B2B Weesp

6 april 2016

B2B Weesp 6 april 2016


Scherp blijven

Google op 'Weesp' en 'inbraken' en je weet niet wat je ziet. Overal popt de naam van onze stad op - en da's niet zo mooi. Weesp kende vorig jaar namelijk procentueel de hoogste stijging van het aantal woninginbraken van heel Nederland. Zoiets komt bovendrijven als het Centraal Bureau voor de Statistiek de koele jaarcijfers op een rijtje heeft en dat verspreidt in een handig persbericht. Daar wisten de bureauredacteuren in den lande wel raad mee. "De hoogste stijging is 136% in het Noord-Hollandse Weesp", staat er dan in allerlei media.
Elke inbraak is er één te veel, maar Weesp is nu niet ineens het Chicago van de Lage Landen. Een inbraakgolf begin vorig jaar stuwde het aantal van 55 (in 2014) op naar 133 in 2015. De politie heeft al maatregelen genomen. Veel daarvan vallen onder voorlichting, preventie en bewustwording. Het letterlijke voorbeeld: zet je spaarvarken niet pontificaal voor je raam.
Het gaat bij die 136% alleen om woninginbraken. Het aantal bedrijfsinbraken in Weesp is en blijft bijzonder laag. Dat mag je zonder meer toeschrijven aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Voorlichting, preventie en bewustwording zijn daarbij een zeer belangrijk onderdeel. De KVO-adviseur blijft de ondernemers maar wijzen op zaken die veiliger moeten: verlichting, hang-en-sluitwerk, dure spullen uit het zicht, et cetera. Wat het KVO dus aantoont is dat voorlichting, preventie en bewustwording een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van inbraken. Het is goed om dat voor het voetlicht te blijven brengen. Scherp blijven is het devies.

André Verheul
hoofdredacteur B2B Weesp

Foto: Brian Elings

Opknappen winkelcentrum Hogeweij gaat beginnen

Pover Schilders en Denso
Nieuwe vloer terwijl de zaak doordraait

Column JAN

Foto: Brian Elings

Coverstory
Banen gezocht
Wat kunt u doen voor het WerkgeversServicepunt en andersom?

Column Niels van de Griend

Of je kwaliteit lust...
Traiteurslagerij Van Donk

Nieuws van de IVW
Wim Zagt zwaait af als voorzitter

Opknappen van winkelcentrum Hogeweij gaat beginnen

Foto: Buro Van der Goes

De langverwachte en dringend gewenste opknapbeurt van winkelcentrum Hogeweij in Weesp gaat halverwege april van start. Dat laat Berry Janmaat van Maatschap Hogeweij weten.

Het winkelcentrum krijgt een grote facelift, iets waar al jaren over gesproken wordt. Alle gevels worden vernieuwd met roodbruine baksteen en de luifels worden vervangen door transparante overkappingen. Ook wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan daken en installaties.

"Een andere in het oog springende verbetering wordt de nieuwe entree", licht Janmaat de plannen toe. Aan de kant van de Amstellandlaan moet een zes meter hoge doorgang komen. Janmaat: "Zodat meteen duidelijk is: hier moet u zijn voor uw boodschappen." Bijkomend voordeel van de nieuwe entree is volgens hem dat ook de binnenplaats er ruimer en lichter van wordt. Tezamen met wat groen en fraai meubilair moet de binnenruimte een fijne plek worden om te vertoeven.

Foto: Buro Van der Goes

De opknapbeurt moet dit najaar klaar zijn. Tijdens het werk blijven de winkels gewoon open.

Europese award voor Solarclarity

Foto: Brian Elings

Solarclarity is beloond met de Top Brand PV Europe 2016 Award.

Solarclarity scoort bovengemiddeld hoog op naamsbekendheid, klanttevredenheid en breedte/diepte van het portfolio. De award helpt installateurs bij het maken van een keuze voor een groothandel. Daarnaast geeft het aan hoe een merk het doet ten opzichte van andere aanbieders in de markt. Het certificaat wordt sinds een aantal jaar afgegeven aan Europese groothandels in zonnepanelen wier merk bovengemiddeld scoort in vergelijking met concurrenten. Het is de eerste keer dat het certificaat is afgegeven in Nederland. "Dit is een extra stimulans om marktspecifieke verwachtingen en wensen van installateurs ook in de toekomst waar te blijven maken", zegt Peter Desmet van Solarclarity.

