B2B Weesp

17 december 2015

B2B Weesp 17 december 2015


Gekste lijstje

Het is de tijd van de lijstjes. Hier mijn lijstje op basis van alle B2B-edities van het afgelopen jaar.

* Ondernemendste nieuwkomer: Restaurant Aaltje. * Hipste nieuwkomer: Studio Vier. * Gaafste komt-ook-uit-Weesp: Nemico dat de straaljager ophing in het Nationaal Militair Museum. * Grootste doorzetter: Nathalie Scheffer van De Weesper Boekhandel. * Hart onder de riem: ondernemers Nijverheidslaan. * Niet stuk te krijgen: Ad. A. Klein. * Vrolijkste drukte: Ballonnen van Ben van Roden bij vijf mega-evenementen. * Lekkerste BusinessClub: Fontijn Vlees en Vleeswaren. * Jubileum: 40 jaar EWN.
* Tofste actie: De truck van Wim Bos vol Weesp-promotie. * Geinigste coverfoto Brian Elings: Geoff Collier van Fox Productions bellend op de golfbaan (juli-nummer). * Mooiste afscheid: Wim de Groot van De Groot Luchtkanalen. * Herontdekking van het jaar: Golfcentrum Weesp. * Opvallendste marktleider: Nationale Catering Bon. * Grootste knokker: Cor van der Poel. * Vreemdste kwestie: De zandtransporten. * Tegenvaller: Regionale Economic Board. * Meeste sterren: Keurmerk Veilig Ondernemen. * Grootste doorn in het oog: Leegstaand pand Bloemendalerweg, u weet wel * Beste vibe: CityStarter (maar daarover leest u in het eerste nummer van 2016 pas).

Ik bespreek graag uw lijstje tijdens de IVW-receptie op 12 januari én op onze Weesper B2B Dagen op 20 en 21 januari.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Diederik Kratz

Ondernemers zijn gespuis op bedrijventerrein zat

Interview IVW-voorzitter Wim Zagt
Het optimisme overheerst weer

Column Mark Hilarius
Pensioen eigen beheer exit?

Foto: Brian Elings

7 vragen, 5 foto's
Alles over de Weesper B2B Dagen 2016

In beeld
IVW BusinessClub (2x)

Supersnel internet
Complicity en de Ziggo-truc

Column Niels van de Griend
Jubelschenking, daar gaat-ie weer

Betere wereld begint in Weesp
Safi Sana maakt van probleem een grondstof

Nieuws van de IVW
Wethouder vraagt om input voor Nijverheidslaan

'Onuitstaanbaar dat vrouwen achterblijven'

Foto: Ruth van Kessel

"Omdat ik vrouw ben, moet ik harder werken, verdien ik minder en word ik vaak niet serieus genomen. En dat vind ik onuitstaanbaar." Dat zegt Vreneli Stadelmaier. De Weesper coach van hoogopgeleide vrouwen ontving begin deze maand uit handen van minister Bussemaker de prestigieuze Joke Smit-prijs voor haar strijd voor vrouwenemancipatie.

Stadelmaier nam bij de prijsuitreiking meteen het podium en hield voor de zaal met voornamelijk vrouwen een vlammend betoog waarom zij vindt dat vrouwen hun plaats aan de top moeten opeisen. "Vorige week nog openbaarde het College voor de Rechten van de Mens nog het schrikbarende bericht dat per jaar in Nederland 65.000 vrouwen ontslagen worden tijdens de zwangerschap. Dat kan toch niet! Mijn leven is feminisme, voor vrouwen opkomen, ervoor te zorgen dat alle dochters van Nederland meetellen. De prijs betekent voor mij een geweldige erkenning van mijn werk."

De uitreiking van de Joke Smit-prijs was het sluitstuk van het twee jaar durende project van het ministerie voor aandacht voor een betere financiële positie van vrouwen. Koningin Máxima en toponderneemster Annemarie van Gaal waren prominent aanwezig bij de prijsuitreiking in Den Haag. De Joke Smit-prijs is een oeuvreprijs: wie heeft het meest betekend voor vrouwenemancipatie. "Nou, dan konden ze niet om mij heen", aldus Stadelmaier, die aan zelfvertrouwen geen gebrek heeft. Precies daar schuilt volgens haar het probleem van veel vrouwen in het bedrijfsleven. Ze schreef er een boek over: 'F*ck de onzekerheid'. Met haar bedrijf SheConsult coacht ze hoogopgeleide vrouwen en doet ze van alles om vrouwen zichzelf beter te laten profileren. Met de gelijknamige show trekt ze het land door. "Want echt, vrouwen moeten weten dat dat gevoel onterecht is en dat ze er wat aan kunnen doen!"

Ondernemers zijn gespuis op hun bedrijventerrein zat

Foto: Christian Pfeiffer

Zeker 25 bedrijven op bedrijventerrein Noord hebben zich verenigd in een WhatsAppgroep om criminaliteit tegen te gaan. Initiatiefnemer Jan Bos zegt: "Het is een noodgreep."

