B2B Weesp

30 juni 2017

B2B Weesp 30 juni 2017


3 / 20

Aanjager

Davy Klaassen gaat weg bij Ajax. Zijn diepgang tussen de linies en scorend vermogen zullen moeiteloos worden ingevuld door nieuwe talenten. Maar Klaassen was ook aanvoerder en vooral aanjager. Dat aanjagen is ongelofelijk belangrijk. Niet alleen voor een voetbalelftal, maar in elke organisatie. Een van die aanjagers zag u al schitteren op de cover van dit blad. Cor van der Poel. Zijn zwaaiende hand verraadt dat hij vertrekt als uitvoerend-secretaris van de IVW, een functie die hij sinds eind 2005 bekleedde. We kijken dus terug op bijna 12 jaar aanjagen. Uit het interview in dit blad blijkt hoe belangrijk dat aanjagen is en blijft. Boven het artikel staat de veelzeggende kop: 'Gemeente moet excellente dienstverlening aan bedrijfsleven bieden'. Dat lijkt logisch, niets bijzonders, oud nieuws. En toch benadrukt Cor het niet voor niets. Hij is bang dat de boel een beetje inzakt als hij zich niet meer actief bemoeit met de gang van zaken. Dat kun je vreemd vinden, tikje zelfoverschattend, borstklopperij. Maar dat doet geen recht aan het feit dat Cor met zijn fanatieke aanjagen namelijk veel voor elkaar heeft gebokst. Voor de IVW, voor de gemeente, voor bedrijven, voor het KVO en voor dit blad. Cor zegt dat er mensen zullen zijn die opgelucht ademhalen nu hij een punt zet achter zijn IVW-carrière. Maar ik vraag mij wel af wie er nu bij de gemeente voor diepgang tussen de linies gaat zorgen. En wie de IVW aan scorend vermogen gaat helpen. Ajax zal ook zonder Davy Klaassen wel weer kampioen worden, maar wie houdt nu in Weesp de boel een beetje scherp?

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Christian Pfeiffer

Amsterdam duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren

Groove Graphics plakt alles

De ene mooie klus na de andere

Foto: Brian Elings

Column Mark Hilarius

Coulance niet gewenst

Kiezen voor veiligheid

SITCONsecurity opent de deuren

'Gemeente moet excellente dienstverlening aan
bedrijfsleven bieden'

Cor van der Poel neemt
afscheid van de IVW

Column Niels van de Griend

Nieuw huwelijksrecht, wat het in ieder geval niet is!

Charles Benschop 20 jaar uitvaartondernemer

'Voor dit vak ben ik geboren'

Nieuws van de IVW

Afscheid van Petra en Janton

Amsterdam duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren

Foto: Pixabay

"Op het onderdeel economie is Amsterdam een duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren." Het staat letterlijk in het rapport van onderzoeksbureau KplusV, dat onderzoek deed in opdracht van de gemeente Weesp. Maar ook op tal van andere punten heeft Amsterdam meer te bieden dan Gooise Meren.

De gemeenteraad van Weesp kwam vorig jaar tot de conclusie dat de gemeente Weesp op termijn niet meer in staat is alle taken naar behoren uit te voeren. Dus moet er een verregaande samenwerking of fusie komen met een andere gemeente om de bestuurskracht op peil te brengen. De raad onderzoekt twee mogelijkheden: Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden) en Amsterdam.

Het Arnhemse onderzoeksbureau KplusV zette het beleid en de taakzwaarte van Weesp, Amsterdam en Gooise Meren naast elkaar en plaatste alles in verhouding (uitgaven per inwoner, voorzieningen per 100 inwoners). Op het gebied van economie geldt als uitgangspunt onder meer dat Weesp wil doorgaan met het revitaliseren van bedrijventerreinen en het versterken van de binnenstad. Amsterdam geeft zowel per inwoner als per bedrijfsvestiging veel meer uit aan economie dan Weesp. Terwijl Weesp globaal twee keer zo veel financieel inzet als Gooise Meren. De conclusie van de onderzoekers: "De taakzwaarte voor Weesp lijkt inhoudelijk verhoudingsgewijs tot Amsterdam groter. De financiële inzet van Amsterdam is daarentegen veel groter. Bedrijven en inwoners in Weesp kunnen van Amsterdam een sterke bijdrage op het gebied van economie en bedrijvigheid verwachten. Van Gooise Meren is dit niet te verwachten. Daarbij is wel op te merken dat Gooise Meren haar economische beleid nog moet bepalen. Op het onderdeel economie is Amsterdam een duidelijk sterkere partner dan Gooise Meren."

Economie vormt geen uitzondering. Ook sport, onderwijs, kunst en cultuur, openbare leefruimte, sociale voorzieningen, ruimtelijke ordening, woningbouw, verkeer en veiligheid werden vergeleken en op al deze terreinen mogen de inwoners en bedrijven in Weesp (veel) meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren.

Toch is hiermee de kous nog niet af. Weesp heeft ook een lijst met eisen en wensen opgesteld. Amsterdam en Gooise Meren wordt gevraagd in hoeverre ze daarin willen meegaan. Wat als Amsterdam daarin achterblijft? Ook dat weegt mee in de beslissing die de raad in november neemt.

