B2B Weesp

20 januari 2014

B2B Weesp 20 januari 2014


Goed moment

Namens alle makers van B2B wens ik u goede gezondheid en een succesvol jaar. En feliciteer ik SolarClarity van harte met de zeer terechte benoeming tot Weesper Onderneming van het Jaar 2013.
Het was rennen en vliegen, maar het is gelukt om in dit blad de uitreiking van deze IVW-award mee te nemen en het blad toch te bezorgen vóór de B2B-dagen. Als alle artikelen geschreven en de pagina's voor dit blad opgemaakt zijn, kost het normaal gesproken ongeveer twee weken voordat het blad gedrukt is en bij u wordt bezorgd. Die tijd was er nu niet en toch is het gelukt. Erg prettig als je af en toe een beroep kunt doen op de flexibiliteit van je drukker, in ons geval Ruitenbeek in Weesp.
We kijken erg uit naar de B2B-dagen op 22 en 23 januari. We kunnen voor deze Weesper netwerkbeurs terecht bij Schildersbedrijf Pover. Dat is gevestigd aan de Pampuslaan, maar de entree van de beurs is aan de achterzijde, aan de Keurstraat dus. Als u de straat inrijdt, kan het niet missen. De terugkeer van deze B2B-dagen markeert hopelijk het begin van een betere economische tijd. Er is veel veranderd sinds de laatste editie in 2009. Ook het ondernemen. Bovendien zijn er bedrijven gesloten en zijn er allerlei nieuwe, vaak kleine bedrijven gestart. De B2B-dagen zijn bij uitstek geschikt om elkaar weer eens te spreken, bij te praten, van elkaar te leren, inspiratie te vinden en uiteindelijk hopelijk ook nieuwe zakenrelaties aan te knopen. Kortom: de B2B-dagen komen op een goed moment.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Kantoorkamers De Muiderpoort snel gevuld

Lokaal netwerk
Welkom op de Weesper B2B-dagen

Foto: Brian Elings


Column Petra Berghuis
Fiscaal gunstige afkoop stamrechtvoorziening

Solarclarity
Duurzaam is gewoon onderdeel economie


Levenstestament en AWBZ

De Povers zijn er weer
Nieuw bedrijf Shadedesign

Vrouwen aan de top
SheConsult

Business bij de Buren
Boermans & KnipIdee

Nieuws van de IVW
Vragen? De IVW helpt u graag op weg

The Change pakt sporten anders aan

Foto: Marieke van Veen

Boven Autobedrijf Splinter aan de Hogeweyselaan is een nieuwe sportschool gevestigd. De naam is: The Change. Ondernemers Daniël en Mariola Sabanovich willen die naam eer aan doen.

"Bij ons binnenstappen kan je leven veranderen. Wij zijn geen grote sportschool die klanten met veel poeha binnenhaalt en vervolgens laat aanmodderen. Als je bij ons een abbonnement afsluit, willen we ook echt dat je komt", leggen ze uit. Wie bij The Change binnenloopt, komt in een intieme ruimte. Want een grote ruimte vol toestellen waar je naarbinnen kunt lopen wanneer het je uitkomt, werkt uitstelgedrag in de hand, zeggen ze hier. Bij The Change doe je mee aan groepslessen op vaste tijden. "Dat werkt motiverender. De lessen zijn dynamisch. Bodystep, bodypump, bodycombat, grit strength, indoor cycling; voor mannen én vrouwen. Afvallen, sterker worden, fitter worden, alles kan. We hebben ook een lifestyleprogramma met eetadviezen en tips voor een gezond leven. Bovendien duren de lessen hooguit drie kwartier. Als je om 18.30 uur komt sporten, sta je een uur later weer buiten. Nog tijd zat om met vrienden af te spreken of thuis een film te kijken."

The Change is de vierde sportschool op bedrijventerrein Noord. Is dat niet wat veel? Daniël Sabanovic vindt van niet: "Onze filosofie is heel anders, waardoor mensen niet snel zullen afhaken. Dat is dan ook onze kracht."

Daniël en Mariola Sabanovich hadden eerder een sportschool in Voorthuizen, maar die ging eind 2012 in vlammen op. "Dat we nu in Weesp een doorstart kunnen maken met The Change is een droom die uitkomt." Sporten bij The Change kan al vanaf 19,95 per maand, onbeperkt 29,95 per maand. Deelname aan het lifestyleprogramma kost 15 euro extra.

WDO worstelt met parkeerplan

Voorzitter Fons Plukker van de Weesper Detaillisten vraagt zich af of hij blij moet zijn met de uitgangspunten voor een nieuw parkeerplan.

"We willen in het centrum van Weesp zoveel mogelijk betaalbare parkeerplaatsen voor consumenten. Daarover hebben we in een eerder stadium uitvoerig overleg gevoerd met de gemeente. De laatste tijd hebben we echter niets meer gehoord. Ik vraag mij af of die punten nu zijn meegenomen of dat er toch weer van alles is veranderd of weggelaten", legt Plukker uit.

Een van de onduidelijkheden betreft het gedeeltelijk autovrij maken van de Nieuwstraat in combinatie met de invoering van betaald parkeren op de Oudegracht. Daarnaast wil de WDO dat het mogelijk blijft om met muntgeld te betalen. Verder pleit de WDO voor een parkeerterrein vlak bij het centrum. "De Nijverheidslaan zou een optie kunnen zijn", aldus Plukker.

De gemeenteraad stelde eind vorig jaar uitgangspunten vast voor een nieuw parkeerplan dat in de loop van dit jaar wordt verwacht. Een van de uitgangspunten is het uitbreiden van het gebied voor betaald parkeren tot zo'n dertig straten in de binnenstad (nu vijf), gekoppeld aan een vergunningensysteem. De raad laat intussen onderzoeken of er nog ergens nieuwe parkeerplaatsen kunnen komen.

