B2B Weesp

7 augustus 2017

B2B Weesp 7 augustus 2017


Kolenboer

Vroeger was lang niet alles beter. Tien jaar geleden kon je in Weesp voor tienen amper een kopje koffie krijgen. Als je vandaag de dag een rondje door de binnenstad loopt en bij elke koffiecorner een bakkie doet, kom je drie weken niet meer in slaap. Niet alleen restaurants en lunchrooms, ook voor bakkers en boekwinkels is de koffieboon onderdeel van het businessmodel. En het einde is nog niet in zicht. Want Weesp profileert zich sterk als toeristische trekpleister en daar springen slimme ondernemers met hun dienbladen uiteraard op in. Zo verandert de binnenstad al jaren. Mijn wieg stond in diezelfde binnenstad, aan de Slijkstraat om precies te zijn. Schuin tegenover het ouderlijk huis zat ooit een kolenboer. Twee decennia later kocht ik in dat pand mijn LP's en CD's. Nu zit er een restaurant met een klein terras waar je (jazeker) een kopje koffie kunt drinken. Toch is er meer aan de hand dan het verdwijnen van kolenboeren en het inspringen op toeristen.

Er is een nieuwe consument in town!

Ik stuitte op dit sprekende voorbeeld: een nieuwe inwoonster van Weesp plaatste een happy-de-peppy foto op Instagram van Puck & Co en zette er een enthousiast tekstje bij waarin ze aankondigde hier vaak naartoe te zullen gaan om heerlijke cadeautjes te kopen. Puck & Co is een hippe 'conceptstore'. Het zit in hetzelfde rijtje als de winebar, de koffie- en theezaak, de biologische winkel en de nu al ontelbare schoonheidsspecialisten. Weesp verandert waar je bijstaat. En dat is een heel goed teken. Want aan kolenboeren hebben we niks meer.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Brian Elings

Winkel in Weesp even kansrijk als in de PC

Om de boel
scherp te houden

De Cor van der Poel
Binnenplaats

Foto: André Verheul

Column Koen Horseling

Houd het hoofd koel!

De solarcoaster
dendert door

Solarclarity opent Energiemanagement Experience Center

Investeren in de buurtsuper

Spar Veldt geheel vernieuwd

Column Niels van de Griend

Doorverkoop nieuwbouwhuis en overdrachtsbelasting

Wine and bite

Minevitus wordt
Vity's BistrotBar

Nieuws van de IVW

Dankwoord van
Cor, Janton en Petra

Winkel in binnenstad Weesp is even kansrijk als in de PC

Foto: André Verheul

Weesp is een goede plek om een winkel te beginnen. De Weesper binnenstad behoort tot de winkelgebieden met de hoogste overlevingskans.

Natuurlijk valt of staat het succes van een winkel ook met ondernemerschap, assortiment en nog duizend dingen, maar aan het umfeld zal het in Weesp niet liggen. Althans, dat claimt het bureau Locatus. Twaalf professionele winkelaars bezoeken het hele jaar alle winkelgebieden van Nederland en stellen met gegevens over panden, straten, branche en markt de Retail Risk Index op. De informatie is per pand beschikbaar voor ondernemers en investeerders. Met deze data is een Top 100 van minst risicovolle winkelgebieden opgesteld. Hoe hoger op deze lijst, hoe kleiner de kans dat een winkel na het eerste jaar weer moet sluiten. Weesp staat hier op een geruststellende 16e plaats. Dat is op gelijke hoogte met de PC Hooftstraat in Amsterdam en een stuk hoger dan het centrum van Laren, op 47 het eerstvolgende winkelgebied uit deze regio.

Weesp Gastvrij

Foto: André Verheul

De Weesper ondernemers kijken terug op een geslaagde editie van 'Weesp Gastvrij'. Op zaterdag 24 juni was het bijzonder levendig en druk in de binnenstad vanwege dit promotie-evenement uit de koker van Weesp Marketing. De bedoeling van deze dag is om alles wat Weesp zo mooi maakt eens extra te benadrukken. Ondernemers hadden kraampjes en aanbiedingen, restaurants serveerden lekkere hapjes en er was straattheater en live-muziek. Niet alleen de winkels, ook theater, cultuur en de mooie binnenstad stonden in de etalage. Zo begon de dag met een fraaie botenparade.