Onmimark ondersteunt 'dreamteams'

Ook dit jaar ondersteunt Omnimark diverse studententeams uit de Dreamhal van de TU Delft. Omnimarks succesvolle samenwerking met het Nuon Solar Team is de aanleiding geweest om de sponsoring verder uit te breiden.

"De teams uit de Dreamhal van de TU Delft zijn stuk voor stuk unieke samenwerkingen tussen studenten van diverse faculteiten", meldt Hwie-Bing Kwee op de website van zijn Weesper bedrijf. Omnimark sponsort samen met 3M nu vijf teams, waaronder het Nuon Solar Team. De teams worden ondersteund in de aankleding van het object van de studie. Dit proces start met de designbegeleiding, waarop de productie en montage van de veelal foliewrapproducties volgt.

Botenhelling aan de Nijverheidslaan

Foto: Christian Pfeiffer

Een zichzelf respecterende watersportstad zonder plekje waar je een boot te water kunt laten? Weesp maakt nog voor de zomer een trailerhelling aan de Nijverheidslaan.

De openbare trailerhelling is bedoeld voor iedereen die zijn sloepje of andere kleine boot in of uit het water wil takelen van of op zijn eigen aanhanger. De helling wordt gemaakt bij de voormalige Renaultgarage, nu de uitvalsbasis van Holland Car Casting. De botenhelling was door WSP, PvdA en GroenLinks al beloofd bij de vorming van hun coalitie. Wethouder Astrid Heijstee (WSP) wil hiermee Weesp als watersportstad versterken. Ze krijgt van de raad toestemming om 100.000 euro uit te trekken voor de voorziening.
Ook op andere manieren wordt de aantrekkelijke binnenstad van Weesp gepromoot. Zo komen er onder de bruggen doeken met promotionele afbeeldingen, die zichtbaar worden als je voor de openstaande brug staat te wachten.

Kjeld Vosjan ook in Weesp aan de slag

Foto: Koosje de Beer

Kjeld Vosjan, de centrummanager van Hilversum, is door de gemeente Weesp ingeschakeld voor een aantal lopende zaken die met het Weesper bedrijfsleven te maken hebben.

Zo begeleidt Vosjan onder meer het Gevelfonds en de aanvraag voor provinciale herstructureringssubsidie. De meeste aandacht zal uitgaan naar het opzetten van een stadsfonds. In Hilversum is dat een jaar geleden ingevoerd als een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad aantrekkelijker maken. Hoe het in Weesp precies zal uitpakken is nog niet duidelijk, maar er komt een nadrukkelijke combinatie met stadspromotie via Weesp Marketing. De financiering zal (grotendeels) bij het bedrijfsleven vandaan moeten komen.
Vosjan neemt voorlopig de plek in van Glenn Janssen, die onlangs vertrok als contactpersoon voor het bedrijfsleven.

De Kwestie-Zand, deel 6

Op last van de rechter kan er voorlopig nog niet worden begonnen met het zandtransport voor de Bloemendalerpolder. De zandwagens moeten blijven stilstaan tot er een uitspraak in de rechtszaak is die door ondernemers van bedrijventerrein Noord is aangespannen.

Deze bedrijven hebben zich verenigd tegen het vervoer van enorme hoeveelheden zand over het bedrijventerrein: circa 280 vrachtwagenbewegingen per dag, 125 dagen lang voor de eerste bouwfase. Ze vrezen schade en overlast.
De rechter heeft uitgesproken twijfels te hebben over de juistheid van de door de gemeente Weesp verstrekte omgevingsvergunning voor het aanleggen en het gebruiken van de loswal langs het Amsterdam-Rijnkanaal, achter de waterzuiveringsinstallatie aan de Zuiderzeelaan. Er zal nader gekeken moeten worden of er voor de aanleg en het gebruik van de loswal een milieueffectrapportage noodzakelijk was. Daar is een volgende zitting bij de rechtbank voor nodig. Tot die tijd is de verleende vergunning geschorst en is het gebruik van de loswal niet mogelijk. De loswal, de transportband en de vultrechter mogen wel blijven staan.
"We inventariseren de mogelijke vervolgstappen met het oog op een zo spoedig mogelijke hervatting van de werkzaamheden", zo laten de ontwikkelaars in een reactie weten.