Kantoorkamers in De Muiderpoort snel gevuld

De kleinschalige kantoorunits in het nieuwe Business Centre in De Muiderpoort zijn in korte tijd allemaal verhuurd. Bedrijfsmakelaar Van Lonkhuizen wil op een andere etage een volgend businesscentrum inrichten voor kleine ondernemers.

De Muiderpoort ligt aan de Leeuwenveldseweg 5, vlak achter het NS-station. De eigenaar richtte een kantoorvleugel met een oppervlakte van circa 300 m2 in als Business Centre. Deze ruimte werd verdeeld in acht kantoorkamers, bedoeld voor kleine ondernemers, zoals starters, freelancers en andere zzp'ers. "Wij zijn in de zomer gestart met de verhuur en het Business Centre is nu geheel verhuurd. Het is een groot succes", zegt Ingrid Kikkert van Van Lonkhuizen.

De bedrijven die zich in het Bussines Centre hebben gevestigd zijn: Davids Advocaten en Drenth Holding uit Amsterdam, Netyce uit Hilversum en Weesp, Hebbes Personeel uit Weesp en de nieuwe bedrijven Bencop, Florin Corporate Finance en High Quality Organics.

De kantoorkamers zijn ideaal voor kleine ondernemers die de keukentafel zijn ontgroeid en een meer zakelijke werkomgeving nodig hebben waarbij zij contact hebben met andere ondernemers. Kikkert: "Zij krijgen hiervoor een eigen kantoorkamer voorzien van meubilair met het gemeenschappelijk gebruik van diverse faciliteiten zoals keuken, lunchruimte, vergaderruimte en internetaansluiting. Kortom het 'plug-and-play'-principe. We sluiten een huurovereenkomst af voor eerst een periode van drie maanden, waarna de huurder per maand kan opzeggen. Dat alles voor een aantrekkelijke all-inprijs. Wie iets groter wil, neemt twee kamers. Wij hebben gemerkt dat er veel behoefte is aan dit soort ruimten en hebben het voornemen om op een andere etage hetzelfde concept door te voeren."

Markt trekt aan
Van Lonkhuizen merkt dat de belangstelling voor bedrijfsruimten in Weesp in het afgelopen half jaar weer wat aantrekt. Het gaat om vraag van bedrijven die naar Weesp willen verhuizen, maar ook om Weesper bedrijven die iets anders nodig hebben en waar elders in Weesp nieuwe ruimte voor kon worden gevonden.

Tweede pand Bracamonte Daily Foods

Bracamonte maakt duizenden belegde broodjes per week. Foto: Ruth van Kessel

Bracamonte Daily Foods aan de Gemeenschapspolderweg heeft ook het naastgelegen pand betrokken. De leverancier van belegde broodjes is daarmee twee keer zo groot geworden.

De uitbreiding vond in het laatste kwartaal van 2013 plaats. In het tweede pand is met name de benodigde extra ruimte voor gekoelde opslag gevonden. Het gaat goed met Bracamonte, zegt salesmanager Nick van de Kar. "We hebben in de afgelopen tijd nieuwe klanten kunnen werven, terwijl er geen afvallers waren. Daarom was de uitbreiding hard nodig." Het aantal werknemers is gegroeid naar circa 80, twee keer zoveel als toen het bedrijf zich in 2009 in Weesp vestigde. Per week produceert Bracamonte zo'n 17.500 belegde broodjes. Een van de grote klanten van Bracamonte is het ministerie van Defensie, dat zo'n 2000 broodjes per week afneemt voor speciale arrangementen. Deze opdracht is onlangs verlengd.

Beste B2B

Aan: Redactie B2B Weesp
Van: Gemeente Weesp

De gemeente Weesp is begonnen met de renovatie van de verlichting op bedrijventerrein Noord. De huidige SOX lampen (met oranje licht) worden vervangen door LED-verlichting.

Met LED-verlichting bereikt de gemeente Weesp een energiebesparing van circa 45% door in de nacht de verlichting te dimmen. Ook de kosten van de lampvervanging zijn lager. Een ander voordeel van LED-verlichting is dat het verlichtingsniveau op wegen, ten opzichte van de huidige situatie, toeneemt.

De IJsselmeerlaan is als eerste voorzien van LED-verlichting. Hierna zijn de andere straten aan beurt.

Weesp krijgt in april nieuwe burgemeester

Foto: André Verheul

Weesp krijgt komend voorjaar een nieuwe burgemeeter. De huidige burgemeester, Bart Horseling, gaat dan met pensioen.

Het eervol ontslag geldt per 1 april en werd eind vorig jaar verleend. Horseling acht het een goed moment om zich terug te trekken. Weesp is een innige samenwerking gestart met de gemeenten Stichtse Vecht (o.a. Breukelen en Maarsen) en Wijdemeren (o.a Nederhorst den Berg). Die samenwerking moet de bestuurskracht van Weesp vergroten. Op termijn wordt een gemeentefusie niet uitgesloten.

Horseling werd in 2006 benoemd in Weesp. Met regelmaat bezoekt hij bedrijven in Weesp. Deze bedrijfsbezoeken worden erg op prijs gesteld, zowel door de ondernemers als de burgemeester. Over de opvolging van Horseling is nog niks bekend.

Welkom op de Weesper B2B-dagen!

Woensdag 22 en donderdag 23 januari 2014, Keurstraat bedrijventerrein Noord

De Weesper B2B-dagen zijn terug. Op 22 en 23 januari komen vele tientallen ondernemers uit Weesp en omgeving samen om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Dus: lees dit blad snel uit en maak tijd om langs te komen aan de Pampuslaan (ingang Keurstraat).

We zetten de highlights van de Weesper B2B-dagen eerst even op een rijtje.

- Ongedwongen netwerken in eigen omgeving
- 40 bedrijven presenteren zich

- 25 vaste stands
- Autopaviljoen met 5 autodealers
- Kennismaken met interessante starters, zzp'ers en kleine bedrijfjes
- Afsluitend ondernemersdiner op 23 januari, verzorgd door slagerij/traiteur Van Donk
- Catering verzorgd door Voskuil Verhuur Service
- Radio Weesp live met 'Business Radio'

Kortom, de B2B-dagen zijn een ideale gelegenheid voor ondernemers uit Weesp, Muiden en directe omgeving om elkaar te leren kennen en zichzelf te promoten.

