B2B Weesp

10 mei 2018

B2B Weesp 10 mei 2018


Aan de bak

"Wat zijn je ambities?", vroeg ik enkele weken voor de verkiezingen aan wethouder Astrid Heijstee. Mocht ze opnieuw wethouder kunnen worden dan leek Economische Zaken haar wel een boeiende portefeuille, zo kreeg ik als antwoord. De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, Heijstees partij WSP is opnieuw de grootste, de nieuwe coalitie is gesmeed en voilà: Astrid Heijstee wordt inderdaad de nieuwe wethouder van Economische Zaken in Weesp. Voor haar ambities blader ik in het coalitieprogramma naar pagina 17: Economie ('Voor een ondernemende en levendige stad'). Ik lees over de introductie van een ondernemersloket, een doorontwikkeling van de bedrijfscontactfunctionaris. Dit loket is er niet alleen voor bedrijven, maar voor alle ondernemers en wordt breed van opzet; zo komt ook duurzaamheid daar aan de orde. Een ander belangrijk punt wordt de transformatie van het Van Houten Industriepark. Als kantoren daar woningen kunnen worden, wil de gemeente er dolgraag aan meewerken. Die transformatie moeten passen in het grotere geheel dat wordt vastgelegd in een nieuwe toekomstvisie voor de bedrijventerreinen. Het behouden van bedrijven en (daar is hij weer) duurzaamheid vormen belangrijke uitgangspunten. Doorbladerend naar het kopje 'winkelstraten' lees ik: "We gaan onderzoeken of hardnekkige leegstand bestreden kan worden met inzet van publieke middelen."
Kortom: ik snap Astrid Heijstee wel. Want als nieuwe wethouder van Economische Zaken kan ze flink aan de bak.

André Verheul
hoofdredacteur B2B Weesp

Foto: Brian Elings

Ondernemersfonds bezegeld, nu plannen maken en uitvoeren

Column Fleur van Tol

Privacyverklaring
op je website!

Foto: Stefan van Hees

Golfbaan Weesp weer in full swing

Officiële opening op 2 juni

Monumentale klus

Pover Weesp onderhoudt het Weesper stadhuis

Dealerkwaliteit voor universele prijs

Splinter is nu Vakgarage

Column Niels van de Griend

Nieuw huwelijksrecht voor ondernemers II

Nieuws van de IVW

Uitdagende klussen voor het bestuur van de IVW

'On Stage' bij Vuurtoren en MetalTech

Foto: Sjoerd Stoop

Als een echte makelaar een huis opmeten en taxeren. Of als volleerd metaaltechnicus aan de slag. Op enkele plaatsen in Weesp konden vmbo-scholieren op 5 april terecht voor een stage onder de vlag van 'Gooi On Stage'.

Monica Vries van De Vuurtoren Makelaars nam een groep stagiairs mee naar onder meer een huis aan de Oudegracht. De scholieren gingen zelf aan de slag met alles opmeten en het kijken naar de positieve en negatieve kenmerken van het huis. Vervolgens mochten ze de waarde beoordelen. Deze stagiairs liepen een dagje mee omdat ze op de beroepenmarkt van Gooi On Stage interesse hadden getoond in het makelaarsvak.

Maar ook andere bedrijven hadden die dag stagiairs over de vloer. Zo werd MetalTech bezocht door een groep vmbo-leerlingen van de Gooische Scholen Federatie. Zij waren afkomstig van De Fontein uit Bussum, Hilvertsheem Beatrix en de Savornin Lohmanschool uit Hilversum en van het Casparus College uit Weesp. De leerlingen werden ontvangen door Lucas van Leeuwen en Nils Ravenhorst, die een bedrijfspresentatie gaven over het produceren van fijnmechanische onderdelen door middel van CNC verspanen en het produceren van topsealmachines. Stagiaire Daan vertelde wat over zijn stage bij MetalTech. Na de presentatie werd een rondleiding door de fabriek gegeven. In de fabriek konden leerlingen met een door MetalTech aangeboden schuifmaat aan de slag in een spel waarbij de juiste tol moest worden gevonden.