Er is goed nieuws over het project Ziggo Zakelijk Internet op bedrijventerrein Noord. De afgelopen maanden is er op de achtergrond al het nodige gebeurd, maar nu zit er echt schot in de zaak en kunnen we concreet zijn. Daarom deze update. De getekende contracten zijn allemaal verwerkt, de aannemer heeft alle uit te voeren graafwerkzaamheden in kaart gebracht en inmiddels ligt de vergunningaanvraag al enkele weken bij de gemeente Weesp. Hieraan zit nu eenmaal een doorlooptijd, waar wij geen invloed op hebben. Zoals Ziggo het nu inschat komt in april de vergunning van de gemeente, daarna kan de aannemer gaan plannen en snel aan de gang gaan met alle graaf- en aansluitwerkzaamheden. De hoop is dat binnen twee maanden na nu de eerste aansluitingen een feit zullen zijn en daarna gaat het snel. Zodra wij nieuwe informatie ontvangen zullen wij u hiervan op de hoogte brengen.

12.000 m2 nieuwe vloer terwijl de zaak gewoon doordraait

Schilderen of vloeren gieten: bij Pover draait het om vakmanschap

Dat schilders- en glasbedrijf Pover zich naast hun corebusiness ook ontwikkeld heeft tot gietvloerspecialist, weten we in Weesp inmiddels wel. De demonstraties op de B2B-beurs en de IVW businessclubs spreken voor zich. Maar dat het bescheiden bedrijf in staat is om 12.000 m2 vloer te leggen zonder dat bedrijfsprocessen stil komen te liggen, heeft DENSO mogen ondervinden. Een vloertje om van te kwijlen en duurzamer dan ooit.

Foto: Brian Elings

De kunststof gietvloer bij DENSO ligt inmiddels een jaar en lijkt beter te volharden dan haar voorgangers. Bij het bedrijf in auto-onderdelen krijgt een vloer veel te verduren: onderdelen willen wel eens van de heftruck vallen en metalen kratten kunnen diepe putten veroorzaken. "Hiervoor hadden we altijd vloeren met drie rollagen liggen en door het intensieve gebruik moesten we die echt elke drie jaar vervangen", vertelt Jeroen Röll van het bedrijf. Naast de kosten ook een enorme klus waarbij in een ruimte alles van de vloer moet worden gehaald. Dat kan beter, vond Han Pover toen hij voor een schildersklus weer eens bij DENSO binnenstapte en de zwaar onder vuur liggende vloeren in ogenschouw nam. Hij benaderde Röll: "Durf je een experiment aan? Pover gaat speciaal voor DENSO de ideale vloer ontwikkelen."

Proefvloer
De diagnose dat de huidige vloer te dun was, was snel gesteld. Drie rollagen voldoen niet bij zo'n zware belasting. Samen met Remmers Bouwchemie uit Hoogeveen testte Pover verschillende epoxy coatings uit. Pover: "Een dikte van 1 mm van Remmers Epoxyflex Coating PG bleek het beste bestand tegen zware belasting. Jeroen en ik besloten om het uit te testen op een stuk vloer in het bedrijf dat veel te verduren heeft. Na een paar maanden trokken we samen de conclusie: deze vloer voldoet." DENSO besloot hun hele vloeroppervlak van 12.000 m2 door Pover te laten vervangen.

Weekendklus
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je het voor elkaar dat zonder dat het proces binnen een 24-uursbedrijf als DENSO verstoord wordt de vloer wordt aangebracht én voldoende tijd krijgt om te drogen? Pover: "We waren echt aangewezen op de weekenden en waren dus gebaat bij een snelle droogtijd: immers op de maandag moest hij weer voldoende zijn uitgehard." Samen met Remmers kwamen ze tot de beste samenstelling: sneldrogend, flexibel en met een epoxyversneller waarmee onverhoopte krassen dezelfde kleur als de ondergrond krijgen en op de plekken waar gladheid mogelijk tot risicovolle gladde vloeren zou kunnen leiden, werden glasparels toegevoegd aan de epoxy.

