaar werd Smit & Zoon door de IVW uitgeroepen tot Weesper onderneming van het Jaar. Dit jaar werd Smit & Zoon uitgeroepen tot beste onderneming van Noord-Holland. Als we het over 'nieuwe energie' hebben, dan is dat bij Smit & Zoon de drive om met innovaties het proces van leerbehandeling (leerlooien) aanmerkelijk te verschonen. Voor dit familiebedrijf, gevestigd aan de Nijverheidslaan, blijkt duurzaamheid de sleutel tot groei en nieuwe successen.

Sluiting BoekenArk raakt velen

Foto: Christian Pfeiffer

De BoekenArk sluit eind dit jaar definitief de deuren. Toen het nieuws bekend werd begin oktober, stroomde de winkels dagenlang vol met klanten die ondernemer Fons Plukker een hart onder de riem kwamen steken. In een enkel geval vloeiden er zelfs tranen.

Plukker neemt het besluit vanwege de tegenvallende resultaten in de afgelopen jaren. Een combinatie van de economische crisis, de aanhoudende opmars van webshops, illegale downloads en toenemende concurrentie is hier volgens hem debet aan. En zoals hij zelf zegt: "De creativiteit is eruit."
De Weesper heeft de BoekenArk ruim dertig jaar gerund; de eerste 15 jaar als bedrijfsleider, daarna als zelfstandig ondernemer. Met de sluiting verdwijnt de naam De Ark definitief uit het Weesper straatbeeld. In 2012 ging kantoorvakhandel De Ark failliet. Beide winkels hadden dezelfde oorsprong. De kantoorvakhandel en de boekenwinkel gingen in de jaren 70 al ieder hun eigen weg, maar bleven voor veel Weespers toch nog aan elkaar verbonden, al was de naam het enige dat de winkels nog aan elkaar verbond. Onder leiding van Plukker organiseerde de BoekenArk veel activiteiten: regelmatig kwamen er bekende schrijvers naar de zaak. Samen met De Bibliotheek werden topauteurs naar de Van Houtenkerk gehaald. Dit jaar kwam Maarten van Rossem nog naar Weesp. Plukker heeft lang geprobeerd om het tij te keren. Onder meer door het organiseren van lezingen, signeersessies en uitbreiding van het assortiment is geprobeerd de omzet weer omhoog te krijgen. Maar dat bood onvoldoende soelaas.

Ook voor het Weesper winkelbestand heeft Plukker zich lange tijd hard gemaakt. Jarenlang zwaaide hij de scepter over de Weesper Detaillisten Organisatie. Afgelopen zomer trad hij terug als voorzitter.

Weesp samen met Hilversum?

Ondanks het feit dat er al bijna tien jaar wordt gesproken over een gemeentelijke fusie, is Weesp nog steeds een zelfstandige gemeente. Wat de gemeenteraad betreft, blijft dat zo.

Gemeenten met de omvang van Weesp missen op termijn de bestuurskracht om zelfstandig te blijven. Dat heeft onder meer te maken met decentralisatie van taken. Bijna was Weesp opgegaan in een gemeente met Muiden, Naarden en Bussum, maar dat fusieplan werd drie jaar geleden door de Tweede Kamer getorpedeerd. Sindsdien knoopte Weesp met succes een intensieve samenwerking aan met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht.
Groot was de ophef toen samenwerkingspartner Wijdemeren vorige maand ineens aangaf te willen fuseren met Hilversum. Men zou Weesp daar graag bij betrekken.

De gemeenteraad van Weesp sprak zich vorige week uit tegen zo'n fusie met Hilversum. Volgens waarnemend-burgemeester Van Bochove heeft het afbreken van de fusie met Bussum, Naarden en Muiden nieuw elan gebracht op de werkvloeren van het stadhuis: de verlammende onzekerheid over de toekomst is voorbij en de solobestuurskracht van Weesp zou weer groeien. De provincie Noord-Holland neemt dat niet voetstoots aan en wil Weesp in 2015 aan een bestuurskrachtonderzoek onderwerpen.

Doorgaande route ligt er strak bij

Foto: Christian Pfeiffer

De gemeente Weesp heeft de Rijnkade opnieuw geasfalteerd. De haakse bocht naar de Amstellandlaan is verdwenen.