Theaterpand Weesp verhuist naar Flevolaan

Sara Kroos en Daniëlle Meyer bij de entree van hun nieuwe locatie aan de Flevolaan. Foto: Marieke van Veen

Tijd om op adem te komen is er nauwelijks. Daniëlle Meyer en Sara Kroos hadden twee maanden de tijd om hun plannen voor een nieuw theater op het industrieterrein rond te breien. En nu dat gelukt is, hebben ze twee maanden de tijd om het theater te realiseren. "Voor ons geen zomervakantie, maar gelukkig zijn we allebei niet vies van hard werken."

Het Theaterand is de thuishaven van de succesvolle theaterschool Zone 1380, biedt een podium aan jonge talenten en dient als try-outpodium voor bekende cabaretiers. Aan de Herengracht kon niet worden uitgebreid, dus is het verhuizen geblazen. Aan de Flevolaan is het voormalige pand van Railsupport betrokken. In twee maanden tijd stampen Daniëlle Meyer en Sara Kroos daar een nieuw theater uit de grond. Je hoort wel eens anders, maar vergunningen en financiën (onder andere een crowdfundactie) liepen gesmeerd, liet Meyer aan het WeesperNieuws weten.

In september is de opening. Dan moeten zowel het theater als de lokalen klaar zijn. Meyer: "Ook al hebben we straks meer ruimte, we gaan wel weer voor een intieme setting. Maar er komt meer ruimte voor het publiek en er zijn straks meer toiletten." Daarna gaan de twee aan de slag met hun plannen voor een escaperoom. Dat is een kamer waaruit een gezelschap middels opdrachten, spelletjes en raadsels moet zien te ontsnappen. "Met de escaperoom willen we in november starten. Het wordt geweldig. Sara en ik hebben zo veel plezier beleefd aan het uitwerken van het verhaal. Ik wil niet te veel verklappen, maar het gaat 'De Toneelmeester' heten en speelt zich af in een theater. Dat je dan ook in een echt theater rondloopt voegt echt iets toe. We willen uiteindelijk graag een tweede kamer erbij, waar dan een ander verhaal draait."

Huizen gaan als warme broodjes

Weesp rijgt de nieuwbouwprojecten aan elkaar en toch ontkom je ook hier niet aan de gekte op de woningmarkt. Om in Weesp een huis te bemachtigen moet je hopen en bidden.

De diverse nieuwbouwprojecten die nu en in de nabije toekomst in Weesp worden opgeleverd, maken van Weesp een van de snelstgroeiende steden van ons land. En dan moet het grootste project nog komen: Weespersluis. Wijken van dergelijke omvang (2750 woningen in de polder ten noorden van het NS-station) worden gefaseerd gebouwd: plukjes van honderd à tweehonderd per keer. Maar de woningmarkt is enorm aangetrokken en met name vanuit Amsterdam is er een enorme vraag naar eengezinswoningen. Marlous Mok van projectbureau Weespersluis. "In ons bestand hebben we bijna 12.000 belangstellenden waarvan zo'n tachtig procent uit Amsterdam komt, maar ook mensen uit Weesp zelf, het Gooi en uit Almere en omgeving." 12.000 belangstellenden? Dan red je het nog niet met vier Weespersluizen. Dat wordt dus dringen, loten en hopen als je in Weesp wil komen of blijven wonen.

Toen de eerste 178 woningen op 1 juli in de verkoop gingen, moest er meteen geloot worden. Pechvogels moeten zich nu richten op het volgende plukje, waar ze eenzelfde drukte zullen aantreffen. Schrale troost: vlakbij staat nóg een groot bouwproject op stapel: De Krijgsman. Maar dat is een prijsklasse hoger en je woont dan in Muiden.

MetalTech blij met MBO College

Foto: metaltech.nl

Met een welgemeende handdruk nemen Peter van der Linden van het MBO College in Hilversum en Peter van Leeuwen van MetalTech afscheid na een geslaagde dag op de bedrijvenmarkt. Deze bedrijvenmarkt heeft MetalTech afgelopen maand geen windeieren gelegd.

