B2B Weesp

15 november 2018

B2B Weesp 15 november 2018


3 / 20

Wringen

De woningbouwmarkt is booming en dat leidt er in Weesp toe dat er naarstig gezocht wordt naar mogelijkheden om huizen te bouwen. Vooral woningstichting Ymere lijkt de hele stad af te struinen naar plekjes. Sommige zijn zeer geschikt, bijvoorbeeld omdat er eerder huizen stonden (zoals aan de Lageweyselaan bij winkelcentrum Hogewey), of omdat er een ander gebouw stond (aan de Waarschapsstraat op de plek van de vroegere Jan Woudsmaschool), maar soms wringt het nog voordat de plannen echt concreet zijn.

Twee aanvaringen tussen ondernemers en projectontwikkelaars op ongeveer hetzelfde moment maakt duidelijk dat bedrijven en woningen op voorhand slecht samengaan. Allereerst is er de Nijverheidslaan, waar een aantal ondernemers (niet allemaal) te hoop lopen tegen een woningbouwplan. En nu is ook helder dat ondernemers (nog niet concreet uitgewerkte) plannen voor woningbouw aan de Rijnkade helemaal niet zien zitten. Hier staat een uitgebreid artikel over in deze B2B.

Voor de gemeente betekent dit spitsroeden lopen. Enerzijds zijn er de wensen voor nieuwe woningen waar de gemeente wel wat in ziet, maar anderzijds moet natuurlijk rekening worden gehouden met bedrijven die hier al vaak jaren zitten. Het is niet makkelijk. Wel makkelijk is het advies dat nadrukkelijk rekening moet worden gehouden met de werkgelegenheidsaspecten. Een stad met steeds meer woningen en steeds minder bedrijven, dat moet je niet willen.

Hans Peijs,
redacteur B2B
67.500 euro voor leuke dingen in de binnenstad

Een ijzersterk merk

Van Lonkhuizen Makelaars heeft nieuwe eigenaren

Foto: André Verheul

Column Mark Hilarius

Hoe financieel gezond ben jij?

Plannen Wispe vallen goed

Succesvolle crowdfundingcampagne

Van Houten cacao terug in Weesp

Overgrootvader chocolatier Willem Boom (23) was geheimbrander

Ondernemers willen geen woningen

'We worden hiermee in onze bedrijfsvoering aangetast'

Column Niels van de Griend

Familielening een zakelijke rente

Nieuws van de IVW

De Eendracht: nieuw café-restaurant met allure aan Grote Plein

Foto: Sjoerd Stoop

Weesp beleeft hoogtijdagen op het gebied van horeca. Elders in deze B2B staat een artikel over de plannen van de Wispebrouwerij en Anker Jenever waaruit blijkt dat er in de Laurentiuskerk wordt gewerkt aan een prachtproeflokaal. Het is nog wachten tot halverwege volgend jaar voordat dit de deuren opent. Maar een andere nieuwe aanwinst is sinds 10 november al wel open: café-restaurant De Eendracht, gevestigd aan het markante voormalige bankgebouw van ABN AMRO aan het Grote Plein.

De Eendracht had al vestigingen in Abcoude en Maarssen, maar zit nu dus ook in Weesp. Maar niet voordat er een lange verbouwing aan voorafging en die liep niet altijd op rolletjes. "We moeten van een zakelijke ruimte een heel sfeervol geheel gaan maken. Maar dat komt wel goed. We hebben veel gesloopt en vervangen", vertelde uitbater Demy Schumacher in juni in WeesperNieuws. Maar dat lukte niet met alles. Er stond bijvoorbeeld een joekel van een kluis met een loodzware deur. Eentje die zelfs in de filmhit 'Mission: Impossible' een soort van onneembaar zou zijn. Even weghalen was er echt niet bij en nu is het een inloopkoeling geworden: een soort walk-incloset, maar dan voor gekoelde dranken. Achter de kluis was een lege ruimte waar voorheen de geldtap zat. Daar wordt het vuil nu verzameld en dat heeft een groot voordeel, want de buurt heeft zo geen last van containers.

Goede verstandhouding

Een goede verstandhouding met de buren is trouwens belangrijk voor de uitbaters en daarin telt de ervaring in de twee andere zaken. "Het komt wel goed en dat kunnen we zeggen omdat we al twee andere zaken hebben. Ook daar waren de buren bang voor overlast, maar ze hebben nu nagenoeg allemaal geen klachten en komen zelf regelmatig langs. We hebben onze Weesper buren ook al leren kennen door een 'burenborrel' te houden. En als er iets is, mogen ze ons gewoon aanspreken."

Zeven dagen open

De Eendracht is zeven dagen per week geopend. Doordeweeks vanaf 8.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 9.00 uur kan er een ontbijtje besteld worden. Voor 2,75 heb je al een croissant met boter en jam. Van 10.00 tot 17.00 uur is de keuken open voor koffie of thee met iets lekkers, drankjes en snacks en koude en warme lunchgerechten. Om 17.00 uur gaat de vier keer per jaar wisselende avondkaart in met daarop onder meer voorafjes om te delen, vlees van de Lindenhoff, friet van Friethoes en een selectie vegetarische gerechten.