Gooi On Stage, onderdeel van VMBO On Stage, is ontstaan als maatschappelijk initiatief. Het is tevens een laagdrempelige ingang om met jongeren in gesprek te gaan met betrekking tot hun toekomstdromen, beroepsbeelden, studie- en beroepskeuze.

Ondernemersfonds bezegeld, nu plannen maken en uitvoeren

Foto: Gemeente Weesp

Het ondernemersfonds voor de binnenstad van Weesp is definitief een feit. De gemeente Weesp en de ondernemersstichting Weesp Centraal hebben de uitvoeringsovereenkomst ondertekend.

De handtekeningen werden gezet door wethouder Astrid Heijstee namens de gemeente en Albert Vos namens de ondernemersstichting.

De gemeente vult het fonds met reclamebelasting, die sinds dit jaar bij bedrijven in de binnenstad wordt geheven. Vervolgens kunnen de gezamenlijke ondernemers onder meer evenementen, feestverlichting en promotionele activiteiten met het fonds bekostigen.

Bestuur

Weesp Centraal moet als onafhankelijke stichting het ondernemersfonds gaan inzetten. De bestuursleden zijn: Jordi Dekker van café-restaurant Aaltje, Matthijs van Dijk van café Toeters en Bellen, Anita Sikking van kledingwinkel Zipper, Vreneli Stadelmaier als onafhankelijk lid en voorzitter Albert Vos namens winkeliersvereniging WDO. Elke ondernemer die reclamebelasting betaalt, kan bij het bestuur plannen indienen.

Wethouder Heijstee: "De WDO heeft zich lange tijd ingespannen voor het fonds, om daarmee alle ondernemers te verbinden en de krachten te bundelen. Ik feliciteer daarom Weesp Centraal van harte met de oprichting en wens hen veel succes. Als gemeente blijven we trouwens samenwerken, maar we doen er nu gezamenlijk een schepje bovenop, zodat we de binnenstad ook op de lange termijn aantrekkelijk en leefbaar kunnen houden."

Albert Vos voegt hieraan toe dat het nu aan de ondernemers is om aantrekkelijke plannen te maken: "We hebben een prachtige binnenstad. Met het fonds kunnen we activiteiten en voorzieningen op een praktische manier regelen, met alle betrokken partijen, dus niet alleen de winkeliers, maar ook met de horeca en de andere ondernemers. Die uitbreiding vinden we noodzakelijk, omdat we samen verantwoordelijk zijn voor het voorzieningenniveau in de binnenstad."

Het ondernemersfonds is niet onomstreden. Sommige ondernemers zeggen bezwaar tegen de reclamebelasting te hebben ingediend.

Van Aaltje naar Paardenburg

Gijs Numan is de nieuwe eigenaar van Brasserie Paardenburg in Amstelveen. De horecaondernemer is in Weesp bekend van café-restaurant Aaltje, waar hij mede-eigenaar van is.

Met Aaltje aan de Herengracht in Weesp zette hij samen met Jordi Dekker een succesvol concept neer rond 'de Hollandse keuken op eigen wijze'. Daar zullen we hem voorlopig niet zo veel meer zien, want met Paardenburg heeft Numan een ambitieus project te pakken. Om te beginnen wil hij terug naar de klassieke formule, met goed eten, goede service en een Bib Gourmand, zo vertelt hij aan Misset Horeca.
Numan kende een nogal hectische binnenkomer, want hij had de deal nog niet rond of het werd stralend weer en dus meteen superdruk op het terras aan het water. Numan wil echter meer aandacht besteden aan de gast die ook in de winter komt. "Dus niet alleen voor die mooie plek aan het water in de zon voor een drankje, maar ook voor lunch en diner." De eerste maatregelen richting het nieuwe Paardenburg zijn getroffen: een nieuwe kaart en wit linnen op tafel. Kwaliteit, service en sfeer zijn de nieuwe waarden. Nieuwe meubels, het verplaatsen van de bar en uitbreiding met hotelkamers zijn de volgende stappen in het businessplan van Numan.

