B2B Weesp

9 oktober 2014

B2B Weesp 9 oktober 2014


Onmisbaar

Bedrijvenvereniging IVW bestaat 50 jaar. Voor ons reden om eens lekker uit te pakken en van deze editie een jubileumnummer te maken. Petra van Kooten neemt ons mee achter de schermen van het IVW-secretariaat. Dankzij Petra (of we haar toch maar geen regeltante wilden noemen) loopt alles op rolletjes bij de bedrijvenvereniging. Haar ruime ervaring in het bedrijfsleven komt hier goed van pas. Uit alle ondernemers die we hadden kunnen vragen om iets aardigs over de IVW te zeggen, kozen we notaris Niels van de Griend. Doorgaans neutraal en onkreukbaar, in het geval van de IVW regelrechte fan en onkreukbaar. Terugblikken doen we ook: uit het archief van het WeesperNieuws haalden we een artikel over de ontwikkeling van de Weesper bedrijventerreinen. De ontwikkeling van de IVW liep immers voor een groot deel parallel met de ontwikkeling van met name bedrijventerrein Noord. Bij dit artikel ook fraaie archieffoto's, waarvan we er ook al eentje op de cover plaatsten. De coverstory gaat uiteraard ook over de IVW: een dubbelinterview met voorzitter Wim Zagt en uitvoerend-secretaris Cor van der Poel. Een reëel verhaal over de belangrijke rol die de IVW speelt en hoe onmisbaar die is voor het bedrijfsleven in Weesp.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Ruth van Kessel

'Nederlandse stiptheid best prettig'

Alles loopt op rolletjes
Petra van Kooten van de IVW

In Beeld
Open dag Van Wijnen Weesp

Foto: André Verheul

Column Niels van de Griend
Vrijstelling erven en schenken bedrijven

Coverstory
Dubbelinterview Wim Zagt en Cor van der Poel over de IVW

Historie
Bedrijfsleven is kurk waar Weesp op drijft

De IVW-formule klopt
Notaris Niels van de Griend

Column Petra Berghuis
Wanneer een zakelijke rit privé wordt

Zzp'ers
Bibliotheek voor Ondernemers

Nieuws van de
jubilerende IVW

In vijftig jaar veel veranderd en verbeterd

Kleinste theater met de grootste namen

In korte tijd heeft Weesp er een volwaardig theater bijgekregen. Piepklein, dat wel, maar er komen grote namen optreden. Theaterpand Weesp is flink verbouwd en vorige maand heropend.

Theaterpand Weesp, gevestigd naast hotel Hart van Weesp aan de Herengracht, is de ondermening van Danielle Meyer en Sara Kroos, die daar ook hun Jeugdtheaterschool Zone 1380 hebben ondergebracht. Het aantal klassen is in een paar jaar tijd verdubbeld naar zes. Uitbreiding was al snel nodig. Sara Kroos: "Verhuizen wilden we niet en uitbreiden kon niet op korte termijn. Door de bestaande ruimte beter te benutten, hebben we nu toch een echt podium én een tribune met 65 plaatsen. We kunnen weer even vooruit."

Naast de theaterlessen en presentaties wordt Theaterpand Weesp ook een try-outpodium voor gevestigde namen én jong talent. "Beiden moeten vlieguren maken en door dat samen te brengen, ontstaat er een symbiose die ook spannend is voor het publiek." Dat leidt voor zo'n klein theater tot een onwaarschijnlijke programmering: Pieter Derks, Dolf Jansen, Cindy Pieterse, Karin Bloemen, Leon van der Zanden en Frederique Spigt. Top of the bill is misschien wel Hans Klok: van Las Vegas naar de Vecht. Het wordt vast de allerkleinste zaal waar de wereldvermaarde illusionist zal optreden. Het kost Meyer en Kroos geen moeite om hun kleine zaal te vullen met grote namen. Artiesten koppelen hun optredens graag aan een theateropleiding, want iedereen weet hoe hij of zij zelf ooit begonnen is, legt Kroos uit. "Toen ik op mijn 18e met cabaret begon had ik een lijst met wel dertig kleine theaters waar ik kon optreden. Soms zat er maar tien man in de zaal, maar dat gaf niet want ik kon ervaring opdoen en zo mijzelf ontwikkelen. Veel van die zaaltjes zijn inmiddels gesloten. Daar is een groot gat ontstaan, wij springen daar nu in."

Rahimi en Collier vinden die Nederlandse stiptheid best prettig

Ondernemen in Nederland, hoe is dat voor niet-Nederlanders? In hoeverre botsen culturen? De Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier weten er alles van en vertellen over hun ervaringen in het boek 'Tutti Frutti'. Met schrijfster Saskia Maarse hielden ze afgelopen maand een presentatie in de BoekenArk.

Uiterlijk zijn ze heel verschillend, net zoals hun levensgeschiedenis heel verschillend is, maar toch hebben de Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier een ding gemeen: ze begonnen allebei in Weesp met een onderneming. Rahimi uit Koerdistan leidt samen met zijn broer en diens vrouw het bedrijf Cynax, dat gespecialiseerd is in software-applicaties voor voorraadoptimalisatie. De Canadees Collier leidt Fox Productions, een bedrijf in textielbedrukking, bedrijfskleding en souvenirs. Hoe is het om te ondernemen in Nederland en wat kenmerkt Nederlanders in hun ondernemerschap? Maarse laat in 'Tutti Frutti' 28 ondernemers aan het woord en concludeert dat vooral de Nederlandse stiptheid, de afspraak-is-afspraakmentaliteit, door de ondernemers wordt gewaardeerd.