67.500 euro voor leuke dingen in centrum

Foto: Christian Pfeiffer

Door de reclamebelasting die dit jaar is ingevoerd, is er dit jaar een pot van 67.500 euro die aangewend kan worden voor activiteiten en plannen om het centrum van Weesp levendig te houden. Volgend jaar wordt een hoger bedrag verwacht.

De gemeenteraad besloot 23 november vorig jaar tot invoering van de onder ondernemers niet geheel onomstreden reclamebelasting. Het idee is dat alle ondernemers in de binnenstad die reclame voeren aan hun pand, financieel bijdragen aan activiteiten en voorzieningen van de stichting. Het doel van deze nieuwe ondernemerstaks is, aldus de gemeente: "Het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Weesp en het versterken van het economisch functioneren, het vestigingsklimaat en de leefbaarheid."

Subsidie

De belasting wordt na aftrek van heffings- en inningskosten als een subsidie uitgekeerd aan de nieuwe ondernemersstichting Weesp Centraal. Deze bepaalt in overleg met verschillende groepen ondernemers waar het geld aan wordt besteed. Voorbeelden van activiteiten en voorzieningen die inmiddels geld hebben gekregen zijn Weesp Gastvrij, het Sluis-en-bruggenfeest en Halloween en ook de feestverlichting is uit de opbrengsten betaald.

Inhoudelijk evaluatieverslag

Elk jaar moet de stichting bij het college van burgemeester en wethouders een inhoudelijk evaluatieverslag indienen, naast een jaarverslag en een financiële rapportage met een accountantsverklaring. In het bestuur zitten Jordi Dekker van café-restaurant Aaltje, Matthijs van Dijk van café Toeters en Bellen, Annita Sikking van kledingwinkel Zipper, Vreneli Stadelmaier als onafhankelijk lid en voorzitter Albert Vos namens winkeliersvereniging WDO.

1,2 procent meer banen in deze regio

Door de economische groei ontstaan tekorten aan personeel in Gooi en Vechtstreek. Dit tekort lost niet vanzelf op. "Het vereist een inspanning van zowel werkzoekenden, werkgevers als andere arbeidsmarktpartijen."

Dit zegt het UWV over de huidige situatie op de regionale arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek bij de publicatie Regio in Beeld. Het algemene beeld in de regio is dat het voortreffelijk gaat, met als gevolg dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden. In Gooi en Vechtstreek wordt volgend jaar een groei van 1,2 procent van het aantal banen voorzien en daarmee zit dit gebied in de middenmoot van Nederland.

Arbeidsmarkt is krap

De arbeidsmarkt in Gooi en Vechtstreek in het tweede kwartaal dit jaar wordt getypeerd als krap: er zijn naar verhouding meer openstaande vacatures dan kortdurend werkzoekenden. Er bestaan wel verschillen tussen beroepsklassen. Zo is de arbeidsmarkt voor technische en ICT-beroepen zeer krap, maar is er voor managers en creatieve en taalkundige beroepen een ruime arbeidsmarkt.

2019

In totaal worden in Gooi en Vechtstreek in 2019 ruim 112.000 banen verwacht. Vooral in zorg & welzijn, detailhandel en ICT zijn veel banen te vinden. Andere belangrijke sectoren zijn groothandel en uitzendbureaus.

Groei

In de meeste sectoren groeit het aantal banen. De sterkst groeiende sectoren zijn bouwnijverheid, uitzendbureaus en ICT. Bij uitzendbureaus tellen ook werknemers mee die in dienst zijn van uitzendbureaus, maar die als uitzendkracht feitelijk in andere sectoren werken. In financiële diensten, landbouw en industrie neemt het aantal banen in 2019 naar verwachting af.

Gemeente kan niets doen aan vertrek Bakels

De gemeente vindt het jammer dat Bakels Senior Weesp verlaat, maar kan er niets tegen doen. Wegens gebrek aan gemeentelijke gronden heeft de gemeente Bakels geen goed voorstel kunnen doen voor meer of andere grond en daarom vertrekt het bedrijf over twee jaar naar Zeewolde. Bij het bedrijf werken momenteel 28 mensen.

Dit blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Christian Pfeiffer over het vertrek van Bakels Senior. Het bedrijf heeft behoefte aan expansie en zocht in Weesp waar het verder zou kunnen groeien, maar er zijn volgens directeur Ronald Menting geen mogelijkheden. Dus wordt het Zeewolde.
Hiermee verliest Weesp een wereldspeler op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van kwalitatief hoogwaardige bakkerij-ingrediënten. Bovendien mag het bedrijf sinds 2005 officieel het predicaat 'Hofleverancier' voeren.