Maurice van Kesteren, in Weesp bekend van eetcafé 't Weesperplein, is de nieuwe manager van Paardenburg. Michael Hendriksen is de chef. Numan staat zelf ook op de vloer.

Bij Hart van Weesp: kamer met fiets

Foto: Sjoerd Stoop

De fraaie omgeving van Weesp leent zich bij uitstek voor een fijne fietstocht. Hotel Hart van Weesp springt erop in door nu huurfietsen aan te bieden. Onlangs werden de fietsen geleverd door Van der Linden Tweewielers, ook uit Weesp.

Het gaat om tien Gazelles met zeven versnellingen met trapondersteuning. Dat betekent dus comfortabel fietsen langs de Vecht, door 't Gein of richting 't Gooi. Er was veel vraag naar het huren van fietsen, waar Peter Jansen door de levering van Wouter van der Linden graag aan voldoet. De fietsen zijn alleen voor gasten van het hotel.

VVV-kantoor

De lobby van Het Hart van Weesp is voortaan ook het VVV-kantoor van Weesp. Er is toeristische informatie beschikbaar en de medewerkers hebben tips voor een leuke dag uit in en om Weesp.

De schippers van De Vuurlinie hebben de draad weer opgepakt. Met ingang van deze week vertrekt het varende huisje elke dinsdag en zaterdag voor een rondvaart over de Vecht naar Fort Uitermeer. Tussen 16 mei en 26 september maakt deze vaartocht deel uit van het arrangement 'Dagje Historisch Weesp' (elke woensdag en vrijdag). De rondvaart naar Fort Uitermeer wordt gecombineerd met een lunch, een stadswandeling, een proeverij van Weesper specialiteiten, een bezoek aan Museum Weesp en als afsluiter een borrel met bitterbal. Dit arrangement kost 39 euro per persoon. Kijk voor tijden en boekingen op www.welkominweesp.nl/arrangementen.

Ugur Pekdemir directeur Rabobank

Foto: Rabobank

Ugur Pekdemir is sinds 1 april directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Hij volgt Eric Lücke op, die per 1 maart is benoemd tot kringdirecteur binnen de Rabobank.

Ugur Pekdemir (51) was de afgelopen negen jaar directievoorzitter van Rabobank Noord-Kennemerland, met als hoofdkantoor Castricum. Hij ziet Amstel en Vecht, waar ook Weesp onder valt, als een prachtige vervolgstap. Als directievoorzitter gaat hij zich inzetten voor het versterken van de regio op zowel financieel als maatschappelijk vlak. "Door betrokkenheid middels kennis, netwerk en geld steunen wij de lokale samenleving. Ik ben benieuwd waar de behoefte ligt en hoe ik als nieuwe directievoorzitter een bijdrage kan leveren", aldus Pekdemir in een persbericht.
Vlak voor zijn vertrek bevestigde Eric Lücke dat de Rabobank een vestiging in Weesp houdt, ondanks dat het kantoor aan de Irenelaan is verkocht aan ontwikkelaars.

Column

Privacyverklaring op je website!

Fleur van Tol

Vanaf 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dan geldt in de hele EU dezelfde privacywetgeving. Personen krijgen met de AVG meer rechten waardoor hun privacy beter beschermd wordt, organisaties krijgen meer verantwoordelijkheden en verplichtingen.

Hoe kun jij je als ondernemer voorbereiden op de AVG?