De bocht was vooral voor vrachtwagens te krap. Door in de binnenbocht meer ruimte te maken, kunnen vrachtauto's de bocht nemen zonder een deel van de andere rijbaan te hoeven gebruiken, wat tot onhandige en soms gevaarlijke situaties leidde. Ook de Verlengde Rijnkade (voorbij brug De Uitkomst) en de afrit richting de Kanaaldijk kregen een nieuw wegdek. Eerder dit jaar werd ook de Hogeweyselaan grondig opgeknapt. De hele doorgaande route op bedrijventerrein Noord ligt er nu strak bij.

De provincie werkt intussen door aan het verbeteren van de N236. Het gedeelte bij Weesp heeft nieuw asfalt. Volgend jaar wordt er bij Driemond een rotonde aangelegd om de doorstroming te verbeteren.

Ymere knapt paar honderd huizen op

Foto: Christian Pfeiffer

Woningcorporatie Ymere is begonnen met een grote onderhoudsinhaalslag aan huizen in Weesp. Honderden woningen worden op dit moment onder handen genomen.

Onder de noemer 'Ymere vernieuwt!' worden huizen aangepakt aan de Oudegracht, Nieuwstad, Fijnvandraatlaan, in wijk Zuid, Aetsveld en Hogeweij. Het gaat om groot onderhoud, werk dat al jaren nodig was.

De inhaalslag was al aangekondigd bij de fusie tussen De Woningbouw en Ymere. De Woningbouw had niet genoeg geld meer in huis om de inhaalslag zelf te maken. Ymere wel. Kees Kunst van Ymere Weesp: "Dit is nog maar het begin. Volgend jaar gaan we door en pakken we de rest van de huizen aan."

Het Casparus College hoopt bij Weesper bedrijven vaste stageplekken te krijgen waar om de paar weken 4e-jaarsleerlingen Techniek worden gestationeerd. Onze leerlingen zijn het technisch personeel van de toekomst voor bedrijven. Wij werken al nauw samen met de ROC's van Amsterdam en Hilversum en met Bouwmensen in Naarden. Wij vragen Weesper ondernemers hun bedrijf open te stellen voor onze leerlingen, waardoor er een vruchtbare samenwerking kan ontstaan tussen onze school en het bedrijfsleven. Het zal een positieve impuls opleveren voor alle partijen!

Voor informatie en/of aanmelding:
Dayene Haas dhaas@gsf.nl of Willem Liefting wliefting@gsf.nl

Drukkerij wordt Print

Drukkerij Ruitenbeek in Weesp is overgenomen door BakkerBaarn. Het familiebedrijf blijft aan de Bloemendalerweg en gaat verder onder de naam Ruitenbeek Print.

Jan Ruitenbeek en Marco Ruitenbeek.

De broers Wim, Gijs en Jan Ruitenbeek hebben per 1 oktober afscheid genomen van het familiebedrijf. De jongere generatie Marco, Ingmar en Howard Ruitenbeek had de zaak aanvankelijk van hun vaders en ooms willen overnemen, maar zag daar uiteindelijk onvoldoende toekomst in. De overname door BakkerBaarn (sinds 1895 en Hofleverancier) bleek vervolgens de beste en meest logische stap, legt Marco Ruitenbeek uit. "Wij zijn hier erg blij mee. We blijven doen waar we goed in zijn en de naam Ruitenbeek blijft behouden in Weesp." De naam krijgt dus wel een kleine wijziging, want 'Drukkerij' verandert in 'Print'. Dat geeft toch aan dat er een wijziging is en print past beter bij deze tijd, legt Marco uit.

Hij hecht eraan om te benadrukken dat Drukkerij Ruitenbeek niet failliet was, zoals kwade tongen volgens hem beweerden. Ruitenbeek Print kan nu meer bieden, met name op het gebied van voorraadbeheer en bestellen via internet.

Wim, Gijs en Jan maakten de beslissing bekend in een brief aan klanten en andere relaties. Zij schrijven daarin onder meer: "Het is voor ons van groot belang ons bedrijf over te kunnen dragen aan een bedrijf met dezelfde normen en waarden als onze Drukkerij Ruitenbeek. Ook het feit dat Marco, Ingmar en Howard hun werkzaamheden op een goede manier kunnen voortzetten, is met een partij als BakkerBaan gewaarborgd. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld. Wij hebben u altijd het beste proberen te bieden en gaan dat in de nieuwe setting alleen maar beter doen. Ook gaan we u meer mogelijkheden op grafisch gebied bieden."