We kennen de Weesper B2B-dagen nog van 2009 en de jaren daarvoor. Dat waren succesvolle evenementen die elk jaar meer bezoekers trokken. Ook nu maken we er weer een ongedwongen netwerkbeurs van waar ondernemers en bedrijven, groot en klein, uit Weesp en omgeving, zichzelf kunnen presenteren aan elkaar. Sommige doen dat prominent met een stand, andere flexibel aan een statafel op de beursvloer. De bezoekers van de beurs zijn de deelnemers zelf en de vele andere ondernemers die verwacht worden om te netwerken. Tijdens de laatste beurs in 2009 zijn er enkele honderden bezoekers geweest.

Business to business
B2B staat voor 'business to business' en is uiteraard de titel van dit Weesper zakenmagazine dat ook in 2014 weer elf keer per jaar bij bedrijven en winkels wordt verspreid. Uitgever Enter Media, ook uitgever van het WeesperNieuws, is de organisator van de netwerkbeurs. Myrna Bos van Enter Media zegt: "De tijd is duidelijk weer rijp voor deze beurs. Aan de reacties merken we dat de ondernemers de crisis nu wel een keertje zat zijn. Ze willen, kunnen en moeten ook weer iets doen om zichzelf in the picture te krijgen. Eerst merkten we vooral een terugtrekkende beweging, vandaar dat de beurs er de afgelopen jaren niet was. Nu komt duidelijk weer de schwung erin."


Starters
Opvallend was hoeveel kleinere ondernemers reageren op de aankondiging van de B2B-dagen. Ze zijn duidelijk op zoek naar manieren om zichzelf te presenteren bij het bedrijfsleven van Weesp. Dat leidt ertoe dat er voor deze kleinere bedrijven ruimte is gecreëerd om ook actief aan de B2B-dagen mee te doen. Myrna: "Deze starters zijn de ondernemers van de toekomst, met deze beurs geven we ze een duwtje in de rug."

IVW 50 jaar
Weten wat er om de hoek te koop is leidt vaak tot interessante nieuwe deals. Veel Weesper ondernemers denken er net zo over. De drukbezochte businessclubs van bedrijvenvereniging IVW zijn daar een bewijs van. De IVW juicht het initiatief van harte toe. En het leuke is: de IVW viert dit jaar het 50-jarg bestaan. Het grote feest is in het najaar, maar nu al geeft de succesvolle bedrijvenvereniging een leuk cadeautje weg aan de bedrijven in Weesp en de bezoekers van de B2B-dagen.

Business Radio Weesp
Radio Weesp is ook op de B2B-dagen aanwezig. Op beide dagen is er een live-uitzending die helemaal in het teken staat van het bedrijfsleven in Weesp.

Elektrisch rijden
Het is ook goed nieuws dat de vijf toonaangevende Weesper autobedrijven met een stand op de B2B-dagen aanwezig zijn. Samen vormen ze een autopaviljoen waar interessante, nieuwe zakelijke modellen van binnen en van buiten te bewonderen zijn. Elektrische modellen ontbreken niet. Dus wie zakelijk elektrisch wil gaan rijden, kan nu de gelegenheid aangrijpen om zich goed te laten informeren. De deelnemende autobedrijven zijn Lanker (Mitsubishi, Suzuki), Splinter (Ford), Arend (Renault), Svala (Volvo) en Car Service (alle merken).

Schilderbedrijf Pover
De Weesper B2B-dagen vinden plaats in het nieuwe pand van Schildersbedrijf Pover aan de Pampuslaan (ingang Keurstraat). Gastheer Han Pover is achter de schermen een van de mede-aanjagers geweest van de terugkeer van de B2B-dagen. Hij onderstreept nog maar eens het belang dat Weesper bedrijven elkaar opzoeken voor nadere kennismaking en (meer) business en/of samenwerking met elkaar. Gelukkig kan hij bij zijn buurman Omnimark terecht voor de extra ruimte die nodig is om de beurs te huisvesten.

Catering en diner
Voskuil Verhuur Service verzorgt een belangrijk deel van de aankleding van de beursvloer. Minstens zo belangrijk is de catering: deelnemers en bezoekers kunnen bij de stand van Voskuil terecht voor een hapje en een drankje. De B2B-dagen worden donderdag afgesloten met een ondernemersdiner. Dat wordt verzorgd door slagerij/traiteur Maarten van Donk. Op het menu staat overheerlijke 'Hollandse Pot'. Daarna is er een bescheiden afterparty waar nog de allerlaatste visitekaartjes kunnen worden uitgewisseld.

Toegang
De B2B-dagen zijn op woensdag 22 en donderdag 23 januari van 14.00 tot 20.00 uur in het nieuwe pand van Schildersbedrijf Pover aan de Pampuslaan (ingang Keurstraat). De toegang is gratis.

Column

Fiscaal gunstige afkoop stamrechtvoorziening

Met ingang van 1 januari 2014 is het niet meer toegestaan om voor ontslaguitkeringen een stamrecht te bedingen bij een stamrecht-B.V., verzekeraar of bank. Ontslaguitkeringen zijn bij uitkering hiervan in één keer belast met loonheffing en dienen in zijn geheel te worden aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting. Het is dus niet meer mogelijk om de heffing uit te stellen of over meerdere jaren uit te smeren zodat van een gunstiger belastingtarief gebruik kan worden gemaakt.

Wel is het nog mogelijk om met de werkgever overeen te komen dat de loonbetalingen nog een tijdje doorlopen zonder dat er een verplichting is om arbeid te verrichten. Op die manier kan de heffing over een ontslagvergoeding nog wel over meerdere jaren worden gespreid, waardoor gebruik kan worden gemaakt van lagere belastingtarieven. Echter, dan moet de relatie met de oud-werkgever wel goed blijven.