Dat geldt ook voor deze twee Weesper ondernemers. Rahimi: "Zeker. In onze cultuur en in veel andere culturen is tijd een rekbaar begrip. De Nederlandse 10.00 uur = 10.00 uur houding bevalt mij veel beter. Wel valt het me op dat veel Nederlanders halve beloften maken en die vervolgens niet nakomen. Ik probeer dat beter te doen, dat heeft ook te maken met vertrouwen." Collier: "Die stiptheid van Nederlanders werkt heel prettig. Net als de welwillendheid van ondernemers om te luisteren naar wat je te bieden hebt. In Nederland wordt veel tijd besteed aan het opbouwen van een relatie en dan pas zakendoen, in Canada en Amerika is het alleen de deal die geldt."

Rahimi: "In Nederland kun je rustig zeggen: ik vind jou niet leuk of dat is niet goed. In mijn land zou dat onbeleefd en beledigend zijn, daarom neem ik Nederlandse ondernemers wel eens mee naar Koerdistan, om van elkaar te leren." Collier: "Vanuit mijn Canadese cultuur houd ik mijn commerciële inslag en het risico durven nemen. Uit de Nederlandse de ruimdenkendheid en het gemoedelijk zakendoen, dat past echt bij mij. Mag ik nog een tip geven aan andere niet-Nederlandse ondernemers? Zorg dat je een klein beetje een accent houdt, dat wordt charmant gevonden. Echt waar."

Topdrukte bij Vrijwilligerscentrale

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn draait overuren. Vanwege bezuinigingen moeten organisaties steeds vaker bepaalde taken door vrijwilligers laten uitvoeren.

Gelukkig is het aanbod van vrijwilligers tegenwoordig ook vrij groot. Veel mensen die tijdelijk zonder baan zitten overbruggen die periode met vrijwilligerswerk. "Dat staat immers goed op je cv. Je laat zien dat je graag je handen uit de mouwen steekt", zegt Pietje Vlot, sinds 2009 coördinator van de Weesper Vrijwilligerscentrale. Tegenwoordig wordt er steeds vaker op het gebied van zorg en welzijn een beroep gedaan op vrijwilligers. Een gevolg van de bezuinigingen in de (ouderen)zorg. Maar sociale contacten en deelname aan sociale activiteiten is voor ouderen en andere kwetsbare mensen net zo belangrijk als een douchebeurt en een bord eten. Om dit toch in stand te kunnen houden, is onder meer de Vrijwillige Thuishulp opgericht. Deze vrijwilligers helpen bij klusjes in en rond het huis, bieden een luisterend oor en geven aandacht. "Wie af en toe een paar uurtjes overheeft is van harte welkom", vertelt Pietje Vlot. "Eens in de twee weken bij een ouder iemand op de koffie gaan, is al heel zinvol. De heer of dame in kwestie geniet van het praatje en de aandacht en de vrijwilliger haalt voldoening uit het feit dat hij of zij iets doet voor de samenleving. Een win-winsituatie."

Enter Media huis-aan-huis in Hilversum

Foto: Sjoerd Stoop

Het WeesperNieuws breidt verder uit in de regio. Op 4 september verscheen de eerste editie van HilversumsNieuws, een lokale nieuwskrant met een oplage van 46.000.

De Weesper uitgever Enter Media startte in mei ook al nieuwe titels in Huizen (HuizerNieuws) en Blaricum, Eemnes en Laren (BELNieuws). De totale oplage van de wekelijkse lokale nieuwskranten van Enter Media komt daarmee op bijna 140.000. Het WeesperNieuws was in 1991 de eerste titel, de eerste uitbreiding was DiemerNieuws. Er zijn nu acht titels in het gebied Gooi en Vechtstreek/Diemen plus een maandelijkse krant op Amsterdam IJburg. Enter Media vult in het Gooi het gat dat ontstond doordat andere kranten in dit gebied stopten. "We hebben een breed bereik in de hele regio. Dat is met het oog op onze inkomsten uit advertenties van groot belang voor onze continuïteit en groei", aldus directeur Adri de Bruijn.

"Mijn ouders en ons gezin hebben vroeger moeten vluchten uit Iraans Koerdistan voor de gifgasaanvallen van Sadam. Daarom kan ik niet zwijgend toekijken bij het leed van honderdduizenden mensen die nu op de vlucht zijn voor het geweld van IS. Daarom mijn hulpactie 'Help Yezidische Koerden'. Waarmee ik niet alleen Yezidische Koerden wil helpen, maar iederéén in het rampgebied, ongeacht hun achtergrond. Met mijn netwerk in Nederland en mijn familiebanden in Koerdistan heb ik zo veel mogelijkheden om te helpen en iets voor de mensen te kunnen betekenen, daar mag ik niet aan voorbijgaan. Afgelopen maand hebben de Rotary Club, veel Weespers en Weesper bedrijven de actie gesteund. Er zijn goederen gesorteerd en ingepakt bij Wim Bos, onder meer kleding, schoenen en andere spullen. De goederen gaan naar vluchtelingenkampen in Koerdistan. De actie gaat door. Wie mij wil helpen kan terecht op www.facebook.com/helpyezidikoerden; alle hulp is welkom.

Nieuw asfalt en bredere bocht Rijnkade

Foto: André Verheul

De Rijnkade krijgt rond het verschijnen van dit blad nieuw asfalt. Tegelijkertijd wordt de binnenbocht tegenover de gemeentewerf breder gemaakt. Vrachtwagens kunnen dan de draai maken zonder het verkeer op de andere rijbaan te hinderen.

De werkzaamheden vinden van 6 tot 10 oktober plaats en worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Heijmans Wegen uit Veenendaal. Ook de Verlengde Rijnkade en een deel van de Amstellandlaan worden meegenomen. Tijdens de werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer mogelijk, maar de bedrijven aan de Rijnkade blijven bereikbaar via de brug De Uitkomst. Het weghalen van de oude asfaltlaag duurt enkele dagen. Het verkeer kan daar langsrijden. Voor het aanbrengen van de nieuwe asfaltlaag moet de hele weg afgesloten worden. Dat gebeurt in de nacht van 9 op 10 oktober.