Op deze markt werden leerlingen in contact gebracht met erkende leerbedrijven voor een stage of wellicht een baan. De eerste stagiair werktuigbouwkunde kan al aan de slag bij MetalTech. Bij het Weesper bedrijf draaien de stagiaires mee met het vervaardigen van fijnmechanische onderdelen met CNC-draaien en –frezen. Naast werktuigbouwkunde biedt MetalTech ook stageplaatsen voor de opleidingen Technicus engineering, Allround verspaner, Verspaner en Monteur mechatronica. Op deze wijze draagt MetalTech haar steentje bij aan het opleiden van vakmensen.

Heeft u een bedrijfspand op bedrijventerrein Noord en heeft u plannen om de gevel of uw voorterrein te verbeteren of te renoveren? Wellicht komt u dan in aanmerking voor een financiële stimuleringsbijdrage vanuit het Gevelrenovatiefonds van de gemeente Weesp. Deze kan oplopen tot wel € 15.000,-. De regeling is verlengd tot 31 december 2017. Er is slechts beperkt budget beschikbaar. Wees er daarom snel bij, want op is op!
Meer weten? U vindt meer informatie op www.weesp.nl (klik op ondernemers en vervolgens bedrijventerrein of zoek op 'gevelrenovatiefonds').

Golfvereniging wil golfbaan overnemen

Foto: André Verheul

Golfcentrum Weesp is failliet. De rechtbank heeft afgelopen maand het faillissement uitgesproken. Dat laat Paul van Rosmalen van Golfvereniging Weesp weten.

Het golfcentrum en de inpandige faciliteiten zoals het restaurant zijn bijna een jaar dicht. De uitbater trok vanwege persoonlijke en financiële problemen onverwachts de deur achter zich dicht. De baan bleef wel in gebruik en is nu ook gewoon nog open. De leden van de golfvereniging regelden dit zelf en dragen ook zelf zorg voor het onderhoud en dergelijke.

De vereniging hoopt het golfcentrum te kunnen overnemen en een doorstart te maken. Volgens voorzitter Van Rosmalen biedt het faillissement zowel kansen als bedreigingen: "Maar we hebben een zeer goed contact met de wethouder, dus we gaan ervan uit dat we eruit kunnen komen."

Om de boel scherp te houden

Wie houdt de boel scherp, nu Cor van der Poel is gestopt bij de IVW? Tijdens het afscheid van Cor op de IVW BusinessClub van 27 juni kwam wethouder Herman Tuning namens het college van B en W met een geniale oplossing.

Wethouder Tuning en het naambord waarover is nagedacht. Foto: Brian Elings

Twaalf jaar lang was Cor van der Poel de uitvoerend-secretaris van bedrijvenvereniging IVW. In overleggen en via e-mail hield hij iedereen bij de les en kon hij tot vervelends toe overal kritisch bovenop zitten. Vooral de mailboxen van wethouders en gemeenteambtenaren stroomden vol met die gevreesde kattenbelletjes van Cor.

Dinsdag 27 juni nam de Weesper afscheid van de IVW. Wie houdt nu de boel scherp? Wethouder Herman Tuning kwam met het volgende cadeau aanzetten: een straatnaambord mee met daarop: 'Cor van der Poel Binnenplaats'. Op een later moment wordt dat op de binnenplaats van het stadhuis aangebracht. Opdat het permanente uitzicht op de Cor van der Poel Binnenplaats iedereen bij de gemeente scherp zal houden, zo legde hij deze bijzonder geestige vondst uit. Van der Poel is er zeer vereerd mee.
De bekende Weesper is al ereburger, drager van de Erespeld, erelid van de IVW en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, dus kwam ook het bestuur van de IVW met een creatief cadeau. De IVW roept een extra ondernemersprijs in het leven die 'De Snor van Cor' gaat heten. Van der Poel mag zelf bepalen wie deze bokaal krijgt. De IVW kon hem geen groter plezier doen.
"Jarenlang en met veel ambitie en geestdrift heb ik de post 'spin in het web' in de vereniging ingevuld, maar ik vind het wel genoeg na twaalf jaar", zo kijkt Van der Poel terug. "Verder ben ik door mijn verlamming als gevolg van een herseninfarct ook mijn mobiliteit kwijtgeraakt. Daardoor is het rechtstreekse contact met de ondernemers een stuk minder geworden. Ik vind het wel jammer dat het nu stopt, maar het is goed zo. Ik heb een mooie tijd meegemaakt binnen het Weesper bedrijfsleven met zijn prachtige ondernemingen met nationale en internationale roem." Na een uitstapje bij de WSP is Van der Poel weer terug bij de VVD, waar hij zich gaat inzetten voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Ook Petra van Kooten en Janton Stork namen afscheid van het IVW-bestuur. Stork zei bescheiden: "Ik was als bestuurslid slechts een passant, maar Cor en Petra hebben de IVW echt vorm gegeven." Petra van Kooten herhaalde in haar dankwoord de missie van de IVW: koop bij voorkeur bij Weesper bedrijven.
De drie afzwaaiers hebben een dankwoord geschreven dat ook te lezen is op de IVW-pagina in dit blad (pagina 19).