Je moet als ondernemer op 25 mei 2018 klaar zijn voor de AVG. Niet voldoen aan de nieuwe privacywetgeving kan een fikse boete opleveren, die kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van je wereldwijde jaaromzet. Hoe bereid je je voor? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft hiervoor bijvoorbeeld een stappenplan en een regelhulp ontwikkeld (zie www.autoriteitpersoonsgegevens.nl).

Personen hebben meer rechten onder de AVG

Iedere persoon van wie persoonsgegevens worden verwerkt heeft het recht om te weten wie zijn of haar gegevens verzamelt, welke gegevens je van hem of haar verzamelt en waarom je die gegevens verzamelt. Ook hebben personen het recht om te weten met wie je die gegevens deelt, hoe lang je die gegevens bewaart en welke mogelijkheden er zijn om gegevens te wijzigen. Als ondernemer ben je verplicht om hierover duidelijk te zijn, bijvoorbeeld door middel van een privacyverklaring op je website.

Voldoe aan je informatieplicht door middel van een privacyverklaring op je website

De privacyverklaring is verplicht voor ondernemers die persoonsgegevens verwerken, en is met name bedoeld voor je klanten en bezoekers van je website. Je medewerkers informeer je liever door middel van je personeelshandboek, via je interne website of huishoudelijk reglement. De privacyverklaring moet voldoen aan een aantal vereisten; zo moet je jouw gegevens duidelijk vermelden, maar ook welke persoonsgegevens je verwerkt, waarom je die gegevens verzamelt, met wie je die gegevens deelt, hoe lang je ze bewaart en dat je ze goed beveiligt.

Op de website veiliginternetten.nl vind je een handige generator waarmee je zelf een privacyverklaring kunt opstellen.

Golfbaan Weesp weer in full swing

Feestelijke heropening op 2 juni

Gerhard van Galen en Friso Verhoeve spraken in januari hun ambitie uit om de golfbaan van Weesp weer helemaal op de kaart te zetten. "Het moet de baan worden zoals velen hem al kennen, maar dan net even beter", zeiden ze.
De nieuwe eigenaren houden woord: de baan ligt er weer goed bij en is klaar voor de feestelijke heropening.

Foto: Brian Elings

De officiële heropening is op zaterdag 2 juni. Vanaf 14.30 uur is iedere golfer uit Weesp en wijde omstreken van harte welkom. Tussen 15.00 en 18.00 uur bieden Gerhard van Galen en Friso Verhoeve een drankje en een hapje aan en klinkt er muziek. Voorafgaand aan de officiële opening zijn er al diverse activiteiten geweest op de Golfbaan Weesp, waaronder een masterclass putten. Op zondag 6 mei was de zonovergoten Open Golfdag. Er waren diverse activiteiten voor jong en oud. Eenieder kon gratis de 9 holes lopen met ervaren leden van de vereniging. Bezoekers konden gebruikmaken van een van de gratis inlooplessen en/of heerlijk genieten van het uitzicht op het terras. De foto's bij dit artikel zijn op deze dag gemaakt.

Veel gebeuren

De Open Golfdag en de officiële opening markeren het nieuwe begin van de golfbaan in Weesp. Na de abrupte sluiting en het faillissement zag de toekomst van de baan, en daarmee van de golfvereniging, er somber uit. De leden van de vereniging ontfermden zich lange tijd maar zelf over het onderhoud van de baan, wat ertoe heeft bijgedragen dat de zaak nu weer draait. Want toen Van Galen en Verhoeve vorig jaar in Weesp kwamen kijken, zagen ze direct de potentie. "We kenden de baan van naam, maar waren er allebei nog nooit geweest. We zagen al snel dat deze baan kansen heeft." Ook zagen ze dat er nog veel moest gebeuren om de baan en de accommodatie weer op het gewenste niveau te krijgen. Een uitdaging waar beiden veel zin in hadden. Het eerste dat aangepakt moest worden, was de drainage van de baan. Daarna kreeg de drivingrange de nodige liefde en aandacht.