"Dit speelt al langer, maar het kwam onlangs in een stroomversnelling toen een vrouwelijke werknemer van een directe buurman van mij 's ochtends de zaak niet durfde te openen omdat er mannen in een auto voor de deur zaten", aldus Jan Bos van Bos Transport Service. Hij besloot de bedrijven te verenigingen in een WhatsAppgroep. Zodat ondernemers elkaar kunnen waarschuwen en helpen als er wat is. "Er werd hier zelfs nagedacht over een knokploeg, maar dat gaat natuurlijk te ver."

Het beeld dat Bos schetst, lijkt in tegenspraak met de positieve verhalen die komen uit de werkgroep KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen). Uit KVO-rapportages blijkt dat de criminaliteit op het bedrijventerrein is teruggedrongen. Kennelijk kan het allebei: het keurmerk heeft aantoonbaar dingen verbeterd, maar nog lang niet alle criminaliteit en onveiligheid is uitgebannen. Dat blijkt ook uit de cijfers van de wijkagent. Lieten zijn tweemaandelijkse rapportages in de laatste jaren zien dat er vaak maar één à twee en soms zelfs helemaal geen inbraken werden gemeld, in de afgelopen twee maanden noteerde hij een duidelijke toename: zes bedrijfsinbraken, waarvan drie bij hetzelfde bedrijf. Noord is dus duidelijk weer in beeld bij criminelen.

Maar het gaat om meer dan alleen de inbraken. Ook het gevoel van veiligheid speelt een rol, in negatieve zin gevoed door enkele langdurig leegstaande en vervallen panden. Zoals aan de Bloemendalerweg (foto). Onder meer via bedrijvenvereniging IVW worden er verwoede pogingen ondernomen om de eigenaar van dit halfuitgebrande pand te bewegen er iets aan te doen, tot nu toe zonder resultaat.

Bos voelt zich in de steek gelaten door de politie en de gemeente. "Er zijn hier de afgelopen tijd veel spullen gestolen, aanhangers van de straat of laatst zelfs een complete oplegger van Hagen. We worden het zat. Als je dan de politie belt is het niet alarmerend genoeg of duurt het lang voordat er iemand is." Burgemeester Bas Jan van Bochove herkent zich niet in de kritiek op de gemeente. "Ik ben hier nu anderhalf jaar burgemeester en ik ben hier nog nooit over benaderd, terwijl het wel mijn portefeuille is. Mijn deur staat open voor iedereen die hierover wil praten." Ook wijkagent Walter Langendorff reageert op de WhatsAppgroep: "Ik ondersteun het initiatief, maar men moet nooit vergeten eerst de politie te bellen bij onraad. Dat mag gewoon op 112."

Ozb op bedrijfspanden niet omhoog

De onroerendzaakbelasting voor woningen gaat komend jaar in Weesp iets omhoog, voor bedrijfspanden blijft het bij een inflatiecorrectie. De gemeenteraad heeft dat besloten.

Op deze manier ontziet de gemeenteraad het bedrijfsleven. De gemeente calculeerde een waardedaling van gemiddeld 2,5% van niet-woningen in Weesp. De inflatiecorrectie wordt gehouden op 1,6%. De waarde van woningen stijgt juist. Voor woningen geldt komend jaar een ozb-verhoging van 2,6%, dus 1% boven de inflatie. Ondanks dat blijven de woonlasten in Weesp relatief laag. Volgens wethouder Joop Overmars van Financiën behoort Weesp tot de minst dure gemeenten van deze regio. De gemeente Weesp gaat haar afdeling Belastingen samen met de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht onderbrengen in Loosdrecht. Voor een afspraak over lokale belastingen kunnen bewoners en ondernemers wel in Weesp terecht.

Gestolen oplegger Hagen in Drenthe

Foto: Hagen

De Weesper zandfirma Hagen was ineens een oplegger kwijt. Maar hij is weer terug. Na een oproep via sociale en lokale media werd de oplegger teruggevonden in Drenthe.

Het ging om een oplegger in de bekende Hagen-huisstijl: zilvergrijs met groen logo en de bedrijfsnaam in zwarte koeienletters. Het gevaarte stond op een afgesloten terrein aan de Bloemendalerweg en werd daar 's nachts gestolen. Nadat het hek was opengebroken, koppelden de dieven de oplegger aan hun eigen truck en reden ermee weg. Er werd onder meer via WeesperNieuws.nl een oproep gedaan om uit te kijken naar de oplegger.

Enkele dagen later werd de oplegger aangetroffen in Drenthe. Hij was gezien door een oplettende chauffeur. De politie werd ingeschakeld en heeft de oplegger in beslag genomen. Hagen is blij: "We willen iedereen heel hartelijk bedanken voor het uitkijken naar de oplegger", reageerde het bedrijf.