Column

Houd het hoofd koel!

De onderhandelingen voor de kabinetsformatie zijn op het moment van schrijven nog in volle gang. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn in overleg over de toekomst van het land. Het is nog niet zeker of deze formatie de eindstreep gaat halen. Ik heb begrepen dat het overleg mede plaatsvindt in het Haagse Johan de Witthuis omdat daar de temperaturen aangenamer zouden zijn. Gelukkig maar. Oververhitte discussies zijn nooit goed.

De toekomst is onzeker. Wat zal het aankomende kabinet bedenken voor (ondernemend) Nederland? Wordt bijvoorbeeld het verschil in fiscale behandeling tussen de zelfstandige zonder personeel (zzp`er) en de ondernemer met personeel groter en daarmee het verschil tussen de zzp'er en de werknemer in loondienst kleiner? Ik kan mij voorstellen dat, indien je je als zzp`er aangesproken voelt, dit vraagstuk je onzeker maakt.

Wat gaat er gebeuren met het vennootschapsbelasting tarief? Door de sterke globalisering en Internationale concurrentie op het gebied van de tarifering in de vennootschapsbelasting lijkt het onmogelijk dat het tarief in Nederland omhoog zal gaan. Omlaag daarentegen…. En wat heeft dat dan voor impact op het tarief in de inkomstenbelasting of elders? Immers, een verlaging van een vennootschapsbelasting dient namelijk altijd budget neutraal uit te werken.

Wat gaat er gebeuren met de heffingskortingen? Staan er wijzigingen op de stoep in de toeslagensfeer? Een vlaktaks? Etc… Er is teveel om op te noemen.

Mag ik je tot slot introduceren aan toekomstige technieken? Ik noem virtual intelligence en de opmars van intensieve robotisering. Mocht overigens de blockchain technologie als back-bone van deze ontwikkeling waarmaken wat het belooft, dan durf ik te voorspellen dat op sociaal-economisch vlak de B.V. Nederland er over 10 à 15 jaar heel anders uit ziet. Bestaat mijn baan dan nog wel?

Het gaat te ver om te ver vooruit te lopen. De toekomst is onzeker, het hier en nu doet er toe. Nu is het zomer. Tijd voor bezinning en ontspanning indien je vakantie aanstaande is of je deze momenteel geniet. Mocht je overigens door de economische, politieke en fiscale ontwikkelingen het overzicht dreigen te verliezen; stap dan gerust bij ons binnen. Wij hebben airco en houden het hoofd voor je koel.

Ik wens je, ook namens onze organisatie, een hele fijne zomer toe!

De solarcoaster dendert door

Irmelin Waalkens en Peter Desmet vieren het officiële moment, dat wordt verricht door Jan Vos en Liesbeth van Tongeren.

