B2B Weesp

23 april 2018

B2B Weesp 23 april 2018


3 / 20

In bloei

Winkels vernieuwen, het hotel breidt uit, ondernemers timmeren aan de weg. Weesp staat economisch volop in bloei. In deze uitgave van B2B hebben we daar weer een mooi boeketje succesverhalen over kunnen samenstellen. Creativiteit is vaak de sleutel tot het succes. En van creativiteit, daar barst het van in Weesp, zo zegt Eric Lücke deze week in dit blad. Het is een soort afscheidsinterview, want Lücke heeft het directievoorzitterschap van de Rabobank Amstel en Vecht mogen inruilen voor de nieuwe functie van regiodirecteur bij dezelfde bank. Maar, zo zegt hij, het werkgebied Amstel en Vecht zal altijd een speciale plek in zijn Rabohart houden. Net als wij allemaal zal hij de ontwikkeling van de Laurentiuskerk, met onder meer een proefbrouwerij van Wispe, met grote belangstelling blijven volgen. Een toonbeeld van creatief ondernemerschap. De verlaten kerk krijgt dan toch een nieuw leven, geschonken door ondernemers met hart voor Weesp. Op hen moeten we trots zijn, vindt Lücke. Ik ben het roerend met hem eens. Intussen staat de gemeente Weesp voor een nieuw tijdperk. De gemeenteraad koos definitief voor een fusie met Amsterdam. Als ondernemer in Weesp zal u daar voorlopig weinig van merken. De komende vier jaar wordt er alleen ambtelijk gefuseerd, een bestuurlijke fusie is pas op zijn vroegst in 2022 aan de orde. Dus ga vooral geen 'Amsterdam' op het briefpapier zetten of Andreaskruizen aan de gevel schroeven. Weesp blijft altijd Weesp, zelfs als we straks opgaan in Amsterdam.

André Verheul
hoofdrdacteur B2B Weesp

Foto: Rabobank

Ombouwen kerk tot Wispe-brouwerij kan nu dan toch beginnen

Column Maritt van Gerwen

Hebben werkgevers jarenlang te veel betaald?

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Hocras breidt uit naar Weesp

Slagerij en productiekeuken aan IJsselmeerlaan

'Weesp barst
van de creativiteit'

Interview Rabobankdirecteur Eric Lücke

Inventaris de wereld over

Veiling bij het voormalige Boehringer

Complexe klus
in Luxemburg

Nemico rolt de trap uit

JAN© duikt de Vecht in

Inzamelingsactie voor ALS-fonds

Column Niels van de Griend

Nieuw huwelijksrecht voor ondernemers

Nieuws van de IVW

Ombouwen kerk tot Wispe-brouwerij kan nu dan toch beginnen

Foto: André Verheul

De transformatie van de Laurentiuskerk aan de Herengracht kan snel verder. Het bezwaar van omwonenden tegen de omgevingsvergunning is ingetrokken. "Ik ben echt heel erg blij", zo reageert kerkeigenaar Cees van Vliet. Hij verwacht de werkzaamheden medio april te kunnen hervatten. Het nieuwe casco is voor het einde van dit jaar klaar, het inrichten van het gebouw duurt dan nog een klein half jaar. Ook het herstel van de toren gaat verder. Van Vliet wil op 8 november het nieuwe groene kruis kunnen ontsteken: exact twee jaar na de brand in de toren.

De Laurentiuskerk staat al langer leeg en dreigde te vervallen. Van Vliet wil het markante gebouw in het centrum van de stad ombouwen tot woningen, werkruimten, yogastudio en brouwerijcafé. Wispe, het stoere speciaalbiermerk van de (Weesper) broers Remko en Jerrit Vellenga, heeft grootse plannen in de Laurentiuskerk. Er komt een brouwerij waar de Wispe-broers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en nieuwe bieren kunnen gaan ontwikkelen. Bezoekers kunnen de bieren komen proeven en alles zien en lezen over het brouwproces en de rijke brouwgeschiedenis van de stad Weesp. Daar hoort een sfeervol proeflokaal bij met zicht op de brouwinstallatie en op het brouwen van de ambachtelijke bieren. Het grootste deel van de bieren zal hier op de tap verkrijgbaar zijn. Net als diverse bijpassende gerechten die zo veel mogelijk een link met de bieren hebben. Waar die creativiteit toe kan leiden werd eerder dit jaar al duidelijk toen Wispe een nieuwe bierkaas lanceerde. Deze kaas wordt samen gemaakt met Kaas en Zo van het Binnenveer. "Een kaas met een mooie zachte, romige zuiver. Het tripelbier in het kaas tintelt lekker na." De kaas was meteen een succes. Onlangs lanceerde Wispe ook een India Pale Ale, oftewel een IPA. "Het gaat om een zwaar gehopt bier dat vroeger langer houdbaar bleef en daardoor geschikt was om per zeilschip naar India te transporteren. De Wispe IPA is een donkergoudkleurig biertje en de hoparoma's doen denken aan citrus en tropisch fruit." Het biertje is geheel gebrouwen met de experimentele gedachte achter het Wispe Brouwlab dat Wispe in de Laurentiuskerk wil openen.

Het groene licht voor de kerkplannen komt voor Wispe geen dag te vroeg. "We werken nu al drie jaar aan het plan. Het is door de bezwaren allemaal langer gaan duren dan we van tevoren hadden verwacht. De concurrentie op de biermarkt is ontzettend groot. En steeds meer biermerken vestigen zich nu. Doordat het zo lang duurt verliezen wij nu wel onze goede startpositie. Het is echt nu of nooit."

Weesp kiest voor fusie met Amsterdam

Foto: Pixabay

De gemeenteraad van Weesp heeft op 26 maart definitief gekozen voor een fusie met Amsterdam. Dat leidt nog dit jaar tot een ambtelijke fusie. Op zijn vroegst in 2022 gaat ook het gemeentebestuur op in dat van de hoofdstad.