Marco gaat de buitendienst bemannen, Ingmar blijft de printshop leiden en Howard blijft het voorbereidende werk in de studio doen. Zij vormen de vierde generatie in het familiebedrijf, dat door hun overgrootvader Willem Ruitenbeek senior in 1903 achter zijn huis aan de toenmalige Muiderbinnenweg is begonnen. Vijf jaar geleden maakte B2B een reportage van het familiebedrijf waarin ook de toekomst ter sprake kwam. Toen werd al duidelijk dat het geen uitgemaakte zaak was dat de vierde generatie de zaak zou overnemen, onder meer vanwege de grote investeringen die telkens nodig zijn om in de sterk veranderende grafische sector bij te kunnen blijven.

Column

De werkkostenregeling – dit moet je als werkgever weten

Sinds 1 januari 2011 is het mogelijk om de WKR toe te passen op de verstrekkingen en vergoedingen aan personeel. In de praktijk blijkt dat de meeste werkgevers nog gebruik maken van de oude fiscale regels die je nu nog mag gebruiken. Vanaf 1 januari 2015 wordt het toepassen van de WKR verplicht.

Onder de WKR mag je als werkgever vrijwel alles vergoeden en verstrekken aan jouw werknemers, zolang je maar binnen de vrije ruimte blijft. De vrije ruimte is voor 2015 vastgesteld op 1,2% van de totale fiscale loonsom. Indien je meer vergoedt of verstrekt dan de vrije ruimte, dan dient een eindheffing van 80% over het meerdere te worden betaald. Er zijn uitzonderingen op de vergoedingen en verstrekkingen die binnen de vrije ruimte vallen. Zo zijn bijvoorbeeld het verstrekken of vergoeden van gereedschappen, computers of mobiele communicatiemiddelen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de functie en daadwerkelijk door de werknemer worden gebruikt en zakelijke kilometers tot maximaal € 0,19 per kilometer uitgesloten. Het gaat dan om vergoedingen en verstrekkingen die onder de nihilwaarderingen, gerichte vrijstellingen of intermediaire kosten vallen.

Dat de verplichte toepassing van WKR fiscaal de nodige consequenties kan hebben en dat de WKR een verandering van de administratie van werkgevers verlangt, is voor de meeste werkgevers wel duidelijk. Dat de invoering van de WKR ook een aanpassing van de arbeidsovereenkomsten of personeelsreglementen met zich meebrengt wordt vaak vergeten. De arbeidsvoorwaarden bevatten vaak afspraken over (vaste) kostenvergoedingen die de werknemers ontvangen, terwijl dit soort vergoedingen of verstrekkingen onder de WKR niet altijd meer onbelast kunnen plaatsvinden. Het is dan ook van belang om de in de arbeidsovereenkomsten of het personeelsreglement opgenomen arbeidsvoorwaarden in overeenstemming te brengen met de WKR. Het wijzigen/aanpassen van arbeidsvoorwaarden is niet iets wat van de een op de andere dag is geregeld. Er gelden wettelijke regels en het goed werkgeverschap speelt een belangrijke rol. Ook is het afhankelijk van de formulering van jouw arbeidsovereenkomsten en de wijzigingen die worden voorgesteld of jouw werknemers verplicht zijn om de wijzigingen (direct) te accepteren. Uit jurisprudentie blijkt onder andere dat in sommige situaties gebruik dient te worden gemaakt van overgangsregelingen voor de medewerkers. Hoe eerder je weet hoe je jouw arbeidsvoorwaarden in het kader van de WKR wilt vormgeven, des te eerder je hier zorgvuldig naar toe kunt werken door het nemen van de juiste juridische stappen. Wacht dus niet te lang en kom nu al in actie, voordat je straks wordt geconfronteerd met de mogelijk onvoordelige eindheffing van 80%.