Joop van Dort, voorzitter van de FIN (bedrijvenvereniging Naarden Bussum) was te gast op de BusinessClub van de IVW op 1 december bij Pover Schilders- en Glasbedrijf (zie ook pagina 13). Hij nam de moeite een bedankbriefje te schrijven. We lezen even een stukje mee.

"Ik dank u voor de gastvrijheid die ik genoot en het goede programma. De catering was in een woord geweldig. Ook heb ik wat van de korte demonstraties kunnen bekijken. Als advocaat maak ik zowel letterlijk als figuurlijk niet graag vuile handen. Het eerste zult u wel willen geloven, ik hoop het tweede ook. Het was mijn tocht naar het verre Weesp weer meer dan waard. Inmiddels kan ik spreken van mijn vrienden van de IVW."

Alternatieve zandroute haalbaar?

De zandtransporten over Bedrijventerrein Noord zijn niet nodig. Dat zegt een groep Weesper bedrijven onder aanvoering van Theo van Kan. Het zand kan gelost worden bij de Maxis en via de noordkant van de Bloemendalerpolder naar het bouwterrein worden vervoerd. De woningbouwers zeggen echter dat dat alternatief al onderzocht en onhaalbaar gebleken is.

De zandtransporten houden de gemoederen bezig sinds de gemeente Weesp akkoord ging met een tijdelijke loswal en toegangsweg bij de rioolwaterzuivering aan de IJsselmeerlaan. Daardoor zullen de komende tien jaar ontelbare zandauto's over het bedrijventerrein rijden richting de Bloemendalerpolder, waar een grote nieuwe woonwijk gaat worden gebouwd. Hoewel dat transport gewoon over de openbare weg gaat, steekt het de bedrijven dat ze daarin niet zijn gekend. Ze verwachten de nodige overlast en vrezen schade aan hun gebouwen.

Van Kan heeft contact gezocht met de firma Spaansen Grondstoffen en Logistiek, die het Maxis-alternatief mogelijk wil maken. Het is onlangs toegelicht aan de wethouders Eijking en Tuning. Of ze er iets mee doen, is de vraag. Van Kan heeft ook een bezwaarprocedure gestart en kondigt aan desnoods tot de Raad van State door te procederen om de zandwagens van het bedrijventerrein te weren.

Het optimisme overheerst weer

IVW-voorzitter Wim Zagt kijkt terug en vooruit

Doorbraken en positieve ontwikkelingen, maar ook stagnatie en een uitvoerend-secretaris die werd geveld.
IVW-voorzitter Wim Zagt kijkt terug op een bijzonder jaar waarin veel gebeurde.

Foto: Brian Elings

Wim Zagt begint het inmiddels traditionele eindejaarsgesprek in zijn kantoor bij JAN Accountants met Cor van der Poel. De uitvoerend-secretaris van de IVW werd in oktober getroffen door een herseninfarct en werkt in revalidatiecentrum Naarderheem aan zijn herstel.
"Cor is bij de IVW nog vol in beeld en andersom. Als ik bij hem op bezoek kom, staat zijn notitieblok al weer volgeschreven met aandachtspunten. Hij reageert op e-mails zoals hij altijd deed en gebruikt inmiddels ook weer hoofdletters, waaruit ik afleid dat hij weer met twee handen typt. Hij is nog even scherp als voorheen. Ik hoop van harte dat hij zijn onafhankelijke leven straks weer kan voortzetten. Op bepaalde gebieden missen we hem behoorlijk, maar zijn rol als 'oliemannetje' kan hij van achter zijn computer grotendeels al weer vervullen."

Gemeente
Aan het begin van 2015 liet Zagt in zijn nieuwjaarsspeech doorschemeren dat hij van de gemeente meer verwachtte op het gebied van de lokale economie. Wethouder Herman Tuning van Economische Zaken beloofde met de IVW in gesprek te gaan. Nu, een jaar later, steekt Zagt een pluim op de hoed van de wethouder. "Structureel bespreken we de prioriteiten en handelen we de actiepunten af. Daar zijn we zeer tevreden over. Wat mij zeer aanspreekt is dat Tuning eerst goed luistert en dan bedenkt wat hij op korte termijn kan betekenen."

Nijverheidslaan
Een goed voorbeeld is de Nijverheidslaan. Tuning organiseerde een bijeenkomst voor ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen. De opkomst was goed, zo'n dertig man, zo blikt Zagt terug. (zie ook pagina 19).