Voor bestaande stamrechtvoorzieningen bij stamrecht-B.V.'s, verzekeraars en/of banken is door de wetgever een stimuleringsmaatregel in het leven geroepen met het doel de bestedingen en daarmee de economie aan te jagen. Deze maatregel houdt in dat gedurende het hele jaar 2014 de bestaande stamrechtvoorziening kan worden uitgekeerd, maar dat hiervan slechts 80% in de belastingheffing wordt betrokken. Onduidelijk was of de voorziening in een keer uitgekeerd moet worden of dat ook gekozen kan worden voor een gedeeltelijke uitkering. De staatssecretaris heeft inmiddels laten weten dat ook ingeval van een gedeeltelijke uitkering gebruik gemaakt kan worden van de 20%-vrijstelling. Indien de stamrechtvoorziening bij een bank of verzekeraar staat, ben je wel gebonden aan de voorwaarden van de bank of de verzekeraar. Het is van deze voorwaarden afhankelijk of je de stamrechtvoorziening op de door jou gewenste manier kunt laten uitkeren.

Let op bij onderdekking!

Verder zijn er vragen gesteld over werking van de stimuleringsmaatregel ingeval de stamrechtvoorziening bijvoorbeeld € 200.000 bedraagt, maar de beschikbare (liquide) middelen slechts € 100.000, ofwel indien er een onderdekking bestaat. Wordt dan slechts 80% van € 100.000 in de belastingheffing betrokken, of moet er over 80% van € 200.000 worden afgerekend?

De staatssecretaris heeft aangegeven dat de 80%-regeling moet worden toegepast over de commerciële waarde van de voorziening. In het voorbeeld komt dat erop neer dat over 80% van € 200.000 moet worden afgerekend, terwijl er maar € 100.000 daadwerkelijk wordt uitbetaald. Met deze visie is het volledig afkopen van stamrechten in B.V.'s met een onderdekking niet aan te raden.

'Duurzaam is gewoon onderdeel economie'

Solarclarity groeit als kool met laagdrempelige duurzame energie

Foto: Brian Elings

De IVW-award werd uitgereikt tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie va de IVW in de City of Wesopa. De jury, bestaande uit IVW-voorzitter Wim Zagt, wethouder Christian Zierleyn en notaris Niels van de Griend, had geen makkelijke keuze dit jaar. Want naast Solarclarity waren er nog twee bedrijven die zonder meer in aanmerking voor de steeds prestigieuzere award kwamen. Maar de jury kon niet om Solarclarity heen, zeker niet toen het bedrijf eind vorig jaar de Gazellen Award van het Financieele Dagblad kreeg voor de grootste omzetgroei in Noord-Holland voor middelgrote bedrijven. "Dat betekent dus dat Solarclarity de grootste omzetstijging realiseerde van alle middelgrote bedrijven in heel de provincie. In de laatste drie jaar is de omzet verzevenvoudigd. Toen ik dat intypte in Word, gaf de spellingchecker aan dat hij het woord niet kende. Kun je nagaan hoe zelden zoiets voorkomt", zei wethouder Zierleyn in zijn speech.

In zijn dankwoord deelde Peter DeSmet de eer met het hele team en vertelde dat hij apetrots was. "Dat is ook zo. We zijn nu vijf jaar bezig, hebben keihard gewerkt. Als je dan deze waardering krijgt van je mede-ondernemers, dan kan het haast niet mooier", aldus DeSmet.

Zonnestroom
Solarclarity is importeur en groothandel van zonnepanelen en alles wat daar bijhoort. Het gaat om hoogwaardige producten die door installateurs en bouwbedrijven worden geleverd aan particulieren. "Van kleine tot hele grote en geavanceerde systemen", legt DeSmet uit. "We leveren ze niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Bovendien zijn we nu net bezig in het Caribisch gebied. Ja, daar schijnt de zon zeker lekker..."

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Zonder subsidies
Kenmerkend voor Solarclarity is dat het bedrijf wegblijft van de subsidies en het alternatieve circuit. Dat is vanuit de overtuiging dat zonnesystemen een goed economisch product zijn waar je een uitstekend businessmodel op kunt bouwen. Of zoals in de introductie tijdens de IVW-bijeenkomst werd gezegd: wel duurzaam, maar zonder de wollen sokken.

DeSmet: "We leven in een tijdperk waarin duurzaamheid gewoon onderdeel is van de economie, een zeer legitiem onderdeel. Er werd vaak gezegd dat duurzaamheid niet efficiënt is en daarom alleen met subsidies rendabel wordt. Wij bewijzen dagelijks dat het niet zo is. Wij verkopen zo veel mogelijk zónder subsidie, we zoeken de landen uit waar die subsidies niet zijn, want ze zitten eigenlijk alleen maar in de weg. Een subsidie creëert een markt die eigenlijk geen bestaansrecht heeft. Je kunt er leuk op meeliften zolang het duurt, maar het duurt nooit lang."

Wereldwijd
Het gelijk van Solarclarity staat aan de Flevolaan. Niet een, niet twee, maar drie panden zijn daar op dit moment nodig om het bedrijf te kunnen huisvesten. Er werken 22 mensen en de omzet is in de laatste drie jaar dus verzevenvoudigd. "We hebben voor de zonnestroomsystemen gekozen omdat het volgens ons een laagdrempelige manier is om met duurzame energie aan de slag te gaan. Dat heb ik geweten: het blijkt zo makkelijk dat we enorm groeien. Of we nog eens verzevenvoudigen weet ik niet. Hoewel, theoretisch zou het kunnen. De wereldwijde markt van zonne-energie kan zeker nog eens zo'n ontwikkeling doormaken als in de afgelopen vijf jaar. Als wij in die pole position blijven, kunnen we daar opnieuw van profiteren. Ik hoop het wel, maar het wordt wel een steeds grotere uitdaging."

