B2B Weesp

12 februari 2015

B2B Weesp 12 februari 2015


Op bezoek

Trots vertelde wethouder Herman Tuning van Economische Zaken mij dat B en W bezoeken gaan brengen aan Weesper bedrijven. Onder het motto 'eens zien wat er allemaal gebeurt in die blokkendozen op die bedrijventerreinen' begon burgemeester Chris Hofkamp 15 jaar geleden al met het bezoeken van bedrijven. Haar opvolger Bart Horseling zette dat voort, ook al sloeg hij wel eens een maandje over. De wethouders van Economische Zaken, ambtenaren van de gemeente en vertegenwoordigers van de IVW waren er ook altijd bij. Die bedrijfsbezoeken kostten een ochtendje, maar dat was time well spent. En niet alleen vanwege de foto en het korte interview die er automatisch op volgden in de B2B. Positief dus dat het nieuwe college van B en W, met waarnemend-burgemeester Bas Jan van Bochove, de draad weer oppakt.
Omwille van die foto en dat interviewtje kwam ik ook bij al die bezoeken. Om de gasten en de gastheren de ruimte te geven, schoof ik liever pas wat later in. Uit mijn ervaring kan ik B en W twee dingen meegeven. Eén: in die blokkendozen zitten ondernemers met de mooiste verhalen. Twee: plan nogmaals een bezoek in bij Ad.A. Klein aan de Rijnkade. Eén gesprek met directeur Hans Klein, daar kun je jaren op teren. Hij schittert in deze editie van B2B.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Met crowdfunding grote boekhandel openen

Nieuw in Weesp
Argos als businesspartner voor re-integratie

Column Maritt van Gerwen
Geen ontduiking van de ketenregeling meer mogelijk

Coverstory
Ad.A. Klein ontwikkelt door

Column Niels van de Griend
Met die dikke prijs de hypotheek aflossen?

7 vragen aan de bedrijfsmakelaar
Huurder wil flexibel contract

Nieuws van de IVW
Vermelding wegwijzers wordt goedkoper

Nemico hangt vliegtuigen op in museum

Het Weesper bedrijf Nemico hing de straaljagers op in het NMM-museum. Foto: Anne Reitsma

In Soesterberg heeft het Nationaal Militair Museum (NMM) in korte tijd al 100.000 bezoekers getrokken. Het Weesper bedrijf Nemico coördineerde het ophangen van de vliegtuigen en het plaatsen van de tanks.

Twintig toestellen, stuk voor stuk topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis, moesten aan de dakconstructie van het museumgebouw op de voormalige vliegbasis Soesterberg worden opgehangen. Het museum benaderde Nemico, specialist in industriële verhuizingen, machine(ver)plaatsingen en exceptioneel transport, een jaar geleden om die klus samen met andere te klaren. Eerder hadden de Weespers een soortgelijk project gedaan bij het Aviodrome in Lelystad, waarbij een Boeing 747 van Schiphol naar Lelystad werd gebracht.

In Soesterberg zorgde Nemico eerst voor een bescherming van de museumvloer door 3000 vierkante meter vilt en honderden kunststof rijplaten neer te leggen. Samen met andere bedrijven werd de hijsklus voorbereid en uitgevoerd. Het was een spectaculair gezicht. Zo werd een Lockheed Starfighter, hangend in de kranen, 180 graden gedraaid en ondersteboven opgehangen, vlak onder het dak. Ook grotere toestellen, zoals een F15 straaljager en een DC-3 Dakota werden in het museum opgehangen. Er kwamen zware autolaadkranen, heftrucks en hefportalen aan te pas om die klus te klaren. 'Hang 'em high', zo werd deze operatie genoemd en hij moest met militaire precisie worden uitgevoerd. Dat verliep zo naar wens dat Nemico vervolgens gevraagd werd ook de tanks, kanonnen en andere zware legervoertuigen naar hun plek te dirigeren, onder de hangende vliegtuigen. Ook dat moest op de centimeter nauwkeurig. Nemico heeft dit project samen met de andere partijen tot volle tevredenheid van het museum afgerond, zo laat een trotse projectmanager Willem van Nes weten.