"Hij begon met: zeg maar wat je wilt hebben? De ondernemers zeiden: laat dit een industrieterrein blijven en knap de openbare ruimte op. Sommige grondeigenaren willen een stapje verder door de combinatie woon-werk mogelijk te maken. De omwonenden willen een buurt zonder al te veel vrachtwagens en andere overlast. Hoewel niet iedereen op één lijn zit, creëerde Tuning wel betrokkenheid, begrip en duidelijkheid bij alle partijen. Met deze input gaat hij nu een voorstel maken voor wat er op korte termijn met de Nijverheidslaan zou moeten gebeuren. Een realistische kijk op zaken, luisteren naar de behoefte en iedereen serieus nemen. Dat vind ik erg positief. Ik moet eerlijk zeggen dat we dat in de jaren hiervoor niet zo hebben meegemaakt."

Regio
Minder goed te spreken is Zagt over de regionale economische samenwerking. "Daar heb ik nu even geen vertrouwen meer in", aldus de IVW-voorzitter. "De ondernemersverenigingen willen wel, maar het blijft hangen bij de gemeenten en de politiek. Een regionale visie of de inbreng van de economic board, het komt niet van de grond. Dat is een treurige conclusie, want het belang is nog steeds groot."

"Plan-B is dat we nu zelf maar een economische visie gaan opzetten voor alleen Weesp. En dan niet resulterend in het zoveelste dikke rapport, maar in een concreet actieplan in de loop van volgend jaar. Wethouder Tuning heeft daarvoor het initiatief genomen en ook dat juich ik zeer toe. Voor mijzelf heb ik besloten de focus voorlopig alleen op Weesp te leggen, dan blijft het een stuk concreter."

Nieuw elan
Zagt memoreert vervolgens de twee bestuurswisselingen bij de IVW, waarbij Reinier Mommaal en Jaco ter Beek de plaatsen innamen van Ed Heijstee en Melanie Downing. Nieuw elan vindt hij belangrijk. Zeker ook omdat het voor de bestuursleden van de IVW allemaal vrijwilligerswerk is dat moet worden ingepast in ieders drukke zakelijke agenda. Komend jaar krijgen nieuwe IVW-leden de mogelijkheid hun bedrijf kort te presenteren tijdens de businessclubs.

Vrachtwagen
Met genoegen wijst Zagt op de trailer met Weesp-promotie die door Wim Bos is aangeboden en die door een aantal andere Weesper bedrijven begin dit jaar mede mogelijk werd gemaakt.

Lid worden
"En als ik het dan toch heb over betrokkenheid en solidariteit, dan roep ik graag nog een keer alle niet-leden op om lid te worden van de IVW. Gewoon vanuit de solidariteitsgedachte. Ik zie vaak nieuwe bedrijven in Weesp neerstrijken die dan geen lid van de IVW willen worden. Dat vind ik gewoon irritant. Dan kun je wel zeggen dat je in Weesp geen business haalt, maar je kunt toch uit solidariteit lid worden? Je bent hier gevestigd, je medewerkers komen vaak hier vandaan en wij doen veel dingen voor het algemeen belang waar je van meeprofiteert. Dus kom op!"

Economie
Wat betreft de economie ontvangt Zagt volop positieve signalen. Veel bedrijven hebben de weg omhoog weer gevonden. In sommige branches is het booming. Opvallend is hoe Amsterdam in de lift zit en hoe sommige Weesper bedrijven daar ook meteen al van profiteren, zo schetst Zagt. "Je merkt al dat het weer lastiger wordt om vacatures te vullen. Verder zie ik dat de bereidheid om te investeren toeneemt, waarbij banken weer volop meedoen. Wat kan het toch snel veranderen allemaal. Ik vind daarom wel dat we verstandig moeten blijven doen. Niet weer een zeepbel opbouwen met z'n allen."

Column

Pensioen eigen beheer exit?

Nederland kent naar schatting 200.000 directeur-grootaandeelhouders (dga). Als dga zul je zelf een oudedagsvoorziening moeten regelen en daarbij heb je onder het huidige recht een tweetal mogelijkheden. Enerzijds kun je de pensioenopbouw bij een externe verzekeraar onderbrengen en anderzijds kun je ervoor kiezen om pensioen in 'eigen beheer' op te bouwen.

Pensioen in eigen beheer in zijn huidige vorm kent echter enkele knelpunten. Zo is de waarderings- en berekeningssystematiek ingewikkeld, wijken de fiscale regels voor waardering van het pensioen af van de commerciële regels en komen veel dga's in de problemen wanneer een deel van het pensioen bij echtscheiding moet worden afgestort bij een verzekeraar. Er wordt dan ook al jaren naar een oplossing gezocht. Na een aantal maal uitstel heeft staatssecretaris Wiebes afgelopen zomer zijn langverwachte brief over de toekomst van eigen beheer naar de Tweede Kamer gestuurd. De boodschap van de staatssecretaris is duidelijk: pensioen in eigen beheer gaat, als het aan hem ligt, in de huidige vorm eerder vroeger dan later verdwijnen.