Peter DeSmet, Irmelin Waalkens en alle anderen van SolarClarity zorgen er intussen voor dat op vele, vele duizenden huizen in Europa 'Weesper' zonnepalen liggen. Ongetwijfeld ook in Weesp. "De enige plek waarvan ik het weet is de Theetuin van Niek Roozen. En verder, tja, ze kunnen overal liggen. Wij leveren aan installateurs en die leveren aan eindgebruikers van Denemarken tot Italië tot Curaçao. Ik weet dus niet waar al onze panelen terecht zijn gekomen. Misschien wel eens leuk om uit te zoeken", aldus DeSmet.

IVW 50 jaar
IVW-voorzitter Wim Zagt, één van de juryleden, complimenteert Solarclarity van alle kanten. "Het is een bijzonder bedrijf. Ze zorgen voor banen, wat een van onze speerpunten is. Daarnaast zijn ze innovatief, duurzaam en groeien ze als kool. Ze zijn ook graag in Weesp. Aanvankelijk twijfelden we nog voor de toekenning van de IVW-award, omdat ik had gehoord dat ze zodanig uit hun jasje groeiden dat ze Weesp wilden verlaten. Maar dat is niet zo, ze willen graag blijven. Kortom, een topbedrijf."

Zagt kwam in zijn nieuwjaarstoespraak terug op zijn speech van vorig jaar toen hij het belang van werkgelegenheid benadrukte. In dat licht was er sprake van een teleurstellend jaar omdat de kans op vestiging van twee grote werkgevers, Action en PostNL, als verkeken moet worden beschouwd. Zagt deed niettemin een oproep aan de politiek om het bedrijfsleven en vooral behoud en uitbreiding van werkgelegenheid in de verkiezingsprogramma's te zetten en er na de gemeenteraadsverkiezingen van maart ook naar te handelen. "Werkgelegenheid blijft ons speerpunt. Mensen die een baan hebben, verdienen geld. Dat is goed voor de persoon zelf, maar ook voor de winkels en daarmee voor de hele stad."

Over 2014 is Zagt positief. En dat is meer dan alleen maar een gevoel. "Je ziet nu veel optimisme in de media, zoals er een paar jaar terug juist veel negatieve geluiden in de media waren. Maar ik ben accountant, dus ik kan een beetje in de keuken kijken bij veel bedrijven in Weesp en de regio. En dan zie ik dat veel bedrijven weer groeien en de ellende achter zich laten. Het beeld is werkelijk heel positief."

In oktober van dit jaar bestaat de IVW precies 50 jaar. De succesvolle ondernemersvereniging van Weesp, Muiden en omstreken laat dat niet zomaar voorbij gaan. Hoe de IVW het feestje gaat vieren houdt Zagt tijdens deze nieuwjaarsbijeenkomst nog even voor zich.

Burgemeester
Terug naar de Onderneming van het Jaar. De mensen van Solarclarity worden van alle kanten gefeliciteerd. Uiteraard ook door burgemeester Bart Horseling en zijn echtgenote Marieke. "Het is een geweldig bedrijf", zegt de burgemeester. "Toen wij vorig jaar een Chinese delegatie in Weesp ontvingen, hebben we Peter gevraagd zijn bedrijf te presenteren. Want hij werkt veel met China. Ik vind het erg slim dat Solarclarity weg is gebleven van subsidieland. Subsidies zijn de waan van de dag, als er bijvoorbeeld een ander kabinet komt, kun je als bedrijf weer opnieuw beginnen. Dus zoals Solarclarity het aanpakt is geweldig. Als je dan je omzet verzevenvoudigt, doe je het verdomd goed."

De familie Horseling weet uit ervaring hoe interessant een zonnepaneel kan zijn: ze heeft er al vijftien jaar een op het dak liggen. "Gekoppeld aan een zonneboiler. Ja joh, we zijn er al jaren mee bezig." Nu is het zo dat de familie Horseling vorig jaar is verhuisd naar een woning zonder zonnestroominstallatie. "Bij ons nieuwe huis is de situatie zodanig dat een zonnepaneel nogal detoneert. Daar moeten we nog iets op zien te vinden. Want het bevalt ons heel goed, een zonnepaneel levert je op", zegt de burgemeester. Peter DeSmet hoort die opmerking en reageert alert. "Wij kunnen vast een oplossing bedenken die niet detoneert. Dat moet lukken!"

12 / 24

IVW-award

Foto: Brian Elings

'De wereldwijde markt van zonne-energie kan zeker nog eens zo'n groei doormaken'

Uit het juryrapport:
"De jury is onder de indruk van het feit dat een bedrijf dat slechts 5 jaar bestaat, geld verdient vanuit een ideologie van duurzaam ondernemen. Peter Desmet heeft zich als uithangbord voor Solarclarity neergezet als de autoriteit voor belangenbehartiging voor Europese groothandels en importeurs van zonnepanelen. Hij heeft invloed bij de Europese Commissie en bereikt daar mooie resultaten. Solarclarity bewijst dat duurzaam ondernemen met een innovatief product zorgdraagt voor een boost voor de werkgelegenheid. Als jong Weesper bedrijf met een prima team mensen is men de ultieme banenschepper gebleken."

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Column

Levenstestament en AWBZ

Het onderwerp zal voorlopig niet van de agenda afgaan: zorgen over de zorgbijdrage. Vele gesprekken hebben we al gevoerd, in de meeste gevallen wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend, maar aandacht ervoor is van harte aan te bevelen. Vele oplossingen, althans mogelijkheden, worden aangedragen. Eventueel aanpassen van het testament, oprichten van een BV (met dank aan de plaatselijke accountant in het oranje) en natuurlijk ook de schenking.

Er zijn intussen zoveel schenkingsvarianten dat het begint te duizelen. Bij elke vorm van schenking is het oppassen geblazen dat je niet tegen de lamp van schenkbelasting oploopt. Vandaar zoveel aandacht natuurlijk voor de hoge, van schenkbelasting vrijgestelde schenkingen. Let op, vrijwel alle nieuwe (niet dus de 'oude gewone') vrijgestelde schenkingen moeten in het kader van de eigen woning(schuld) plaatsvinden. Wat kwalificeert als eigen woningschuld is sinds dit jaar ook weer wezenlijk anders dan de jaren daarvoor, dus wees op je hoede.