Alles loopt op rolletjes

De stille kracht op de achtergrond, de spin in het web, de vrouw die zorgt dat alles op rolletjes loopt en dat iedere ondernemer gezien wordt. Wat Petra van Kooten voor de IVW betekent is onder geen noemer te vangen. De liefde is geheel wederzijds: "Het is heerlijk om voor zo'n bevlogen groep mensen te mogen werken."

Foto: Ruth van Kessel

De woorden 'respect', 'waardering' en 'gezien worden' vallen regelmatig in een gesprek met Petra van Kooten. Vanuit haar werkkamer op de vierde verdieping in een modern appartement in Leeuwenveld, kijkt ze weids uit over Weesp. De Vecht, de spoorbrug, de kerktorens: alles in haar gezichtsveld. Van Kooten geniet er dagelijks van. Hier checkt ze dagelijks alle mails voor de IVW, verzorgt ze de ledenadministratie, regelt de uitnodigingen voor de businessclubs en brengt ze ondernemers met elkaar in contact. Van Kooten: "Het is mijn tweede natuur. Als ik denk dat mensen wat aan elkaar kunnen hebben, zal ik niet nalaten om daarin te bemiddelen."

Als dochter uit een echt ondernemersgezin kent Van Kooten het leven van een ondernemer van binnenuit. Zelf bouwde ze eerst een carrière op in de ziekenhuiswereld, later in de bouw en de Rabobank, voordat ze in 2006 als zelfstandige begon met een eigen schoonheidssalon. Van Kooten: "Bij de Rabobank raakte ik betrokken bij de IVW. De voorzitter was destijds in 1997 Hans Veldhuis en als assistent-directiesecretaresse kreeg ik de opdracht de ledenadministratie op me te nemen. Toen ik de bank verliet voor mijn eigen zaak, vroegen ze me om daar mee door te gaan. Vanzelfsprekend zei ik ja: hoe leuk is het om mee te werken aan een positief ondernemersklimaat in Weesp?" Intussen is Van Kooten al bijna twintig jaar de gastvrouw van de IVW bij elke businessclub. Ze ontvangt de gasten en ze is blij als ze de juiste badge al bij het juiste gezicht heeft gevonden, voordat er een naam wordt gezegd. "Het gezien en herkend worden draagt bij aan de business-to-businessgedachte", zegt de onderneemster. "Het elkaar wat gunnen en daardoor samen sterker worden: dat is de grond van het bestaan van het IVW. Dat dat in 50 jaar niets aan waarde heeft ingeboet is de reden voor het feest op 31 oktober. Ik verheug me er enorm op."

Met een Abraham van speculaas voor alle leden en bezoekers van de laatste B2B-dagen in februari luidde de IVW het jubileumjaar in. Van Kooten: "Ineens vond ik dat we op deze manier al aandacht moesten besteden aan ons kroonjaar. Het in korte tijd voor elkaar krijgen van 250 speculaaspoppen was een staaltje van business-to-business in Weesp: alle bakkers werkten samen en Stadspost Weesp zorgde voor een snelle bezorging. Kijk, van dit soort acties word ik nu erg blij!"

Van Wijnen Weesp klaar voor de toekomst

Open huis. Foto: Ruth van Kessel

De renovatie van de drie panden van de voormalige gasfabriek aan de Rijnkade is klaar. In het hoofdgebouw huist met trots bouwbedrijf Van Wijnen Weesp, met in het pand ernaast de afdeling onderhoud en beheer. De loods langs het kanaal werd als laatste gerenoveerd en is nu het onderkomen van Exploitatiemaatschappij C.T.J. van Vliet en Architectenbureau Stork en Albrecht. Vorige maand werd de mijlpaal ingeluid met een open huis.
In een toespraak blikte Timo Deen, directeur van Van Wijnen Weesp, terug op het bouwproces. Het bedrijf is klaar voor de toekomst en kan zich nu volledig richten op de lopende en toekomstige nieuw- en verbouwprojecten in regio Gooi en Vechtstreek en Amsterdam. Van Wijnen Weesp is een onderdeel van Van Wijnen Midden.

Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Ruth van Kessel

Column

Vrijstelling erven en schenken bedrijven

Als ondernemingsvermogen wordt geërfd of geschonken wordt gekregen, dan is er sprake van 100% vrijstelling erf- en schenkbelasting over de waarde tot dik één miljoen euro. Als de waarde van de onderneming hoger is dan het vrijgestelde bedrag, dan is het meerdere tot 83% procent vrijgesteld. Alleen degenen die ondernemingsvermogen erven of geschonken krijgen, hebben recht op die vrijstelling. Uiteraard moet er wel aan verschillende voorwaarden worden voldaan. Zo moet degene die het bedrijf erft of geschonken krijgt, het bedrijf minimaal vijf jaar voortzetten.

De afgelopen tijd zijn er verschillende rechtszaken gevoerd over de vraag of het eerlijk is dat degenen die een bedrijf erven of geschonken krijgen minder belasting betalen.

In 2013 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de vrijstelling bij het erven of schenken van ondernemingsvermogen niet discriminerend is. Eerder vond de Rechtbank Breda dat het onderscheid tussen het erven van een bedrijf en ander vermogen voor de erfbelasting te groot was. De uitspraak van de Rechtbank Breda leidde ertoe dat erfgenamen herziening vroegen van de erfbelasting die zij moesten betalen over erfenissen zonder ondernemingsvermogen.

In deze zaak heeft nu ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens uitspraak gedaan over de vraag of de vrijstelling bij het erven of schenken van ondernemingsvermogen oneerlijk discriminerend is ten opzichte van ander geërfd of geschonken vermogen waarvoor die vrijstelling niet geldt. Het Europese Hof heeft nu geoordeeld dat er geen discriminatie is en dat de vrijstelling voor het erven en schenken van ondernemingsvermogen in Nederland in de wet mag blijven staan.