Maar wat dan?
Het moet dus anders. Maar hoe? In plaats van een duidelijk wetsvoorstel heeft de staatssecretaris twee mogelijke toekomstvarianten nader uitgewerkt. In de basis komen beide varianten sterk met elkaar overeen: tijdens de opbouwfase wordt een potje gevormd op basis van een beschikbare premie en in de uitkeringsfase wordt 20 jaar lang uitgekeerd. In details zijn er natuurlijk wel verschillen tussen beide varianten.

Met deze varianten kunnen bestaande pensioenvoorzieningen in eigen beheer op basis van de fiscale waarde worden omgezet in een reserve. Het voordeel is dat daarmee de verschillen tussen de fiscale en de commerciële waarde van pensioen verdwijnen en dit maakt bijvoorbeeld het uitkeren van dividend makkelijker.

Naast de twee eerdergenoemde oplossingen heeft de staatssecretaris in het najaar een derde alternatief voorgesteld, namelijk: stoppen met pensioen in eigen beheer. Dga's die nu in eigen beheer pensioen opbouwen hoeven dan niet af te rekenen over het verschil tussen de fiscale en commerciële waardering van het pensioen en bij opname van het pensioen in eigen beheer kan een belastingkorting worden gegeven van 20%.

Ten slotte
Dat er veel te doen is omtrent pensioen in eigen beheer is duidelijk. We moeten echter nog even geduld hebben voor het antwoord op de vraag voor welke oplossing wordt gekozen. Voor de feestdagen is hij van plan met een concreet voorstel te komen, zodat per 1 januari 2017 de nieuwe regels geïmplementeerd kunnen worden.

Tot ziens op de B2B Dagen!

Foto: Brian Elings

1. Wat, waar en wanneer zijn de Weesper B2B Dagen?
Het zijn twee ontspannen netwerkdagen voor ondernemers uit Weesp en omgeving in de vorm van een laagdrempelige en gezellige beurs. Het doel is om jezelf te presenteren, contacten te leggen en wie weet zaken te doen. Dat kan met een voordeliger leverancier zijn of met een nieuwe klant. Of allebei! De Weesper B2B Dagen worden gehouden op 20 en 21 januari 2016 in de showrooms van Bosch Car Service aan de Hogeweyselaan. De ruimte wordt fraai aangekleed, zodat een echte beurssfeer ontstaat. Uiteraard wordt de catering uitstekend verzorgd door een Weesper cateraar. De sfeer zal ongedwongen zijn, de gesprekken mals en de contacten waardevol. De tweede avond wordt afgesloten met een diner. Kortom, voor elke Weesper ondernemer 'de beurs to be'.

2. Voor wie is het interessant?
Voor wie niet? Of je nu een grote leverancier bent of een kleine dienstverlener of andersom, de Weesper B2B Dagen zijn voor iedereen interessant die (nog) verder wil kijken naar de markt in Weesp. Het netwerk van de Weesper ondernemers is enorm, dus is het niet meteen direct, dan is het zeker indirect dat u interessante contacten opdoet, binnen en buiten Weesp.

3. Hoe kan ik deelnemen?
Met een eenvoudige stand óf een zzp-tafel. De standruimte staat voor u klaar; dus met een tafel, misschien wat showroomattributen en/of een mooie presentatie steelt u al snel de show. U kunt er uiteraard nog meer werk van maken, want voor de mooiste stand is er een prijs.
Voor zzp'ers is er een mogelijkheid om tegen een gunstiger tarief een statafel te benutten als 'stand'. Voor standhouders en zzp'ers geldt: de gesprekken en de visitekaartjes doen de rest.
Overigens komen er niet alleen standhouders naar de beurs, iederéén is straks welkom op de 20e en 21e januari. In de voorgaande editie telden we enkele honderden bezoekers. Als daar geen interessante contacten tussen zitten...

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

4. Zijn er al veel deelnemers?
Nou en of! En de teller tikt lekker door. We mogen in elk geval rekenen op de aanwezigheid van Pover Schilders, Rabobank Amstel en Vecht, ING Bank, Hollands Glorie, de gemeente Weesp, de IVW, DSS Achter de Grachten, Van Lonkhuizen Makelaars, Acacia, De Weesper Boekhandel, ASW, MainEnergie, Complicity, ATN Beveiliging, Car Service Direct, De Bootsmannen/Pampus Events, Voskuil Verhuur Service, Agros, Van Elten van de Griend Netwerk Notarissen, Hoveniersbedrijf Gé Leurs, Rex International, Svala Auto Weesp, Ford Splinter, Nodema, JAN Accountants, GooisDrukwerk.nl en de Weesper Onderneming van het Jaar 2014: Wim Bos. Dit is niet de volledige lijst, want er komen elke dag nieuwe bij.

5. Hoe zijn de vorige B2B Dagen bevallen?
Zeer goed. Tijdens de vorige editie, begin 2014, hielden we een kleine enquête onder de deelnemers en wat bleek? Bijna 60% van de standhouders gaf aan beslist meer omzet te verwachten. De overige 40% keek ook tevreden terug en had kunnen investeren in naamsbekendheid en contacten voor de langere termijn.