Omdat zorgbijdrage is gerelateerd aan je box 3-vermogen, is het dus zaak om dit vermogen goed tegen het licht te houden. Zoals aangegeven is het doen van een schenking een vrij eenvoudige manier om je box 3-vermogen te laten leeglopen. Maar let op, kleed je niet uit voordat je naar bed gaat.

Als ouder ligt het voor de hand om bij schenking in eerste instantie aan de kinderen te denken. Maar wat nu als de ouder het zelf niet meer kan? Als het vermogen van de ouder onder bewind is gesteld via de rechter, dan moet de rechter toestemming geven voor een schenking. Deze toestemming wordt doorgaans slechts verkregen als er sprake was van een 'schenkingstraditie'. Dus als de ouder al eerder gelijke schenkingen heeft gedaan.

Indien de ouder het zelf niet meer kan, dan is er mogelijk in een eerder stadium door betreffende ouder een levenstestament opgesteld. In dat levenstestament geeft de ouder doorgaans een volmacht om alles namens de ouder te kunnen doen. Daaronder zou dus ook het doen van schenkingen kunnen vallen. Maar pas op: indien de gevolmachtigde ook het kind is dat de schenking krijgt, dan heeft dat kind twee petten op en kan de schenking niet geschieden ténzij dat nadrukkelijk is toegestaan. In de volmacht moet dus nadrukkelijk zijn opgenomen dat de gevolmachtigde ook als wederpartij van zichzelf mag optreden.

Indien er al bestaande volmachten door ouders zijn afgegeven, laat deze volmachten dan nog even goed op dit punt controleren. Waar nodig zou, indien de ouder dat nog kan, de volmacht opnieuw opgesteld moeten worden.

De Povers zijn er weer

Ondernemers blijven ondernemers, daarom koppelden Nico en Jeroen Pover zich los van Stobag en startten zij deze maand een eigen internetbedrijf. Vanzelfsprekend in zonweringen. Gestuit op het voor Nederland unieke zonweringsproduct Shadeone, ontwikkelden zij een nieuwe vorm van ondernemen via internet en zoeken zij onder meer in Weesp naar enthousiaste performancepartners voor hun bedrijf Shadedesign.

 

Shadeone is het product waarmee Shadedesign als internetbedrijf van start gaat. "Het is een lichtgewicht zonwering van wind- en watervast doek dat terrassen tot 5 meter volledig kan overkappen. Opgerold vraagt de zonwering geen aandacht, is eenvoudig handmatig te bedienen en door slechts een monteur te bevestigen", vertellen de Povers enthousiast. "Zoiets moet je zien. En omdat we geen showroom hebben zijn wij op zoek naar performancepartners die ons product tegen een aantrekkelijke korting laten installeren met als tegenprestatie dat wij onze klanten bij hen langs kunnen sturen om de Shadeone in al haar eenvoud te bekijken. Voor elke nieuwe klant ontvangen de performancepartners een commissie. Zo is het een win-winsituatie voor beide partijen."

Destijds leek de overname van Pover Zonwering door het Zwitserse Stobag een goede zet voor Nico en Jeroen Pover, vader en zoon uit de Weesper ondernemersfamilie. Onder de vlag van Stobag kon het tweetal zich focussen op marketing en de dagelijkse gang van zaken overlaten aan een nieuw management. Nico: "We merkten echter dat we in loondienst ons ondernemersei niet kwijt konden. Zeker toen ik per toeval bij een Duitse producent op het zonweringsproduct Shadeone stuitte, begon mijn ondernemersbloed weer te borrelen. Voor Shadeone hebben wij nu de exclusieve rechten voor de Benelux. Jeroen heeft een businessplan opgezet, waarbij wij ons focussen op marketing en de uitvoering overlaten aan een hoofdinstallateur, die vervolgens werkt met vaste zzp'-ers voor montage." De verkoop van Shadeone via Shadedesign is de eerste stap in de Pover Holding en als het aan de ondernemers ligt, biedt hun ondernemersformat legio mogelijkheden. Nico: "Op het gebied van windschermen willen we ook unieke producten introduceren. Het domein voor windschermen.nl is aangevraagd en het zal op dezelfde manier als Shadedesign in de markt worden gezet."
Shadedesign presenteert zich als nieuw bedrijf op de Weesper B2B-dagen. "De boodschap is dat we er weer zijn, de introductie van Shadeone en dat we op zoek zijn naar performancepartners. Dat ons internetbedrijf met Weesper bedrijven vorm krijgt - ICI Multimedia, Deep Space en Stephanie Prinssen - is natuurlijk een mooi voorbeeld van hoe B2B kan werken in Weesp."

Vrouwen aan de top

Als er meer vrouwen in het topbestuur van banken hadden gezeten, dan was er geen economische crisis geweest. Deze boude uitspraak komt van Vreneli Stadelmaier, die als coach van hoogopgeleide vrouwen en deskundige op het gebied van diversiteitsbeleid in bedrijven een jaar geleden met SheConsult neer streek aan de Amstellandlaan.

Foto: Ruth van Kessel

SheConsult ondersteunt vrouwen in hun werk en in hun loopbaan. Het coachings-, trainings- en loopbaanadviesbureau heeft zestien vestigingen in Nederland. De hoofdvestiging verhuisde een jaar geleden van Naarden naar Weesp. Vreneli Stadelmaier is de oprichtster en mede door haar actieve optreden in de media is de Weespse een vaak gevraagde gastspreker als het gaat om vrouwenparticipatie en diversiteitsbeleid in bedrijven.