De vrijstelling voor ondernemingsvermogen is destijds in de wet gekomen omdat het betalen van erf- of schenkbelasting over dat vermogen liquiditeitsproblemen met zich mee kan brengen. Dit kan ten koste gaan van de continuïteit van het bedrijf, met name familiebedrijven. Deze bedrijven zijn/waren volgens de wetgever destijds belangrijk voor het behoud en de groei van de werkgelegenheid, het behoud van economische diversiteit en voor stabiliteit. Ook was het doel van de vrijstelling om ondernemerschap te stimuleren. Volgens de Hoge Raad is dit alles reden genoeg om onderscheid te maken in de erf- en schenkbelasting tussen ondernemingsvermogen en niet-ondernemingsvermogen. Het schenken en erven van ondernemingsvermogen blijft dus nog (steeds) fiscaal aantrekkelijk.

Sterk netwerk en saamhorigheid

In gesprek met voorzitter Wim Zagt en uitvoerend-secretaris Cor van der Poel

Foto: Brian Elings

Hoe was jullie kennismaking met de IVW ?

Wim Zagt: "Dat is zeker vijftien jaar geleden. Wil Steenhof, mijn toenmalige baas, was secretaris van de IVW en zei: ga jij daar maar eens kijken. Het was een BusinessClub in de City of Wesopa, hooguit twintig man. Als jong ventje vond ik dat allemaal wel spannend, maar achteraf gezien gebeurde er weinig."
Cor van der Poel: "Mijn eerste kennismaking was eind jaren zeventig als wethouder Economische Zaken. De IVW vergaderde onder leiding van Ab Hamstra, een van de laatste echte industriëlen die Weesp gekend heeft. B en W waren bij die vergadering uitgenodigd. De tafel in een U-opstelling, Hamstra aan het hoofd, een broodje erbij. Ik herinner me dat de penningmeester langsliep om een bijdrage op te halen. 'O, bent u van B en W, dan hoeft u niet te betalen.' Zo ging dat. Een klein ploegje, elk jaar hetzelfde."
Wim: "De BusinessClubs zijn pas een succes geworden toen ze bij bedrijven werden gehouden. Dat maakte het veel interessanter, het ging meer leven en het werd steeds drukker. En dat versterkte elkaar."
Cor: "Ik kan me Forteiland Pampus nog herinneren, dat was geloof ik de eerste keer dat er een uitstapje werd gemaakt. Dat was voordat ik in september 2005 uitvoerend-secretaris werd. Ik ben dus negen jaar in dienst. Misschien wel precies vandaag."
Wim: "Gefeliciteerd."
Cor: "Dank je. Ik hoef geen bloemen hoor, ik ben toch nooit thuis."

Eigen belang of algemeen belang: wat is voor bedrijven de belangrijkste reden om lid van de IVW te worden?

Wim: "De meeste bedrijven zijn lid vanwege het netwerk: mensen leren kennen en kijken of je business met elkaar kunt doen. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen."
Cor: "Dat is zeer legitiem. Ondernemers zijn altijd op zoek naar nieuwe business, linksom of rechtsom. Het netwerken is steeds belangrijker geworden, de hele wereld netwerkt. Alleen: je moet wel zorgen dat je een goed netwerk hebt."

Is de IVW een goed netwerk?

Wim: "Dat is het wel geworden, ja. Veel bedrijven doen zaken met elkaar. We krijgen wel signalen dat het soms enige tijd kost om je bij ons thuis te voelen. Dat geldt niet voor iedereen, maar we krijgen die signalen wel en daar willen we ook alerter op zijn. Misschien vervullen wij onze rol als bestuur daarin nog niet top: moeten we de nieuwe leden bij zo'n BussinesClub beter opvangen en even een kennismakingsrondje met ze doen."
Cor: "Een korte presentatie van nieuwe leden op de BusinessClub zou ook een idee zijn, maar het 'probleem' daarbij is we te veel nieuwe leden hebben voor één club. Bovendien wil het organiserende bedrijf zich al presenteren. Dat gaat niet. Dat neemt niet weg dat we zoeken naar meer mogelijkheden voor korte presentaties."
Wim: "We willen in elk geval weer één BusinessClub helemaal inrichten met pitches door zzp'ers. Dat is vorige keer goed bevallen."

Bestaat er een IVW-gevoel? En wat is dat?

Cor: "Saamhorigheid, verbinding, business met elkaar, dat doen toch heel veel bedrijven met elkaar op onze bedrijventerreinen."

14 / 28

Foto: André Verheul

Wim: "Voor mij heeft het te maken met gunnen. Leden gunnen elkaar de business. Natuurlijk ga je bij substantiële verschillen ergens anders heen, maar het gebeurt toch heel veel dat IVW-leden die iets nodig hebben om zich heen kijken en denken: hé, die is ook IVW-lid, dat is leuk, daar doen we zaken mee. Dat is top. Dat is echt het IVW-gevoel."
Cor: "De boys van de Crystal-groep hebben het over het 'Sinnermomentje'. Ik denk dat bedrijven naar de BusinessClub gaan om 'een IVW-momentje' te vinden. Onze naamsbekendheid is groot."

En waarom zijn er dan toch ook bedrijven niet lid?