IVW is 50 jaar jong

Foto: Brian Elings

De IVW vierde feest. De bedrijvenvereniging van Weesp, Muiden en omstreken bestaat 50 jaar en dat werd op 31 oktober gevierd in Explore in Muiden. Ruim driehonderd gasten waren van de partij. Achter iedere succesvolle ondernemer staat een sterke partner, zeggen ze wel. Daarom waren de partners ook uitgenodigd voor dit feest. Dat zorgde ervoor dat er niet alleen over zaken werd gesproken en dat iedereen (voor zover nodig) kennis kon maken met 'de vrouw van' en 'de man van'. De avond begon met toespraken van IVW-voorzitter Wim Zagt, wethouder Herman Tuning, gedeputeerde Jan van Run en erevoorzitter Cees van Vliet. Verder was er vooral veel muziek en gezelligheid - en laat op de avond zelfs nog een klein beetje dans. Daarvoor waren DJ Charles en zijn violist en een saxofonist verantwoordelijk. De gerechten van het walking diner van chef-kok Peter Lute waren om de vingers bij af te likken. Bovendien verzorgde Sara Kroos een speciaal voor de IVW geschreven mini-conference. De cabaretière, met haar Theaterpand Weesp zelf ook een Weesper onderneemster, speelde onder meer met een IVW-quiz met Cor van der Poel en Petra van Kooten. Maar het hoogtepunt was ongetwijfeld een hilarische ode aan IVW-voorzitter Wim Zagt, een liedje dat menigeen de volgende dag nog in het hoofd had. Conclusie van deze zeer geslaagde avond: de IVW is 50 jaar jong. Deze fotoserie van Brian Elings is het bewijs.

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
12 / 20

Creëer je eigen ruimte

Wat doe je als je op zoek bent naar een winterstalling voor je caravan en je merkt dat er bij de boeren in de buurt geen plaats meer is? Juist. Je begint je eigen opslag- en stallingbedrijf. Dat is het verhaal van Robert van Linden en Gwen Sesier. Met hun bedrijf De Hallen bieden ze sinds oktober in Weesp opslag en stalling op maat. Voor bedrijven en particulieren.

Foto: Ruth van Kessel

"Mensen mogen zelf meedenken over hoeveel vierkante meter ze in De Hallen willen huren en hoe ze die willen inrichten", vertelt Robert van Linden enthousiast. Hij onderbreekt voor het gesprek even zijn werkzaamheden in de werkplaats. Het wordt een multifunctionele ruimte met faciliteiten waar klanten van de stalling en opslag ook gebruik van mogen maken en waar ze kunnen klussen aan hun boot, motor of auto. "Een kwestie van reserveren en dan kun je lekker zelf aan de slag. Deze werkwijze past volledig in onze filosofie", aldus de ondernemer. De Hallen aan de Pampuslaan met grote overheaddeuren aan de achteringang aan de Ambachtslaan, biedt 4000 m2 aan verwarmde opslag voor caravans, campers, auto's, motoren, boten en aanhangers. "Of wat iemand maar gestald wil hebben, er is altijd wel een geschikte plek te creëren", voegt Gwen Sesier eraan toe. "Zo hebben we ook opslagruimten die afgesloten kunnen worden, maar ook als je slechts twee vierkante meter nodig hebt voor bijvoorbeeld je motor, kan dat. Bij ons betaal je alleen voor wat je gebruikt en ook alleen maar de dagen dat je het nodig hebt. Niet meer en niet langer, daarin onderscheiden we ons van andere opslagbedrijven."
Het ondernemersstel denkt dat ze met dit flexibele concept Weesp veel te bieden heeft: "Fijn voor de particulier die in de winter een plekje voor zijn boot of caravan zoekt, maar ook voor bedrijven die soms hun voorraad tijdelijk willen opslaan. We verwachten ook veel van de kantoor- en bedrijfsruimten die in verschillende maten te huur zijn en naar eigen behoefte zijn in te richten." Zo heeft Hans ter Haar met zijn bedrijf Carservice al een aantal vierkante meters ingericht in De Hallen en biedt hij service aan auto's, motors en boten.

De Hallen is een nieuwe uitdaging voor Robert en Gwen. In hun andere leven zijn ze horeca-ondernemers, begonnen in Fort H in Muiden, waar ze nu alleen nog de haven exploiteren. Hun kookkwaliteiten tonen ze in Brasserie 19, het restaurant bij Golfclub Almeerderhout. "Een heerlijke plek, maar in de winter wat te rustig. Daarom lijkt De Hallen ons een goede aanvulling, en net zoals in de horeca willen wij ook hier gastheer en gastvrouw zijn voor onze huurders. Wij gaan voor persoonlijke ondersteuning en stellen ons dienstverlenend op. Als horecamensen kunnen wij niet anders, die werkwijze zit ons in het bloed."