Nathalie Scheffer wil met crowdfunding grote boekhandel openen

Foto: Christian Pfeiffer

Kantoorvakhandel De Ark sloot de deuren in 2013, boekhandel De BoekenArk in 2014. Nathalie Scheffer van De Kleine Prins springt in het gat en zet alles op alles om in het voorjaar De Weesper Boekhandel te openen: bijna 550 vierkante meter aan boeken, kantoorspullen, speelgoed en koffie.

De Weesper Boekhandel moet komen in het grote winkelpand waar tot vorig jaar Scapino zat. Als alles lukt kunnen Weespers straks (weer) in hun eigen stadje terecht voor boeken, tijdschriften, kinderboeken, kantoorspullen, speelgoed, spellen, een postkantoor en een koffiecorner met lees- en werkhoek. Het is de samensmelting en uitbreiding van Scheffers huidige Kleine Prins-vestigingen (kinderboekenwinkel en kantoorboekhandel) aan de Slijkstraat.

Toen het nieuws half januari bekend werd via het WeesperNieuws, stroomden de positieve reacties binnen bij Scheffer. Toch liet de consument de Ark en de BoekenArk zakken. Lukt het Scheffer dan wel, nota bene aan dezelfde straat als waar de beide Arken het niet konden bolwerken? Scheffer is overtuigd van wel. "Ik sprong al eerder in het gat dat kantoorvakhandel De Ark achterliet en nu de BoekenArk weg is, ligt er wederom een kans. En die pak ik het liefst zelf. Na weken van onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat het mogelijk moet zijn om in Weesp een dergelijke winkel te realiseren."

Ook zegt ze: "Ik was vorig jaar in de race voor de beste boekenverkoper en ik ben gevraagd voor de Griffeljury. Ik heb gewoon het gevoel dat dit mijn moment is."

Obligaties
Of de onderneemster haar pièce de résistance van de grond krijgt, hangt uiteraard af van de financiering. Die is nog niet rond. Voor een belangrijk deel moet die komen uit particuliere hoek, via crowdfunding. Weespers kunnen een obligatie kopen van honderd, oplopend naar duizend euro. De rente is 3%, jaarlijks is er een loting voor aflossing. In Arnhem is dat met succes zo aangepakt en Scheffer verwacht dat dat ook in Weesp lukt. "Ik hoop op de steun van de Weespers. Op vriendenvandeweeesperboekhandel.nl staat meer informatie. We zijn druk bezig met de exacte cijfers. Ik heb vrij genomen van mijn winkels aan de Slijkstraat, zodat ik mij de komende weken volledig hierop kan richten."

Euro Kringloop moet dicht

De Euro Kringloop aan de Pampuslaan moet sluiten, eist het college van B en W. Het is een winkel voor consumenten en dat is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan op die plek. Er is een dwangsom opgelegd.

Eigenaar Ben Vrenegoor is verbaasd. De dwangsom is het eerste dat hij van de gemeente hoort na een gesprek van enkele weken geleden over zijn onderneming. Ook snapt hij het probleem niet, want elders op het bedrijventerrein wordt ook volop aan particulieren verkocht, stelt hij. De Euro Kringloop koopt oude boedels op en verkoopt ze aan de Pampuslaan, waar 800 vierkant meter vloer beschikbaar is. Vrenegoor opende in oktober vorig jaar, daarvoor zat hij in Haarlem.

Bescherming
Winkels op het bedrijventerrein zijn een heikel punt. De gemeente wil ze alleen toestaan onder voorwaarden, onder andere op het gebied van grootte (minimaal 1500 vierkante meter). Met dat beleid wordt de binnenstad beschermd tegen wegtrekkende winkels. De huur op het bedrijventerrein ligt immers veel lager.
Eenzelfde discussie was er eerder rond de Action, die zich aan de Hogeweijselaan wilde vestigen, maar niet aan 1500 vierkanter meter kwam.

Dakar: Techniek laat Henno in de steek

Juist toen het in de Dakar 2015 net lekker ging met Henno van Bergeijk liet zijn Husaberg hem vorige week in de steek. De motor had het op een zoutvlakte zo zwaar te verduren gehad dat de Weesper meerdere keren stil kwam te staan. De wedstrijdleiding haalde hem uit de race.