Streefkerk 50 jaar: 'Blijven investeren'

Trots op de nieuwe huisstijl. Foto: Reclamebureau Holland

Het kantoor van Streefkerk makelaars en verzekeringen bestaat 50 jaar en dat was een mooie aanleiding om de huisstijl aan te pakken. Een fris en nieuw logo, dat is het resultaat. Streefkerk gaat met zijn tijd mee, maar de service en dienstverlening blijven zoals die altijd waren. "Deskundig, persoonlijk en betrouwbaar", laten Aart en Dirk Streefkerk weten.

En dat hebben ze behoorlijk grondig gedaan, want behalve een nieuw beeldmerk is ook afscheid genomen van de vertrouwde kleuren. Meteen is ook de uitstraling van het pand, waar het kantoor al sinds 1996 is gevestigd, in de nieuwe huisstijl gegoten. En daarmee springt het gebouw flink in het oog. "50 jaar is een belangrijk moment", laat Aart weten.

Samen met Dirk runt hij het kantoor sinds 1979. Aart is de allroundexpert in de assurantietak van het kantoor en Dirk is het gezicht van de makelaardij. Met in totaal 14 medewerkers kan het kantoor bogen op een schat aan ervaring en deskundigheid.

Opvallend is dat zowel het aantal mensen als de samenstelling van het team al jaren nauwelijks wijzigt. Ook de crisisjaren is het kantoor goed doorgekomen. "We zijn nog met hetzelfde team en daardoor is ook alle kennis behouden gebleven", vertelt Dirk. Daarmee is Streefkerk overigens wel een positieve uitzondering.

Het geheim? "Geen rare dingen doen", zeggen ze beiden tegelijk. "Behoudend en tegelijkertijd kansen durven pakken en blijven investeren." Dat is natuurlijk niet het enige. De relatie met hun klanten is hecht en langdurig. Niet voor niets, denken ze.

Hoezo B2B op 14 juni 2017?! Drie prachtige bedrijven uit Weesp, KanoGames, Studio Kookers en gastenverblijf De Weesper Koe, verzorgden een geweldig teamuitje voor een bedrijf uit Hilversum. 66 man kwamen voor een spelletje WeesperKoeGolf en kanovaren op de Vecht. Teambuilding in het weiland en op het water, wat wil een mens nog meer? Studio Kookers zorgde na afloop voor de inwendige mens met een heerlijke BBQ met streekeigen producten. Wat wonen we toch op een magnifieke plek: Weesp aan de Vecht.

Vergunning zandtransport moet anders

De gemeente Weesp heeft de verkeerde procedure gevolgd bij het verlenen van de vergunning van de zandtransporten voor Weespersluis.

De Raad van State stelt dat vast in de beroepsprocedure die was aangespannen door een aantal bedrijven langs de route van het zandtransport. Die bedrijven protesteerden vanwege eventuele verkeersproblemen en zandverstuivingen. B en W hadden die belangen bij de besluitvorming moeten betrekken, zo oordeelt de hoogste bestuursrechter. Het zand wordt sinds vorig jaar per schip aangevoerd naar een tijdelijke loswal op bedrijventerrein Noord en gaat dan met vrachtwagens naar de Bloemendalerpolder. De klus is nog lang niet geklaard, dus de uitspraak is van belang voor toekomstige transporten (mei-oktober 2018) waarvoor een nieuwe vergunning moet worden verleend. Het oordeel van de Raad van State betekent ook dat de gemeente opdraait voor de proceskosten: bijna tweeduizend euro.

Enter Media uitgever van 14 nieuwskranten

Enter Media heeft de portefeuille uitgebreid van acht naar veertien lokale huis-aan-huiskranten.

De uitbreiding betreft de Gooise titels die zijn overgenomen door BDUmedia, waaronder de Gooi en Eembode in Hilversum en het VechtJournaal in Weesp. Enter Media en BDUmedia zijn in deze regio een joint-venture aangegaan. Dat betekent dat de vele trouwe lezers van huis-aan-huisbladen in de Gooi en Vechtstreek een nog dikkere en completere krant op de mat krijgen. In Weesp vallen het WeesperNieuws en het VechtJournaal voortaan samen in de bus. Inhoudelijk vullen ze elkaar aan. Ook elders in de regio ontstaan dergelijke combinaties. Terwijl de eerste titel zich richt op nieuws en achtergronden, richt de andere titel zich meer op activiteiten en service. De lezer krijgt dus in één keer alle lokale informatie in de bus, zonder dubbele verhalen. Alle kranten zijn bovendien in een nieuw jasje gestoken.

Rabo steunt Weesp-promotie

Foto: Weesp Marketing

De Rabobank Amstel en Vecht ondersteunt Weesp Marketing. André Wierper van Weesp Marketing en Isabelle van Loon van de Rabobank tekenden deze maand het sponsorcontract.