Regulier overleg

Ook Pfeiffer betreurt de verhuizing, Hij wilde niet alleen weten of Weesp er iets aan heeft kunnen doen (niet dus), maar ook of er bij de gemeente meer signalen zijn binnengekomen van bedrijven die twijfelen aan een toekomst in Weesp. Zo hard is het allemaal niet, maar dit onderwerp wordt regelmatig besproken tijdens het regulier overleg met bedrijvenvereniging IVW en het is een terugkerend gespreksonderwerp bij de bedrijfsbezoeken van de wethouders.

"Wij wijzen in voorkomende gevallen op de mogelijkheden van hervestiging binnen de gemeentegrenzen en faciliteren verder waar mogelijk. We krijgen overigens ook vragen van bedrijven buiten Weesp om zich hier te vestigen. Onze invloed op hervestiging en vestiging is echter beperkt, omdat de beschikbare gronden grotendeels in eigendom zijn van derden. "

Gofbaan Weesp is springlevend en creatief bovendien. Na de introductie van Tennis Golf eerder dit jaar hebben we weer iets nieuws bedacht: The Friday Night Golf Experience. Die vindt plaats op vrijdag 16 en vrijdag 23 november van 19.00-22.00 uur en is bestemd voor zowel beginners als gevorderde golfers.
Het wordt professioneel, maar ook gezellig op de drivingrange (de afslagplaats). Hier, alsook op de puttinggreen, worden allereerst tips en tricks gegeven door de golfleraren. Verder is er muziek, zijn de putting- en chippinggreen verlicht en op de range worden een drankje en een snack geserveerd. Om 22.00 uur is de afsluiting met een puttingcontest met prijzen. De prijs voor dit golffeest? 25 euro per persoon. Aanmelden kan via info@golfweesp.nl.

Een ijzersterk merk

Van Lonkhuizen makelaars heeft met Ingrid Kikkert en Mark Wiegers nieuwe eigenaren

Ingrid Kikkert is voor de helft eigenaar van Van Lonkhuizen Makelaars. Archieffoto: Brian Elings

Bij Van Lonkhuizen Makelaars BV in Weesp heeft onlangs een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Makelaar Ingrid Kikkert, die al 16 jaar werkzaam is bij Van Lonkhuizen, is sinds kort samen met Mark Wiegers RM-RT, directeur van Nienaber makelaars, na Maurits Kuppens, de nieuwe eigenaar van Van Lonkhuizen Makelaars. De naam Van Lonkhuizen blijft bestaan. Van Lonkhuizen verhuist hierdoor van de Leeuwenveldseweg naar de Herengracht 26, waar ook Nienaber Makelaars is gevestigd.

De geschiedenis van Van Lonkhuizen in Weesp gaat ongeveer een kwart eeuw terug, toen de Amsterdamse makelaar Andries van Lonkhuizen in Weesp een goede markt zag als bedrijfsmakelaar. Sindsdien is Van Lonkhuizen een gevestigde naam op dit specifieke vakgebied, waarbij in de loop der jaren een ongeëvenaarde kennis over het bedrijfsleven in Weesp is opgebouwd.

Samenwerking

Ingrid zocht de samenwerking met Mark Wiegers, eigenaar van Nienaber Makelaars met vestigingen in Bussum (hoofdvestiging), Almere en Weesp. Nienaber is naast makelaar in woningen ook bedrijfsmakelaar en door de kennis van Nienaber op dit gebied in de wijde omtrek te koppelen aan de specifieke expertise van Weesp van Van Lonkhuizen, is een ijzersterke twee-eenheid ontstaan. De naam Van Lonkhuizen blijft daarbij gewoon bestaan.

IJzersterk merk

"Van Lonkhuizen is als bedrijfsmakelaar een ijzersterk merk in Weesp en daar gaan we niets aan veranderen", legt Ingrid Kikkert uit. Wiegers: "Er zijn twee grote voordelen aan deze opzet. De eerste is de gebundelde kennis van beide makelaarskantoren op het gebied van bedrijfsmakelaardij en de tweede is de combinatie met de makelaardij van woningen. Ondernemers die zich in Weesp oriënteren op een vestiging van hun bedrijf kunnen op één adres meteen ook het woningaanbod zien."
De inzet van de kennis reikt ook verder dan alleen deze regio. Kikkert, die ook bestuurslid is van bedrijvenvereniging IVW: "Je ziet dat de grote bedrijfsmakelaars in Amsterdam weinig tot geen kennis hebben van dit gebied. Nu Weesp onderdeel wordt van Amsterdam, wordt onze kennis daarom ook bij deze makelaars gewaardeerd. Wij werken met een aantal van deze makelaars samen."

Column

Hoe financieel gezond ben jij?

Ooit was het eenvoudig: je werkte 40 jaar voor dezelfde baas en ging op je 65e met pensioen. Dan kreeg je AOW en daarbovenop een uitkering uit een pensioen dat je via je werkgever had opgebouwd. Die eenvoud is verleden tijd.