"Ik had 'm zo graag uitgereden", verzucht de Weesper ondernemer (Car Casting Holland). Hij presteerde uitstekend, maar in de achtste etappe viel de motor uit. Met een geleende pomp bereikte hij de finish. Van Bergeijk bracht de nacht sleutelend bij maanlicht door. Nog geen dertig kilometer na de start van de volgende etappe sloeg de motor opnieuw af. Repareren lukte niet. Van Bergeijk zou de gevaarlijke route niet voor donker kunnen uitrijden. De organisatie haalde hem daarom uit de race. "Ik begrijp het besluit van de organisatie, maar was zelf nog niet aan opgeven toe."

CityStarter in campagne Rabobank

Vanuit de abri's in Weesp en Muiden keken ze ons lachend aan, de Weespers van CityStarter: een onderdeel van een campagne van de Rabobank.

In die campagne staan lokale verhalen met samenwerkingspartners centraal. De Rabobank Amstel en Vecht koos voor ons gebied CityStarter als boegbeeld. CityStarter aan het Stationsplein is een initiatief van Weesper ondernemers die hun expertise op het gebied van innovatie, ondernemen en financiën beschikbaar stellen en startende ondernemers onderdak en toegang tot hun netwerk bieden. Rabobank Amstel en Vecht biedt financieel advies en starterskredieten. Het is de eerste keer dat de Rabobank kiest voor een combinatie van landelijke zichtbaarheid en specifieke, lokale invulling van abri's. Een van de initiatiefnemers van CityStarter is Reinier Mommaal, die als winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs (met DyeCoo) al eerder kennismaakte met de Rabobank.

RVDA

De Weesper fotograaf Reinier van der Aart heeft bij de Zilveren Camera de eerste prijs in de wacht gesleept in de categorie Portret. De prijswinnende foto is een portret van Daan Roosegaarde. Van der Aart zette de Nederlandse kunstenaar/pionier in april 2014 op de foto in zijn Lotus Dome in de Beuningkamer van het Rijksmuseum. Daarna heeft Van der Aart het beeld minutieus bewerkt; pas na drie maanden was het klaar. Van der Aart had er rekening mee gehouden dat de jury van de prestigieuze Nederlandse fotoprijs zijn inzending zou afkeuren. Het eindresultaat is namelijk niet de werkelijkheid die de Weesper voor zijn lens had. Onder fotografen heersen daar uiteenlopende opvattingen over. Van der Aart fotografeert in kenmerkende stijl (zwart-wit) en zijn portretten worden wereldwijd gepubliceerd in toonaangevende magazines en kranten.

Businesspartner voor uitzendwerk en re-integratie

Agros wil vanuit Weesp regio Gooi- en Vechtstreek veroveren

Met hun komst naar Weesp waagt uitzend- en re-integratiebedrijf Agros de sprong naar de Gooi- en Vechtstreek. Na jaren hun focus te hebben gehad op regio Groot-Amsterdam, wil Agros ook onze regio veroveren door samen met bedrijven, gemeenten en UWV werkzoekenden aan het werk helpen.

Foto: Brian Elings

Met hun kantoor pal tegenover het Casparus College hebben broer en zus Koos Konijn en Alie de Git van Agros Weesp goed zicht op hun toekomstige cliënten. Het uitzend- en re-integratiebedrijf richt zich voornamelijk op de productie, industrie, administratie, bouw- en technieksector, en heeft met zeven vestigingen in Noord-Holland-Noord sinds haar oprichting in 2001 haar sporen wel verdiend in het krachtenveld gemeente, UWV en uitkeringsgerechtigden. Konijn en De Git: "Wij durven met trots te zeggen dat we 73% van de mensen die door de gemeente of het UWV worden aangemeld aan het werk krijgen."

Broer en zus?
Konijn: "Alie startte in 2001 met Agros als uitzendbureau in Alkmaar. In 2004 voegde ze daar de re-integratiepoot aan toe en sindsdien breidde het bedrijf zich uit tot zes zelfstandige vestigingen in Noord-Holland-Noord. Vanwege onze intensieve begeleiding van uitzendkrachten en uitkeringsgerechtigden naar werk, werken bijna alle gemeenten in Noord-Holland samen met Agros. Ik ben in 2007 met de vestiging Agros Amsterdam begonnen met als doel om in de regio Amsterdam en Gooi en Vechtstreek bijstandsgerechtigden via re-integratie aan het werk te helpen. Alie voegde zich in 2011 bij Agros Amsterdam en sindsdien leiden we samen deze vestiging."