Met de bijdrage van de bank kan Weesp Marketing nog meer doen om Weesp verder te promoten. Weesp Marketing is twee jaar geleden opgericht in het verlengde van de VVV en heeft als doel om de citymarketing van Weesp op te zetten en uit te bouwen. Daar hoort ook het organiseren van (succesvolle) evenementen bij zoals Weesp Bevrijd, Weesp Gastvrij en Weesp Korenfestival. Weesp Marketing zit ook achter De Vuurlinie, het varende huisje dat als eyectacher zijn werk doet en door verenigingen en bedrijven ingezet kan worden voor activiteiten en/of vergaderingen. De organisatie is geheel afhankelijk van subsidies en sponsoring. De Rabobank laat weten Weesp Marketing te steunen om de maatschappelijke en lokale betrokkenheid van de bank verder te vergroten. Ook andere bedrijven hebben aangegeven Weesp Marketing financieel te zullen ondersteunen. De gemeente speelt daar een bemiddelende rol in.

Groove Graphics plakt alles

Het gaat Groove Graphics op de Zuiderzeelaan voor de wind. Tijd om even bij te praten met Erik Roukens en Raymond Vonk. Ze zijn onlangs SI'BON-gecertificeerd en krijgen de ene mooie klus na de andere, zoals de bebording rond de Laurentiuskerk.

Het team op dit moment: Sidney, Erik, Bas en Raymond. Foto: Christian Pfeiffer

Ze zijn er trots op, zo vertellen Raymond Vonk en Erik Roukens, dat ze het ontwerp en de bestickering van het bouwhek rondom de Laurentiuskerk mochten doen. Juist omdat het een belangrijk Weesper gebouw is waar de komende tijd heel veel mensen het werk van Groove Graphics levensgroot kunnen zien.

"Bij Groove Graphics staat kwaliteit voorop. Ze worden niet geremd door onmogelijkheden, weten altijd een passende oplossing te bedenken en maken mooie en goede producten die de boodschap overbrengen. We zijn flexibel, werken snel en garanderen effectiviteit. Dat is onze kracht", aldus Raymond.

17e eeuwse kaart

Het gaat goed met Groove Graphics. Het Weesper bedrijf groeit en groeit. Van drukwerk tot gevelreclame, van autowrapping tot bestickering. Heel veel van de bestickering in Weesp wordt al door Groove Graphics gedaan. Het raam van Bakker Mühl? Groove. De boot van roeiteam De Orkaan? Groove. De signing van Stobag? Groove. De bus van Karwei? Juist. En dan hebben we het nog niet gehad over alle bestickering van de gemeente Weesp. Zoals de enorme afdruk van de 17de-eeuwse kaart van Bleau in de wachtruimte van het stadskantoor.

Sinds 1 januari is Groove ook SI'BON-gecertificeerd: een kwaliteitskeurmerk voor de signingbranche, het vakgebied waarin ze opereren. "We hebben een controle en keuring gehad door de vakorganisatie. Die heeft gekeken naar onze materiaalkennis, opleiding, werk en materiaal. Dat is natuurlijk allemaal dik in orde en we hebben het certificaat dan ook gekregen", zo vertelt Raymond trots.

Het succes is volgens Erik en Raymond te wijten aan de hoge kwaliteit en de persoonlijke benadering. "De meeste tijd gaat in het voortraject zitten. We starten ieder project met een adviesgesprek, desgewenst op locatie. Je ontvangt van ons een plan van aanpak en een vrijblijvende offerte. Na akkoord worden conceptontwerpen gemaakt, die ter beoordeling worden voorgelegd."

De toekomst van het bedrijf is rooskleurig. Via de goede referenties weten steeds meer mensen Groove Graphics te vinden. Ook van ver buiten Weesp. Geen enkele opdracht is hetzelfde en juist dat maakt het werk uitdagend.

Column

Coulance niet gewenst

Het klinkt sympathiek, een coulanceperiode. Volgens het juridisch woordenboek betekent coulance: mededogen, toegift of toeschietelijkheid zonder dat daarvoor een specifieke reden is te noemen. Een dergelijke uitleg maakt het alleen maar sympathieker.

Een en ander begint echter wel wat wrang te smaken als blijkt dat de coulanceperiode eigenlijk het gevolg is van structureel broddelwerk in het wetgevingsproces. Er wordt namelijk al jaren gesproken over het (mogelijk) uitfaseren van pensioen in eigen beheer. Het grootste gedeelte van die tijd zijn de verschillende staatssecretarissen niet verder gekomen dan proefballonnen, denkrichtingen en verkennende gesprekken.

Eind vorig jaar kreeg staatssecretaris Wiebes echter ineens haast. Hij had namelijk al een belastingopbrengst van 2 miljard in de miljoenennota ingeboekt. Met een sneltreinvaart werden het wetsvoorstel en de novelle in februari door de Tweede en in maart door de Eerste Kamer aangenomen. Daarmee was de ingangsdatum van de wet van 1 april ineens een feit.

Vanaf die datum is het voor DGA's niet langer toegestaan pensioen in eigen beheer op te bouwen. Dat drie weken wel heel krap was om een en ander te regelen, heeft de staatssecretaris doen besluiten een zogenaamde coulanceperiode van drie maanden in het leven te roepen. Vóór de einddatum van deze periode moet iedere DGA die nog actief pensioen in eigen beheer opbouwt, schriftelijk vastleggen dat de toekomstige opbouw stopt. Daarnaast is het nog slechts in de coulanceperiode mogelijk om, indien gewenst, extern verzekerde pensioenaanspraken over te dragen naar de eigen vennootschap. En juist dat laatste is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.