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. In 2021 ligt die al op 67 jaar, maar op het moment dat jij stopt met werken misschien al op 70 jaar. Ook worden pensioenen al jaren niet meer geïndexeerd. Om nog maar niet te spreken van het groeiend aantal zelfstandigen dat veelal niet meer automatisch een pensioen opbouwt. Grote kans dat je tegen die tijd dus minder krijgt dan waar je op rekent.

Bovendien hebben de overheid en sociale partners serieuze plannen om ook het huidige collectieve pensioenstelsel te veranderen in een individuele regeling waarin iedereen verantwoordelijk wordt voor zijn eigen pensioen – zelfs al heb je een vaste baan. Dat is het pensioenakkoord waarover je nu steeds vaker in de krant leest.

Met de gedachte dat 'het wel goed geregeld zal zijn' óf 'dat is voor latere zorg', kan het verleidelijk zijn om je kop in het zand te steken. Je kunt hierdoor echter voor onaangename verrassingen komen te staan.

Neem daarom eens de tijd om na te denken over je toekomst en het geld dat je daarvoor nodig hebt, want straks is het te laat. We leven immers in een samenleving waarin steeds meer wordt verwacht dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je financiële toekomst. En dat geldt zeker voor de jongeren onder ons. Maximaal lenen bij DUO is natuurlijk leuk, maar je 'stufi' zal in sommige gevallen toch echt weer terugbetaald moeten worden. En je kunt je geld maar één keer uitgeven.

Dus is de oplossing om al op jonge leeftijd na te denken over je financiële toekomst en daar ook al naar te handelen. Een huis kopen kost namelijk echt geld en als je niet tot 70 jaar door wilt buffelen, zal je nu voor een spaarpotje moeten gaan zorgen. Vermogen opbouwen kost in de regel nu eenmaal flink wat tijd. Kijk daarom eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl, zoek je polissen waarmee je geld voor later wegzet bij elkaar of ga eens in gesprek met een adviseur om te bekijken hoe financieel gezond jij bent.

Plannen Wispe vallen goed

In elk geval anderhalf, maar liefst twee ton. Dat wilde Wispe Brouwerij ophalen met crowdfunding. Binnen één dag was de volle buit binnen en dat is ongeëvenaard.

Een artist's impression van het proeflokaal van Wispe en Anker. Foto: Wispe

Niets lijkt meer de komst van een prachtproeflokaal van Wispe Brouwerij in Laurentiuskerk in de weg te staan nu de financiering rond is. Bierbrouwers Jerrit, Jitze en Remko (Jerrit is de oudste, Jitze en Remko zijn tweelingbroers) Vellenga wedden hiervoor op meerdere paarden. Eigen vermogen, financial lease en aankloppen bij de bank leveren elk ongeveer drie kwart op en het laatste deel zou moeten komen uit een crowdfundingcampagne die op 8 november (de dag dat de Laurentiuskerk de torenspits terugkreeg) van start ging. Het werd een doorslaand succes, want binnen één dag was de twee ton een feit. "Nog nooit eerder is er in zo'n korte tijd zoveel geld opgehaald voor een bierbrouwerij", vertelt Remko vol trots. "We hebben zelfs mensen moeten teleurstellen."

Pakketten

Er kon worden ingeschreven op meerdere pakketten, variërend van vijfhonderd tot tienduizend euro. Uit een overzicht op vrijdag 9 november blijkt dat de broers veel investeerders met een goed gevulde portemonnee voor zich wisten te wisten te winnen. Liefst drie investeerders waren goed voor minimaal 10.000 euro, zes gingen voor een bedrag tussen vijf en tien mille, twaalf voor 2500 euro, 25 voor een bedrag tussen 1500 en 2000 euro en 70 kozen ervoor ergens tussen de vijfhonderd en duizend euro te steken in de plannen. Samen is het goed voor 204.000 euro, waarmee de campagne en groot succes werd.

Artist's impression

Ongetwijfeld hebben ook de deze maand gepresenteerde artist's impressions veel mensen over de streep getrokken. Als het proeflokaal er namelijk écht zo komt uit te zien, dan is Weesp medio volgend jaar namelijk een parel rijker. In de kerk komt een ruim proeflokaal met bieren uit liefst achttien tapkranen en achter de tap zijn de roodkoperen brouwketels zichtbaar. Voor wie enigszins een indruk wil hebben wat het gaat worden, tipt Vellenga: "Ga dan eens naar de IJsbreker aan de Amstel of de Plantage naast Artis."

Heeren XVI

In het proeflokaal komt ook een jeneverstokerij van Anker Jenever en die zijn ook lekker bezig met de fondsenwerving. Wispe en Anker benaderen dezer dagen 16 Weesper ondernemers om de ondernemersvereniging Heeren XVI op te zetten. Als iedere ondernemer toehapt, is er weer minimaal 75 mille binnen.