De gesprekken over hoe de ambtelijke organisatie van Weesp opgaat in de grote Amsterdamse organisatie beginnen op korte termijn. Het moet voor of vlak na de zomer leiden tot een plan van aanpak. Vooruitlopend reikt Amsterdam al de helpende hand op een aantal krap bezette afdelingen waar specialisme nu tegen hoge kosten wordt ingehuurd, zoals op de afdeling ICT. Locoburgemeester Eric van der Burg van Amsterdam benadrukt dat de gemeenteraad van Weesp in Weesp de baas blijft over de inzet van geld en medewerkers. Die bescheiden houding meet de hoofdstad zich bewust aan. Er is dan ook geenszins sprake van een vijandige overname, maar van het tegenovergestelde: Weesp wil graag bij Amsterdam horen - en dat is eigenlijk nog niet eerder vertoond. De gemeenteraad had het ei in november al gelegd, na een grondige voorbereiding van anderhalf jaar. In die periode zijn ook inwoners en maatschappelijke organisaties bij het proces betrokken. Op het laatst werd een referendum aangevraagd, waardoor de besluitvorming door de raad moest worden uitgesteld. Het referendum viel samen met de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de kiesgerechtigden hun voorkeur konden uitspreken voor Amsterdam of Gooise Meren als fusiepartner. Amsterdam kreeg 57% van de stemmen, waarmee de gemeenteraad in grote meerderheid Amsterdam als fusiepartner koos. Een bestuurlijke fusie, waarbij Weesp zijn gemeenteraad en college van B en W verliest, vindt niet eerder plaats dan in 2022. Bij de raadsverkiezingen van vorige maand bleef de WSP de grootste partij 5 zetels. Het CDA klom van 2 naar 3. GroenLinks (3), D66 (2), VVD (2) en PvdA (2) behielden hun zetels. De partij van Gerton van Unnik verloor zijn zetel.

Nieuwe eigenaar knapt sauna op

Het zwembad en de sauna aan de Basisweg hebben een nieuwe eigenaar. Die heeft de boel grondig onder handen genomen.

De koper van het zwem- en saunacomplex heet International Wellness Resorts. Het is het moederbedrijf van zes toonaangevende wellnessresorts verspreid over Nederland: Veluwse Bron, Zwaluwhoeve, Elysium, SpaPuur, SpaSense en SpaWell. Het bedrijf vindt dat de locatie in Weesp de potentie heeft om aan dit rijtje te worden toegevoegd. Maar dan moet er wel eerst flink verbouwd worden. "SpaWeesp - zoals wij het resort gaan noemen - ligt op een rustige plek onder de rook van Amsterdam; dat is qua locatie een prachtige aanvulling op onze vestigingen", verklaart Hester van den Bos de overname. "Ook de sfeer spreekt ons aan: gemoedelijk en knus."

Toch was niet alles naar wens, vandaar de grondige verbouwing die vorige maand plaatsvond. Het interieur is compleet anders. "Onze gasten zullen zich in mediterrane sferen wanen. Denk hierbij aan verschillende tinten turquoise en mooie mozaïektegels. Ook komen er enkele nieuwe faciliteiten bij, zoals een zoutsteensauna." De ligweide wordt ook onder handen genomen en er zijn plannen voor een verwarmd buitenbad, maar deze faciliteiten worden waarschijnlijk pas na de heropening opgeleverd.
International Wellness Resorts is ook de nieuwe eigenaar van het naastgelegen Victoria instructiebad. Ook daar wordt het een en ander opgeknapt.

Inmiddels is de golfbaan weer geopend. Wel zal de bespeelbaarheid dagelijks door de greenkeeper, de pro's en het management worden beoordeeld en voorlopig op de website www.golfverenigingweesp.nl worden vermeld. Met het zeer ervaren golfbaanonderhoudsbedrijf HGM (Hollandsche Greenkeeping Maatschappij) is overeenstemming bereikt voor het onderhoud van de baan. Met Head Pro Tjerk van der Horst en Roderick Paardekooper is volledige overeenstemming bereikt voor het door hun exclusief exploiteren van Golfschool Weesp voor de komende 5 jaar. In afwachting van de benodigde vergunningen kunnen wij u pas vanaf de tweede helft van april van een drankje en een hapje voorzien. Vanaf die tijd zijn ook de golflockers weer te huur.

Vijf studio's voor hotel Hart van Weesp

Foto: Christian Pfeiffer

Hotel Het Hart van Weesp wordt verder uitgebreid. Er komen vijf nieuwe studio's bij.

Die studio's komen in het naastgelegen pand Herengracht 39, waarin Theaterpand Weesp en Zone 1380 huisden. Die vertrokken vorig jaar naar een nieuw onderkomen aan de Flevolaan. In 2016 werd het hotel ook al uitgebreid. Toen kwamen er 22 kamers bij, waardoor het hotel nu 66 kamers heeft. Ook werden toen de lobby, de receptie en de ontbijtzaal onder handen genomen. De vergunning voor de nieuwe uitbreiding met vijf studio's is inmiddels door het college van B en W verleend.

De uitbreiding kan niet los worden gezien van de toenemende belangstelling van Weesp en de regio Amsterdam. Maar niet alleen toeristen weten het hotel te vinden, ook zakelijke klanten overnachten graag in het centraal gelegen Weesp.

Solarclarity op weg naar twee miljoen panelen

Foto: André Verheul

Negen jaar deed Solarclarity erover om de mijlpaal van 1 miljoen zonnepanelen te bereiken. Directeur Peter Desmet verwacht vóór 2020 al op 2 miljoen te zitten.

Dat zegt alles over de stormachtige ontwikkeling die de markt voor zonne-energie, en de Weesper groothandel Solarclarity in het bijzonder, doormaakt. Een 'solarcoaster', zei Desmet al eens over de ontwikkeling van zijn bedrijf. Volgens hem is Solarclarity de eerste in Nederland die de levering van een miljoen zonnepanelen bereikt. Het bedrijf levert de zonnepanelen en bijbehorende installaties vooral aan grote projecten waarbij sprake is van enkele duizenden panelen per project. Dat tikt dus stevig aan. In Weesp schakelde Solarclarity zich daarnaast in voor het initiatief van enkele ondernemers om meer zonnepanelen op de platte bedrijfsdaken van het industrieterrein te krijgen. Ook een actie voor particulieren was 'powered by Solarclarity'.

Column

Werkgevers jarenlang te veel betaald?