Of overdracht van extern verzekerd pensioen wenselijk is, hangt namelijk van verschillende factoren af. De keuze voor overdracht houdt sterk verband met de keuze voor afkoop of omzetting van het pensioen in eigen beheer. Aan de basis van die keuze ligt dan weer een gedegen financieel plan. En dan is drie maanden om alle DGA's van een passend advies te voorzien wel erg krap. Zeker als je bedenkt dat ook de verzekeraars nog een rol in dit traject spelen.

In zijn brief van 22 mei heeft de inmiddels demissionaire staatssecretaris echter aangegeven dat hij verlenging van de coulanceperiode niet nodig en niet wenselijk acht. Dat zou namelijk niet in lijn zijn met de beoogde snelle uitfasering van het PEB. Het zou de staatssecretaris sieren per 1 juli een overgangsperiode van een half jaar te introduceren. Niet uit zogenaamde coulance, maar om de DGA zich serieus over zijn financiële toekomst te kunnen laten adviseren. De staatssecretaris heeft immers zelf laten zien waar gehaaste besluitvorming allemaal toe kan leiden.

Kiezen voor veiligheid

Aan de Nieuwstraat in Weesp opende SITCONsecurity vorige maand haar deuren. Het is het Amsterdamse filiaal van de keten die online en via winkels een groot assortiment aan beveiligingscamera's, alarmsystemen en opnameapparatuur aanbiedt. "We springen in op de behoefte van particulieren en bedrijven aan een groter veiligheidsgevoel."

Foto: Ruth van Kessel

Botste beveiligingscamera's naast je voordeur kort geleden nog met de wens voor privacy, met de toename van woning- en bedrijfsovervallen is dit compleet gekanteld. Filiaalhouder Edwin Kouwer: "Camera's raken ingeburgerd, tegenwoordig wil men zien wie er voor de deur staat. Het veiligheidsaspect wint het van de privacy en zelfs de politie maakt gebruik van de aanwezige camera's aan gevels na een inbraak. En daarbij komt dat camera's ook voor particulieren betaalbaar zijn geworden en is er voor elk wat wils op dit gebied." Naast beveiligingscamera's is de winkel een walhalla aan gadgets op het gebied van persoonlijke veiligheid. Denk hierbij aan gps-trackers voor ouderen, kinderen en dieren, varianten op peppersprays en opnameapparatuur verstopt in brillen, pennen en radio's. Kouwer: "De mogelijkheden zijn legio, wij informeren mensen graag."

Zichtlocatie

SITCONsecurity zit aan de Nieuwstraat bewust op een zichtlocatie. Keteneigenaar Hette Kolodziej: "We merkten dat we in onze filialen in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam, die gesitueerd zijn op bedrijventerreinen, eigenlijk alleen onze internetklanten op bezoek kregen. Dat is een specifiek publiek dat gericht op zoek is naar beveiligingsproducten. Met de verplaatsing van ons Amsterdamse filiaal naar dit goed bereikbare winkelgebied hopen we ook de passant van dienst te zijn. En na een eerste periode durf ik te zeggen dat het goed lijkt aan te slaan in Weesp." De winkel denkt zeker ook te profiteren van de aantrekkingskracht van de Weesper stadskern op de regio en speelt ook in op de uitbreiding in de Bloemendalerpolder: de nieuwbouwlocatie Weespersluis.

Kouwer: "Al die huizen moeten ook beveiligd worden. We profiteren van de tijdsgeest waarbij veiligheid een basisbehoefte is geworden. De veranderingen gaan snel en robotica is de toekomst. Toepassingen op het gebied van veiligheid die nu in een later stadium aan een gebouw worden aangebracht, worden in nieuwbouw meteen geïntegreerd. Het is niet de vraag óf dat gebeurt, maar wanneer. SITCONsecurity volgt deze ontwikkelingen op de voet."

SITCONsecurity staat voor 'situation control' en is het zusterbedrijf van veiligheidsbedrijf en recherchebureau Quso in Nieuwegein, dat Hette Kolodziej samen met zijn ouders runt. SITCONsecurity bestaat sinds 2006.

'Gemeente moet excellente dienstverlening aan bedrijfsleven bieden'

Cor van der Poel zwaait af als uitvoerend secretaris van de IVW

Foto: Brian Elings

Het oliemannetje. Als Cor zijn taak als secretaris van de IVW de afgelopen twaalf jaar zelf moet omschrijven, komt hij tot deze omschrijving. Cor wil er maar mee zeggen dat hij niet alleen secretaris was, maar ook aanjager, uitvoerder en verbindingsofficier. Eigenlijk – maar dat zegt hij niet zelf – was hij het gezicht en, vooruit, ook maar meteen het lichaam van de IVW, ineen. Een lichaam dat sinds het najaar van 2015 trouwens niet meer lekker meewerkt. Toen werd hij getroffen door een herseninfarct als gevolg waarvan hij half verlamd raakte en sindsdien aan een rolstoel is gekluisterd. Maar waar veel anderen op zijn leeftijd (Cor is 81) het dan wel gezegend vinden, ging Cor de strijd aan.