Van Houten cacao terug in Weesp

Bij Willem Boom (23) zit chocolade in het DNA

Jordi Hendriks (links) en Jordi Boom in hun nieuwe chocolaterie en patisserie. Foto: Brian Elings

Als één functie bij van Houten aanzien had, dan was het die van geheimbrander. Alleen die naam al. Er waren ook slechts een paar geheimbranders bij Van Houten en alleen zij wisten alles over die specifieke smaak. Lid van dit keurkorps was Willem Boom sr. en die was de overgrootvader van de jonge Willem (23), die samen met zijn compagnon Jordi Hendriks de nieuwe chocolaterie en patisserie runt.

Waarmee maar gezegd is dat de liefde voor chocolade bij Willem jr. diep zit. Ook Willems opa werkte trouwens bij Van Houten. Daarna raakte de liefde één generatie bekoeld - Willems vader was boekhouder en zat niet in de cacao - maar de jongste Willem pakte de draad weer voortvarend op. Te beginnen vorig jaar in een winkel aan het begin van de Slijkstraat - schuin tegenover Nelis - en sinds kort in een winkel die ongeveer twee keer zo groot is aan de andere kant, tegenover Zipper.

Droom

Willem leeft hiermee zijn droom, want hij wilde al van kleins af aan 'de chocolade in'. Daarom deed hij de opleiding tot banketbakker, vervolgens die tot chocolatier en patissier en nu kan hij helemaal los gaan in zijn eigen winkel. Chocolatier is overigens geen moeilijk vak, zegt Willem. "Maar om er goed in te worden zijn liefde voor chocolade en veel geduld mooi meegenomen. En ik beschik over beide", lacht hij.
De basis deugt dus, maar om bonbons (en macarons) te maken die tot de top behoren, komt meer kijken. "Wij testen elke nieuwe smaak uitgebreid en pas als we zeker weten dat het een toevoeging is aan het assortiment, starten we met de productie. Ook gebruiken we alleen natuurlijke ingrediënten, we werken alleen met fairtradegrondstoffen en met verse kruiden en vruchten."
Verder is de kleur bijzonder. "Bonbons met een bepaalde smaak hebben bij ons een kenmerkende kleur. Bonbons met de smaak kaneel en honing zijn bijvoorbeeld geel en oranje. Gekleurde bonbons worden picassobonbons genoemd en dat is echt een specialiteit van ons."

Van Houten

In zijn bonbons gebruikt hij onder andere cacao van Van Houten en ook de warme chocolademelk die je hier kunt kopen, wordt hiervan gemaakt. Op een schap staan ook een paar blikken, maar niet te veel. "Er is namelijk nog zo veel meer aan cacao te vinden in de wereld en die wil ik ook gebruiken."

Ondernemers willen geen woningen

'We worden hiermee in onze bedrijfsvoering aangetast'

Ondernemers op Industrieterrein-Noord zijn helemaal niet blij met de structuurvisie die voorziet in woningbouw aan de Rijnkade. Ze hebben het gevoel dat de trein in volle vaart doordendert en vinden dat de wethouders zich voor het karretje van een projectontwikkelaar laten spannen. Ze zijn in elk geval niet van plan te vertrekken, en: "We worden hierdoor ernstig in onze bedrijfsvoering belemmerd."

Hagen Groep zit al jaren bij de brug de Uitkomst, de entree vanaf de Provincialeweg naar de Rijnkade.

Ria en Robert Hagen van de Hagen Groep, beton- en zandtransport, Marco Buurman van JUMO Meet- en Regeltechniek en Wim Bos van Wim Bos Transport vertegenwoordigen, zoveel is duidelijk, in dit interview alle ondernemers aan de Rijnkade. Ondernemers die, zeggen zij, unaniem tegen woningbouw zijn. En ook een overgrote meerderheid van de bewoners van Aquamarin (Wim Bos woont hier, dus weet precies hoe hier de hazen lopen-red.) ziet woningbouw niet zitten. "Alleen woningcorporatie Ymere, eigenaar van een aantal panden op de Rijnkade, en de wethouder zijn te spreken over dit plan", aldus de ondernemers.

Appartementen

'Dit plan' is het idee van een projectontwikkelaar om aan de Rijnkade appartementen te bouwen. Nieuw is het idee niet. Het kwam voor het eerst voor in de Structuurvisie Bedrijventerreinen uit 2010. Maar toen hield de crisis huis en kwam de woningbouw op z'n gat te liggen, waardoor het idee in de vergetelheid raakte.
Tot dit jaar.
Opeens kwam het plan voor woningbouw aan de Rijnkade weer boven tafel. Woningcorporatie Ymere lijkt er al op te hebben voorgesorteerd, want een behoorlijk aantal bedrijfshallen aan de Rijnkade (het betreft de hallen die, zeg maar, wel wat onderhoud kunnen gebruiken) is inmiddels eigendom van Ymere, die ze verhuurt aan diverse bedrijven.