Maritt van Gerwen

In 2014 ontvingen alle werkgevers voor het eerst een Whk-beschikking (Werkhervattingskas) van de Belastingdienst. De beschikking uit 2014 was gebaseerd op gegevens uit 2012. Onlangs heeft een werkgever gesteld dat de premiebepaling terugwerkende kracht onterecht was en nadelig uitpakt. Het Gerechtshof Amsterdam heeft de werkgever in het gelijk gesteld.

Wat is de Werkhervattingskas ook al weer?
Sinds de invoering van de Whk worden de kosten van ziekte van ex-werknemers middels premiedifferentiatie toegerekend aan de laatste werkgever. In de Whk-beschikking worden de premiepercentages voor de ZW en WGA vastgesteld, zoals je die over het salaris van jouw werknemers moet afdragen.

De hoogte van deze premies is afhankelijk van de omvang van jouw onderneming en van de uitstroom van jouw ex-werknemers in de ZW of de WGA:
· kleine werkgevers betalen een premie die per sector wordt vastgesteld;
· middelgrote werkgevers betalen een premie die gedeeltelijk wordt vastgesteld op basis van de eigen instroom van ex-werknemers in de ZW en WGA en deels op basis van de vastgestelde premie in de sector;
· grote werkgevers betalen een premie die volledig op basis van de eigen instroom van ex-werknemers in de ZW en WGA wordt vastgesteld.

Voor het berekenen van de gedifferentieerde premie Whk kijkt de Belastingdienst naar de uitkeringsgegevens van twee jaar geleden. Eigenrisicodragers betalen geen premie voor de WGA en/of ZW. Voor hen wordt het premiepercentage vastgesteld op 0% aangezien zij deze uitkeringen zelf betalen.

Uitspraak Gerechtshof
De werkgever stelde zich op het standpunt dat zijn Whk-beschikking uit 2014 voor hem tot onaanvaardbare gevolgen leidde nu deze gebaseerd was op uitkeringslasten uit 2012, waar hij destijds nog geen invloed op had kunnen uitoefenen. Het Gerechtshof Amsterdam stelde de werkgever in het gelijk en gaf aan dat deze werkgever bij de ziekmelding en de uitdiensttreding van zijn werknemer in 2011/begin 2012 geen rekening hoefde te houden met de verhoging van de premies door toerekening van deze werknemer.
Het Gerechtshof bepaalde voorts dat deze uitspraak ook geldt voor andere werkgevers in vergelijkbare situaties. Het is raadzaam om uw Whk-beschikkingen uit 2014 (en daaropvolgende jaren) opnieuw onder de loep te nemen. Staan er werknemers op jouw Whk-beschikkingen waarvan jij destijds niet hoefde te verwachten dat zij middels de premiedifferentiatie aan jou zouden worden toegerekend, dan kun je een ambtshalve verzoek tot wijziging van de premies bij de Belastingdienst indienen.

Aangezien de Belastingdienst in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad, is het laatste woord in deze zaak nog niet gezegd.

Hocras breidt uit naar Weesp

Horecagroothandel Hocras komt met een deel van haar activiteiten naar Weesp. Het warenhuis voor horeca en grootverbruik gaat een pand aan de IJsselmeerlaan huren.

Tekst Jessica de Jong, foto Bob Awick

Foto: Bob Awick

De vestiging in Weesp heeft te maken met een flinke uitbreiding van het Bussumse bedrijf. Halverwege dit jaar wordt een nieuw distributiecentrum geopend in Almere. En tegelijkertijd gaan de slagerij en de productiekeuken naar een nieuwe vestiging in Weesp. In Bussum krijgt de zelfbedieningsgroothandel met verssnijderij een facelift.

Grootse plannen dus, waar directeur Hans van der Eijk erg veel zin in heeft. "Door deze enorme uitbreiding aan oppervlakte kan Hocras goed de toekomst in. Het zal voor iedereen prettig zijn dat alles een nieuwe vaste plek in de panden heeft en we goed het werk kunnen doen." Uiteraard heeft hij gekeken of op de huidige locatie aan de Franse Kampweg in Bussum uitgebreid kon worden. Dat bleek niet mogelijk en ook in de directe omgeving was niet een groot genoeg pand beschikbaar. "De zelfbedieningsgroothandel met de verssnijderijen blijft in Bussum gevestigd op de welbekende locatie. Na de verhuizing wordt de groothandel in Bussum verbouwd. Bussum blijft de hoofdlocatie en het bezoekadres. Nieuw is dat we online een bezorgservice voor leveringen gaan opzetten. Niet alleen de grote klanten, maar ook de kleinere klanten willen wij die mogelijkheid bieden. We krijgen hier ook een pick-uppoint. In de zaak worden de afdelingen over een periode van twee jaar tijd geheel verbouwd. De inrichting zal dan meer voldoen aan de wensen van deze tijd en ook de artikelgroepen zullen beter bij elkaar staan om meer inspiratie op te doen." In Bussum zijn nu zo'n 375 medewerkers werkzaam. Hiervan gaan er circa 125 naar Almere en 25 naar Weesp. "Het aantal medewerkers blijft dit jaar stabiel, daarna hopen we weer te groeien." Het pand in Almere, gelegen aan de Versterkerstraat, is circa 10.000 m2 groot. Hier worden dit jaar nog een nieuw diepvriesmagazijn en een emballageloods gebouwd. Het pand in Weesp is zo'n 3.250 m2 groot.

Familiebedrijf

Achter Hocras gaat een prachtig familiebedrijf schuil dat behalve zeer loyale medewerkers ook een bijzonder groot aantal trouwe klanten heeft. Het concept ontstond in 1975. Vers is altijd een van de pijlers geweest: dagelijks verse groenen en vis plus een volwaardige slagerij. Bijzonder daarbij is dat Hocras deze afdelingen altijd in eigen beheer heeft gehad en nog steeds heeft. Het assortiment is in ruim 40 jaar uitgegroeid naar het indrukwekkende aantal van 40.000 artikelen.

'Weesp barst van de creativiteit'

Regiodirecteur Eric Lücke (Rabobank) over de toekomst van de micro-economie van Weesp

Foto: Rabobank

In ons vorige grote interview, vijf jaar geleden, sprak je over de opmerkelijke micro-economie van Weesp. Hoe staat het daar nu mee?