"De artsen hebben zich er ook over verbaasd dat ik er, op mijn leeftijd, zo uitgekomen ben. Natuurlijk heb ik slechte dagen en nachten gehad, maar de moed is me geen moment in de schoenen gezonken. Ik had de drive ik moet hier uit, dat is nu eenmaal mijn karakter."

Cor pakte ook zo snel mogelijk het secretariaat weer op van de IVW, want daar lag sinds eind 2005 zijn hart. Dat was het feestjaar rond Weesp 650 jaar stadsrechten waarvan Cor de motor was. "IVW-man Cees van Vliet belde in september en vroeg: 'wat ga je eigenlijk doen na dat feestjaar? Ik vind namelijk dat je secretaris van de IVW moet worden.' Veel mooie onderdelen moesten nog komen, maar toen ben ik meteen gaan meedraaien."

Niets halfbakken

En als Cor ja zegt, is het ook heel erg ja. Hij doet nu eenmaal niets halfbakken en deze taak al helemaal niet, temeer daar hij als wethouder van Economische Zaken – hij zwaaide na 10 jaar wethouderschap af in 1994 - precies wist waar hij met de Weesper bedrijven aan begon. "Ik ben nu eenmaal behoorlijk fanatiek en wilde dingen verbeteren. Met het bestuur zijn we begonnen alles in kaart te brengen en al snel gingen we ons ook bezighouden met de verbetering van het aanzicht van de bedrijventerreinen. Verder lieten we waar mogelijk ons gezicht zien op het gemeentehuis en het provinciehuis en inden nodig ook in Den Haag. De IVW kwam daardoor steeds meer in de belangstelling en dat leverde succes op."

"Op een gegeven moment hadden we voor elkaar dat we door ambtenaren van Provinciale Staten als economisch belangrijk gebied werden beschouwd. Met onder andere als voordeel dat, wanneer we in aanmerking wilden komen voor een bepaalde subsidie, niet meer langs alle ambtelijke molens hoefden. Daardoor kregen we in een heel vroeg stadium subsidie om de verrommeling van de bedrijventerreinen aan te pakken. Vooral Noord werd daardoor een steeds verzorgder gebied."

Koesteren

Met de gemeente had hij intussen een haat-liefdeverhouding en zijn onwrikbare mening is dat de gemeente Weesp het bedrijfsleven moet koesteren. Het is zijn stokpaardje. "Weesp is een belangrijk economisch gebied in de regio. Vorig jaar stonden we op plek 20 van de lijst van economisch sterke gebieden van 388 gemeenten, dat zegt echt wel iets. En terecht. Je moet eens opletten hoeveel gemeenten borden hebben met teksten als 'Vestig hier uw bedrijf'. Dat is omdat al die gemeenten beseffen dat een gezond bedrijfsleven goed is voor de gemeenschap. Nu, wij hébben al ongeveer zeshonderd bedrijven met in totaal rond de tienduizend arbeidsplaatsen en dus moet je die koesteren, om veel redenen. Er komt bijvoorbeeld veel geld binnen aan ozb-belasting, vergunningen en dergelijke. Maar bedrijven zijn ook betrokken bij de gemeenschap, doen inkopen bij de plaatselijke middenstand, sponsoren verenigingen en activiteiten en zitten in besturen. En ook veel Weespers werken in Weesp, dat is ook belangrijk. Menige gemeente is jaloers op ons bedrijfsleven. Gelukkig heeft de gemeente inmiddels een bedrijfseconomisch medewerker. Daar hebben we jaren voor gestreden. Maar de essentie is en blijft dat de gemeente voor excellente dienstverlening dient te zorgen voor het bedrijfsleven."

Gesneuveld

Het is voor hem dan ook een gruwel dat recent de voorgenomen vestiging van het Amsterdamse bedrijf Roskam (bouwmaterieel en gereedschappen) in de voormalige garage van Kost aan de Gooilandseweg is gesneuveld vanwege 'niet doorpakken door de gemeente'. "Roskam zag Weesp als springplank naar Gooi en Vechtstreek, maar vanwege een formele en bureaucratische gang van zaken hebben ze op een gegeven moment afgehaakt. Dat vind ik onverteerbaar. En ik ben dan de luis in de pels van de gemeente. Of ze dat waarderen? Niet altijd, denk ik. Er zullen best ambtenaren en bestuurders zijn die blij zijn dat ze van me af zijn."

Niet op die plek

Het is dubbel triest, zegt hij, omdat aan de andere kant zzp'ers zich op Industrieterrein Noord kunnen vestigen. "Pedicures, kapsters, een bedrijf in mediatie, workshops, zelfs een galerie en sinds kort een bedrijf dat met een groot billboard met een vrouw in bikini reclame maakt voor lingerie en seksspeeltjes. Prima, ik heb geen enkel probleem met die ondernemers, maar ze horen niet op een bedrijventerrein. Ik vind dat regelrechte verloedering. En dan komt er een echt fysiek bedrijf en dat vangt dan bot door gebrek aan slagkracht. En vergis je niet, de potentie van Weesp als vestigingslocatie is enorm. Vlak bij Amsterdam, perfect bereikbaar, Schiphol vlakbij en een goed station."