Groot obstakel

De ondernemers aan de andere kant van de Rijnkade vormen echter een groot obstakel in de realisatie van de plannen. Deze bedrijven zijn eigenaar van het terrein en de opstallen. Zoals Bos Transport, dat hier al decennialang is gevestigd (sinds het van de gemeente weg moest uit het centrum). En zoals de Hagen Groep, die pal onder de brug de Uitkomst een succesvol grondverzet- en betonbedrijf bestiert (sinds het in de jaren zeventig weggesaneerd werd van de Utrechtseweg door de gemeente). En zoals JUMO, dat hier ook al bijna veertig jaar is gevestigd. Deze ondernemers willen gewoon verder met hun bedrijfsvoering, zoals ze dat al jaren doen. Maar nu is er ruis op de lijn, en niet zo'n beetje ook.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Die begon met een uitnodiging voor twee voorlichtingsbijeenkomsten op 10 juli over de woningbouwplannen voor dit gebied. Die viel de stomverbaasde ondernemers koud op hun dak. Met name omdat in de uitnodiging al gesproken werd over bijvoorbeeld bouwhoogtes. Dat insinueerde, vinden zij, dat alles al in kannen en kruiken was en de ondernemers enkel betrokken worden bij het invullen van bepaalde details.

Geprikkelde sfeer

Op de bijeenkomsten hing dan ook een geprikkelde sfeer. En toen al snel na opening van de bijeenkomst bleek dat niemand, zowel ondernemers als omwonenden, zit te wachten op woningbouw werd de presentatie met impressietekeningen van de 'nieuwe' Rijnkade al snel weggeklikt en bond, zo ervoeren de ondernemers althans, de gemeente in met de mededeling dat het slechts schetsen waren en dat er nog niets besloten was.

Belastend

De bezwaren van de ondernemers zijn talrijk. Om te beginnen is dit een industrieterrein waar bedrijven zijn gevestigd die min of meer belastend zijn voor de omgeving. Ria Hagen: "De Vereniging Nederlandse Gemeente schrijft in haar richtlijnen dat dergelijke bedrijfsactiviteiten niet gemengd moeten worden met woningbouw. Daarnaast voorziet de gemeente Weesp niet in een alternatief industrieterrein elders. En door de aard van onze bedrijven vind je niet zomaar een andere vestigingslocatie."

Groot vaarwater

Hagen heeft bijvoorbeeld groot vaarwater en een loswal nodig. Om die reden was het bedrijf jarenlang geïnteresseerd in het Domein en de waterzuivering. Net als Bos en JUMO is het een echt Weesper bedrijf dat graag wil blijven. Daarnaast zijn de ondernemers aan de Rijnkade gezamenlijk goed voor circa vierhonderd arbeidsplaatsen. Daar mag ook wel aan worden gedacht want: "Er vertrekken al te veel bedrijven naar Almere."

Functiemenging

Het tweede bezwaar zit in de functiemenging. Doordat Hagen en Bos al een historie hebben met naderende woningbouw waardoor bedrijfsverplaatsing afgedwongen werd, is woningbouw op een deel van de Rijnkade ook geen optie. Wim Bos zegt daarover: "Het is de bedoeling dat er appartementen komen en dan wil je niet dat er zeer vroeg in de morgen zwaar vrachtverkeer van ons, Hagen of andere ondernemers van het industrieterrein Noord langs je deur rijdt. Ik snap dat heel goed en daarom moeten die woningen hier niet worden gebouwd."

Lucht klaren

16 oktober vond een gesprek plaats tussen vertegenwoordigers van elf bedrijven, een afvaardiging van IVW en de wethouders Vos (Ruimtelijke Ordening) en Heijstee (Economische Zaken) om de lucht wat te klaren. De ondernemers hielden gemengde gevoelens over aan dit overleg. Ze komen met verschillende voorbeelden. Zo werd enerzijds door wethouder Vos duidelijk gezegd dat er geen reden is tot zorgen omdat er nog geen plannen zijn, maar anderzijds werd de ondernemers in de schoenen geschoven dat zij in 2010 geen bezwaar hebben gemaakt en dat zij toen kansen hebben laten liggen.

Lees verder op pagina 15

Vervolg van pagina 13

Op dit deel van de Rijnkade wordt gedacht aan woningbouw.

Ook kwam het verwijt dat de ondernemers niet met alternatieve ideeën over de brug komen voor de omstreden panden. "En dan de uitspraak, die door de gemeente niet genotuleerd is, dat de ondernemers zich eens moeten herbezinnen over hun bedrijfsactiviteiten. Dat kan toch niet, zo'n uitspraak. Alsof je tegen een autofabrikant zegt: jij moet maar eens bakker worden."

Belanghebbenden

De achterkant van de bedrijfshallen, gezien vanaf Aquamarin. Hier wordt gedacht aan woningen.