"Die draait best goed. Hier en daar zitten daar wel wat uitdagingen in. De discussie over het samengaan van Weesp met Amsterdam of 't Gooi heeft hier ook mee te maken. De verbinding met Amsterdam zal een andere dynamiek brengen."

Is dat zo? De economie laat zich toch niet leiden door gemeentegrenzen?

"Klopt. Op zich gaat je omzet er niet door toenemen. Maar de economische waarde verandert zodra het '020' wordt. In de beleving werkt dat nu eenmaal zo. Ik merk duidelijk wat de toename van het aantal expats doet met de dynamiek van Amstelveen, ook onderdeel van het werkgebied Amstel en Vecht. De internationalisering van de 020-regio zorgt voor een focus vanuit Europa, India en Azië: zij zien ons als interessante plek voor dienstverlening. Die vlek wordt steeds groter en mijn voorspelling is dat die ook Weesp zal raken."

In hoeverre heeft de gemeentefusie daar effect op?

"Ik denk dat dat bijdraagt. Vooral omdat je je moet voorstellen hoe Amsterdam over tien jaar communiceert over de stad. Kijk eens naar het Muiderslot, waar ik overigens met plezier in het stichtingsbestuur zit en blijf. Vijf jaar geleden is besloten om het Muiderslot in de internationale communicatie 'Amsterdam Castle' te noemen. Het gevolg: het bezoekersaantal is met 20% toegenomen. Met dat effect moet je ook rekening houden voor je woongebied."

Is dat gunstig of ongunstig voor Weesp?

"Dat zou ik eigenlijk aan jou moeten vragen, jij woont in Weesp. Ik denk dat het beide is, het bevat gunstige en ongunstige elementen. Ik hoor in Amstelveen de irritaties over de rolkoffertjes, dat wil je in Weesp niet. Maar er komt aan de andere kant een bepaalde dynamiek tot stand in het bedrijfsleven en de horeca, en dat wil je juist wel."

Voor de verkoop van je huis is het gunstig, voor de aankoop ongunstig?

"Dat is precies wat het is. Zie hier de parallel met het eeuwige dilemma van de bankier: we bedienen mensen die geld willen lenen en mensen die geld willen stallen. Zij hebben tegengestelde belangen omtrent de stand van de rente. De mensen in Weesp willen ontwikkelingen in die micro-economie, maar zijn ook gesteld op een bepaalde rust en authenticiteit. Die twee moeten elkaar vinden in de beste beslissingen. Er komt met de 2750 woningen in Weespersluis sowieso een enorme woonontwikkeling. Dat gaat in onze micro-economie een groot effect hebben, los van die internationalisering. Deze regio wordt hot, als hij niet al lang hot is. Dat is vanuit economisch oogpunt een prettig vooruitzicht voor Weesp. Op het gebied van milieu en duurzaamheid is dat misschien anders. Die balans moet je goed bewaken, vind ik."

Ons vorige interview was midden in de crisis. Hoe is het nu?

"Je ziet dat bedrijven in Weesp, dat durf ik echt te zeggen, altijd goed vet op de botten hebben opgebouwd. Dat hebben ze in de afgelopen periode moeten gebruiken en nu zijn ze weer nieuwe reserves aan het vormen. Het aantal starters is in de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid.
>>

10 / 20

"Heel interessant is hoe jonge ondernemers zakendoen. Heel anders dan de generaties daarvoor. Zij hoeven geen kantoor, ze hebben genoeg aan een tafeltje voor hun laptop en een goeie kop koffie. Zij brengen de behoefte aan ontmoetingsplekken met zich mee, waar we vorige maand al over spraken. Horeca-achtige plekken met privacy. De Rabobank houdt zo'n ontmoetingsplek in Weesp, mogelijk aan de Irenelaan en anders op een andere centrale plek in Weesp."

Foto: André Verheul

We spraken vijf jaar geleden ook over de detailhandel, die met de crisis én de onlineconcurrentie te maken had. Wat is nu het vooruitzicht?

"Een divers straatbeeld, met 'De 9 Straatjes' in Amsterdam als ultiem voorbeeld, dat gun ik Weesp. Ik geloof dat het hebben van 'een winkel met webshop en beleving' de toekomst is. Er blijft een grote groep consumenten die dat diverse aanbod wil. Maar het zal moeilijk zijn. Ik zou verhuurders van winkels dan ook willen oproepen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit het oog te verliezen. Hoge huurprijzen, en zeker die van Amsterdams niveau, daar kill je de retail mee. Een winkelier kan het simpelweg niet meer terugverdienen. De tijd zal het leren of vastgoedeigenaren daar ook in geloven. Zelf geven we het goede voorbeeld door in Weesp niet met onze bank in een winkelpand te gaan zitten."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid: huurprijs winkels niet te hoog

Heb je nog meer advies voor het bedrijfsleven?

"Hou de hechte samenwerking vast. De IVW speelt een belangrijke rol in Weesp. Ze zijn de smaakmaker. Ik heb dat altijd zeer gewaardeerd. Wat ik een gave ontwikkeling vind is de Laurentiuskerk in Weesp. Dat gebouw raakte zijn functie kwijt en dat wordt nu door ondernemers op een heel aantrekkelijke andere manier ingevuld, onder meer met een proefbrouwerij. Wees blij dat je die ondernemers hebt, anders raak je zo'n gebouw misschien kwijt. Zorg dat je niet alleen maar metropool gaat denken, maar blijf ook je eigen community vormen. Het is mooi om straks heel erg bij Amsterdam te horen, maar blijf met elkaar ook heel erg die Weesper ondernemer."

Een andere uitspraak uit het vorige interview. Je gebruikte bewust het woord 'creatief' voor 'innovatief'. Je was onder de indruk van de creatieve keuzes die ondernemers maken. Zie je die creativiteit nog steeds?