Foto: Brian Elings

Als een hole-in-one

Het nieuws van de nieuwe eigenaren sloeg als hole-in-one in in het Weesper golfwereldje. Via de nieuwsbrief hield en houdt Golfbaan Weesp alle geïnteresseerden op de hoogte. En nieuws is er op dit moment in overvloed. Eén ding is duidelijk: de golfbaan ligt er weer goed bij. Hij is qualifying en de trolleys zijn toegestaan. Er zijn diverse verbeteringen aangebracht, zowel op de baan als bij de oefenfaciliteiten. Zo zijn er op de drivingrange nieuwe afslagmatten gekomen. In mei worden de teeboxen verbeterd. De ervaren greenkeeper Marvin de Vink is drie dagen werkzaam op Golfbaan Weesp, de overige twee dagen op Golfbaan The International. Hostess Roxy Heerschop ontvangt de spelers en andere gasten bij de receptie in het clubhuis. De brasserie in het clubhuis is weer dagelijks open. De horecaondernemers Jos Mooij en Natasha Verheij hebben de kaart vernieuwd, de bar gestroomlijnd en het interieur opgefrist en aangepast.

Al 200 jaarkaarthouders

Inmiddels heeft Golfbaan Weesp al meer dan 200 vaste jaarkaarthouders mogen verwelkomen. Voor de 2018 wordt de volgende prijs gehanteerd: € 375 inclusief 6% btw. Hiervoor kan onbeperkt worden gespeeld. Wie ook nog lid is van Golfvereniging Weesp kan meedoen aan de vele, en gezellige, wedstrijden die op het programma staan. De Golfvereniging Weesp kent inmiddels een boordevolle activiteitenkalender. Dat begon op zondag 15 april met de eerste wedstrijd. Maar liefst 72 deelnemers hadden zich ingeschreven voor dit Voorjaarstoernooi. Afgaande op het mooie weer vond de seizoenstart onder een goed gesternte plaats.

Bedrijfslidmaatschappen

Voor bedrijven biedt Golfbaan Weesp een lidmaatschap 'op maat' aan. Dit kan al vanaf een bedrag van € 475 excl. 21% btw. Er zijn dit jaar vier businessclubcompetitiedagen. Heel herkenbaar: steeds de eerste donderdag van de maand (tenzij feestdag of vakantieperiode). Per bedrijf is één introducé welkom. Naast de punten voor de competitieranking zijn er diverse dagprijzen te winnen.

Op de nieuwe website www.golfweesp.nl staat alle informatie over baanstatus, activiteiten, lidmaatschappen en contactpersonen.

Monumentale klus

Met het voorjaar op komst boog het Weesper schilders- en glasbedrijf
Pover zich over een van de meest in het oog springende opdrachten: het onderhoud van de gevel van het eeuwenoude stadhuis van Weesp.

Foto: André Verheul

Het schilderen van de gevel van het stadhuis duurt zo'n zes tot acht weken, zegt Edwin Ferwerda van het Weesper schildersbedrijf. "Het hangt een beetje af van hoeveel trouwerijen er zijn." Pover schildert elk jaar een andere gevel van het monumentale gebouw. Dit jaar is de voorgevel aan de beurt. Dat betekent: de kozijnen en roedes van de 17 ramen plus de twee openslaande balkondeuren. Een klus die in het oog springt en die het schildersbedrijf veel reacties oplevert. "Vorig jaar deden we de zijgevel. Die hebben we toen helemaal ingepakt met een steiger. Met de voorgevel kan dat niet", legt Ferwerda uit. Want het stadhuis is een gewilde trouwlocatie en welk bruidspaar wil nu een stadhuis dat in de steigers staat op z'n trouwfoto's? Dus werkt schilder Jan Melis vanaf een hoogwerker, die hij even wegrijdt als er een trouwfotograaf in de buurt is. Omdat Pover niet beschikt over zulke hoge hoogwerkers is er een ingehuurd. De naam van het schildersbedrijf staat daar niet op, vandaar het autootje van Pover dat aan de voet van het stadhuis staat geparkeerd. Want wie zo'n aansprekende schilderklus mag uitvoeren, wil dat uitdragen ook. "Niet iedereen mag het stadhuis schilderen, maar wij wel", zegt Ferwerda met gepaste trots. "We hebben het druk, maar voor het stadhuis maken we altijd met plezier ruimte in onze planning. Het levert ons uiteraard ook weer leuke reacties, goede referenties en nieuwe opdrachten op."