De opening van het nieuwe pand aan de Hogeweijselaan was meer dan feestelijk. Ballonnen, hapjes (barbecue), drankjes, rondleidingen en mini-conferenties hielden de gasten bezig. De officiële opening werd verricht door twee prominente duurzaamheidstrijders: GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren (voormalig directeur Greenpeace) en voormalig PvdA-Kamerlid Jan Vos. Voordat die handeling kon plaatsvinden, werd er eerst een duurzaamheidsquiz afgewerkt. Een van de vragen: hoeveel zonnepanelen verkocht Solarclarity sinds de eerste vestiging op het bedrijventerrein in 2009? Antwoord: 788.000. Zie daar een van de redenen voor het Weesper bedrijf om alweer iets aan de huisvesting te doen. De openingshandeling zat vol symboliek: Van Tongeren en Vos verbonden een stekker. De vele genodigden hieven vervolgens het met bubbels gevulde glas in het Energiemanagement Experience Center (EMEC), zoals het voorportaal van het ruim 4000 m2 grote bedrijfspand heet. Hier is plaats voor de nieuwste pv-systemen, warmtepompen en innovatieve energiemanagementsystemen. Het bedrijf beschikt op de nieuwe locatie over een enorme distributieruimte (3000 m2) en op de eerste etage over fraaie kantoren en andere werkplekken. Op het dak liggen uiteraard heel veel zonnepanelen: 330 in totaal. Online is er sinds begin dit jaar een nieuw klantenportaal.

De importeur en groothandel van zonnestroomystemen levert aan installateurs in heel Europa en sinds enkele jaren ook in het Caraibisch gebied. Maar de 'solarcoaster', zoals DeSmet de stormachtige ontwikkelingen in zijn branche typeert, brengt veel meer met zich mee. Zo richt Solarclarity zich nu ook op producten die de energie opslaan: batterijsystemen. "Dankzij de opmars van hernieuwbare energie – en zonnestroom in het bijzonder – zien wij vóór 2020 het economische einde van fossiele energie. Energiemanagement is daarbij hét sluitstuk van de puzzel die de zon nodig heeft om de grootste energiebron te worden. Dat is voor ons reden om met het EMEC systemen te gaan testen, ontwikkelen en toepassen om zo de onmisbare schakel tussen productie en verbruik van elektriciteit te vormen", sprak DeSmet.

Solarclarity was gevestigd aan de Flevolaan, maar groeide daar volledig uit zijn jasje en raakte verdeeld over meerdere panden. Het bedrijf werd in 2008 gestart door Peter Desmet en zijn partner Irmelin Waalkens. Desmet wist zich nog te herinneren dat ze toen voor keuzes stonden als: zullen we één pallet bestellen of twee. Inmiddels is de markt van zonnepanelen en andere duurzame energie big business. En niet alleen voor Solarclarity. Ook voor bedrijven en particulieren zit er steeds meer voordeel aan. Een bewijs werd in het voorjaar geleverd in Weesp, waar de gemeente Weesp een initiatief nam om particulieren aan de zonnepanelen te helpen. Een collectieve regeling bleek een doorslaand succes en wordt volgend jaar herhaald. Solarclarity leverde de hardware.

Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul

Kenmerkend voor Solarclarity is dat het bedrijf wegblijft van subsidies. De zonnestroomsystemen zijn voor particulieren interessant genoeg en daarmee ook voor een bedrijf dat er in handelt, zo bewijst Solarclarity. "We leven in een tijdperk waarin duurzaamheid gewoon onderdeel is van de economie", zei DeSmet al in 2014, toen zijn bedrijf door de IVW werd uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar. De IVW kan de award ondertussen best nog eens richting Solarclarity sturen. "Het einde van de duurzaamheidsrevolutie is nog lang niet in zicht", zei Van Tongeren. De solarcoaster gaat door.

Investeren in de buurtsuper

Jeffrey en Karin Veldt investeren in de toekomst van hun buurtsuper in Aetsveld. De supermarktondernemers verbouwden hun Spar aan het Kooimancentrum grondig. Het resultaat is een fonkelnieuwe supermarkt met meer ruimte voor de klant en het assortiment.

Karin en Jeffrey Veldt zijn blij met de ruimere indeling van hun winkel. Foto's: Marieke van Veen

De gangpaden van de Spar in Aetsveld waren zo smal, dat mensen met een winkelwagentje elkaar amper konden passeren. Nu is er zo veel ruimte dat je gemakkelijk een dansje zou kunnen doen. Dat dansje gaat Jeffrey en Karin Veldt te ver voor een foto. Even op de grond zitten tussen de lege stellingen willen ze wel.