De Git: "Het is verfrissend en heel leuk om samen met je broer te werken. Samen willen we nu in het zuidelijke deel van Noord-Holland bijstandsgerechtigden via re-integratie aan het werk helpen. Met de combinatie met uitzendwerk heeft Agros een grote troef in handen, langs die weg vinden mensen vaak uiteindelijk een betaalde baan."

Waarom kiest Agros Amsterdam nu voor Weesp?
Konijn: "De samenwerking met de gemeente Amsterdam liep door de gevolgen van de participatiewet terug. Agros kan met haar grote netwerk veel voor gemeenten betekenen in de uitstroom van uitkeringsgerechtigden naar de arbeidsmarkt en zoekt daarom aansluiting bij de afspraken die in deze regio zijn gemaakt binnen Stichtse Vecht. Dit kantoor in Weesp is ook uitermate goed bereikbaar voor werkzoekenden in de omgeving."

Wat merkt de werkzoekende van de participatiewet?
"Vooral dat gemeenten over minder middelen beschikken om een werkzoekende te begeleiden naar werk. Dit leidt ertoe dat de klantmanager van de gemeente veel meer mensen moet begeleiden, er lange wachttijden bij de UWV ontstaan en dat mensen veel te lang doelloos thuis zitten. Mensen worden door een gemeente verplicht om te participeren in mantelzorg en vrijwilligerswerk, maar het zou beter en voordeliger zijn om de uitkeringsgerechtigde te begeleiden naar een betaalde baan. Agros begeleidt mensen op individueel niveau. In principe zijn zij 'werkklaar', waarbij Agros de opdracht heeft om hen snel betaald werk te bieden. Wij halen ook de belemmeringen weg die de gang naar de arbeidsmarkt in de weg zouden kunnen staan en we halen als het nodig is cliënten thuis op en brengen we ze naar hun werkplek."

Wat gaan bedrijven merken van Agros in Weesp?
De Git: "We willen businesspartner worden van bedrijven in Weesp. We zijn nu druk bezig om kennis te maken en te vertellen wat we kunnen betekenen. Ook vanuit de IVW krijgen we veel support en informatie en we voelen ons heel welkom in Weesp."

Nog last van het debacle met het Industriehuis?
Konijn: "Daar is het natuurlijk erg misgegaan en bedrijven die via het Industriehuis re-integratiemedewerkers aan het werk hadden, zijn in veel van de gevallen sterk benadeeld. Agros daarentegen is een degelijk en gecertificeerd uitzend- en re-integratiebedrijf, dus hoeven organisaties en inleners zich geen zorgen te maken over ketenaansprakelijkheid. Laat dat een geruststelling zijn."

Wat is het ideale plaatje?
De Git: "Dat je mensen weet te plaatsen bij bedrijven in de regio. Dat werkt alleen goed als gemeenten, UWV en bedrijven bereid zijn om optimaal te willen samenwerken."
Konijn: "Wij vinden dat je Weesper werkzoekenden in Weesp en omgeving aan het werk moet krijgen. Dan ben je als re-integratiebedrijf goed bezig. De werkwijze van Agros heeft zichzelf bewezen en we hopen van harte dat gemeente en UVW hiervan gebruik gaan maken. Daar worden alle betrokkenen beter van."

Waar zitten de kansen in werkgelegenheid?
De Git: "Wij zien kansen in de bouw. Op dit moment zijn we in gesprek met het Brabantse bouwbedrijf Easylationwall, waarmee we afspraken maken over het plaatsen van uitkeringsgerechtigden die in een re-integratietraject zitten. Dat biedt veel mogelijkheden. In Weesp speelt dat straks ook, als er in de Bloemendalerpolder wordt gebouwd. Het zou fantastisch zijn als er ook in dat project werkzoekenden onder begeleiding kunnen worden ingezet."
Konijn: "De bouw biedt inderdaad de nodige perspectieven, maar ook in de huidige situatie zijn veel kansen te benutten. Het belangrijkste is dat gemeente, UWV, bedrijven en re- integratiebedrijven volop met elkaar in gesprek blijven, dan valt er veel te winnen."