We hebben het hier trouwens niet over zomaar even een likje verf. 'Onderhoudswerk' is een beter woord. Het schilderwerk is een cruciaal onderdeel van het onderhoud en behoud van het uit 1776 stammende monument. Het is eigenlijk een doorlopend project, dat in nauwe samenspraak met Bart-Jan van Barneveld van de gemeente wordt uitgevoerd. "Samen houden wij ons mooie Weesper stadhuis in goede staat." Het stadhuis kent zo z'n eigen karakteristieken, maar heeft voor de ervaren schilders van Pover geen geheimen meer. Ferwerda legt uit dat er goed naar de staat van de kozijnen wordt gekeken, ook aan de binnenzijde. Van de winter wordt namelijk de binnenkant geschilderd.

Nu we zo eens met de schilder meekijken valt het op dat de ramen op elke verdieping van het stadhuis een andere hoogte hebben. Maar dat terzijde. Tot slot: welke kleur wit zit er op de kwast? "Wij zeggen altijd 'Weesper wit', dan weten we genoeg."

Vakgarage voor elk merk

Inmiddels alweer zes jaar Ford Service Dealer in Weesp: Autobedrijf Splinter aan de Hogeweyselaan. En niet alleen voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte Ford kunnen mensen er terecht, ook ook voor het onderhoud en reparatiewerkzaamheden is Splinter een prima plek. Maar er is meer. Om ook andere merken van dienst te zijn is het autobedrijf sinds kort onderdeel van de formule Vakgarage.

Foto: Stefan van Hees

Op een zonnige vrijdagmiddag is het goed toeven in het pand aan de Hogeweyselaan 97 waar de 48-jarige vestigingsmanager Jan Jaap Splinter bezoekers te woord staat en ziet hoe de medewerkers achter in het pand sleutelen aan de verschillende wagens. Jarenlang was de Almeerder werkzaam in Naarden, maar toen Ford hem aanbood om in Weesp aan de slag te gaan, greep hij zijn kans.
Midden in de crisis inderdaad, geeft de enthousiaste Splinter, die de afgelopen jaren meerdere dealers Weesp zag verlaten, toe. Hoe komt het dat hij wel overeind blijft? "Een moeilijke vraag", zegt Splinter. "Het is toch lastig om over jezelf te praten. Maar mijn kracht ligt in het hebben van goede relaties. Ik heb ook veel autokopers van buiten Weesp. En ik wil het heel graag. En natuurlijk is Ford als merk heel sterk."

Toch is Ford, weet ook Splinter, niet het nummer 1-merk in Nederland. Misschien ook wel daarom, maar vooral vanwege de groei van het aantal huizen en de krimp van het aantal merkdealers in Weesp wil het autobedrijf ook relaties met een ander merk laten profiteren van de eigen kwaliteit en zorg. Sinds kort is het bedrijf daarom onderdeel van de formule Vakgarage. "Wij waren al langer op zoek naar een manier om onze dienstverlening uit te breiden. Na uitgebreid onderzoek bleek Vakgarage voor ons de beste keuze."