"Jazeker. Het voorbeeld van die kerk is dat absoluut. Een brouwerij in een kerk is misschien niet nieuw, maar de creativiteit zit 'm in het oppakken van de goede dingen elders en die vertalen naar je eigen gebied. Creativiteit zie je ook heel sterk in start-ups: met weinig kapitaal en veel passie en ureninzet proberen een bedrijfje op te richten. Hoe gaaf is het niet om te zien dat één of twee mensen vanuit hun zolderkamer met een vaak simpel idee een heel succesvol bedrijf opbouwen. Dat is ook volop in Weesp gaande. Het barst hier van de creativiteit. In de markt van social media bijvoorbeeld. Ik noem het altijd maar de pareltjes die nog niet door iedereen zijn opgemerkt. En nu komt het: die start-ups moeten uiteindelijk een ontmoetingsplek hebben waar ze onderdeel van een netwerk kunnen worden. Dat netwerk blijkt vaak bepalend of iets een succes wordt. De beste ideeën kunnen mislukken door gebrek aan een goed netwerk. Daarom zijn ontmoetingsplekken voor ondernemers zo belangrijk. En dus zeg ik weer: in Weesp!"

Rabo blijft in Weesp

Het Rabokantoor aan de Irenelaan is verkocht aan beleggingsmaatschappij 'Prinses van Weesp'. De beleggers willen het gebouw slopen en er woningen voor terugbouwen. Dat heeft hoe dan ook gevolgen voor de Rabobank. "Ons huurcontract loopt tot eind 2019, dus voorlopig verandert er niets. Voor de periode daarna zijn er twee opties", legde Eric Lücke in onze vorige editie van B2B al uit. "Of we blijven aan de Irenelaan of we verhuizen naar een pand in het centrum van Weesp." Met de beleggers is de afspraak gemaakt dat er tussen de nieuwe woningen plaats blijft voor de Rabobank. Tenzij de Rabobank elders in Weesp een betere locatie vindt. Hoe dan ook wordt het een bankkantoor dat past in de nieuwe tijd. Dat betekent veel meer een ontmoetingsplek, wellicht met horeca.

Duurzaamheid was vijf jaar geleden ook al een thema. In dit gesprek hebben we het er nog niet over gehad.

"De circulaire economie, dus het opnieuw gebruiken van grondstoffen, heeft de afgelopen vijf jaar echt een impuls gekregen. De focus ligt nu meer op energie. Wij sloten de eerste groenhypotheek. Ook in fabrieken en arbeidsprocessen zien we investeringen in duurzame energie. De gasloze woningen komen eraan. Onze bank geeft het goede voorbeeld: onze eigen CO2-footprint is in de afgelopen jaren aantoonbaar verminderd. Maar onze accountmanagers hebben de opdracht om bij een zakelijke kredietaanvraag altijd naar duurzaamheid te vragen. Ons beleid is nu zover dat wij alleen nog maar panden financieren die duurzaam zijn of worden. Zo dringen we er bij de ondernemer op aan om erover na te denken en er een plan voor te maken. De volgende stap wordt de voedselverspilling. Wist je dat wij in Nederland 30% van het voedsel weggooien. Dat is absurd. In de voorlichting aan consumenten wil Rabobank een rol spelen in de bewustwording. Je zult daar in de landelijke campagnes van gaan merken."

Zien we je af en toe nog eens terug in Weesp?

"Uiteraard blijf ik hier komen: Amstel en Vecht blijft toch een kindje van me. Ik heb nog wel iets leuks te vertellen. In juni bestaat de Rabobank Amstel en Vecht 120 jaar. We zijn bezig met een boek met daarin deels aandacht voor de historie. Tijdens de research zijn we gestuit op een heel gaaf verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. We ontdekten dat de Rabobank in Amstelveen op z'n stencilmachines een illegale verzetskrant heeft uitgegeven. Inderdaad, toen stonden we ook al midden in de samenleving, maar dan eventjes stiekem. We zijn een van de oudste Rabobanken van Nederland, dus het wordt een bijzonder boek. Er komt een deel geschiedenis in, maar ook een toekomstbeeld. Ik zou er niet gek van opkijken als de Rabobank steeds meer de functie van ontmoetingsplek krijgt en daarin een belangrijke, nieuwe positie in de samenleving inneemt."

12 / 20

Inventaris de wereld over

Omdat Boehringer Ingelheim, de fabriek van dierenmedicijnen, eind 2017 de poort in Weesp sloot, werd vorige maand de complete inventaris geveild. Die bestond uit meer dan 1500 objecten (kavels). Er was belangstelling vanuit de hele wereld.

Foto: Sjoerd Stoop

De verkoop gebeurde online via een partnerveiling van BVA Auctions en Van Beusekom. Tjeerd van der Zee was projectmanager namens BVA, Jeroen Kamminga was dat namens Van Beusekom. "Ons vak is het vinden van kopers", vertelt Kamminga over deze bijzondere opdracht die ook nog eens in zijn eigen woonplaats plaatsvond. Over interesse was niet te klagen: zo'n 5000 partijen uit 32 landen meldden zich aan, waarvan een groot aantal online biedingen deed. Die belangstelling kwam voornamelijk uit de farmaceutische hoek. Zo zul je maar net een autoclaaf nodig hebben. Of een biologische veiligheidswerkbank. Voor veel partijen is het interessanter om specialistische apparatuur of complete machines op een veiling als deze op de kop te tikken dan nieuw te kopen. Hoewel: als er meerdere geïnteresseerd zijn in hetzelfde kavel, kun je je zachte prijsje vergeten. De voorbereiding van zo'n veiling is enorm en is een combinatie van specialistenwerk en monnikenwerk. Om eens iets te noemen: van alle objecten zijn foto's gemaakt voor op de website. De potentiële koper wil immers graag zien waar hij op biedt. Bovendien is het bij veel kavels verstandig zelf een kijkje te komen nemen. Daar was de kijkdag voor die 15 maart werd gehouden in het verlaten bedrijfspand aan de Verlengde Rijnkade. Enkele internationale partijen kwamen al eerder naar Weesp om een bepaalde kavel te bekijken. "Daar maken we een aparte afspraak voor. Ze vliegen naar Schiphol, rijden naar Weesp, bekijken waar ze belangstelling voor hebben en vertrekken dan weer", zegt Kamminga. Terug in eigen land doen ze verslag bij de directie, die vervolgens besluit om wel of niet online een bod te doen. Het is een van de voordelen van een onlineveiling ten opzichte van een zaalveiling.