Hoe belangrijk een buurtsuper is, bleek wel toen de deuren wegens verbouwing twee weken dicht waren. Ondanks posters op de deur, de advertenties in de krant en de aanwezigheid van bouwvakkers, wilde de sluiting er niet bij iedereen in. "Als we ook maar even de deur openlaten voor leveranciers of bouwvakkers, dan probeert er wel iemand met een winkelwagentje naar binnen te glippen", lacht Jeffrey. Hij vindt het alleen maar leuk en koestert zijn rol als buurtontmoetingsplek. "Daarom hebben we nu een mooie koffiehoek. Daar kunnen onze klanten gezellig met elkaar bijkletsen als ze op pad zijn voor hun dagelijkse boodschappen."

De winkel is nu veel ruimer (het magazijn is elders bijgebouwd zodat die ruimte vrijkwam) en heel anders ingedeeld. "We zijn uitgegaan van het moment van de dag. Bij binnenkomst beland je in de ontbijt- en lunchzone, met een grote versbroodafdeling, beleg en dergelijke. Dieper in de winkel kom je producten voor het avondeten tegen en weer verder kom je in de borrelhoek met drankjes, nootjes en chips. Onze bierafdeling is verdriedubbeld. Bier is in en vooral speciaalbieren zijn hip. Ook opvallend: de vraag naar diepvriespizza's neemt toe, dus daar hebben we er straks ook meer van." Jeffrey grijnst: "Als laatste kom je bij de schoonmaakproducten, want daar wil je bij binnenkomst niet meteen mee geconfronteerd worden."

Ook de gevel is vernieuwd.

Verbouwexpert

De nieuwe indeling is tot stand gekomen in samenwerking met het hoofdkantoor van Spar. Karin: "Ik denk dat we wel 28 tekeningen voorbij hebben zien komen voor we allebei tevreden waren. Maar de samenwerking loopt super hoor. Er loopt hier de hele dag een verbouwexpert van het hoofdkantoor rond en die zei gisteren nog dat het zelden zo spoedig verliep."

Column

Doorverkoop nieuwbouwhuis en overdrachtsbelasting

Het zal niemand zijn ontgaan, maar in rap tempo worden nieuwe woningen gebouwd. In sommige gevallen worden nieuwbouwwoningen voor of kort na de oplevering weer verkocht en (door)geleverd. Bij de verkrijging van de grond waarop de woning is gebouwd is meestal sprake van BTW en een vrijstelling overdrachtsbelasting. Bij een opvolgende (door)levering is in beginsel wél gewoon overdrachtsbelasting verschuldigd. Maar misschien valt de hoogte daarvan mee en wordt de koude kille fiscale berekening alsnog zomers zwoel.

De overdrachtsbelasting wordt in beginsel berekend over de koopsom. Bij een doorverkoop van een woning binnen zes maanden na verkrijging (levering), kan sprake zijn van verlaging van het bedrag waarover (bij de doorlevering) overdrachtsbelasting is verschuldigd. Kortgezegd wordt het bedrag waarover bij de doorlevering overdrachtsbelasting wordt berekend verminderd met het bedrag waarover (binnen vermelde termijn) eerder al overdrachtsbelasting of (niet aftrekbare) BTW was verschuldigd. De hoogte van de overdrachtsbelasting kan daardoor veel lager uitkomen. In de koopovereenkomst wordt doorgaans vastgelegd voor wie dat voordeel komt.

De zesmaands termijn is dus gelegen tussen beide momenten van levering. Bij een nieuwbouwwoning geldt ook de zes maandstermijn, maar zijn die momenten van levering veel minder duidelijk. Ook moet onderscheid gemaakt moet worden tussen de situatie van doorlevering vóór en ná de oplevering van de woning én of sprake is van één koop-/aanneemovereenkomst of twee aparte overeenkomsten.

Is er één koop- /aanneemovereenkomst, dan wordt de overdracht van de grond én de bouw van een woning, als één handeling gezien. In dat geval kan mogelijk de koopsom van de grond én de bouwtermijnen (exclusief BTW) in mindering komen voor de berekening van de overdrachtsbelasting bij doorlevering ná oplevering.