6. Kan ik nog inschrijven? En waar?
Graag zelfs, want er is nog ruimte. Ga voor het aanvragen van een beursplekje of meer informatie naar www.entermedia.nl/b2bdagen.
Of neem contact op met Myrna Bos:
myrna@entermedia.nl of 06-11002679.

7. Als ik meedoe, kom ik dan ook in B2B?
Dat zou heel goed kunnen. In ons blad schrijven we graag over alle bedrijven die iets moois te vertellen hebben en daarbij hebben onze adverteerders én standhouders een streepje voor. We kunnen het mooi bespreken op 20 en 21 januari op de beurs.

Foto's Brian Elings

BusinessClub IVW (2x)

Foto: Brian Elings

Op 1 december vond er weer een zeer geslaagde BusinessClub van de IVW plaats, deze keer bij Schilders- en Glasbedrijf Pover in Weesp. Gastheer Erwin Ferwerda wist de bezoekers te verbazen met de mooiste bedrijfsvloeren, want ook dat is een belangrijk product van Pover. Joop van Dort, voorzitter van de FIN (bedrijvenvereniging Naarden Bussum) nam de moeite een bedankbriefje te schrijven, waar u op pagina 4 al een stukje van kon meelezen.
Op deze pagina een foto-impressie van Brian Elings. Van de BusinessClub van 13 oktober heeft u in ons blad trouwens nog helemaal geen foto's gezien. Die schade halen we bij deze in. Het was de bijeenkomst in de Bibiotheek Weesp, waar onder meer stil werd gestaan bij de Participatiewet.

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Complicity en de Ziggo-truc

Na een succesvol project vorig jaar met dertien ondernemers aan de Hogeweyselaan en de Eemmeerlaan is Complicity officieel de partner geworden van Ziggo Zakelijk en kan het IT-bedrijf voor ondernemers aan het bedrijventerrein Noord een aantrekkelijke deal voor een snellere internetverbinding regelen. Een mooi voorbeeld van hoe een probleem al doende in de praktijk kan worden opgelost.

Foto: Ziggo

Wat Complicity als partner van Ziggo Zakelijk in Weesp betreft is de keuze voor zakelijk internet op bedrijventerrein Noord gemakkelijk: óf je blijft als bedrijf bij het goedkope, maar trage ADSL, óf je sluit je bedrijf aan op glasvezel, supersnel maar peperduur, óf je laat je aansluiten op het nieuwe netwerk van Ziggo voor eenmalige aansluitkosten en een maandelijks bedrag dat net iets hoger ligt dan de kosten voor ADSL, maar waarmee internet veel sneller is. Hoe moeilijk kan de keus zijn, vindt Ton van Gent van Complicity. Dit klinkt als een reclamespot, maar er is meer aan de hand. Van Gent sprong proactief in een probleem waar veel ondernemers op het terrein mee kampen: een tergend traag internet waarbij met downloaden en vooral met uploaden van gegevens kostbare uren wegtikken. Of als je kiest voor een snelle internetverbinding via het glasvezelnetwerk, geconfronteerd worden met torenhoge rekeningen tot 1700 euro per maand. Van Gent: "Dat is zeker voor kleinere ondernemers onbetaalbaar. Veel bedrijven informeerden daarom naar de mogelijkheden van Ziggo om per kabel zakelijk internet te kunnen ontvangen. Het antwoord van Ziggo was duidelijk: Ziggo heeft geen netwerk aan kabels op het bedrijventerrein liggen en wil je dat aanleggen - straten openbreken - dan kost dat tonnen aan euro's."

Toch moest het anders met dat internet, vond Van Gent. Met Complicity benaderde hij opnieuw Ziggo met de vraag of het mogelijk was om internetkabels van de tegenoverliggende woonflat naar zijn bedrijf te trekken. Dertien bedrijven aan de Hogeweyselaan en Eemmeerlaan deden mee en deelden samen de kosten voor het openbreken van het wegdek: 300 euro per aansluiting. "Dat is peanuts vergeleken met de aansluiting op glasvezel", betoogt Van Gent enthousiast. "De ondernemers zijn er superblij mee. Vanwege dit succes van collectief een gezamenlijk probleem oplossen, durft Ziggo het aan om speciaal voor de bedrijven op het bedrijventerrein hun netwerk verder te ontrollen. Mits er voldoende bedrijven meedoen. Ik bel iedereen. De teller staat nu op 61, dat is zo'n een derde van alle bedrijven in Noord, maar ik heb nog niet iedereen bereikt. Het is een enorme klus, maar heel erg de moeite waard. De ondernemers bellen me bijna geëmotioneerd op: Ton, wat fijn dat jij dit lastige probleem toch weet op te lossen." De volgende stap is om zakelijk internet ook aan de Rijnkade te ontrollen.