"SheConsult helpt vrouwen het beste uit zichzelf te halen. Dat is goed voor de vrouw, voor het bedrijf en de wereld." Stadelmaier meent wat ze zegt: "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat met vrouwen een team effectiever, efficiënter en innovatiever werkt dan wanneer het uit alleen mannen bestaat. Als een raad van bestuur voor minimaal 30% uit vrouwen bestaat, doet het bedrijf het substantieel beter", beweert de bedrijfskundige en coach/trainer stellig. Terwijl mannen geneigd zijn in volle vaart op hun doel af te stevenen, zijn vrouwen risicomijdender en zetten ze er vaker de rem op. "Maar," haast Stadelmaier zich te zeggen, "ik chargeer nu natuurlijk enorm en ook is het een niet beter of slechter. Het gaat erom dat je beide kwaliteiten nodig hebt in een organisatie. Leidinggevende vrouwen moeten zich gedragen als one of the guys en accepteren dat ze soms gezien worden als een bitch en er nooit helemaal bij zullen horen. Als vrouwen kinderen krijgen en hun vrouwelijke kant belangrijker wordt, gaat het wringen. Tel daarbij de druk van een jong gezin op en dan is het voorstelbaar dat als er op het werk iets vervelends gebeurt, vrouwen de handdoek in de ring gooien. Zonde van hun talent en het onderwijsgeld. De getallen zijn hard: 75% van de vrouwen werkt drie dagen of minder en de helft van de vrouwelijke beroepsbevolking is economisch niet onafhankelijk. Ik vind dat schrikbarend."
De coach vindt dat zowel vrouwen als mannen moeten weten hoe het werkt bij de andere sekse: "Vrouwen neigen hun baan op te geven als ze de spelregels in een mannenteam niet snappen, terwijl het beter zou zijn als ze de regels kennen en dus mee kunnen spelen."
Stadelmaier voelt zich in Weesp op haar plek. "Wel merk ik dat hoogopgeleide vrouwen hier minder zichtbaar zijn. Volgens mij heeft Weesp behoefte aan een netwerk waarin vrouwen elkaar inspireren. Daar ga ik maar eens het voortouw in nemen."

Gespecialiseerd in duurzame oplossingen

Foto: Ruth van Kessel

Tien maanden geleden sprongen tien jonge mensen in het diepe en startten een nieuw dynamisch bedrijf in elektrotechniek. Onder de naam Boermans Elektrotechniek is het bedrijf voorloper op het gebied van duurzaamheid, datanetwerken en brand- en inbraakbeveiliging. Weesp is hun uitvalsbasis.

De naam Boermans is geen onbekende in de wereld van elektrotechniek. De naam dateert van 1919 en het bedrijf had tot een faillissement in 2011 een gerenommeerde naam in de regio Amsterdam. "Dus toen wij op zoek waren naar een formule om ons eigen bedrijf te starten, hebben wij met plezier deze lege BV overgenomen", vertelt Dave Leonhardt, bedrijfsleider en een van de vijf eigenaars. "Het leuke is dat wij nu veel van de oude Boermansklanten zien terugkomen. Dat wij een dynamisch en allroundteam zijn gaat als een lopend vuurtje door dit wereldje." Dat de groep elektrotechnici de stap om zelfstandig verder te gaan aandurfde in deze economische zware tijd, verraadt een grote ondernemerslust. Leonhardt: "Het voelt als een familiebedrijf, terwijl we dat toch niet zijn. De commitment van alle medewerkers is groot. We hebben de roots in hetzelfde bedrijf en het zijn de deskundige enthousiastelingen die deze stap met elkaar hebben genomen. We doen het echt met z'n allen." Boermans Elektrotechniek is gespecialiseerd in duurzame oplossingen. In Amsterdam werken ze voor een aantal stadsdelen, scholen, bedrijven en particulieren. Renovatie is hun ding. Trots is het team dat zij in Amsterdam de eerste school die volledig overgaat op LED-verlichting als klant hebben. Opvallend is dat het bedrijf geen voorrijkosten rekent en dat storingen in overleg met de klant na 16.00 uur kunnen worden opgepakt. In Weesp timmert het jonge bedrijf flink aan de weg. "Het is hier vaak een kwestie van gunnen, hebben we gemerkt. Dat gaat heel goed. Toen we bij Fox Productions onze bedrijfskleding bestelden, leverde dat zo weer twee klanten op in Weesp. We doen natuurlijk onze stinkende best om het goed te doen, dan verspreidt de olievlek zich vanzelf. Weesp als goed bereikbare uitvalsbasis voor ons bedrijf is een goede keus geweest."

Boermans Elektrotechniek over KnipIdee
De bedrijven kwamen met elkaar in contact via Fox Productions. Een flyer had al voor enige bekendheid bij het stoffenbedrijf gezorgd, dus mocht Boermans een advies uitbrengen. Leonhardt: "KnipIdee is net als wij gericht op duurzame oplossingen en wil 2.500 tl-buizen vervangen voor LED-verlichting. Dat levert 70% bezuiniging op; als dat geen schone besparing is."

Digitaal printen heeft de toekomst

Foto: Ruth van Kessel

Met 5 miljoen meter stof op voorraad op 5000 m2 aan de Flevolaan hoort KnipIdee Singels Stoffen tot een van de grotere spelers op de stoffenmarkt in Nederland. Ook met digitaal drukken loopt het Weesper bedrijf voorop. "Deze techniek is snel, goedkoop en duurzaam", stellen Patrick en Yvonne Soester van KnipIdee.