Is de koopovereenkomst met een andere partij dan de aanneemovereenkomst gesloten, dan zijn er twee fiscale momenten van levering: levering van de grond enerzijds en oplevering van de woning anderzijds. Vermelde wettelijke maximale termijn van 6 maanden geldt dan voor beide momenten. Omdat doorgaans de oplevering van de woning veel later plaatsvindt, zullen in praktijk slechts de bouwtermijnen (exclusief BTW) aftrekbaar zijn (indien wordt doorgeleverd binnen 6 maanden) en niet ook de koopsom van de grond.

Bij doorlevering vóór oplevering van de woning wordt toegestaan, dat de in rekening gebrachte én betaalde bouwtermijnen (exclusief BTW) in mindering gebracht kunnen worden. Overigens geldt daarbij hetzelfde onderscheid als hierboven gemaakt ten aanzien van samenloop koop-/aannemingsovereenkomst.

Wine and bite (by Minevitus)

Vity Veltman neemt roer van Minevitus over

Restaurant Minevitus aan de Nieuwstad is veranderd in Vity's BistrotBar. Aan de nieuwe bar kun je sinds deze zomer ook terecht voor 'wine and bite'. Voor Vity Veltman gaat een droom in vervulling. "Ik heb altijd al een wijnbar willen hebben.

Het is niet zo maar een bar. Ambachtswerk van tin is het, afkomstig uit een Franse werkplaats die levert aan restaurants van New York tot Melbourne. En dus ook aan restaurant Minevitus in Weesp, dat voortaan Vity's BistrotBar heet. Onder het nieuwe logo staan nog twee belangrijke toevoegingen: 'food & wine' en 'by Minevitus'. "We wilden de naam er toch wel inhouden", zegt Vity Veltman, als chef-kok al langer verbonden aan het restaurant van zijn ouders.

Minevitus Veltman. Hij begon dit restaurant 20 jaar geleden, verdiende een vermelding in de restaurantgids Lekker en bouwde een goede naam op waarvoor mensen soms vanuit Groningen naar Weesp kwamen om te dineren. "Dan belden ze wel eerst even of er ook een hotel in Weesp zat." Nu is het tijd dat hij en zijn vrouw Angelique de zaak overdragen aan zoon Vity en chef-kok Ruben Bos. "We hebben het er al een hele tijd over. Nu is het een goed moment. We zullen niet meteen van het toneel verdwijnen, we bouwen geleidelijk af."

Voor Vity staat vast dat het restaurant een volgende stap moet zetten. Vandaar de bar, waaraan je aan het einde van de middag of later op de avond kunt plaatsnemen voor een goed glas wijn en een lekker hapje. Om de sfeer te vatten, strooit hij met woorden. "Lekker avondje uit, plezier, een bubbeltje of mooie wijn, een oestertje, met z'n tweeën of meer, beetje jazz, soul, lekker loungen." Het luxere tapas-idee uit Spanje en Frankrijk dus, hoewel het hier geen tapas heten, maar bar bites: van huisgemarineerde olijven tot pata negra. Met Vity's BistroBar gaat voor Vity een droom in vervulling. "Ik hou ervan om mensen te verrassen met een goed glas en een lekker hapje."

Foto: André Verheul

Voor het zover was, moest er opnieuw wat worden verbouwd in het knusse restaurant, waar het bourgondische Franse land nooit ver weg lijkt. De bar is nu het pronkstuk. Maar de keuken, blijft het kloppend hart.

Joop Braakhekke

Want daarnaast blijven Ruben en Vity voortreffelijk koken. Het bistrotmenu is geheel vernieuwd. Diverse vegetarische garnituren vormen de basis, de gast kan naar wens vlees, vis en/of groenten toevoegen. De gerechten zijn op basis van dagverse producten die via verschillende kanalen worden aangevoerd, zoals leveranciers uit Parijs en de moestuin in Weesp. Met de vegetarische basis speelt Vity's BistrotBar in op de trend om met vlees te minderen. Door andersom te denken (vlees als toevoeging) komen de carnivoor, de vegetariër én de flexitariër aan hun trekken.