Vakgarage is een groep van ruim 280 samenwerkende garagebedrijven in Nederland, verenigd in een stichting. Door de scherpe gezamenlijke inkoop van A-kwaliteit onderdelen profiteert de klant van het voordeel dat dit oplevert. "Je krijgt dealerkwaliteit voor een universele prijs", legt Splinter uit. "Doordat veel bedrijven Weesp hebben verlaten moeten veel mensen een stuk rijden voor onderhoud. En veel mensen - blijkt ook uit onderzoek - willen niet verder dan zeven of acht kilometer rijden voor onderhoud."
Inmiddels is merkbaar dat Splinter meer is dan alleen dé plek voor Ford-wagens. Ook andere merken staan binnen en buiten het gebouw, al is Ford nog wel ruim in de meerderheid. "De verhouding is nu inderdaad 80-20", geeft Splinter aan. "Het zou mooi zijn als het meer 50-50 wordt. Dat we nu Vakgarage zijn, maakt het werk wel gevarieerder. Maar de autowereld blijft - en dat was ook tijdens het crisisjaren het geval - een mooi vak. Het verkopen is leuk, maar ook het onderhoud. Je bouwt een relatie met mensen op. En ik hecht waarde aan relaties."

Column

Nieuw huwelijksrecht voor ondernemers II

In een vorige column gaf ik een belangrijke reden voor ondernemers om onder het nieuwe huwelijksrecht onverminderd huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het ging daarbij om verdiensten uit de onderneming die tijdens het huwelijk in de nieuwe gemeenschap van goederen vallen. Deze keer artikel 95 van boek 1.

Uitgangspunt van de wet is dat in de nieuwe gemeenschap van goederen alle goederen vallen die worden betaald uit gemeenschappelijk vermogen. Omgekeerd geldt dan dat goederen die met eigen (dus niet gemeenschappelijk) vermogen worden betaald, ook buiten de gemeenschap van goederen vallen. Eigen vermogen onder de nieuwe wet kunnen onder andere schenkingen en erfenissen zijn.
Het kan echter ook voorkomen dat betreffend goed gedeeltelijk uit eigen vermogen en gedeeltelijk uit gemeenschappelijk vermogen wordt betaald. In dat geval bepaalt de we, dat indien het goed voor meer dan 50% uit het eigen vermogen wordt betaald, betreffend goed ook privé is van degene die het betaalde voor meer dan 50%. Er ontstaat dan wel een vergoedingsrecht aan de gemeenschap.

Bij oprichting van een BV worden aandelen uitgegeven en moet worden betaald voor die aandelen. Dat noemen we storten op aandelen. Ook al maakt de nieuwe wet het mogelijk bij oprichting niet te storten op aandelen, is dat van harte af te raden!
Stel dat die storting/betaling geschiedt uit een en/of-rekening van de aandeelhouder. Is het aandeel dan eigenlijk wel privé geworden? Is het wel voor meer dan de helft betaald door betreffende aandeelhouder? Dat hangt mede af van de gerechtigdheid tot dat en/of-vermogen. Indien meer is bijgedragen aan de en/of-rekening door de partner van de aandeelhouder, dan kan je je voorstellen op grond van de bovengenoemde regeling dat wellicht het aandeel helemaal niet van de beoogde aandeelhouder maar van diens/haar partner is! Dat wordt wel een erg grote verrassing bij scheiding voor de ondernemer. Ik kan onmogelijk inschatten of die soep wel zo heet wordt gegeten, maar het lijkt me meer dan genoeg redenen om niet via een en/of-rekening te storten op aandelen.

Sterker nog, het zijn inmiddels meer dan genoeg redenen om als ondernemer te opteren voor huwelijkse voorwaarden of daar in ieder geval voor het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) heel erg goed samen met je partner en je notaris over na te denken.

De uitdagende klussen voor de IVW

Foto: IVW

De IVW is met veel zaken bezig. IVW-voorzitter Reinier Mommaal zet er een aantal op een rijtje.