Column

Jubelschenking, daar gaat-ie weer!

Nauwelijks bekomen van alle, inmiddels beëindigde, commotie over de hoge (€ 100.000,00) vrijgestelde schenking ten behoeve van de eigen woning, begint het circus weer opnieuw. Althans, er is een wetsvoorstel ingediend in die zin. Eigenlijk ook wel logisch, want door de schenking is er doorgaans een lagere eigenwoningschuld en dus ook lagere aftrek hypotheekrente, wat weer gunstig is voor de staatskas. Riemen vast dus voor de herintreding van de jubelvrijstelling.

Als het goed is zou vanaf 1 januari 2017 weer de mogelijkheid van de jubelschenking in werking treden. Hoe was het ook al weer: belastingvrij kan een bedrag van maximaal 100.000 euro geschonken worden ten behoeve van een eigen woning. Bijvoorbeeld om een woning te kopen, te verbouwen of om de hypotheek af te lossen of een restschuld weg te werken. In de oude regeling werd geen leeftijdsgrens gesteld. Dat gaat (waarschijnlijk) in de nieuwe regeling anders worden.

Wat zeer waarschijnlijk niet zal veranderen is de complexiteit van de fiscale regeling. Wat precies onder de eigen woning wordt verstaan is niet in alle gevallen duidelijk. Ook de overdracht door ouders van een woning aan het kind met kwijtschelding van de koopsom is lang niet in alle gevallen safe. Omdat de nieuwe vrijstelling pas vanaf 1 januari 2017 gaat gelden is er wellicht hoop dat het jaar 2016 gebruikt zal gaan worden om echt goede en duidelijke regelgeving vast te stellen, maar dat moet nog worden bezien.

Zoals aangegeven wordt voorgesteld de vrijgestelde schenking vanaf 1 januari 2017 weer in te voeren. Om tussentijdse apathie te voorkomen, zouden mogelijk in 2015/2016 al schenkingen gedaan kunnen worden die dan weer aangevuld kunnen worden in/vanaf 2017. Hoe dat er precies uit gaat zien is op dit moment ongewis.

De normale eenmalige verhoogde vrijstelling zoals we die al heel lang kennen heeft een leeftijdsgrens: je moet als begunstigde ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar. De schenking moet dan overigens van je ouders afkomstig zijn. In de nieuwe regelgeving zou deze leeftijdsgrens (anders dan de jubelschenking in 2013/2014) ook gaan gelden. Dat betekent een nogal forse inperking van het toepassingsgebied. Wel weer zou gelden dat de persoon van de schenker in beginsel niet relevant is. Wat dat zou betekenen voor het overgangsrecht in 2015/2016 is wat mij betreft weer onduidelijk.

Tot slot zou in de nieuwe regelgeving de mogelijkheid worden opgenomen dat je het gehele bedrag van de jubelschenking kan spreiden over drie achtereenvolgende jaren. Maar pas op, bij elke schenking geldt weer genoemde leeftijdsgrens.

Houd het nieuws in de gaten, want er zal nog veel informatie komen.

Probleem wordt grondstof

Het Weesper bedrijf Safi Sani zamelt organisch- en toiletafval in uit sloppenwijken in Accra (Ghana) om kunstmest en biogas van te produceren. Ondernemer Aart van den Beukel toont daarmee aan dat het wereldwijde sanitatieprobleem niet alleen duurzaam, maar ook kostendekkend kan worden opgelost. De Weesper sleepte er vorige maand de Sarphati Sanitation Award mee binnen, een prijs die wordt ondersteund door Netherlands Water Partnership en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto: Ruth van Kessel

De poep- en afvalverwerkingsfabriek van Safi Sana in Ghana zet door vergisting uitwerpselen om in biogas, wat wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De reststof die overblijft is mest, een essentiële grondstof voor de landbouw. Met landbouwuniversiteit Wageningen start Safi Sana nu een proef met de 20.000 liter water die dagelijks bij het verwerkingsproces vrijkomt. Van den Beukel: "In dat water zitten nuttige stoffen waarmee je sterke kiemplanten kunt kweken. We bouwen nu een kwekerij tegen de fabriek in Accra aan. Dat is weer een nieuwe fase."