Foto: Brian Elings

Uiteindelijk werd de klus in zes weekenden geklaard. Pover kijkt heel tevreden terug op het proces: "Het was een knap staaltje samenwerken. Met drie mengers, vier applicateurs, vier schuurders van Loos Betonreparaties uit Opdam, twee stofzuigers, twee kantenrollers en één prikroller: als een treintje rolden we het proces uit. Als ik er nog aan terugdenk hoe de mengers zich uit de naad werkten om de applicateurs op tijd te bedienen... het was een race tegen de klok, de vloer mocht immers niet te snel drogen. Alles dokterden we van tevoren uit en ook hier bleek weer hoe waar het oude gezegde is: een goede voorbereiding is het halve werk."

Vloerenbedrijf
Na dit succes durft Pover zijn schilder- en glasbedrijf ook een vloerenbedrijf te noemen: "Met dit project voor DENSO hebben we ons echt bewezen." In 2012 zette het bedrijf voorzichtig haar eerste schreden op dit gebied, eigenlijk uit nood geboren om als bedrijf de voor een schilder magere wintertijd te doorstaan. Het begon met het aanbieden van gietvloeren. Pover: "Effen, mat of glanzend, met of zonder snippers en in elke gewenste kleur: het kan allemaal. Het voordeel is dat je het uitgiet over bijvoorbeeld een betonnen vloer, maar het kan ook worden aangebracht op bestaande tegelvloeren, zonder dat er gehakt of gebikt moet worden. In de magere crisisjaren was dit natuurlijk een welkom betaalbaar alternatief en steeds meer bedrijven in Weesp hebben een 'Povervloer' liggen. Het procedé van een gietvloer is niet heel anders dan schilderwerk: je moet schuren, afplakken en secuur werk leveren. Daar zijn we al jaren goed in; het vakmanschap voor de gietvloer komt daar nu bij."

Column

Heffing op vermogens- inkomsten stijgt de box uit!

Vind je de huidige box 3-heffing over jouw privévermogen al onredelijk hoog? Vanaf het belastingjaar 2017 stijgt de box 3-heffing tot nieuwe hoogten. Per 1 januari 2017 wordt de vaste vermogensrendementsheffing van 1,2% (zijnde 30% belastingheffing over een fictief rendement van 4%) over het box 3-vermogen aangepast. Het vaste forfaitaire rendement in box 3 van 4% wordt per 1 januari 2017 vervangen door een systeem met vier vermogensschijven en een rendement dat elk jaar wordt aangepast aan de meest actueel beschikbare gegevens. Klinkt als een tegemoetkoming voor eenieder die de inkomsten op zijn privévermogen ziet afnemen als gevolg van de dalende rendementen. Niets is echter minder waar.

Vanaf 1 januari 2017 wordt op basis van de omvang van jouw vermogen een fictief onderscheid gemaakt tussen het rendement op spaargeld en het rendement op beleggingen. Naar de daadwerkelijke verdeling van jouw spaartegoeden en beleggingen wordt niet gekeken. De vermogensschijven per 1 januari 2017 zijn (bij een belastingtarief van 30%):

Vermogensschijf         Fictief rendement         Vermogensrendementsheffing

< € 25.000                         0%                 0%
€ 25.000 – € 100.000         2,9%                 0,87%
€ 100.000 – € 1.000.000 4,7%                 1,41%
> € 1.000.000                 5,5%                 1,65%

Ondanks de dalende rendementen neemt de vermogensrendementsheffing over het deel van je vermogen dat groter is dan € 100.000 per 1 januari 2017 toe.

Uitgaande van een gemiddeld rendement van bijvoorbeeld 2% op je vermogen betekent dit dat de werkelijke inkomsten die je ontvangt op de eerste € 100.000 van je vermogen zijn belast tegen een effectief belastingtarief van maximaal 33%. Is je vermogen groter dan € 100.000? Dan zijn de werkelijke inkomsten uit je vermogen (boven de € 100.000) onderworpen aan een effectieve belastingheffing van ruim 70%. Dit is fors meer dan het belastingtarief in box 1 of box 2.

De heffing op de inkomsten uit het box 3-vermogen stijgt de box uit! Er zijn verschillende mogelijkheden om de belastingheffing over jouw huidige box 3-vermogen te beperken. Wanneer je al in het bezit bent van een eigen B.V. kan dit zelfs relatief eenvoudig. Maar ook als je geen eigen B.V. hebt, zijn er mogelijkheden. Wil je ontsnappen aan de hoge box 3-belasting? Gebruik dan de komende periode om te onderzoeken wat er in jouw situatie mogelijk is en een actieplan op te stellen, zodat je alles op 31 december 2016 goed geregeld hebt.