Kamminga heeft dergelijke veilingen veel vaker gedaan, maar dit is een van de weinige in zijn woonplaats Weesp. Hij betracht professionele afstand. "In de afgelopen periode waren veilingen vaak het gevolg van faillissement. Dat is vaak pijnlijk. In het geval van Boehringer was het een vrijwillige sluiting van de vestiging en zijn de werkzaamheden overgebracht naar andere vestigingen. Niettemin zijn daardoor sommige Weespers wel hun baan kwijtgeraakt. Dat hou je bij deze operatie ook wel in je achterhoofd." De veiling sloot op 23 maart. Daarna begon deel twee van de operatie: de ontmanteling en het transport van alle verkochte objecten. "Uiteindelijk verdwijnt alles in grote en kleine auto's vanuit Weesp naar alle uithoeken van de wereld."

Superduurzame waterzuivering

Op het terrein van de huidige rioolwaterzuivering aan de IJsselmeerlaan in Weesp laat Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een nieuwe waterzuivering bouwen.

De bouwwerkzaamheden beginnen nog deze zomer. Naar verwachting is de nieuwe waterzuivering in de zomer van 2019 operationeel en begint het proefdraaien. Als de nieuwe zuivering op-en-top draait, wordt gestart met de sloop van de oude waterzuivering en wordt het terrein opnieuw ingericht. Rolf Steenwinkel, verantwoordelijk waterschapsbestuurder: "Een rioolwaterzuivering bouwen is een kostbare investering. We bouwen voor de lange termijn. De oude installatie dateert uit 1974 en is aan vervanging toe. De nieuwe zal zo worden gebouwd dat hij makkelijk op eventueel nieuwe eisen kan worden aangepast."

De nieuwe rioolwaterzuivering in Weesp zal de eerste van het type 'Full Scale Iceas' in Nederland zijn. Dit zuiveringssysteem neemt heel weinig plek in, zodat er ruimte overblijft voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een extra zuiveringsstap. Deze installatie kent ook nog eens een zeer laag energieverbruik. Mocht er door zeer hevige regenval water op het terrein komen te staan, dan blijft de zuivering werken: de belangrijkste elektrische installatie is namelijk op de eerste verdieping gebouwd. Op deze manier houdt het waterschap ook rekening met klimaatverandering, zo meldt het waterschap.

Tabak & Gemak in vernieuwde speciaalzaak

Na een grote verbouwing ging vorige maand de deur van Tabaksspeciaalzaak Van Kassel aan het Binnenveer weer open. Niet alleen de vaste klanten waren blij, eigenaar Freek van Kassel was zelf ook heel blij dat hij weer gewoon achter de toonbank kan staan.

Het hele pand, waar al sinds jaar en dag de tabakswinkel gevestigd is, was toe aan een grondige verbouwing. De winkel bleef zo lang mogelijk open, maar in januari moesten de deuren toch tijdelijk dicht om de verbouwing af te kunnen maken. Stilgezeten heeft Van Kassel niet. Hij heeft zich, naast het beantwoorden van de talloze vragen van de aannemer die zo'n groot project nu eenmaal met zich mee brengt, beziggehouden met de uitbreiding van het assortiment. "We gaan ons wat meer toespitsen op exclusievere sigaren, Cubaanse bijvoorbeeld. En we gaan ook boeken verkopen. Op de boekentafel is de top 5 te vinden, naast boeken die al wat langer uit zijn en daardoor lager in prijs, en sportboeken. We gaan eens kijken hoe dat gaat. Ook hebben we een klein assortiment cadeaus speciaal voor mannen."

Ruimte voor die nieuwe spullen is er nu genoeg: de zaak is door de verbouwing een stuk ruimer geworden. "Aan de achterzijde hebben we een stuk aangebouwd. Daar zijn de keuken en de pantry in gekomen en een deel van de oude keuken is bij de winkel getrokken." Natuurlijk blijft het vertrouwde assortiment van Van Kassel ook gewoon te koop; 'Tabak & Gemak' noemt Freek van Kassel dat. "Tabakswaren dus, met een aanvullend assortiment van tijdschriften - die nu in een hele mooie nieuwe stelling staan - wenskaarten en loten voor de Lotto en Staatsloterij." Bij Van Kassel kun je ook terecht voor postzegels, maar niet voor het verzenden van pakketjes. De familie Van Kassel is al sinds augustus 1975 eigenaar van de tabakszaak. Moeder Van Kassel werkt nog regelmatig mee in de winkel, en met veel plezier.

Stationsplein veiliger en mooier

Foto: Marieke van Veen

Er wordt volop gewerkt aan de nieuwe inrichting van het Stationsplein in Weesp. Het wordt veiliger, logischer en mooier.

Er wordt sinds januari gewerkt. Het werk wordt in fases uitgevoerd. De komende weken wordt het afgerond. Het meest ingrijpend is de herinrichting van het plein aan de centrumzijde van het stationsgebouw.

Er komt hier een duidelijker looproute naar het centrum met veilige oversteekplaatsen, ook op de Herensingel. Alle 17 bomen zijn gekapt en worden vervangen. De bushaltes zijn tijdelijk naar de andere kant van het station gebracht, maar keren straks terug. Het wachthuisje voor de chauffeurs verhuist van het midden van het plein naar de zijkant. Het gebruik van hoogwaardige materialen zorgt voor een fraaiere uitstraling van deze entree van Weesp.

Vrachtverkeer in centrum aan banden?

De gemeente Weesp onderzoekt de mogelijkheden van een verbod voor (grote) vrachtwagens door het oude, krappe centrum.

Het zware verkeer zorgt voor geluidsoverlast, trillingen en verkeersonveiligheid. De gemeenteraad droeg het college op naar een vrachtwagenverbod of -beperking te kijken. Daarbij houdt Weesp ook aandacht voor het belang van bedrijven en winkels. Via een enquête en gesprekken wint de gemeente informatie in bij ondernemers. Daarnaast gaat er gesproken worden met de vervoerssector en de verkeersadviseur van de politie. Pas daarna wordt er gekeken wat er verder gedaan kan worden. "Het uiteindelijke resultaat moet leiden tot maatregelen die zowel de overlast als de schade aan de wegen en monumenten door vrachtverkeer in de binnenstad sterk reduceren, zonder de bevoorrading in de binnenstad te bemoeilijken", zo schrijft het college.