Column

Geen ontduiking van de ketenregeling meer mogelijk

Op dit moment kunnen nog maximaal 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd binnen een maximale periode van 36 maanden worden overeengekomen (de zogenoemde ketenregeling). Vanaf 1 juli 2015 wordt dit beperkt tot maximaal 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd binnen een maximale periode van 24 maanden. In de praktijk blijkt dat werkgevers na de derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd vaak nog graag een vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd overeen zouden willen komen. Dit werd nog wel eens opgelost door, nadat een werknemer drie contracten voor bepaalde tijd had gehad, gelijktijdig met de vierde arbeidsovereenkomst (voor onbepaalde tijd) een vaststellingsovereenkomst aan te bieden waarmee de einddatum was vastgelegd. De Hoge Raad heeft nu een streep gezet door deze constructie.
In de zaak die aan de Hoge Raad werd voorgelegd had de werkgever aan de werknemer medegedeeld dat zij de derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd alleen wilde verlengen indien op voorhand duidelijkheid bestond over de datum waarop de arbeidsovereenkomst alsnog zou eindigen. Aangezien de werknemer zich realiseerde dat de werkgever de arbeidsovereenkomst anders niet wenste te verlengen, is de werknemer toch akkoord gegaan. Partijen komen dan ook een vierde arbeidsovereenkomst overeen waarin was opgenomen dat partijen aanvullende afspraken hadden gemaakt over de duur en beëindiging van de arbeidsovereenkomst en zij ondertekenen gelijktijdig met de arbeidsovereenkomst een vaststellingsovereenkomst.
Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst denkt de werkgever dat het klaar is, maar de werknemer is het toch niet eens met deze constructie en beroept zich op de ongeldigheid van de vaststellingsovereenkomst. Uiteindelijk wordt de werknemer door de Hoge Raad in het gelijk gesteld.
De Hoge Raad hecht groot belang aan de samenhang tussen de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en de vaststellingsovereenkomst. Hierdoor is volgens de Hoge Raad feitelijk sprake van een vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, waarmee wordt afgeweken van de dwingendrechtelijke ketenregeling. In vaststellingsovereenkomsten mogen enkel afspraken in strijd met dwingend recht worden gemaakt indien deze afspraken strekken tot beëindiging van een reeds bestaand geschil en niet ter voorkoming daarvan. Wanneer dit wel zou worden toegelaten, zou volgens de Hoge Raad sprake zijn van het op voorhand uitsluiten van dwingend recht, waardoor het dwingend rechtelijke karakter op ontoelaatbare wijze zou worden ondermijnd.

Door deze uitspraak van de Hoge Raad is geen ontduiking van de ketenregeling meer mogelijk en zult u als werkgever na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd een keuze moeten maken tussen het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of het van rechtswege laten eindigen van de arbeidsovereenkomst.

Stoer en krachtig

Ontwikkelingen gaan door bij Ad. A. Klein

Foto: Brian Elings

Noem hem een denkende doener of een praktisch man, het zal Hans Klein een worst zijn wat mensen van hem vinden. De algemeen directeur kruipt net zo gemakkelijk achter de tekentafel of achter de machine als dat hij zijn producten verkoopt aan afnemers over de hele wereld.

Als geen ander weet Klein wat de productionele en dus financiële gevolgen zijn van een niet-werkende kraan of takel, dus als er een probleem is, moet dat zo snel mogelijk worden opgelost. Niet morgen of straks, maar meteen, ook al is het al ver na vijven. Alle medewerkers bij Ad.A. Klein hebben deze zelfde hands-on mentaliteit en halen uit de uitdaging hun werkplezier. "Een kraan is dan ook een machtig product", zo glimt Klein als hij vertelt over zijn bedrijf. "We leveren van 250 kg handtakeltjes tot 250 ton bovenloopkranen en van elke kraan die wij leveren weet ik waar hij staat en wat hij moet doen. De krachten die hiermee gemoeid zijn, zijn haast onvoorstelbaar. En de techniek waarmee je dit geweld aanstuurt wordt steeds kleiner en verfijnder. Steeds meer op afstand, want radiografisch bestuurd. Het is ongelooflijk, maar als een kraanmachinist op 25 meter hijshoogte met een gewicht van 16 ton per ongeluk in een zwenkbeweging een bushokje meeneemt, dan voelt hij dat echt niet. Ik vind het prachtig, al die kracht. Het is ook stoer. Het verkopen van goede kwaliteitsproducten blijft me in al die jaren nog steeds inspireren. Zeker ook omdat geen enkele kraan of takel hetzelfde is."