Banen gezocht

Wethouder Herman Tuning over garantiebanen, Participatiewet en WerkgeversServicepunt

Foto: Brian Elings

De regering heeft met het bedrijfsleven afgesproken dat er de komende jaren 100.000 banen bij komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze 'garantiebanen' zijn bedoeld voor mensen die kunnen werken maar niet in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet volgens die afspraak 5% van het personeelsbestand uit deze doelgroep gaan bestaan.

WerkgeversServicepunt
De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek hebben ervoor gekozen om dit uitvloeisel van deze Participatiewet gezamenlijk op te pakken in het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek, kortweg WSP (niet te verwarren met de Weesper Stadspartij). In het samenwerkingsverband zijn de gemeenten, het UWV en de Tomingroep vertegenwoordigd.

Loket voor vragen
Het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek helpt mensen met een arbeidsbeperking aan een betaalde baan en tegelijkertijd werkgevers bij het vinden van geschikte werkplekken. Op de website van de gemeente Weesp is er niets over te vinden, maar op www.wsp-gooienvechtstreek.nl des te meer. "Met gedeelde systemen, een op elkaar afgestemd instrumentarium en een gezamenlijke werkgeversbenadering versterken de betrokken partijen elkaar en is er sprake van een gecoördineerde werkgeversbenadering. Zo kunnen wij u als klant beter bedienen en ontzorgen bij het bieden van kansen aan de werkzoekenden van Gooi en Vechtstreek."

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Wethouder doet er alles aan om administratieve rompslomp te beperken

En verderop: "Het WSP Gooi en Vechtstreek is hét loket voor vragen over arbeidsmarktontwikkelingen op korte en lange termijn, werven van personeel en informatie over wet- en regelgeving. Aan de dienstverlening zijn géén kosten verbonden. Samen komen we tot win-winsituaties waarin gemotiveerde werkzoekenden een baan vinden en de werkgever voldoet aan de Banenafspraak."

Ervaringen in de praktijk
Wethouder Tuning vraagt al langer aandacht voor dit onderwerp en tijdens de Weesper B2B Dagen in januari kreeg accountmanager Tessa Hijne van het WerkgeversServicepunt de gemeentelijke stand als uitvalsbasis. Natuurlijk zou Tuning graag zien dat Weesper ondernemers zich en masse op deze materie storten, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en mensen met een bijstandsuitkering aan een baan helpen. Maar hij weet dat dat zo niet werkt. "Ik kan wel van alles roepen - en vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er ook al veel bedrijven die hier iets aan doen - maar het is niet de corebusiness van ondernemers om veel moeite te steken in het bereiken van maatschappelijke effecten. Dat neemt allemaal niet weg dat wij denken dat de werkzoekenden waar het hier om gaat van grote toegevoegde waarde zullen zijn voor een onderneming. Wat ik nu belangrijk vind, is dat er ondernemers zijn die vertellen hoe hun ervaringen zijn en waar eventueel de problemen liggen."

Tuning richtte zich tijdens de IVW BusinessClub in het stadhuis vooral op de ervaringen die ondernemers hebben op dit gebied. "Ik vond het een heel goede bijeenkomst, waar we praktijkervaringen konden horen van ondernemers zoals de Spa Wellness en waar we van accountmanager Tessa Hijne konden horen hoe zij zorgt dat vacatures bij haar binnenkomen zodat zij met een goede match kan komen in het kader van de Participatiewet. Ondernemers moeten haar kennen, het contact moet laagdrempelig zijn. Tessa kon vertellen hoe ze dat allemaal doet."

De gemeente geeft al langer zelf het goede voorbeeld en nam onlangs een Wajonger in dienst die samenwerkt met de beheerder van gemeentelijke gebouwen. Ook die ervaringen werden tijdens de BusinessClub gedeeld.

Administratieve last
Maar hoe zijn die ervaringen? "Positief", reageert Tuning. "Ik proefde echter ook af en toe wat koudwatervrees. Er zijn ook wel verbeterpunten naar voren gekomen. Zo krijg ik terug dat het allemaal nog wat te formeel is. Als je dit wilt laten slagen dan is het duidelijk dat de administratieve last voor de ondernemer beperkt moet zijn."