Als IVW-bestuur treden wij vaak in overleg met diverse partijen. Voornamelijk met de gemeente op allerlei vlakken, maar ook bijvoorbeeld met de omliggende bedrijfsverenigingen, de WDO en Weesp Marketing. Een aantal zaken die op dit moment spelen of gaan spelen zijn onder andere de toekomst van het KVO en hoe dit om te zetten naar parkmanagement, de plannen voor woningbouw op bedrijventerrein Nijverheidslaan en het bestemmingsplan op de bedrijventerreinen in het algemeen.

Verder buigen wij ons over het opzetten van commissies waarin naast een bestuurslid van de IVW ook ondernemers gaan plaatsnemen. Zo betrekken we niet alleen meer leden bij onze activiteiten, maar kunnen wij nog beter de belangen behartigen van onze leden. Dit werkt bij een aantal bedrijfsverenigingen om ons heen erg goed. Te denken valt aan een commissie KVO, een commissie Communicatie en een commissie Weesp-Amsterdam. De komende tijd volgt hierover meer informatie.

Afgelopen maand werd ik benaderd door Nel Mateman van de Taalkamer Weesp. Hier worden Syrische vluchtelingen die statushouder in Weesp zijn, wegwijs gemaakt in onze mooie stad en wordt hun de taal verder bijgebracht. Nel vertelde mij dat de meesten van hen hoogopgeleid zijn en heel graag willen werken of stage lopen bij bedrijven in Weesp. Solarclarity heeft inmiddels iemand in dienst genomen en een ander IVW-lid is aan het kijken wat de mogelijkheden zijn. Wij zullen nog even verder uitzoeken wat er exact mogelijk is. In de komende nieuwsbrief zullen wij hier verder over berichten. Voor nu hoop ik jullie allemaal te zien tijdens de komende netwerkbijeenkomsten.

Graag bedanken wij Herman Tuning, de wethouder Economische Zaken, het college en de raad voor de prettige samenwerking in de afgelopen vier jaar. Wij gaan het proces van ambtelijke naar bestuurlijke samenwerking met Amsterdam de komende jaren heel nauw volgen en de belangen van onze leden en het bedrijfsleven zo goed mogelijk behartigen. Een leuke en uitdagende taak.

Terug- en vooruitkijken op 'IVW-business'

Foto: Brian Elings

IVW Businessclub | Thema: 'Weesp als product' 15 mei 2018 bij Voskuil Verhuur Service

Tijdens de tweede businessclub op 15 mei komen we meer te weten over de kracht van citymarketing. Doelgerichte citymarketing leidt tot stedelijk succes. Kijk maar naar het succes van echte citymarketingsteden als Amsterdam, Apeldoorn en Leeuwarden.
Weesp als product? Kom luisteren naar het hoe en waarom en wat het voor de Weesper ondernemers kan betekenen.
Wij worden gastvrij ontvangen door Theo Voskuil in het nieuwe pand van Voskuil Verhuur Service.

Save the date

Op 26 juni vindt de jaarlijkse ledenvergadering en BBQ plaats bij Golfclub Weesp. Schrijf deze data in je agenda!

Terugblik
IVW businessclub | 13 maart 2018

De IVW staat voor belangenbehartiging, netwerken en kennisoverdracht. Thema van de IVW in 2018 is 'Het versterken van je (lokale) netwerk'. De eerste businessclub van dit jaar was het startschot om dit thema uit te rollen. Richard Bordes – lawaaimaker en socialmedia-expert – verzorgde een powersessie LinkedIn.

Wil je ook een businessclub of businessborrel bijwonen?

De netwerkbijeenkomsten van de IVW zijn gratis en alleen toegankelijk voor (aspirant-)leden van de IVW of op uitnodiging. Wil je komen maar ben je geen lid? Neem dan contact op met Monique Veldhuijzen: 06-554961220. Of word nu (aspirant-)lid en vul het aanmeldformulier in op de website.