Ruben en Vity hebben het vak geleerd in Le Garage bij Joop Braakhekke. Daar willen ze in hun zaak de nadruk op leggen door speciale avonden te organiseren waarbij een ode wordt gebracht aan de meester. Of aan andere chef-koks. Het introduceren van gast-chefs is een ander idee. De liefde voor het lekker koken gaat duidelijk niet verloren in de nieuwe opzet. En de rekening? "Qua prijs doen we een stapje terug, om dit concept toegankelijk te maken", zo drukt Vity het uit.

18 / 20

Nogmaals iedereen enorm bedankt!

Foto: Brian Elings

Petra van Kooten, Janton Stork en Cor van der Poel namen tijdens de algemene ledenvergadering op 27 juni afscheid van de IVW. Hier hun dankwoord.

Wij, Cor, Janton en Petra hebben er grote behoefte aan onze dankbaarheid te uiten en doen dat (ook) via deze belangrijke pagina in B2B.

Het was voor ons op dinsdag 27 juni een onvergetelijke dag in die volle, mooie muziekzaal van De Adelaar. Overweldigend. We wisten niet wat ons te wachten stond, maar de zittende bestuursleden hadden er een mooie BusinessClub van gemaakt met een aantal mooie verrassingen.

Wethouder Herman Tuning, voorzitter Reinier Mommaal, de oud-voorzitters Cees van Vliet en Wim Zagt en Joop van Dort, de voorzitter van de ondernemersvereniging FIN uit Naarden en Bussum, hielden gloedvolle speeches. We werden mooi in het zonnetje gezet en er waren hele mooie cadeaus.

Petra kreeg een grote, prachtige foto van haar kinderen gemaakt door IVW-lid Brian Elings, Janton kreeg een golfarrangement aangeboden op Texel en Cor was heel blij met een zonnescherm met automatische bediening. Deze cadeaus werden door het bestuur namens de leden overhandigd en wij danken de leden daarvoor zeer. Cor kreeg ook nog in de speech van Reinier te horen, dat er een 2e IVW-award (naast de Onderneming van het Jaar) in het leven wordt geroepen, die de naam krijgt: 'de Snor van Cor'. Cor mag deze zelf jaarlijks tijdens de nieuwjaarsreceptie uitreiken aan een persoon of bedrijf in Weesp die in het afgelopen jaar in positieve zin is opgevallen.

Tot slot, we hebben samen ons heel wat jaren druk gemaakt voor de IVW en hebben dat met veel plezier gedaan. Nogmaals iedereen enorm bedankt!

Cor van der Poel, Janton Stork en Petra van Kooten

Even voorstellen: het nieuwe bestuur van de IVW

Foto: Brian Elings

Graag stellen wij de nieuwe bestuursleden en hun aandachtsgebieden aan u voor:

Ingrid Kikkert, algemeen bestuurslid, werkzaam bij Van Lonkhuizen bedrijfsmakelaars, aandachtsgebieden Bedrijventerreinen en Duurzaamheid.
Jantine Zeeman, algemeen bestuurslid, werkzaam bij Jantine Zeeman Communicatie, aandachtsgebieden Marketing, Communicatie en Website.
Maarten Duijnenveld, algemeen bestuurslid, werkzaam bij Pronk Juweel, aandachtsgebieden Van Houten Industriepark en IT.
Hans de Waard, algemeen bestuurslid, werkzaam bij Bestfix, aandachtsgebieden Industrieterrein Noord, KVO en algemene zaken.
Iris van Velsen, algemeen bestuurslid, werkzaam bij Studio 4 Events, aandachtsgebieden Businessclubs en IVW evenementen.
Jaco ter Beek, penningmeester/secretaris, werkzaam bij de Rabobank, aandachtsgebieden financien en algemene zaken.
Reinier Mommaal, voorzitter, werkzaam bij o.a CleanBridge, aandachtsgebieden, contact gemeente en algemene zaken.
Monique Veldhuijzen, secretariaat, algemene ondersteuning.

Voor in de agenda

De volgende IVW BusinessClub is op 12 september 2017. Nodema treedt op als gastheer in het nieuwe pand aan de Hogeweyselaan. IVW-leden ontvangen een uitnodiging met nadere informatie. Aanvang 16.00 uur.