Complexe klus in Luxemburg

De firma Nemico uit Weesp is weliswaar klein, maar voert grote en complexe projecten uit, zoals het hijsen en transporteren van treinen en vliegtuigen. Een mooie proeve van het vakmanschap van Nemico zijn de recent uitgevoerde werkzaamheden in een shoppingcenter in Bertrange, een voorstad van Luxemburg.

Foto: Nemico

De opdrachtgever was Kone Luxemburg, bekend van liften en roltrappen. Tussen 3 en 12 februari moesten vier oudere roltrappen vervangen worden door vier nieuwe roltrappen. Nemico werkt al vele jaren in het buitenland, zoals voor Kone België. Dit was de eerste opdracht voor Nemico in Luxemburg.

Centre Commercial City Concorde werd uitgebreid terwijl de winkels en restaurants gewoon openbleven. Behalve een grote supermarkt zijn er vooral winkels voor het hogere marktsegment. Dit project omvatte meerdere complexe uitdagingen voor Nemico. Om te beginnen de benodigde vergunningen om dit werk te mogen doen in het Groothertogdom Luxemburg. Vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie geldt niet voor alles en iedereen. Zo moeten er in Luxemburg voor het uitvoeren van dit soort complexe en risicovolle werkzaamheden diverse zaken geregeld en extra vergunningen aangevraagd worden. Na vele telefoontjes, e-mails en een bezoek aan de helpdesk van het House of Entrepreneurship in de stad Luxemburg werd duidelijk wat er nodig is. Ondertussen waren de voorbereidende werkzaamheden door Nemico al in volle gang. Omdat het winkelende publiek zo min mogelijk mocht merken van de werkzaamheden golden er strikte beperkingen als het ging om de uren wanneer er gewerkt kon worden en mogelijke geluidsoverlast. De architect die de nieuwbouw ontworpen had was tevens de begeleider van het project. Er werd gecommuniceerd in het Luxemburgs, Frans, Duits, Engels en Nederlands.

Allereerst moesten de vier bestaande roltrappen verwijderd worden zonder hinder voor de bezoekers en schade aan het gebouw. De circa 15 meter lange roltrappen wogen ongeveer 8 ton en waren veel zwaarder dan de eerder opgegeven 5 ton per roltrap. Er moesten extra maatregelen genomen worden om de vloerbelasting in het winkelcentrum binnen de norm te houden. De ruimte om de roltrappen uit het winkelcentrum te halen was beperkt en de plannen en omstandigheden wisselden door toedoen van de bouwaannemer en andere partijen vaak. Het bleek een hele toer om met alles en iedereen rekening te houden. Het betekende werken in de weekenden, 's avonds en 's nachts in meerdere shifts. Nemico heeft dit project volledig (turnkey) en naar volle tevredenheid van Kone en diens opdrachtgever tot een goed einde gebracht. Medio april gaat Nemico het tweede deelproject in Bertrange uitvoeren.

JAN© duikt de Vecht in

Het mag nog nauwelijks lente heten, maar medewerkers van accountantskantoor JAN© springen aan het eind van elke dag de Vecht in. Zij halen hiermee geld op voor de Stichting Zoalsjan, die zich inzet voor ALS-patiënten.

Tekst Marieke van Veen
foto's JAN©

JAN© heeft in Weesp het nieuwe kantoor aan Nesland 3 betrokken. Het accountantskantoor moest het pand aan de Korte Muiderweg verlaten omdat daarin een regiozorgcentrum van Tergooi Ziekenhuizen komt. Met de zwemactie 'dopen' de medewerkers hun nieuwe werkadres én ze steunen het goede doel. JAN© is sponsor en deelnemer van Holland4ALS, een estafette van 330 kilometer waarbij de deelnemers verschillende sporten beoefenen, waaronder zwemmen. Assistent-accountant Harry Bontje van het JAN©-kantoor in Weesp besloot in de aanloop hiernaartoe ook nog een eigen actie op poten te zetten: 'JAN© aan het water'.

Tussen de verhuisdozen trokken de mannen tot hilariteit van hun collega's maandagmiddag voor het eerst hun zwembroek aan. Daaroverheen een oranje badjas om warm te blijven tijdens het wandelingetje naar de oever van de Vecht. Na het startsein van JAN©-partner Wim Zagt sprongen ze het koude water in, aangemoedigd door collega's vanaf de kant en het balkon. Na een kort stukje zwemmen klommen ze klappertandend weer op het droge. Als ze hun financiële doelstelling behalen (minimaal 1000 euro) slingeren ze vrijdag ook hun werkgever de Vecht in, beloven ze. Voormalig IVW-voorzitter Wim Zagt vindt dat best: "Maar als jullie het niet erg vinden, spring ik zelf wel."
Stichting Zoalsjan werft fondsen om ALS-patiënten van hulpmiddelen te voorzien, waarmee ze langer thuis kunnen blijven wonen.

De actie steunen kan via
cool4als.zoalsjan.nl/team/team-nesland.

Column

Nieuw huwelijksrecht voor ondernemers

In een eerdere column gaf ik al aan dat het nieuwe huwelijksrecht voor de ondernemer op geen enkele wijze reden is om maar achterover te leunen als de dag der dagen van het huwelijk aanstaande is. Omdat het nieuwe recht in vergelijk met de oude regeling veel complexer is én nog jaren van jurisprudentie in het verschiet ligt, zijn er voor ondernemers meer dan genoeg redenen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Of op zijn minst je daar heel erg goed over te laten informeren. In columns zal ik trachten wat specifieke elementen bij de kop te pakken. We beginnen bij artikel 95a. (wie kent het niet?).

Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat verdiensten tijdens het huwelijk in de nieuwe gemeenschap van goederen moeten vallen. Dat is logisch als de onderneming zelf ook in de gemeenschap is gevallen. Maar hoe zit het als de onderneming buiten de gemeenschap valt? Dat kan bijvoorbeeld indien het vóór het huwelijk al eigendom van één van beiden was. De nieuwe wet bepaalt tenslotte dat voorhuwelijks privévermogen ook privé blijft na aangaan van het huwelijk. Maar hoe werkt dan genoemd uitgangspunt door? We vinden dat onder meer terug in artikel 95a. dat bepaalt: indien de onderneming buiten de gemeenschap valt, dan valt in de gemeenschap een redelijke vergoeding voor kennis, vaardigheden en arbeid die de echtgenoot (ondernemer) in de onderneming heeft gestopt.