Kansen pakken

Foto: Ruth van Kessel

Terug op het vertrouwde honk. MEM Geveltechniek voelt zich thuis aan de Flevolaan 7, waar het bedrijf sinds 2013 het pand deelt met Stobag Zonweringsystemen. Een move die MEM de kans bood om naast sales zelf de productie weer ter hand te nemen en leidde tot een explosieve groei van het bedrijf.

Nog maar twee jaar geleden begonnen Fred Meulenkamp en Kees van der Manden met MEM Geveltechniek. De twee ondernemers komen voort uit eerst Pover Weesp en later Stobag. Meulenkamp: "Na de switch van Stobag om zich nog uitsluitend op dealers te richten met verkoop van zonweringproducten, misten Kees en ik onze omgang met klanten en de begeleiding van het hele proces van advies, verkoop tot plaatsing van de serres en de kozijnen. Om kort te zijn, we misten het eindresultaat." Hun idealen achterna startte het tweetal met MEM aan de Zuiderzeelaan. MEM staat voor Meulenkamp en Van der Manden, maar ook voor Merkbaar Echt Maatwerk. Klanten uit hun oude netwerk kwamen hun weer op het spoor en het bedrijf groeide gestaag.

Dat was januari 2013. Meulenkamp: "Ons bedrijf kwam in het derde kwartaal 2013 in een stroomversnelling toen onze vroegere werkgever Stobag ons benaderde. Het moederbedrijf Stobag Zwitserland had besloten om de productie volledig te verplaatsen van Weesp naar hun fabriek in Zuid-Duitsland. In Weesp kwamen er dus machines vrij. Waren wij geïnteresseerd om die met een huurkoopconstructie over te nemen en voor Stobag Benelux in Weesp de assemblage van hun producten voor de dealers over te nemen? Dat waren wij zeker!" Voor MEM betekent dit een continue onderstroom van opdrachten voor Stobag, naast de mogelijkheid voor productie voor hun particuliere klanten. Daarnaast kunnen ze hun kozijnen, serres en glazen schuifwanden weer demonstreren in de showroom van Stobag. Het team van MEM is inmiddels uitgebreid met drie vaste collega's en vier zzp-ers voor de uitvoering.

MEM over Stobag
Meulenkamp: "De relatie met Stobag is er een van een groot onderling wederzijds vertrouwen. Voor ons is het een compliment dat Stobag onze kwaliteit waardeert volgens hun strenge Zwitserse maatstaven. We vinden het heerlijk om weer samen te werken met onze oud-collega's, de oude cultuur staat nog volledig overeind." Aan de andere kant kunnen wij onze klanten de kwalitatieve zonwering van Stobag aanbieden. Een pure win-winrelatie."

Markt behouden

Foto: Ruth van Kessel

Stobag is weer terug bij waar ze goed in zijn: zorgen dat dealers over de hele wereld hun zonweringproducten verkopen. De particuliere markt heeft het bedrijf in 2011 verlaten en Stobag Benelux in Weesp is getransformeerd tot een verkoopmarketingorganisatie voor het Zwitserse moederbedrijf.