Administratieve rompslomp dreigt bijvoorbeeld op het gebied van de subsidiëring. Het is uiteraard erg aanlokkelijk voor ondernemers om via een subsidie gecompenseerd te worden voor de beperkte loonwaarde die een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Maar ja, daar hoort uiteraard een goede verantwoording bij en dat betekent papierwerk. "Dat moeten we zo laag mogelijk zien te houden", aldus Tuning. "Want het doel is: zo veel mensen uit de bijstand aan het werk. Het Werkgeverssteunpunt moet dat invullen door bij bedrijven langs gaan."

Vraag en aanbod
Enkele jaren geleden was het Industriehuis in Weesp actief in dit metier. Het ging ten onder aan mismanagement, niet aan een gebrek aan belangstelling bij het Weesper bedrijfsleven. Met andere woorden: je mag aannemen dat er in Weesp voldoende bedrijven zijn die zitten te springen om arbeidskrachten uit deze doelgroep. Daarnaast is de gemeente er alles aan gelegen zo veel mogelijk mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te krijgen, want elke inwoner met een bijstandsuitkering drukt op de gemeentelijke begroting. Toch komen vraag en aanbod niet vanzelf bij elkaar. Hoe kan dat?

Wethouder Tuning heeft er zijn vinger ook nog niet achter, maar brengt toch opnieuw het papierwerk ter sprake. "Als overheid moeten wij ons niet verliezen in bureaucratie. Het blijft erom gaan dat de werkgever snel een kandidaat moet vinden, óók als die in de bijstand zit. Dat gaat niet vanzelf, dus moet wel geregeld worden. Het WerkgeversServicepunt kan die barrières slechten."

Taxicentrale Weesp/Muiden

Op de website van het WerkgeversServicepunt vinden we een aanbeveling van Barry Bonsen, bedrijfsleider van Taxicentrale Weesp/Muiden. Omdat de taxicentrale onlangs een ander taxibedrijf heeft overgenomen, veranderde het personeelsbestand. Zo ontstonden er onder andere twee nieuwe vacatures. Het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek hielp bij het vinden van de nieuwe medewerkers. Barry Bonsen: "Voor het invullen van de twee vacatures heb ik succesvol samengewerkt met het WerkgeversServicepunt. Ik was erg blij met hun zorgvuldige voorselectie. Het bespaarde mij tijd en geld. Ik kreeg een aantal kandidaten voorgesteld die goed aansloten op het profiel."

Leren kennen
"Maar we doen meer dan dat", zo gaat de gedreven wethouder verder. "We zijn in onze sociale dienst zelf begonnen om de werkzoekenden waar het hier om gaat beter te leren kennen. Zo kunnen we gerichter voor ze aan de slag en ze sneller de juiste plek voorstellen. Het is een nieuwe opzet en daar verwachten we veel van. Onze consulenten kennen de mensen beter en weten dus beter de weg naar de geschikte banen te vinden. Dat is nog steeds makkelijker gezegd dan gedaan, maar we blijven er wel voor gaan." Zelf zet Tuning zich in om actief contact te zoeken met bedrijven en te vragen naar ervaringen, zodat hij weet waar in de praktijk tegenaan gelopen wordt, met als doel dat waar mogelijk meteen op te lossen.

Ambitie
Wat is het doel? Hoeveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wil Weesp via het WerkgeversServicepunt aan een baan helpen? Tuning spreekt zijn persoonlijke ambitie uit: "We hebben nu ruim 300 mensen in de bijstand, het zou mooi zijn als dat er aan het einde van dit jaar 50 minder zijn. Meer zou nog mooier zijn; mocht het minder blijken te zijn dan zal ik teleurgesteld zijn en uitvissen waarom het niet is gelukt. Het blijft een lastige doelgroep om aan het werk te helpen. Maar ik vind wel dat we ambitie moeten tonen."

Quotum
Voor het dreigende slotwoord namens de regering keren we terug naar de website van het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek: "Geven werkgevers de komende jaren niet genoeg banen vrij? Dan dwingt de overheid deze alsnog af met een quotum. Wij zorgen er graag samen met u voor dat een quotum onnodig is. Immers: als u werk heeft, hebben wij de mensen!"

De foto's van Brian Elings bij dit artikel zijn gemaakt tijdens de IVW BusinessClub in het stadhuis.