Op zich lijkt het redelijk verdiensten uit de onderneming ten bate te laten komen van de gemeenschap. Tenslotte is er sprake van een wettelijke (beperkte) gemeenschap. Maar juiste de vage wettelijke norm 'redelijke vergoeding' én het feit dat tijdens huwelijk geen verjaring tussen echtgenoten optreedt, kan bij echtscheiding tot grote problemen leiden. Is er nog iets te vorderen en zo ja, hoeveel dan?

De wet voegt verder toe dat bedoelde vergoeding ten bate van de gemeenschap komt, 'voor zover een dergelijke vergoeding niet al op andere wijze ten bate van beide echtgenoten komt of is gekomen'. Wat wordt daar dan onder verstaan? Het inkomen van de DGA misschien? Of wellicht het gebruikelijk loon zoals dat geldt voor de inkomstenbelasting?

Kortom, maatwerk in huwelijks voorwaarden is vereist. Dat is trouwens ook precies wat opgemerkt is in de door de wetgever aangegeven toelichting bij dit artikel in de nieuwe wet. Vrijwel letterlijk wordt in deze toelichting aangegeven dat het bepalen van de vergoedingsrechten- en plichten maatwerk zal zijn, omdat er zo veel soorten ondernemingen zijn en het niet te doen is scherpe criteria te ontwikkelen die voor alle ondernemingen kan gelden.

De wetgever geeft verder zelf aan dat bedacht moet worden dat het voor ondernemers raadzaam is om huwelijkse voorwaarden te maken. Vanuit die optiek verwacht de wetgever ook niet veel problemen. Als de wetgever al van het opstellen van huwelijkse voorwaarden uitgaat, wat moet ik daar dan nog aan toevoegen? Gewoon doen dus, man en paard!

Nieuwe opzet IVW netwerkbijeenkomsten

De IVW staat voor belangenbehartiging, netwerken en kennisoverdracht. De bedoeling van de bijeenkomsten die de IVW organiseert is om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren, te netwerken en elkaars contacten te delen. Zo versterken we elkaar en elkaars business.

Voor de netwerkbijeenkomsten is een nieuwe opzet: de IVW-borrel en IVW-businessclubs zijn uit elkaar gehaald. Hiermee worden de bijeenkomsten interessanter voor een grotere doelgroep en haal je meer uit je lidmaatschap.
De IVW-businessclubs worden inhoudelijk interessant gemaakt door bijvoorbeeld gastsprekers aan het woord te laten. De meetings worden gehouden op de locatie van een van onze leden. Thema in 2018 is 'het versterken van je (lokale) netwerk'.
Bij de IVW-borrel is de opzet wat meer vrijblijvend: iedereen is welkom om een drankje te komen drinken. Zo kun je als lid een collega, bevriende ondernemer of andere relatie meenemen. Een leuk onderdeel bij de borrel is het onderdeel 'Op de zeepkist', een methode om te 'pitchen'. Leden kunnen zich aanmelden voor dit onderdeel. Een mooie gelegenheid om zichzelf (als nieuw lid) voor te stellen aan de andere leden. Maar ook voor bestaande leden een geschikt moment om iets - zo goed mogelijk - onder de aandacht te brengen. Zo goed dat de toehoorders op z'n minst geïnteresseerd raken om er meer over te weten te komen.

Terugblik IVW-borrel

'De zeepkist' was een groot succes en wordt zeker een vast onderdeel van de businessborrel.

Het was een gezellige middag op 13 februari in Aaltje. Veel bekende – en een aantal niet bekende - gezichten kwamen langs om contacten aan te halen. En daar was ook de 'zeepkist', groot en hoog genoeg om de pitchers in de schijnwerper te zetten. Vijf ondernemers namen plaats op de zeepkist en vertelden in maximaal twee minuten over hun werk en uitdagingen. Hoewel spannend voor de pitchers waren de toehoorders enthousiast.

De IVW verwelkomt nieuwe leden

*ElseRuth Amesz van massagepraktijk Muiden verzorgt stoelmassage aan bedrijven. Tijdens de businessborrel was Else een van de pitchers. Else nam haar massagestoel mee en heeft ter plaatse haar vaardigheid gedemonstreerd en enkele stoelmassages gegeven.
www.massagemuiden.nl
*Esther Ekhart van EkhartYoga biedt hoogwaardige onlineyoga en meditatievideo's voor het beoefenen van yoga thuis.
www.ekhartyoga.com
*Gerhard van Galen van Golfcentrum Weesp doet uit de doeken wat op korte termijn de plannen en de stappen zijn voor het golfterrein.
*Arjaan Hamel is fotograaf en filmregisseur en is werkzaam als mode-, retail-, portret- en reclamefotograaf.
www.arjaanhamel.com
* Kai von Rosenberg en Renske Harte van Communiceren met Gevoel geven trainingen om vanuit je gevoel de verbinding met een ander aan te gaan zodat er werkelijk contact ontstaat.
www.communicerenmetgevoel.nl
* Frank Welle van WEL-LED licht.

Agenda netwerk IVW

15-05 | IVW Businessclub
26-06 | IVW Zomerfeest | ALV & zomer-BBQ
02-10 | Ondernemers Theater (gratis voor leden)
06-11 | IVW Businessclub
11-12 | IVW (Kerst)Borrel met zeepkist

Wil je pitchen?

Stuur even een mail naar info@ivw-weesp.nl. Ook aspirant-leden mogen pitchen, dus ben je nog geen lid, meld je dan aan als aspirant-lid voor een gratis lidmaatschap voor maximaal 6 maanden.

De netwerkbijeenkomsten zijn gratis en alleen toegankelijk voor (aspirant-)leden van de IVW of op uitnodiging. Wil je ook komen, neem dan contact op met Monique Veldhuijzen: 06-54961220. Of word (aspirant-)lid en vul het aanmeldformulier in op de website www.ivw-weesp.nl.