Het besluit tot een nieuwe reorganisatie viel in 2013. Het moederbedrijf in Zwitserland besloot zich weer volledig te focussen op zonwering en ongeïsoleerde terrasoverkappingen en de productie van serres, ramen, deuren en geïsoleerde terrasoverkappingen af te stoten. De productie die voor een groot deel in Weesp plaatsvond werd overgebracht naar Stobags fabriek in Zuid-Duitsland. Aan directeur Marcel Veeneman de uitdaging om de kaarten opnieuw te schudden in Weesp. Veeneman: "Het was een hectische periode. Het team heeft afscheid moeten nemen van zeven werknemers, waarbij ik erg mijn best heb gedaan om de meeste elders weer aan de slag te krijgen. Dat is gelukt. De machines voor de productie en assemblage stonden niets te doen en ik dacht: ik heb de machines, ik weet wie ze kan gebruiken en ik heb op de Nederlandse en Belgische markt veel klanten. Zonde om die te laten lopen." Dus benaderde Veeneman zijn vroegere werknemers Fred Meulenkamp en Kees van der Manden die met MEM Geveltechniek in de opstartfase zaten en met hun bedrijf al voor de reorganisatie klant waren geworden van Stobag. Hij bood hen de samenwerkingsdeal aan: MEM huurt ruimte en de machines en assembleert voor Stobag de glazen schuifwanden. Dat betekende voor MEM een continue stroom van opdrachten en voor Stobag dat het slagvaardig en snel kan leveren op de Nederlandse en Belgische markt. En als kers op de taart: waar MEM nieuwe serres bouwt, komt de zonwering van Stobag om de hoek kijken.
Een win-winsituatie voor beide bedrijven dus. Met als voordeel dat beide hun producten in Stobags showroom kunnen tonen en hun producten elkaar versterken. De move heeft ook Stobag geen windeieren gelegd: het bedrijf heeft sinds de reorganisatie haar omzet verdubbeld en zal in 2015 ook Engeland aan haar verkoopgebied toevoegen.

Stobag over MEM Geveltechniek
Veeneman: "Met de deal met MEM onder ons en hun oude dak is het cirkeltje rond. MEM moest meteen uitbreiden om de productie aan te kunnen en hierdoor kon een oud-medewerker van Stobag ook weer aan de slag bij MEM. Al zijn we twee bedrijven, het voelt als een hecht team. In eerlijkheid en wederzijds vertrouwen, in volle vrijheid."

Doen waar je plezier in hebt leidt tot kwaliteit en een gezond bedrijf. Dat geldt zeker voor de samenwerking van Stobag en MEM. Bij deze twee bedrijven is één en één drie.

Column

De kaars brandt nog fel, maar dooft toch echt snel

Nog heel even brandt de kaars van de 'jubelschenking', maar op 31 januari aanstaande gaat die toch echt uit. Niet langzaam, maar gewoon in één klap. Even nog wat aandachtspuntjes voordat we in het donker staan (wat dit betreft). De verwerving van de woning moet uiterlijk op 31 december 2014 plaatsvinden. Wanneer een schenking onder de opschortende voorwaarde in 2014 plaatsvindt en de woning pas in 2015 wordt verworven, vindt de schenking plaats in 2015 en kan géén gebruik worden gemaakt van de vrijstelling.
Voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning is de kwalificatie van een eigen woning in de zin van de wet vóór 31 december 2014 van belang. Op grond van de wet kan een nieuwbouwwoning als eigen woning aangemerkt worden "indien de belastingplichtige aannemelijk maakt dat de woning leeg staat of in aanbouw is en uitsluitend bestemd is om in het kalenderjaar of in een van de daaropvolgende drie jaren hem als eigen woning (...) ter beschikking zal staan". De volgende vraag is dan weer wat wordt verstaan onder de term 'in aanbouw'? Om van een eigen woning bij nieuwbouw te kunnen spreken, moeten de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden begonnen zijn. Zolang de feitelijke bouw niet is gestart, is het nog geen woning in aanbouw en is het geen eigen woning. Nogmaals, alleen kwalificatie als eigen woning vóór 31 december 2014 heeft tot gevolg dat de verruimde eigenwoningvrijstelling van toepassing is.
Bij de aflossing van een eigenwoningschuld of een restschuld geldt dat deze aflossing ook vóór 31 december 2014 moet plaatsvinden (en administratief zijn verwerkt!). Op grond van de successiewet komt de schenking fiscaal pas tot stand als de voorwaarde in vervulling gaat. De vrijstelling is dus niet van toepassing als de voorwaarde ná 31 december 2014 in vervulling gaat. De opschortende voorwaarde geldt overigens niet voor de schenking van een geldbedrag voor de verbetering of het onderhoud van een woning. Daarvoor geldt dat de schenking moet plaatsvinden onder de ontbindende voorwaarde dat het bedrag in het kalenderjaar van de schenking of de twee daaropvolgende jaren is aangewend voor de verbetering of onderhoud van de woning. De begiftigde heeft daarmee tot 31 december 2016 de tijd om de woning op te knappen. Gezien het verlaagde BTW-tarief tot 1 juli 2015 is het wellicht handig om al eerder aan de verbouwing te denken.
Naar de letter van de wet kan de verruimde eigenwoningvrijstelling voor de aanschaf van een nieuwbouwwoning alleen worden aangewend voor betalingen die plaatsvinden vóór 31 december 2014.
Vanwege praktische bezwaren wordt door het kabinet goedgekeurd dat in het geval dat de eerste bouwtermijn vóór 31 december 2014 is vervallen, het resterende bedrag van de verruimde eigenwoningvrijstelling ook aangewend mag worden voor betalingen van de eerstvolgende bouwtermijn(en) in het jaar 2015.
Samenvattend: het moment van het einde van de grote vrijstelling nadert, maar te haastige spoed is ook weer niet goed. In elk geval is en blijft het raadzaam om je heel goed te laten informeren en niet te wachten tot het laatste moment.