Hans Klein is de derde generatie in het familiebedrijf. Opa Ad. A. Klein startte in 1909 met een handelsbedrijf voor aambeelden en gereedschappen in Amsterdam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon Ad een kleine fabriek voor de productie van gereedschappen, maar verschoof na enkele jaren opnieuw de focus naar handel en advies. In 1951 kwamen de twee zoons Henri en Dolf aan het roer. Op zijn beurt rolde Hans net als zijn neef het bedrijf in en nam hij in 1983 de algemene leiding van het bedrijf van zijn vader Henri over. Ad.A. Klein was inmiddels uitgegroeid tot importeur en groothandel van kranen, takels en hijsgereedschappen voor machinefabrieken, bouw- en constructiebedrijven en scheepswerven over de hele wereld. Klein: "In 1985 verhuisde ik het bedrijf naar Weesp. Het was gewoon geen doen meer in de Sarphatistraat in Amsterdam. Als we een kraan uitleverden, waren de grachten verderop uren gestagneerd. Dat werkte niet meer. In Weesp hadden en hebben we alle ruimte. We zouden nu ook niet meer weg willen uit Weesp vanwege onze goede relaties met Weesper toeleveranciers en veel van onze medewerkers wonen hier ook. We zijn diep geworteld in Weesp. En het leuke hier aan de Rijnkade is dat we onze producten soms langs zien varen."

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

Want wat doen jullie nu precies hier aan de Rijnkade?
"Het monteren en assembleren van de kranen laten we doen door constructiebedrijven in de buurt. Maar hier aan de Rijnkade zorgen we voor het ontwerp, de engineering, de oplevering en het onderhoud van de kranen. Speciale onderdelen kunnen we hier zelf produceren, net als dat we het uittesten van een kraan ook in Weesp doen. We leveren kranen van 25 meter hijshoogte, maar net zo goed kleinere kranen en takels voor in theaters of een zwenkkraantje voor in een bedrijfshal. Al met al doen we het goed en heeft Ad.A. Klein een marktaandeel van 20%."

12 / 20

Foto: Brian Elings

En jullie hebben met Hetronic radiografie aan jullie bedrijf toegevoegd.
"Als bedrijf zijn we inderdaad op tijd in de ontwikkeling van de radiografische besturingssystemen gestapt. In 1988 stuitte ik op Hetronic, toen nog een klein bedrijfje, in het dorpje Lanqweit ergens diep verstopt in de Duitse Beierse bossen. Zij maakten precies de radiografische besturingssystemen die mijn klanten wilden hebben. Vanuit deze ontmoeting is een prachtige samenwerking ontstaan en kregen we de Europese licentie om hun besturingssystemen in Nederland te produceren. In 2006 is Hetronic Duitsland – inmiddels uitgegroeid met fabrieken in Maleisië en Malta en 300 werknemers - verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Vanuit Weesp exporteren wij als Hetronic naar Engeland en Scandinavië. In Ierland hebben we nu bijvoorbeeld een prachtige opdracht om locomotieven op afstand te besturen. Een leuke uitdaging. Het einde van al deze ontwikkelingen is nog lang niet in zicht."

Wat zit er aan te komen?
"De nieuwste vondst is besturing via camera's. In Rotterdam worden enorme schepen al op deze manier vanuit een kantoortje binnengehaald. Vanuit hooggeplaatste camera's heb je natuurlijk een veel beter overzicht op wat je doet, dan dat je vanaf de stuurhut met die enorme schepen aan het manoeuvreren bent. Lossen gaat ook al zo en op veel besturingen past tegenwoordig een iPad. Zo heb je alle informatie direct voorhanden. Nee, deze ontwikkelingen gaan voorlopig nog wel door. Elke opdracht is een uitdaging om het doel zo efficiënt mogelijk te bereiken. Daarvoor moet je beschikken over een enorme technische knowhow en die is hier aanwezig. Dat weten onze klanten ook."