12 / 20

Column

Ondernemerstestament

Een testament is eigenlijk in vrijwel alle gevallen aan te bevelen. Althans, het is zaak om goed aandacht te besteden aan je erfopvolging. Dat is uiteraard geen nieuw feit, vele columns zijn er al aan gewijd. Toch weer een oproep en dan nu vooral voor ondernemers. Er valt namelijk flink wat fiscaal voordeel te behalen door een goed testament. De spil daarin zijn de zogenoemde bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.

Door heffing van erfbelasting (maar ook schenkbelasting) kan de continuïteit van het bedrijf, met name het familiebedrijf, ernstig in gevaar komen. De vrijstelling voor ondernemingsvermogen is daarom destijds in de wet gekomen om het betalen van deze erfbelasting (of schenkbelasting) over ondernemingsvermogen zoveel mogelijk te beperken. Vooral familiebedrijven zijn/waren volgens de wetgever belangrijk voor het behoud en de groei van de werkgelegenheid, het behoud van economische diversiteit en voor stabiliteit. Ook was het doel van de vrijstelling om ondernemerschap te stimuleren. Een fiscale faciliteit was dus op zijn plaats en werd geboren.

Kort gezegd houden de faciliteiten in dat indien ondernemingsvermogen wordt geërfd of geschonken wordt gekregen, er sprake kan zijn van volledige vrijstelling erf- en schenkbelasting over de waarde tot dik één miljoen euro. Over het meerdere zou dan tot 83% procent sprake zijn van een vrijstelling. Dat is uiteraard een vrijstelling die niet te 'versmaden' is, maar het is daarom ook voor te stellen dat er veel voorwaarden aan vastzitten.

Zo is alleen sprake van een vrijstelling indien een materiële ('echte') onderneming wordt geërfd (of geschonken wordt gekregen). Het zal niet verbazen dat het antwoord op de vraag wat precies een materiële onderneming is mede doorslaggevend is. Een pure beleggings-BV wordt in beginsel overigens niet gezien als een materiële onderneming. Daarvoor zou dus de faciliteit niet gelden.

Verdere voorwaarde is dat degene die het bedrijf erft of geschonken krijgt, het bedrijf zelf minimaal vijf jaar voortzet. Uiteraard moet de voortzetter de onderneming ook daadwerkelijk erven en daarvoor is weer het testament van belang. De cirkel is rond en de oproep evident: check een en ander bij je accountant en/of notaris.

Of je kwaliteit lust...

Dat de producten van traiteurslagerij Van Donk met goud worden bekroond is eigenlijk geen nieuws meer. Dat gebeurt ieder jaar. Maar dat je een 'Gouden Worst' krijgt vanwege al die prijzen is toch wel heel bijzonder. Marieke van Veen van het WeesperNieuws ging langs bij de trotse slager Maarten van Donk.

"Ze belden een uur van tevoren dat ze moussaka, ontbijtspek, saucijzenbroodjes, gekookte worst en leverworst kwamen halen." Met 'ze' bedoelt Van Donk de mensen van het Worstmakersgilde. Dat de slager zo kort van tevoren op de hoogte werd gebracht, gebeurt met opzet: "Anders zou je op die worst voor de jury extra je best kunnen doen en dat wil de organisatie niet. Ze willen de producten proeven die je ook aan je klanten verkoopt."

Maar wat de Weesper ondernemer betreft hadden ze ook prima onaangekondigd kunnen komen: "Alles wat wij maken, maken we met veel liefde en aandacht. Onze klanten moeten op constante kwaliteit kunnen rekenen. Niet dat een bepaalde worst de ene keer zout smaakt en de andere keer juist flauw." Tegelijkertijd moet je je klanten ook kietelen, vindt Van Donk. "Ze moeten verrast worden door je assortiment, je moet ze uitdagen om soms ook eens wat anders te proberen. Zo heb ik nu hagedissensoep met croutons van muizenstaart..." Goh nou, dat klinkt inderdaad... interessant. Maar Van Donk maakt een dolletje, zoals hij eigenlijk de hele dag door doet. Toen zijn vader Ad de zaak aan Maarten overdeed, bleef het personeel in dienst. Zij hielden hun baan, maar kregen er wel een heel andere baas voor terug. "Mijn vader was van de oude stempel, ik ga heel anders met mijn werknemers om. We lachen heel wat af en hebben het gezellig met elkaar. De manier van mijn vader werkte, maar mijn manier werkt ook. Die prijzen en de toenemende drukte in de winkel zijn daarvan het bewijs."