Aan de Rijnkade is men ook benieuwd naar de door de gemeente genoemde vijfhonderd belanghebbenden die zijn aangeschreven door de gemeente. "Wie zijn dat, behalve de ondernemers, de woningcoöperatie en de bewoners van Aquamarin? Wordt er dan geen enkele redelijkheid toegepast en onderscheid gemaakt tussen direct- en indirectbelanghebbenden?", vragen ze zich af. "De gevestigde ondernemers hebben een heel ander belang dan iemand die 'best wel' aan de Rijnkade zou willen wonen in de toekomst."
En er is nog iets: in het WeesperNieuws stond afgelopen zomer een artikel dat wethouder Vos meningen en voorstellen verzamelt en daar een mooie soep van gaat koken. "Maar wij willen geen soep. En wie heeft er eigenlijk soep besteld?"

Schuren

Kort en bondig: het is duidelijk dat de ondernemers de plannen – ook al worden het geen plannen genoemd – niet zien zitten. Want het kan volgens hen kort of lang duren, maar op een gegeven moment gaat het schuren: zwaar vrachtverkeer in de vroege ochtend langs je nieuwe woning. Dat gaat leiden tot problemen. En dat staat nog los van het feit dat de Rijnkade onderdeel is van een doorgaande verbinding tussen de Provincialeweg en de A1, bedoeld voor vrachtverkeer. Wim Bos: "De brug de Uitkomst is ooit aangelegd om het verkeer door het centrum te reduceren. Dat betekent dat alle ondernemingen op Industrieterrein-Noord er last van gaan krijgen en dat moet worden voorkomen."

Reactie naar gemeente

JUMO, Hagen en Bos hebben een formele reactie aan de gemeente gestuurd en gaan ervan uit dat ook andere ondernemers gereageerd hebben. De komende maanden staan wat hen betreft in het teken van overleg en verzet tegen de plannen. Ria Hagen: "De ondernemers aan de Rijnkade zijn strijdvaardig en vast van plan om alles en iedereen te mobiliseren voor het behoud van dit deel van het industrieterrein. En wij doen een appel op het gezonde verstand van wethouders en raadsleden dat de gemeente geen potentieel conflicterende situatie zal creëren binnen haar grenzen."

Column

Familielening en een zakelijke rente

De familielening lijkt in eerste optiek de ideale uitkomst voor alle betrokken partijen. De lener kan het gat in de financiering van de woning, onderneming of boot dichten en de uitlener krijgt doorgaans een aanzienlijk hogere rente dan die op de bankrekening wordt vergoed. Veel is er al gezegd en geschreven over de familielening. In het kader van woningfinanciering betroffen die overwegingen met name de aftrekbaarheid van de rente en daarmee dus de verplichte (annuïtaire of lineaire) aflossing. Maar er is zoals gebruikelijk (veel) meer.
Zoals eerder aangegeven zijn, om verregaande ruzies binnen de familie te voorkomen, de bepalingen ten aanzien van de looptijd en de opeisbaarheid van de lening cruciaal. Daarbij springt met name in het oog het geval van overlijden van de crediteur, dus degene die geld heeft uitgeleend. Is dan de lening opeisbaar of loopt de lening gewoon door? Als dat niet duidelijk is omschreven, dan hoef je geen wilde fantasie te hebben om de botsende belangen voor te stellen tussen enerzijds de erfgenamen van de crediteur - die op dat moment willen opeisen - en anderzijds de leners - die de geldlening willen laten doorlopen.
Van belang is om verder vast te stellen of onderpand gegeven moet worden of dat het recht moet worden voorbehouden om op een later tijdstip alsnog onderpand te laten vestigen. Onderpand geeft extra zekerheid. De bekendste vorm van onderpand is hypotheek. Hoewel het spraakgebruik hypotheek vereenzelvigt met de lening, is hypotheek officieel: het geven van je huis in onderpand. Onderpand is uiteraard de stok achter de deur en 'om mee te slaan'. Of dat past binnen het familieverband is per lening verschillend, maar het is in ieder geval een bespreekpunt. Ander onderpand, zoals aandelen in een bv, kan ook als optie gelden.
Een van de eerste zaken waaraan je denkt bij een lening is de rente en daarmee ook de periode dat de rente vaststaat. Zolang de debiteur aftrek geniet van de rente, kan de verleiding weleens groot zijn om je niet in te houden bij het vaststellen van de hoogte van de rente, maar ook daar geldt een plafond. Zo heeft de rechtbank zich recent uitgesproken over een woninglening van een paar jaar terug met een rente van 9% en een rentevastperiode van 15 jaar. Onderpand, hypotheek, is niet gegeven. De Belastingdienst had een streep door de rente getrokken en aangegeven dat de rente onzakelijk was voor het gedeelte boven wat toentertijd als zakelijk gold, zijnde ongeveer 4,5%. Dat onzakelijke gedeelte was volgens de belastingdienst een schenking aan de crediteur, in casu de ouders.
De rechtbank overweegt dat voor de hoogte van de rente vele zaken van belang zijn. Allereerst zal moeten worden vastgesteld wat een zakelijke rente is op het moment van sluiten van de lening. Vervolgens kan het feit dat geen onderpand wordt gegeven, leiden tot een iets hogere rente omdat er meer risico wordt gelopen. Tussen ouders en kinderen kan dat weer anders zijn, omdat over het algemeen het risico lager is. De rechtbank sloot aan bij de rente die destijds in de markt gold voor hypothecaire geldleningen met gelijke looptijd en kwam op eenzelfde percentage van zakelijke rente als de Belastingdienst had gedaan, namelijk 4,5%. Slechts voor dat gedeelte van de verschuldigde rente was er aftrek, voor het meerdere niet.
Het zou mooi zijn als je uit deze uitspraak een soort van bestendige lijn zou kunnen filtreren, zodat je weet waar je aan toe bent. De overwegingen van de rechtbank kunnen zeker gebruikt worden bij de vaststelling van de hoogte van de rente, maar variaties zijn toch ook weer mogelijk. Moraal van het verhaal: beweeg binnen de bandbreedte en controleer fiscaal aanvullend als er reden is uit de band te springen.