Zegeningen

Cor blijft er verder niet lang bij stilstaan. Er waren namelijk veel meer hoogtepunten dan zaken om zich zorgen over te maken. Zoals het feit dat Weesp een van de eerste gemeenten was dat het Keurmerk Veilig Ondernemen omarmde. Hij is er trots op. "Dat heeft met name bedrijventerrein Noord veel goeds gebracht. Het is schoon en veilig en samen met de gemeente, politie en brandweer wordt er hard aan gewerkt. Er zijn ook amper inbraken. Bij verzekeringen krijgen de bedrijven niet voor niets korting."

Wensen

Wensen zijn er natuurlijk ook. Zo vindt Cor het jammer dat bedrijventerrein Nijverheidslaan nog steeds niet is opgeknapt. Jarenlang is er niets aan gedaan en de ondernemers voelen zich behoorlijk achtergesteld. "Steeds was er weer een nieuw idee en we hebben er vaak met wethouder Tuning over gesproken, want daar moet veel gebeuren, op allerlei gebieden. Er komt nu een voorstel om dat gebied behoorlijk aan te pakken, vooral de entree."

Van Houten Industriepark

Op het Van Houten Industriepark staan veel kantoren leeg. "Daarover verschijnt binnenkort weer een nieuw rapport, waarin onder andere meer wordt gesproken om leegstaande kantoorgebouwen te transformeren tot woningen. Maar dat is moeilijk realiseerbaar door de aanwezigheid van Abbott. Het blijft jammer genoeg heel moeilijk om dat gebied een nieuwe ontwikkeling te geven."

Nog niet gedoofd

Wie Cor zo beluistert, snapt dat het heilige vuur bij hem nog niet is gedoofd. Maar het is mooi geweest. Met medebestuursleden Janton Stork en Petra van Kooten neemt hij tijdens de businessclub van 27 juni afscheid. Bovendien is Cor door zijn ziekte niet meer zo mobiel als hij ooit was, hetgeen meespeelt bij zijn besluit om ermee te stoppen. En dan? Zijn we dan van Cor af? Wordt de man die onder heel veel meer voorzitter en aanjager was van meerdere verenigingen in Weesp, die de aanzet gaf tot de Sluis-en-bruggenfeesten en die ook wethouder was dan definitief rustig? Het is toch niet voor te stellen? En gelukkig heeft hij dan ook al weer wat nieuws op het oog. "Ik ga vanaf die datum nog wat voor de plaatselijke VVD doen, maar dat is achter de schermen. Dus ja, het wordt rustig rond Cor van der Poel."

12 / 20

Column

Nieuw huwelijksrecht, wat het in ieder geval niet is!

Eerder zijn al wat algemene overwegingen gegeven over het aanstaande gewijzigde huwelijksrecht. Nog niet bekend was wanneer het nieuwe recht ingaat, maar inmiddels is dat zeker: per 1 januari 2018 hebben we nieuw wettelijk huwelijksrecht. Waar ik al bang voor was, blijkt inmiddels al uit de geluiden om me heen. Je hoort nu al rondzoemen dat door het nieuwe huwelijksrecht, je trouwt met huwelijkse voorwaarden. Onzin natuurlijk, dus laat je niet verleiden door hapklare brokken met 3/4 waarheid.

Waarom is het niet waar? Natuurlijk is er geen sprake van huwelijkse voorwaarden op grond van het nieuwe huwelijksrecht, al was het alleen dat de term 'huwelijkse voorwaarden' veel te algemeen is en helemaal niets, maar dan ook niets zegt over de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden zijn maatwerk en dienen ook als zodanig bekeken te worden.

Nog steeds en misschien nog wel meer, zul je je voor de gang naar de ambtenaar van de burgerlijke stand voor het jawoord moeten verdiepen in het (nieuwe) recht. Omdat het nieuwe recht nuancering aanbrengt op de huidige gemeenschap van goederen, is het logischerwijs ook complexer. Tenslotte is een in beginsel eenvoudig systeem van gemeenschap van goederen relatief eenduidig. Komen daar allerlei uitzonderingen op, dan wordt het opeens complex. Vooral ondernemers zullen zich goed rekenschap moeten geven van het nieuwe recht en moeten niet zomaar in de valkuil lopen van de ronkende voorlichtingspublicaties die gepaard gaan met het nieuwe recht. In veel gevallen zal het voor ondernemers nog steeds aan te bevelen zijn huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Heel simpel gezegd blijft alles wat je voor het huwelijk (en geregistreerd partnerschap!) al privé hebt privé en valt alles wat voor het huwelijk al gemeenschappelijk was en alles wat je tijdens het huwelijk verwerft, in de gemeenschap van goederen. Schenkingen en erfenissen vallen weer buiten die hoofdregel en vallen altijd buiten de nieuwe gemeenschap van goederen. Een ondernemer die tijdens huwelijk een (nieuwe) onderneming start, zal dus in beginsel worden geconfronteerd met de gemeenschap van goederen en daarmee dus ook van die (nieuwe) onderneming. Misschien gewenst, maar in de meeste gevallen niet.