Hoewel je veel andere ondernemers nog wel eens hoort mopperen dat de consument de afgelopen jaren de hand op de knip heeft gehouden, zegt Van Donk daar nauwelijks last van gehad te hebben. "Misschien juist omdat mensen bewuster met hun geld omgaan. Ze betalen liever iets meer voor goede kwaliteit, dat is althans mijn ervaring."

De eerdergenoemde producten kregen het predicaat goud. Omdat het de tiende keer is dat de gekookte worst en de leverworst van Slagerij Van Donk met goud worden bekroond, kwam het Worstmakersgilde in Weesp een 'Worstbeeld' uitreiken. De trotse slager nam het beeldje samen met zijn team in ontvangst: "Want dit hebben we samen voor elkaar gekregen, die prijs is van ons allemaal."

Wim Zagt zwaait af als voorzitter IVW

Foto: Brian Elings

Onze bedrijvenvereniging IVW krijgt na vier jaar een ander boegbeeld. Wim Zagt heeft aangekondigd komende zomer te stoppen als voorzitter. Bestuurslid Reinier Mommaal is kandidaat hem op te volgen.

Wim Zagt heeft al zeven jaar zitting in het IVW-bestuur. Vier jaar geleden volgde hij Cees van Vliet op als voorzitter. "Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Daarnaast heel veel geleerd en veel mensen leren kennen. Ik denk dat het goed is dat besturen van belangenvermengingen met een zekere regelmaat muteren. Ik heb ervoor gekozen om mij volledig voor mijn bedrijf JAN Accountants in te gaan zetten. Dat kost veel energie, energie die ik wellicht niet voldoende kan delen met mijn taken als voorzitter. Voorlopig blijf ik betrokken tot de zomer. Met name om mijn opvolger zo goed mogelijk te introduceren in de diverse overlegorganen waar een voorzitter van de IVW deel van uitmaakt", zo laat Zagt weten. De wisseling van de wacht vindt plaats na de algemene ledenvergadering van de IVW op 28 juni bij het Golfcentrum Weesp. Reinier Mommaal is kandidaat. Hij is de drijvende kracht achter CityStarter op het Stationsplein en was eerder betrokken bij de waterloze textielverfmachine van DyeCoo.

Voordelen lid worden IVW op een rijtje

Bij deze B2B is de nieuwe brochure van de IVW verspreid, een fraai boekwerkje waarin alle voordelen van het IVW-lidmaatschap nog eens op een rijtje staan.

Het is duidelijk dat veel bedrijven lid zijn van de IVW, maar tegelijkertijd ook nog een flink aantal niet. Dat laatste moet veranderen. Hoe meer leden, hoe sterker de IVW. Maar dat niet alleen: een bedrijf heeft vele voordelen bij het lidmaatschap. De titel van de brochure is niet voor niets: 'Dit is wat de IVW u allemaal oplevert'.

Uitnodigingen IVW BusinessClubs niet meer per post

Foto: Brian Elings

Onze uitnodigingen voor de IVW BusinessClubs krijgt u sinds dit jaar niet meer per post. De uitnodiging wordt digitaal verstuurd, via e-mail dus.

Het was voor ons niet zeker dat de brief met uitnodigingskaart overal op de juiste plaats terechtkwam. Natuurlijk zijn de leden en relaties in algemene zin wel via dit blad van de data op de hoogte gesteld, maar daar hoort een officiële uitnodiging bij. De kans dat de digitale uitnodiging direct bij de juiste persoon komt is groter, maar ook nog niet vanzelfsprekend. Vandaar dat wij graag van de desbetreffenden vernemen of de digitale uitnodiging ook aankomt, daar ons gebleken is dat het e-mailadres niet altijd (nog) correct is. Gaarne nog even nakijken en bij verandering even aan ons doorgeven. Hartelijk dank voor de aandacht.

BusinessClubs

Restaurant Uit en Meer is op dinsdag 10 mei the place to be voor de IVW BusinessClub. De Stichting Uiteraard Uitermeer, de groep van Weesper ondernemers en vrijwilligers die het gebied rond Fort Uitermeer herinrichten, is dan onze gastheer.

De andere BC's van dit jaar:
28 juni Golfcentrum Weesp (ook ALV)
30 augustus De Hallen
12 oktober Restaurant Aaltje
29 november Fort Ossenmarkt