Nieuwe leden

Ondernemers kunnen veel voordeel halen uit het relatief goedkope lidmaatschap van de IVW. Sinds de vorige B2B zijn er weer drie nieuwe leden aan het ruime bestand toegevoegd. Een korte kennismaking.

Davids Advocaten richt zich op ondernemingsrecht, insolventieadvies en handels- en contractrecht. Oprichter is Jan Davids, sinds 1995 werkzaam als jurist en tevens optredend als curator. Rijschool2Gether is recent begonnen in Weesp. Er werken rijinstructeurs met jarenlange ervaring die hebben gewerkt voor verschillende grote rijscholen. En met De Hallen maakte u enkele pagina's geleden al uitgebreid kennis.

Ook lid worden? Regel het meteen op www.ivw-weesp.nl.

Vergroening van Noord zet door

Bedrijventerrein Noord wordt mooier en beter. Niet alleen met asfalt, ook met groen. Glenn Janssen, bedrijvencontactfunctionaris gemeente Weesp, geeft een tussenstand.

"Eerder berichtte de gemeente dat er een start is gemaakt met de vergroening van bedrijventerrein Noord. Er zijn vorig jaar twintig bomen geplant op de Bloemendalerweg, in samenwerking met de ondernemers aldaar. Dit alles om het industrieterrein een nog betere uitstraling te geven. Doordat er niet het hele jaar door zomaar geplant mag worden heeft het project even stilgelegen. Gelukkig hebben inmiddels vele bedrijven op de Flevolaan en de Pampuslaan hun medewerking toegezegd om een stukje grond/tuin af te staan voor het planten van een boom. En, omdat het plantseizoen inmiddels weer begonnen is, gaat de gemeente eind dit jaar weer beginnen met het aanplanten van bomen. Na de Flevolaan en de Pampuslaan doen we nog een ronde langs bedrijven aan Zuiderzeelan, IJselmeerlaan, de Hogeweyselaan en het noordelijk deel van de Pampuslaan om te vragen of men mee wil werken aan dit vergroeningsproject. Met een beetje goede wil van iedereen ziet bedrijventerrein Noord er volgend jaar zomer een stuk groener uit. Doet u ook mee?"

Om alvast in de agenda te zetten

Foto: Brian Elings

Het duurt nog even, maar het kan geen kwaad de volgende data alvast in de nieuwe agenda van 2015 te zetten.

Op dinsdag 6 januari is de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Weesp. Burgemeester en wethouders heten u welkom.

Nóg relevanter voor ondernemers is uiteraard de nieuwjaarsreceptie van de IVW, tevens de eerste BusinessClub van het nieuwe jaar. Dit keer op dinsdag 13 januari 2015 in theater City of Wesopa aan de Herengracht. Tijdens deze altijd drukbezochte en zeer gezellige middag wordt de nieuwe Onderneming van het Jaar bekendgemaakt.

Pas op uw snelheid

Ondernemers, let op uw snelheid en die van uw klanten en gasten. Zeker op die mooie nieuwe asfaltwegen staat de naald al snel (ver) boven de 50.

Op verzoek van de gemeente gaat de politie komend jaar vaker controleren op snelheid. Of dat ook op bedrijventerrein Noord zal gebeuren, is nog niet zeker. Bovenstaande is dan ook geen waarschuwing voor politiecontroles, maar een beroep op uw gezond verstand: snelheidscontroles of niet, hardrijden is niet veilig.