Wim: "Omdat ze geen business doen binnen Weesp of toch nooit naar de BusinessClub komen, zeggen ze dan. Op zich snap ik dat, maar het zou geen reden moeten zijn om geen lid te zijn. Want wij kunnen op het gebied van belangenbehartiging echt wel wat voor ze bereiken. Bijvoorbeeld door ze te helpen in de richting van de gemeente met uitbreidingen of bestemmingsplannen. Daar hebben we genoeg voorbeelden van. De IVW, met name Cor, zit als een spin in het web tussen de gemeente en de ondernemers. Daar betaal je ook die 273 euro per jaar voor. Daarnaast vind ik dat je met een lidmaatschap ook je saamhorigheid en solidariteit toont."
Cor: "Ik noem dat nog liever: loyaliteit en sociaal zijn. Er is in de afgelopen jaren veel verbeterd, er zijn veel lege panden opgevuld, mede door het Keurmerk Veilig Ondernemen zijn er nettere en veiliger bedrijventerreinen gekomen, de wegen zijn opgeknapt, er zijn collectieve diensten gekomen, enzovoort. Dan hoef je dus niet per se iets aan die BusinessClub te hebben of zaken te doen in Weesp, maar je kunt je wel loyaal opstellen en sociaal meedoen. Voor naar verhouding weinig geld, laten we wel wezen. Kijk, het stoort mij als een goed draaiend bedrijf zijn lidmaatschap opzegt met als reden: wij zijn geen vergadertijgers. Dat geeft een verkeerd beeld van de IVW. Je wilt toch je binding, je uitstraling, je komt in B2B, leert collega-ondernemers kennen, misschien word je eens Bedrijf van het Jaar, je weet maar nooit. Er zijn ook lidmaatschappen opgezegd omdat er vanwege de crisis bezuinigd moest worden. Ik ben ervan overtuigd dat die bedrijven wel weer terugkomen."
Wim: "Als wij de druk er niet op gelegd hadden, had de Hogeweyselaan er nog steeds zo slecht bij gelegen."
Cor: "Zeker nu de politiek de hand op de knip houdt, roept men misschien snel: die ondernemers zoeken het zelf maar uit. Terwijl de samenleving van Weesp drijft op de economie en dat zijn dus vele honderden bedrijven. De IVW is de enige die daar op blijft hameren. De IVW is veel meer dan een goed netwerk. Het is verbinden, contacten met de overheid en zoals ik dat altijd noem: opletjes doen en de man met het oliespuitje zijn. Zo hebben we de laatste jaren al heel veel tot stand gebracht. En last but not least doordat de IVW met zijn tijd mee is gegaan."

'De rol van de IVW is steeds meer onmisbaar geworden'

Er druppelen ook leden van buiten Weesp en Muiden binnen. Blijft de IVW wel een Weesper/Muider club?

Wim: "We zijn officieel Weesp en Muiden én omstreken. Dus als bedrijven uit de regio lid willen worden, zijn ze welkom. Er moet wel een binding met de Weesper economie zijn. Er klonk dit jaar kritiek op het feit dat wij een BusinessClub bij autobedrijf Fred Janssen in Naarden hebben gehouden. Dat was misschien niet handig, zeker niet qua timing, zo vlak na de Weesper B2B-dagen. Dat zullen we niet snel nog eens doen, want we willen dat soort ongenoegen absoluut niet hebben. Maar bedrijven van buiten Weesp en Muiden kunnen nog steeds lid worden, omdat dat een versterking van elkaar is. Je moet niet defensief, maar offensief denken: je kunt meer zakendoen vlak buiten Weesp. En ja, daar zit dan wel eens een concurrent tussen."
Cor: "Daar komt bij dat de ideale BussinessClub natuurlijk om de hoek is, dat vindt de drukke ondernemer qua tijdbelasting natuurlijk het prettigst. Om die reden was het bij Fred Janssen in Naarden en bij het Dorpshuis in Nigtevecht minder druk dan wij gewend zijn. Overigens waren beide gastheren zeer tevreden met de opkomst van respectievelijk 50 en 80 mensen. Dus zo erg was het ook allemaal weer niet."

Kurk waar Weesp op drijft

Een florerend bedrijfsleven is ook van groot algemeen belang voor de stad Weesp. De erkenning daarvan is niet altijd vanzelfsprekend. Cor van der Poel: "Wij moeten de gemeente Weesp daar echt op wijzen. Want het gaat niet vanzelf. Vroeger werd er geredeneerd: o, dat bedrijventerrein, daar komt toch niemand? Maar de bedrijven zorgen voor tienduizend arbeidsplaatsen en een ruime bijdrage aan de ozb-opbrengst. Neem maar van mij aan: het bedrijfsleven is de kurk waar Weesp op drijft. Dat besef is door de inspanningen van de IVW nu heel goed doorgedrongen in het stadhuis."

Hoe ziet de toekomst er uit? Wat zijn nu de prioriteiten voor de IVW?

Wim: "Een nog groter draagvlak, dus meer leden. Verder het versterken van de samenwerking binnen de regio. We zijn lid van de Federatie van Bedrijvenverenigingen Gooi en Vechtstreek. Negen voorzitters geven input aan de Economic Board, die weer goede dingen doet voor ondernemers in de regio. Daar hebben wij lokaal ook profijt van. Door te zorgen dat de kansen die er zijn zich ook in Weesp voordoen. Economie stopt niet bij de grens van de gemeente."
Cor: "Wil je ondersteuning van de overheid krijgen, met name subsidies vanuit de provincie en het Rijk, dan gaat dat vaak niet meer per gemeente, maar per regio. Daarom is het zeer belangrijk om daar sterk in te staan. Daarom kijken wij zelf ook kritisch naar onze rol: moeten we uitbreiden, moet het intensiever? Dat soort dingen allemaal."
Wim: "Wij hebben structureel overleg met onder andere wethouders, beleidsmedewerkers in de regio en de Economic Board Gooi en Vechtstreek. Doe je dat niet, dan gaat de rest van de regio er met de provinciale subsidies vandoor en blijven wij achter. Gedeputeerde Jan van Run van de provincie Noord-Holland is razend enthousiast over hoe wij dat in deze regio hebben georganiseerd. Wij zijn er zeer scherp op, waarbij ook iLocator een belangrijke rol speelt. Ik denk dat wij nu geen subsidie laten liggen."

En de andere topprioriteiten?