Het werk van de Weesper is ontzettend belangrijk, een besef dat zeker naar aanleiding van de klimaattop in Parijs steeds meer begint te dagen. Ga maar na: een derde van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een hygiënisch toilet en 10% van de wereldbevolking beschikt niet over schoon drinkwater. De gevolgen hiervan kosten jaarlijks wereldwijd zo'n 260 miljard dollar. Als een onderneming als Safi Sana dan een oplossing vindt voor dit probleem wordt dat zowel vanuit economisch als vanuit menselijk oogpunt breed omarmd. Dus hangt Van den Beukel bijna wekelijks met de Wereldbank en The African Development Bank aan de telefoon. "Het is echt baanbrekend dat deze grote banken geïnteresseerd zijn in ons concept. Normaliter worden hygiënische programma's en toiletten neergezet met overheidssubsidies. Dat kost een land enorm veel geld en als dat geld er niet meer is, stoppen de programma's en begint de ellende van voor af aan. Een fabriek van Safi Sana kost drie miljoen dollar, maar omdat de producten – elektriciteit, mest en zaden/kiemplanten – geld opleveren, draait zo'n fabriek na drie jaar kostendekkend. Voor een land als Ghana, dat kampt met een tekort aan stroom (30% van het land zit zonder), onvruchtbare grond en bergen uitwerpselen en afval - dagelijks genereert alleen al de hoofdstad Accra 1700 ton afval per dag - levert dit naast kwaliteit van leven ook een enorme economische winst op. Het is echt heel spannend: zien de grote partijen brood in het concept? Ze willen ons in ieder geval graag horen."

Van den Beukel werkt nu aan het verspreiden van zijn concept. "Ik voel me er goed bij: een oplossing van een wereldwijd issue dat zo eenvoudig blijkt te zijn en je verlost van zowel het afval- als het stroomprobleem."

Wethouder vraagt om input Nijverheidslaan

Foto: Christian Pfeiffer

Op uitnodiging van wethouder Economische Zaken Herman Tuning waren er op 27 oktober zo'n dertig ondernemers, bewoners en pandeigenaren toegestroomd naar de Nijverheidslaan 15-17. Dit alles om te praten over de toekomst van het bedrijventerrein. Sun Test stelde haar deuren open voor deze bijeenkomt.

Het overleg was ingepland omdat wethouder Tuning graag een aantal knopen wil doorhakken over een mogelijke ontwikkelingsrichting van het bedrijventerrein. De wethouder wil daarmee ondernemers, bewoners en pandeigenaren duidelijkheid geven over de toekomst van het gebied. Na een korte presentatie over de stand van zaken en drie mogelijke ontwikkelingsrichtingen, konden de aanwezigen hun mening geven. Uit de zaal waren verschillende geluiden te horen. Zo ging het over het onderhoud van het openbaar gebied en de riolering. Enkele ondernemers in de zaal lieten weten dat het voor hen vooral belangrijk is dat ze zonder belemmeringen hun bedrijfsvoering kunnen uitvoeren. Er gingen ook stemmen op om delen van het bedrijventerrein een bredere bestemming te geven om zo bedrijfswoningen en horeca toe te staan. De wethouder eindigde de avond door de aanwezigen te bedanken voor hun aanwezigheid en input. Begin volgend jaar wil de wethouder de gemeenteraad een voorstel doen ten aanzien van de ontwikkelingsrichting.

Felicitaties aan
de Beste Bouwer

Van Wijnen is door WoningmarktNL (Building Business) uitgeroepen tot Beste Bouwer van 2015. Een succes dat zeker ook afstraalt op en mede mogelijk is gemaakt door de Weesper vestiging (Van Wijnen Midden). De IVW feliciteert Van Wijnen dan ook van harte. Van Wijnen mag zich de bouwer met de beste reputatie in de branche noemen. Vijftig ondernemingen streden om de titel van deze nieuwe publieksprijs en meer dan vijfduizend vastgoedprofessionals gaven hun top drie van bouwers door.

Wie o wie wint deze keer de felbegeerde IVW Award?

Foto: André Verheul

In het diepste geheim heeft de jury van de IVW-verkiezing zich gebogen over de vraag welk bedrijf zich 'De Weesper Onderneming van 2015' mag noemen. De winnaar wordt zoals altijd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de IVW.

Een ding is duidelijk, met zo veel aansprekende bedrijven met zowel regionale, nationale en/of zelfs internationale uitstraling is er keus genoeg en dat maakt de uitverkiezing dan weer uiterst lastig. Maar met weloverwogen argumenten is er een bedrijf uitverkoren dat deze uitverkiezing dubbel en dwars verdient. De nieuwjaarsreceptie van de IVW is op dinsdag 12 januari in theater City of Wesopa, met verder de altijd boeiende en nooit al te lange nieuwjaarstoespraken van IVW-voorzitter Wim Zagt en wethouder Herman Tuning. Plus natuurlijk het heffen van het glas en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Welkom Inxrease!

We heten Max Boeckhorst en Petra Korevaar met hun adviesbureau Inxrease van harte welkom als nieuw lid van onze waardevolle IVW.

Inxrease zorgt ervoor om medewerkers optimaal te laten functioneren, als individu én als teamlid. Zodat ze niet alleen groeien in hun eigen verantwoordelijkheid, maar ook in de samenwerking met anderen. Dat doet dit Weesper adviesbureau onder meer via coaching, loopbaanbegeleiding en organisatieadvies en veranderingsmanagement. ABN Amro, UWV en VU Medisch Centrum behoren tot hun klanten.