Samenwerken tegen criminaliteit

Foto: André Verheul

Steeds vaker proberen criminele organisaties naar de bovenwereld te komen. Drugs, mensenhandel, zware milieucriminaliteit, afpersing en/of witwassen, ze maken hierbij gebruik van de schijnbare anonimiteit die bedrijventerreinen, winkelgebieden en het buitengebied hen biedt voor zaken als distributie, financiële handelingen, vergunningen en huisvesting.

Criminele netwerken zijn creatief en weten steeds weer nieuwe vormen van ondermijning en crimineel gedrag te ontwikkelen. De acceptatiegraad van bepaalde ondermijning stijgt doordat de individuele burger of ondernemer er ook profijt van ondervindt.

Hoe kunnen overheid en het bedrijfsleven samenwerken om ondermijning en georganiseerde criminaliteit waar mogelijk te voorkomen en waar nodig te bestrijden?

Op 15 november heeft de gemeente Weesp in samenwerking met de IVW in een netwerkbijeenkomst aandacht besteed aan het onderwerp 'Georganiseerde criminaliteit en ondermijning'. In de volgende B2B wordt hier aandacht aan besteed.

Ondernemer van het Jaar

De 'Ondernemer van het Jaar' is een bekroning die een van de Weesper bedrijven jaarlijks in de spotlights zet. Of het nu een start-up betreft of een reeds jarenlang bestaande organisatie, de te nomineren bedrijven verdienen deze bekroning omdat zij ondernemen met durf en verbeelding.

Een onderneming die in aanmerking komt voor nominatie is innovatief, heeft een sterke visie, is een voorbeeld voor andere en draagt bij aan 'ondernemend' Weesp. In ieder geval bewijzen deze ondernemers dat hun ondernemerschap vruchten afwerpt.

Theo Voskuil

Verleden jaar viel de eer te beurt aan de Weesper onderneming Voskuil Verhuurservice. Theo Voskuil was zeer verrast en vereerd door zijn benoeming.
Ook dit jaar kunnen de IVW-leden zelf de nominaties bepalen door maximaal twee bedrijven aan te dragen die in aanmerking komen voor de 'Onderneming van het Jaar'. Uit alle inzendingen worden drie bedrijven geselecteerd, waarna de jury de winnaar zal bepalen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in januari 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Agenda

11 december | IVW borrelt

De IVW heft met alle aanwezigen het glas op een goed uiteinde. 11 december gaan we ouderwets borrelen en snacken. Iedere ondernemer is welkom en neem gerust een collega of bevriende relatie mee.

Wie durft I Pitchen op de zeepkist?

Op de kerstborrel ontbreekt 'de zeepkist' niet. Het blijft telkens een verrassing wie hierop plaatsneemt om in enkele minuten zijn/haar bedrijf te pitchen. Tot op heden hebben vooral vrouwelijke ondernemers het aangedurfd, dus we zien graag ook wat mannelijke ondernemers plaatsnemen. Wil je pitchen? Aanmelden kan via info@ivw-weesp.nl.
Afslankstudio Weesp Easyslim.nu meldt zich aan als 1e kandidaat voor de zeepkist. Als nieuw aspirant-lid vertelt Henk Stol graag hoe je simpel en snel slank wordt terwijl je ligt.

Aspirant-lidmaatschap | 6 maanden lid voor 0 euro

Als aspirant-lid ervaar je hoe de IVW in je voordeel werkt. Gedurende 6 maanden maak je kennis met onze leden, doe je mee aan kennisuitwisseling en ervaar je op welke wijze de IVW de belangen behartigt van de bedrijven in Weesp. Na 6 maanden eindigt het lidmaatschap automatisch, tenzij je je aanmeldt als regulier lid.