Cor: "Door de woninguitbreidingen in de Bloemendalerpolder komen er de komende 10 à 15 jaar 7000 mensen bij. Het is belangrijk om voor deze mensen zo veel mogelijk werkgelegenheid in Weesp te creëren. Verder: het verder terugdringen van de leegstand en het slopen van structurele leegstand van bedrijfspanden. We moeten op korte termijn beleidsuitgangspunten formuleren voor het Van Houten Industriepark. We zitten boven op de herontwikkeling van de Rijnkade en de Nijverheidslaan. Maar de allerhoogste prioriteit is een goede ontsluiting naar de A1, zowel voor de bedrijven op Noord als voor de Nijverheidslaan. De Korte Muiderweg wordt op termijn afgesloten en er komt een nieuwe weg naar de A1 langs of bij het kanaal. Dát is de grootste uitdaging voor de IVW. Er is geen individuele ondernemer die zich daar druk om maakt, maar er gaat geen overleg met de gemeente voorbij of wij hebben het erover. We willen weten hoe het tracé gaat lopen en daar onze invloed op uitoefenen. Dat is van zeer groot belang voor het bedrijfsleven."
Wim: "De ervaring leert dat de IVW dé instantie is die bij dit soort projecten op de belangen van de ondernemers moet letten. Anders gebeurt het niet. De rol van de IVW is steeds meer onmisbaar geworden."

De kurk waar Weesp op drijft

Industrieterrein Noord in pril stadium, 1972. Foto: André Verheul sr

Bier, jenever, porselein, cacao: Weesp is altijd al een stad van industrie en arbeiders geweest. Het Gemeentemuseum in het stadhuis heeft er een interessante expositie over. Weesp profileert zich al decennia als bedrijvenstad, of toen nog: industriestad. Uit een promotioneel schrijven van het Weesper gemeentebestuur in 1934: 'Vestig u te Weesp. Zeer gunstig gelegen terreinen beschikbaar voor middenstands woningbouw en industrie, gelegen aan groot vaarwater en spoorweg en nabij Rijks- en Provinciale wegen. Gas, Water en Elektrische stroom hebben lage prijzen." Geïnteresseerden konden zich melden bij het bureau van de Gemeentebedrijven aan de Achterheerengracht, telefoonnummer 29.

Klinkende namen
In die tijd is de Nijverheidslaan al een florerend bedrijvenpark, zoals we nu zouden zeggen, met onder andere margarinefabriek De Valk en de Weesper Houtfabriek. Ook op andere plekken in de stad vestigen vaak grote fabrieken zich, zoals rijwielfabriek De Magneet (Villa Casparus) en melkfabriek Hollandia (Achtergracht). De grootste is cacaofabriek Van Houten, op een groot eigen terrein tussen het Buitenveer en de provinciale weg. Door de min of meer toevallige ontdekking van vitamine D gaat Van Houten in de jaren dertig samenwerken met Philips. Als Van Houten veertig jaar later de poorten in Weesp sluit, blijft Philips in Weesp achter als Duphar, het latere Solvay en het huidige Abbott. Eind 1999 werd Solvay door de IVW uitgeroepen tot Weesper Bedrijf van de Eeuw.

Terug naar de jaren zestig. Weesp groeit mee in de vaart der volkeren en in de stad ontstaat ruimtegebrek. Geesink, fabrikant van onder meer bedrijfswagens, is een van de eerste die verkassen naar een braakliggend terrein langs het toen net vernieuwde Amsterdam-Rijnkanaal. Tientallen bedrijven volgen. Volkswagendealer Autowegman en Drukkerij Ruitenbeek (nog steeds gevestigd aan de Bloemendalerweg) behoren tot de eerste bewoners van het nieuwe 'Industrieterrein Noord', dat binnen een aantal jaren groeit naar de omvang zoals we het nu kennen. Toonaangevende bedrijven met klinkende namen zijn hier en elders in Weesp gevestigd geweest. Om eens wat te noemen: HIJ, Dekker Verpakking, Borsu Computer, Rank Xerox, Pioneer, Werkspoor, Van Duijnen, Schering, Zeiss, Dureco, Esprit, Old el Pasa en Van Galen.
Al die bedrijven groeiden groot in Weesp en vertrokken, vaak wegens ruimtegebrek. De leeggevallen plaatsen werden meestal snel weer opgevuld door andere bedrijven. Uiteraard zijn er ook veel bedrijven in Weesp gebleven: Denso, Smit & Zoon, Bakels, Gebrema en Koninklijke Moorman Karton. Het is maar een kleine greep. Laten we maar ophouden met noemen van namen, we doen vele tekort.

Weesp Plastic aan de Nijverheidslaan, 1970. Foto: André Verheul sr
De Nijverheidslaan in vogelvlucht, links de Weesper Houthandel. Datum onbekend.
Autowegman is medio jaren zestig een van de eerste bedrijven op 'Noord'. Foto: André Verheul sr
De opening van de uitbreiding van Denso in Weesp in 1996. Foto: André Verheul sr

Cor van der Poel maakte de ontwikkeling van Weesp als bedrijvenstad in de afgelopen decennia van dichtbij mee: als raadslid en wethouder Economische Zaken en vandaag de dag als uitvoerend-secretaris van de IVW. In 1991 kwam hij als wethouder aan het woord in het WeesperNieuws. "Door de jaren heen hebben wij als industriestad een goede reputatie opgebouwd en vele bedrijven voelen zich al jaren happy in Weesp. De ligging en de verbindingen zijn gunstig. Wat net zo belangrijk is, is dat we de terreinen goed blijven onderhouden."

Woorden die hij anno 2014 nog steeds onderstreept en waar hij namens de IVW dagelijks invulling aan geeft. Om er aan toe te voegen: "Die 350 bedrijven die we nu hebben, hadden we niet gehad als het gemeentebestuur destijd niet had gezegd: Amsterdam, wij hebben een stuk grond, kom maar hier met je bedrijven. Dat is zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Weesp, ook financieel, qua uitstraling, werkgelegenheid en opbrengsten ozb. Het bedrijfsleven is de kurk waar Weesp al decennia lang op drijft."

Foto's
Op de foto boven het bedrijventerrein Noord in prille vorm (1972). Daaronder: Weesp Plastics aan de Nijverheidslaan (1970), de punt van de Nijverheidslaan (jaartal onbekend), Autowegman opent aan de Hogeweijselaan (jaren zestig) en de uitbreiding van Denso op 'Noord' (1996).