Digitaal drukken van stoffen is niet nieuw. De techniek is al twintig jaar in ontwikkeling, maar had tot voor kort het grote nadeel dat het erg kostbaar was. Patrick Soester: "Sinds twee jaar zijn wij in digitaal drukken gespecialiseerd. Samen met een Italiaanse partner zijn wij erin geslaagd de kostprijs terug te brengen van honderd euro naar 5 euro per meter. Dat is een echte doorbraak. Digitaal drukken geeft een enorme tijdwinst ten opzichte van de traditionele wijze van drukken met sjablonen, waarbij elk patroon zijn eigen sjabloon heeft en zijn eigen verfbad. Met de digitale techniek is het een kwestie van programmeren en dan rolt het volledige patroon er zo uit. En omdat je geen sjablonen en proefdrukken meer hoeft te maken is het ook nog eens milieuvriendelijker."
In navolging van zijn vader begon Soester zijn loopbaan op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Al gauw bestierde hij met zijn zwager tien winkels in de hoofdstad. Ruimtegebrek bracht KnipIdee in 1987 naar Weesp. Het werd een pand aan de Gouwzeestraat. Soester: "Weesp was 27 jaar geleden het walhalla in de stoffenwereld. Zeker dertig groothandels hadden zich hier gevestigd en van over de hele wereld kwamen stofhandelaren hier naartoe voor een rondje Weesp. Nu is het aantal stofwinkels in Nederland nog maar een fractie van deze hoogtijdagen in de jaren 80 en zijn er helaas nog maar vijf groothandels over in Weesp." In 2004 namen Patrick en Yvonne Singels Stoffen in Weesp over en verplaatsten zij KnipIdee naar het huidige pand aan de Flevolaan. "Inmiddels liggen vijf panden aan de Flevolaan vol met onze stoffen. Deze grote voorraad maakt het mogelijk dat wij op korte termijn direct kunnen leveren aan klanten over de hele wereld. Dat is echt een pre in deze lastige tijden waar winkelketens veelal op het laatste moment bestellen. Het verklaart onze groei. Onze stylisten voelen feilloos aan wat actueel is in de modewereld."

KnipIdee over Boermans Elektrotechniek
Patrick Soester: "Dave Leonhardt van Boermans Elektrotechniek kwam op het juiste moment binnen. Wij denken erover om onze TL-buizen te vervangen door LED, een duurzame investering die zichzelf terugverdient. Als de proefopstelling van Boermans werkt, krijgen zij de opdracht. Het is een jong en enthousiast bedrijf dat we een kans gunnen."

De een is jong en dynamisch, de ander is een oude rot in het vak. Beide gaan voor duurzaamheid en efficiëntie en vinden in deze kwaliteiten elkaar, waarbij gunning het toverwoord is.

Vragen? De IVW helpt u graag op weg

Cor van der Poel, uitvoerend-secretaris IVW. Foto: André Verheul

Vragen, suggesties, op weg helpen met procedures, aansluiten op de juiste contactpersoon. Cor van der Poel staat altijd klaar om bedrijven en ondernemers te helpen.

"Noem mij maar de man met het oliespuitje. En mijn kantoor het IVW bedrijvenloket", zegt Cor. Als uitvoerend-secretaris van bedrijvenvereniging IVW is hij elke dag 'op de zaak'. Het kantoor van de IVW is gevestigd aan de Amstellandlaan 106, boven Yamato Gym. De entree is om de hoek (Flevolaan) naast Plaza de Haven. Diverse ondernemers weten Cor daar te vinden en lopen als dat nodig is even bij hem binnen. Vaste openingstijden kent dit 'IVW bedrijvenloket' niet, maar als Cor er is (en dat is vaak), dan staat hij je te woord. Vooraf even bellen kan ook: 06-20590213. "Ondernemers lopen tegen de gekste dingen aan. Vaak kan ik ze helpen door ze met de juiste mensen in contact te brengen of advies te geven hoe zaken aan te pakken. Dat is het grote voordeel als je al zo lang meeloopt in het bedrijfsleven en de politiek en nog steeds actief die duizend-en-één contacten onderhoudt." Wie even persoonlijk wil praten over de voordelen van een IVW lidmaatschap, kan uiteraard ook even binnenlopen.

Nieuwe leden

Foto: André Verheul

De IVW heeft in de afgelopen periode weer de nodige nieuwe leden mogen begroeten. Dit zijn de namen plus een korte introductie.

Composietwerk.nl aan de Keverdijk schildert, repareert en onderhoudt het polyester van bijvoorbeeld uw schip. Into Styling and Design aan de Lakenkopersweg zorgt met verkoopstyling dat uw huis sneller verkocht wordt.

Boermans Elektrotechniek aan de Zuiderzeelaan verzorgt elektrotechnische installaties en alles wat daarmee samenhangt. Bij Yakhlaf Events aan de Bloemendalerweg zijn zalen beschikbaar voor feesten, partijen én zakelijke bijeenkomsten. Ook Creyf's Weesp aan de Nieuwstad is lid van de IVW geworden, dit jaar opnieuw uitgeroepen tot 'Uitzendbureau van het Jaar'. RibbleBox is terug als IVW-lid. De veelzijdige fabrikant van verpakkingen aan de Hogeweijselaan is in nieuwe handen gekomen. Maatschappelijke instanties en sportverenigingen vinden het ook belangrijk zich bij de IVW aan te sluiten. Nieuw zijn de Weesper Tennis Club en De Bibliotheek.

Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: lid worden van de IVW. Wat dat kost? Haast niets! En moet je kijken wat het oplevert.

Bedrijvenvereniging IVW maakt zich sterk voor de collectieve én individuele belangen van de ondernemers in Weesp, Muiden en omstreken. Belangenvertegenwoordiging is zeer belangrijk, maar leden van de IVW mogen méér van hun lidmaatschap verwachten. Het bevorderen van business-to-businessactiviteiten is een belangrijke doelstelling. Zo is er zes maal per jaar de IVW BusinessClub, een drukbezochte netwerkbijeenkomst. Maar ook via de IVW website, participatie in B2B en de verkiezing van het Bedrijf van het Jaar kunnen de leden zich profileren.

De IVW één van de grootste bedrijvenverenigingen in deze regio en onderhoudt via het voorzittersoverleg ook veel contacten over de Weesper grenzen heen. De aangesloten bedrijven zijn gevestigd op alle bedrijventerreinen van Weesp: Noord, Nijverheidslaan, Van Houten Industriepark, Leeuwenveldseweg en in de gemeente Muiden. Zowel grote als kleine bedrijven zijn aangesloten, opererend in nagenoeg alle branches. In dit bonte veld herkent en erkent de IVW de gemeenschappelijke deler en brengt die lokaal, regionaal en provinciaal voor het voetlicht.

Dus word lid van de IVW. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: € 273,- excl. BTW per jaar inclusief deelname aan businessclubs en jaarvergadering.

Lees ook