Voor de volledigheid nogmaals: de bestaande, dus voor 1 januari 2018 tot stand gekomen wettelijke gemeenschappen van goederen (sorry voor de term) veranderen niet. De nieuwe wet geldt dus alleen voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap dat wordt gesloten ná de invoeringsdatum. Grappig genoeg zou je ná 1 januari 2018 ook weer gewoon kunnen kiezen voor de oude gemeenschap van goederen. Vandaar de opmerking dat 'trouwen onder huwelijkse voorwaarden' op basis van de nieuwe wet op zijn minst misleidend is.

'Voor dit vak ben ik geboren'

Charles Benschop, 20 jaar uitvaartondernemer in Weesp

Ze horen bij de stad: de verloskundige, de notaris, de dokter en de uitvaartondernemer. Voor velen is die laatste Charles Benschop. Als 25-jarige jongen begon hij 20 jaar geleden Myosotis en nu is hij voor heel veel Weespers een steun en toeverlaat in de moeilijkste tijd van hun leven.

Charles Benschop (45): 'Het is een waanzinnig mooi vak. Ik vind het ook echt een voorrecht om te doen.'

Hij stapt de drempel over op de momenten in je leven die je liever niet hebt. De momenten met verlies, als je kwetsbaar bent. En na 20 jaar is Charles wel bijna bij elke familie geweest. Het is een keuze dat hij als Weesper in Weesp werkt en daarmee een onderdeel van het maatschappelijk leven is geworden. "Ik doe gewoon boodschappen in mijn spijkerbroek en dat is ook goed. Maar soms kies ik er ook weleens voor om met mijn vrouw Daniëlle buiten Weesp te gaan eten."

Myosotis bestaat 20 jaar en in de organisatie is Charles Benschop (45) samen met Bob ten Boekel (44) het gezicht in Weesp. Per jaar regelt Myosotis zo'n 100 uitvaarten in de stad, en daar is hij heel vaak op de een of andere manier bij betrokken. "Mensen vragen nu ook echt naar mij. Dat vind ik fijn, want dat is voor mij het teken dat ik in die jaren iets heb bereikt." Tijdens het regelen van een uitvaart is hij ook voor veel mensen een vertrouweling.

Het gaat om de wens

Als 25-jarige jongen de uitvaartzorg in, dat is best een stap. "Ik denk dat ik ben geboren voor dit vak. Dat merkte ik al vrij snel. Ook is de uitvaartwereld enorm veranderd. Toen was het nog heel normaal dat de uitvaartondernemer alles bepaalde. Dat vonden wij verkeerd. Het gaat volgens ons om de wens van de overledene of de nabestaanden. Ik maakte nog wel mee in het begin: 30 minuten in het crematorium, twee liedjes en daarna 30 minuten koffie met cake. Niet dat er iets mis is met koffie en cake, maar het moet wel een keuze zijn."

Maandagmorgen

Het is maandagmorgen 9.00 uur. Charles zit relaxed, maar strak in pak tegenover ons. Hij weet nog niet wat de dag brengen gaat. "Dat vind ik het uitdagende, met één telefoontje ziet mijn dag er anders uit." De liefde voor het is vak voelbaar. "Dood is gelukkig veel minder een taboe geworden, dat vind ik fijn. Uitvaarten zijn ook veel vrijer geworden. Mensen vragen weleens aan mij: wat is de meest gedraaide muziek? Vroeger kon ik meteen zeggen: Marco Borsato, Andrea Bocelli. De diversiteit is nu veel groter, al blijven er natuurlijk nummers favoriet. Je merkt ook dat euthanasie meer voorkomt. Nu spreek ik met mensen over hun eigen uitvaart, dat was vroeger veel en veel minder."

Dat de uitvaartwereld is veranderd, is ook te concluderen uit de cijfers. Myosotis verzorgt 75% van de uitvaarten in Weesp en omgeving en van die uitvaarten is 65 procent een crematie. Net zoals de landelijke tendens willen ook meer Weespers gecremeerd worden. "Je ziet dat begraafplaats Carspelhof minder gebruikt wordt."

Het sneuvelen van het crematoriumplan in 2011 noemt hij dan ook een dieptepunt. "Daar is zo verschrikkelijk veel energie ingestoken. We hadden het moment mee, de plannen lagen klaar en de vraag vanuit de markt was er. Maar door gesteggel en getwijfel in de politiek is het gesneuveld. Daar heb ik het moeilijk mee gehad. Maar nog steeds zie ik de behoefte van Weespers om in Weesp gecremeerd te worden. Ik denk dat er nog wel ruimte is voor een kleinschalig plan."

MH17

De afgelopen twee decennia brachten veel momenten die hem dierbaar zijn. "Ons eigen uitvaartcentrum in 2004, de Lichtjesavonden. Maar ook de vliegrampen van Tripoli en MH17. Dat zijn wel hele ingrijpende dingen geweest. Bij MH17 regelden wij de uitvaarten van elf mensen. Dat is een proces van maanden geweest. Ook heel moeilijk. We hebben een uitvaart gehad waarvan we aan het begin niet wisten of we vier mensen konden begraven, of dat er een zou worden, vanwege de terugkomst naar Nederland. We zijn daar veel mee beziggeweest in die maanden."