'De IVW-formule klopt'

Bedrijvenvereniging IVW bestaat 50 jaar. Er zijn in Weesp en Muiden honderden ondernemers die daar graag iets over zouden willen zeggen. We kozen voor de Niels van de Griend. Al jaren IVW-fan.

Foto: Ruth van Kessel

Een constante factor en ongelooflijk belangrijk, zo typeert notaris Niels van de Griend de IVW in Weesp. Een groep prettige mensen, die ervoor zorgt dat de sfeer in ondernemend Weesp positief is. Alleen al om die reden is Van Elten Netwerk Notarissen lid vanaf haar start in 1994. Van de Griend roemt de open sfeer en het gevoel dat de IVW er voor alle bedrijven is. De 'wat-kunnen-we-voor-u-doenmentaliteit', die ook na al die jaren en bestuurswisselingen nog volledig overeind staat. De notaris is vooral fan van de maandelijke businessclub: "De formule klopt helemaal. Eerst een formeel gedeelte waarbij de leden even kort op de hoogte worden gehouden van wat er speelt en dan, voor mij het interessantste, de borrel. Hoe gemakkelijk is het dat je als ondernemers even met elkaar kunt afstemmen. Ik maak altijd vooraf een lijstje: dit wil ik van die weten en bij die ondernemer wil ik een afspraak. Het is heerlijk informeel, maar o zo effectief. Ook voor leden als wij, die niet op een van de industrieterreinen gevestigd zijn, is de IVW van veel waarde, juist vanuit de klasieke business-to-businessgedachte." Ook de B2B-dagen mogen op de waardering van de notaris rekenen. Achter zijn eigen stand is hij niet lang te vinden, liever loopt hij rond en ontmoet hij ondernemers. De passie van mensen om te ondernemen, iedereen die zijn best doet om zich te profileren: het geeft hem energie en brengt hem op ideeën. In veel opzichten vormen ontmoetingen met andere ondernemers zo een inspiratiebron.

Tweerichtingverkeer
Zelf ziet hij het als zijn taak - hij begon zijn carrière als gymonderwijzer - de kennis die hij nu eenmaal heeft over taaie notarisonderwerpen te delen met anderen: de maandelijkse column in dit magazine, de lunchlezingen voor bedrijven, hij maakt er graag tijd voor vrij. Van de Griend: "Je kunt natuurlijk denken dat wij als het enige notariskantoor in Weesp een monopoliepositie hebben. Dat is ook zo, maar wij moeten die positie wel verdienen. Ook daarom zoek ik graag contact met ondernemers en als het even kan breng ik notariële akten zelf even langs. Een klein verfrissend ritje op de fiets en je maakt kennis met de ondernemer in zijn of haar eigen inspirerende omgeving. Het is altijd tweerichtingverkeer. Niets mooier dan dat."

Column

Wanneer een zakelijke rit privé wordt

Het bijhouden van een rittenadministratie voor je auto is geen garantie dat je niet geconfronteerd zult worden met een bijtelling voor het privégebruik van je auto. De Belastingdienst beschikt over steeds meer middelen om na te gaan waar jouw auto geweest is en op welk moment. Het komt hierdoor steeds vaker voor dat er een discussie met de Belastingdienst ontstaat over de kwalificatie van een gereden rit. Moet de rit als een zakelijke rit worden beschouwd of is de rit vanuit een privémotief gemaakt?

Tijdens een belastingcontrole zal het oog van de inspecteur vooral gericht zijn op gecombineerde ritten. Bijvoorbeeld je rit naar de zakelijke afspraak in Zuid-Limburg waarbij je vooraf besluit om je partner mee te nemen en na afloop van de bespreking door te rijden naar Maastricht om twee dagen door te brengen in deze gezellige stad. Is dit zakelijk of privé?

De rechter heeft zich hier inmiddels over uitgelaten. Als uitgangspunt geldt dat het doel van de rit doorslaggevend is. Dit betekent dat wanneer de reden voor jou om in de auto te stappen een zakelijke reden is, je gaat naar een zakelijke afspraak, de rit een zakelijke rit is. Wanneer je op de weg naar je zakelijke afspraak stopt voor een privéafspraak zijn alleen de kilometers die je moet omrijden voor de privéafspraak privékilometers. De overige kilometers zijn zakelijke kilometers. Is de reden voor jou om in de auto te stappen een privéafspraak en stop je onderweg voor een zakelijke bespreking, dan geldt het omgekeerde. Alleen de extra kilometers die je moet omrijden voor de zakelijke bespreking zijn zakelijke kilometers, de resterende kilometers zijn privékilometers.

Bestaat er discussie over de vraag of je vanwege een privéafspraak of een zakelijke afspraak in de auto bent gestapt, dan wordt er gekeken naar automobilisten met een andere baan, maar die verder in eenzelfde situatie verkeren. Wanneer deze automobilisten dezelfde rit ook regelmatig maken, dan wordt de rit aangemerkt als een privérit. Zo niet, dan is het een zakelijke rit. Een weekendje naar Maastricht is iets dat menigeen weleens doet. Jouw ritje naar Limburg zal door de Belastingdienst dus worden aangemerkt als een privérit.

Let op wanneer je in de auto stapt om zakelijke en privéaangelegenheden te combineren. Als je niet oppast maakt deze rit dat je over de 500-kilometergrens heen gaat. De kosten van je privé-uitje lopen in dat geval wel heel hoog op.

Bibliotheek voor Ondernemers

De Bibliotheek Weesp gaat door met de thema- en netwerkavonden voor zelfstandige ondernemers. "In het voorjaar hebben we drie van deze bijeenkomsten georganiseerd en die werden zo goed bezocht en door de bezoekers gewaardeerd dat we besloten hebben om er onder de noemer 'Bibliotheek voor Ondernemers' een vaste activiteit van te maken", zegt Judith Kortland van de bibliotheek aan de Oude Gracht.

Tot en met juni organiseert De Bibliotheek voortaan elke derde donderdag van de maand zo'n bijeenkomst voor zzp'ers uit Weesp en omstreken. Doel is om elkaar te leren kennen, van elkaar te leren en kennis op te doen. De themabijeenkomsten en netwerkbijeenkomsten wisselen elkaar om de maand af.

Martijn Pennekamp beet in september het spits af met een presentatie over geldzaken en andere zakelijke kanten van het ondernemen. Van belang voor elke startende ondernemer: hoe regel je de financiën, hoe zit het met de belasting en wanneer vraag je een VAR aan? Zzp'ers weten het allemaal wel, maar kunnen toch wel een steuntje in de rug gebruiken, zo ontdekte Kortland.

In oktober is vervolgens een netwerkbijeenkomst waar een zzp'er zijn eigen onderneming presenteert aan collega-zzp'ers. "Juist feedback krijgen van mensen die in dezelfde positie zitten als jij is heel erg leerzaam, hebben we gemerkt", licht Kortland toe. "Het samen praten over de kansen en valkuilen van zelfstandig ondernemen is heel inspirerend en waardevol. Daarbij bieden de bijeenkomsten zzp'ers een uitgelezen kans tot netwerken."

Voor november staat het thema 'Digitale aanwezigheid' op de rol: hoe en waar presenteer je jezelf en je bedrijf op internet. In een folder verkrijgbaar bij de bibliotheek en op de website is het hele programma terug te lezen. Kortland: "De reacties van zzp'ers zijn heel enthousiast, we voorzien duidelijk in een behoefte."

De bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur met een inloop met een zzp'erspel, aanvang is 20.00 uur. Deelnemers hoeven zich vooraf niet aan te melden, maar het mag wel via een mail naar bvo@debibliotheek.org. Voor leden van de bibliotheek kost deelname aan de thema-avonden € 3,- per keer en € 15,- voor niet-leden. Deelname aan netwerkavonden is voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,-.

In 50 jaar is heel veel veranderd en verbeterd

Bij het uitpluizen van het IVW-archief stuitte uitvoerend-secretaris Cor van der Poel (foto) twee jaar geleden op een aangename verrassing: de bedrijvenvereniging van Weesp en omstreken is 10 jaar eerder opgericht dan werd aangenomen. Dat betekent dat in deze maand niet het 40-, maar het 50-jarig bestaan kan worden gevierd.

Op 21 oktober 1964 werd het fundament gelegd, op initiatief van de heer H.L. Oltman, directeur van Geesink nv. Hij richtte de Vereniging Bedrijfscontact Weesp en Weesperkarspel op. In 1972 zou de naam veranderen in Industrievereniging Weesp (IVW). In 1992 werd de naam Bedrijvenvereniging IVW geïntroduceerd, omdat het industriële er in Weesp vanaf raakte. Enkele jaren geleden werd bij de notaris de toevoeging 'Weesp, Muiden en omstreken' officieel aan de naam toegevoegd. "Een hele evolutie in tientallen jaren", aldus Van der Poel. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven zelf natuurlijk. In de beginperiode stonden er vermaarde bedrijfsnamen in het ledenbestand: denk aan Weesp Plastics, Wetri, Magneet, Sluis, Hamstra, Philips Duphar en Geesink.

Er zijn veel zaken die de 50 IVW-jaren markeren. Te veel om op deze plek te noemen. Bovendien is niet alles gearchiveerd. Uit eigen geheugen en bladerend door oude IVW nieuwsbrieven en B2B's zette Van der Poel zomaar eens wat zaken op een rijtje. "Collectieve afvalinzameling, opknappen wegen en terreinen, glasvezel, renovatie achterstraten, Keurmerk Veilig Ondernemen, wegbewijzering, contacten met overheden, aanjagen van revitalisering, vraagbaak zijn voor ondernemers, opletjes doen, de man met het oliespuitje zijn, input leveren aan B2B en uiteraard onze populaire netwerkbijeenkomsten." Terugkijken is leuk, maar vooruitkijken is belangrijker. Naast het behouden van al het goede staan hoog op het wensenlijstje van de IVW: (verdere) revitalisering van de Rijnkade en de Nijverheidslaan, een facilitypoint en kinderopvang op Noord en de twee allerbelangrijkste: een goede nieuwe ontsluiting naar de A1 en het intensiveren van de samenwerking met het Casparus College.

Weesper bedrijventerreinen van boven

Op de website van de IVW staat een filmpje dat is gemaakt van de Weesper bedrijventerreinen. Vanuit een bijzonder perspectief: dat van een vogel.

De beelden zijn gemaakt met een drone. De vlucht begint bij Abbott en geeft een fraai beeld van de voormalige Vitamine C-fabriek van Van Houten en het omliggende eigen terrein. Daarna vliegt de drone verder naar de Nijverheidslaan. Vanuit de lucht is goed zien hoeveel bedrijven hier zitten en hoe ze de ruimte hebben verdeeld. De opnames op Noord beginnen met een close encounter met de Denso-klok. Als de camera nog verder omhoog gaat, is pas goed te zien hoe groot de magazijnen van Denso eigenlijk zijn. De film eindigt met de Rijnkade. Van boven is goed te zien hoe mooi de panden van Van Wijnen en CTJ van Vliet zijn opgeknapt en welke kansen er liggen in de rest van deze straat. De film is te zien op www.ivw-weesp.nl.

Nieuwe leden

De IVW begroette de afgelopen periode weer nieuwe leden.

Zoals Van Hemert Schilderwerk en Onderhoud, het bedrijf van Johnny en Norma van Hemert die al meer dan 25 jaar ervaring hebben als huisschilder. De IVW verwelkomt ook Flexter en Kookers, twee nieuwe 'Citystarters' aan het Stationsplein. Ook Explore van Peter Lute uit Muiden is lid geworden: het is de locatie waar de IVW op 31 oktober het jubileumfeest houdt.