Dat zijn de momenten dat het ook wel dichtbij kan komen. "Dan keek ik 's avonds Pauw en Witteman en dan ging het weer over MH17. Dan zette ik dat af. Ik begrijp nu erg goed dat het herhalen van dingen impact kan hebben op nabestaanden." Hij merkt ook wel dat er verschil is tussen de 25-jarige Charles en de 45-jarige Charles. "Dingen raken mij nu eerder. Misschien is het dat ik ook meer mensen van mijn eigen leeftijd zie overlijden of dat ik gewoon ouder wordt. Gelukkig weet ik erg goed waar mijn grens zit. Dan kan ik zeggen: tot hier en niet verder. Het gekke is dat uitvaartondernemers geen begeleiding hebben, hulpverleners wel. Wij moeten het zelf maar oplossen. Gelukkig kan ik er goed tegen en hebben we een team waarin we alles met elkaar kunnen bespreken. Dat is belangrijk."

Voorrecht om te doen

Charles Benschop kijkt met enorm veel plezier vooruit naar de volgende 20 jaar. "Het is een waanzinnig mooi vak. Ik vind het ook echt een voorrecht om te doen. Dat we als klein bedrijfje in 1997 van start gingen en nu zo'n naam hebben opgebouwd, daar ben ik trots op. In de toekomst hoop ik dat mensen nog meer de mogelijkheden benutten - die steeds breder beschikbaar komen -om hun eigen uitvaart vorm te geven."

Afscheid van Petra van Kooten en Janton Stork

Foto: Christian Pfeiffer

Naast Cor van der Poel (zie pagina 10) neemt de IVW afscheid van nog twee bestuursleden: Petra van Kooten en Janton Stork.

Iedereen die de afgelopen jaren met Petra heeft gewerkt, zal beamen dat ze een fantastische vrouw is. Nuchter, zakelijk, telg van een bekende aannemersfamilie en een groot gevoel voor verantwoordelijkheid en plichtsbetrachting. Haar roots liggen bij de Rabobank en zo kwam ze bij het secretariaat van de IVW terecht. Al jaren combineert ze het IVW-werk met haar drukbezochte schoonheidssalon aan de Nieuwstad. Petra is voor vele IVW-besturen en -bestuurders een grote steun en toeverlaat geweest. Vooral het digitale werk heeft ze altijd tot in de puntjes verzorgd. Ze kent veel ondernemers en verzorgde altijd de badgetafel bij de businessclubs. Voor aftredende bestuursleden regelde ze altijd leuke afscheidscadeaus. Ook verzorgde zij de ledenadministratie. Petra was bovendien de creatiefste van het stel. Dat leidde tijdens de B2B-dagen voor een prijswinnende IVW-stand.

Foto: Ruth van Kessel

Ondanks zijn drukke architechtenwerk heeft Janton Stork drie periodes van drie jaar als bestuurslid van de IVW gediend. Hij is altijd zeer gemotiveerd geweest om bestuurlijke inbreng te hebben, want hij vindt de belangenvereniging van zeer grote waarde. Janton trad toe tot het bestuur ten tijde van het voorzitterschap van Cees van Vliet. Janton deed veel zaken met en had veel kennis van het Weesper en regionale bedrijfsleven. Vooral in zijn beginjaren maakte Janton zich sterk voor de collectieve afspraken, zoals met Paridon/Van Loenen (bedrijfsafval) en met Mainenergie (groene stroom). Verder was hij een bindende, gezellige factor in het bestuur en melden ingewijden dat het door zijn bourgondische stijl heerlijk was om met hem aan het jaarlijkse diner van het bestuur aan te zitten.

Stimuleringsfonds gevels bedrijven- terrein Noord

Heeft u een bedrijfspand op bedrijventerrein Noord en heeft u plannen om de gevel of uw voorterrein te verbeteren of te renoveren? Wellicht komt u dan in aanmerking voor een financiële stimuleringsbijdrage vanuit het Gevelrenovatiefonds van de gemeente Weesp. Deze kan oplopen tot wel € 15.000. Er is slechts beperkt budget beschikbaar. Wees er daarom snel bij, want op is op!

Met het Gevelrenovatiefonds stimuleert de gemeente het opknappen van private gronden op bedrijventerrein Noord. Een vitaal bedrijventerrein met een goede uitstraling is immers van groot economisch belang.

De stimuleringsbijdrage is voor fysieke ingrepen waardoor het aanzicht van uw pand en het terrein vanaf de openbare weg verbetert. Een bijdrage uit het fonds is maximaal 25% van de totale investering. De minimale bijdrage is € 2.500 de maximale bijdrage € 15.000.

Wie meer wil weten over de voorwaarden en het aanvragen, kan terecht op www.weesp.nl/gevelrenovatiefonds.

Geen inbraken

Een mooi bericht van de bedrijventerreinen: in de periode tussen 18 april en 12 juni 2017 zijn er geen inbraken gemeld.