5 jaar hofleverancier

Op 14 januari 2010 ontving Ad.A. Klein het predicaat 'Hofleverancier' uit handen van commissaris van de Koning Johan Remkes. Deze waardering was aanleiding voor een mooi feest op het stadhuis. Hans Klein kijkt er met veel plezier op terug. Klein: "Van tevoren had ik niet beseft wat er bij zo'n procedure allemaal komt kijken. Het was een stevig bedrijfsbezoek en alle ins en outs moesten op tafel. Nu heb ik altijd alles paraat, ook omdat we gecertificeerd zijn, dus dat was niet echt een probleem. Een leuke ervaring en natuurlijk ook heel eervol dat je bedrijf als onberispelijk wordt gewaardeerd. We zijn er trots op. We merken dat vooral buitenlandse klanten erg onder de indruk zijn van het predicaat."

Bij Ad.A. Klein en Hetronic werken 18 hooggekwalificeerde medewerkers. Zien jullie voor jezelf een rol weggelegd als opleider, nu technisch personeel steeds schaarser wordt?
"Opleiden blijft een lastige kwestie. Wij zijn erkend leerbedrijf voor Kenteq, het kennis- en adviescentrum voor technisch personeel. Zij willen graag opleidingsplaatsen voor leerlingen van het mbo, maar vaak zijn de kandidaten niet geschikt. Omdat ze over te weinig technische kennis beschikken, moet je naast zo'n stagiair continue iemand er naast hebben lopen. Je kunt niet het risico lopen dat er een fout wordt gemaakt, daarvoor zijn de gevolgen te groot. Voor de stagiair zelf, maar ook voor machines die door verkeerd handelen naar de filistijnen gaan. Daar zijn we wel terughoudend in geworden. We leiden nu alleen nog maar op voor mbo4 en hoger, maar dan heb je hier wel een hele leuke en hoogwaardige opleiding."

Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings
Foto: Brian Elings

'We worden minder vaak benaderd door technische opleidingen dan je zou verwachten'

Maakt u zich zorgen over de beschikbaarheid van technische mensen in de toekomst?
"Nee, dat niet. Wel zal technisch personeel vanwege de schaarste steeds duurder worden. De vraag wordt alleen maar groter en gecompliceerder. Al die techniek moet natuurlijk onderhouden worden, technische mensen zullen altijd onmisbaar blijven. Gek genoeg worden wij minder vaak benaderd door scholen en stagebemiddelingsbureaus dan je zou verwachten en heb ik ook meegemaakt dat opleidingen in elektrotechniek en werktuigbouw helemaal niet op aansluiting met het werkveld staan te wachten. Toen ik een keer aanbood op een school om een verhaal te houden, werd ik vriendelijk bedankt. Het was niet gebruikelijk dat bedrijven in de collegezaal kwamen. Ja, dat vind ik gek. Ik heb mijn kaartje achtergelaten, maar ze moeten me nog bellen. Niet te begrijpen, toch?"

U bent nu 63, denkt u al aan stoppen?
"Ik moet er niet aan denken, haha, ik heb het nog veel te veel naar mijn zin in dit bedrijf. Als ik stop zal er wel een gegadigde te vinden zijn die het bedrijf gaat overnemen, maar binnen de familie is geen opvolging meer voorradig. Tenzij een van mijn twee dochters ineens bedenkt interesse te hebben, Maar je weet nooit hoe een balletje gaat rollen in het leven en voorlopig zit ik hier nog wel even. Met plezier. "

Waar bent u trots op?
"Als ik terugkijk op de afgelopen 38 jaar dan ben ik toch wel trots dat ik het programma dat toen nog uit 3 productgroepen bestond, heb uitgebreid naar 32 productgroepen, die Klein exporteert naar alle hoeken in de wereld. Stuk voor stuk prachtproducten, goed bruikbaar voor de Nederlandse industrie. Daar zijn we trots op en ik merk ook aan de medewerkers dat zij trots zijn dat zij meewerken aan zulke mooie producten. Die trots werkt heel aanstekelijk op klanten, die voelen de bevlogenheid van mensen in dit bedrijf."

Column

Met die dikke prijs de hypotheek aflossen?

Dat was even schrikken: gewoon een dikke prijs in de loterij gewonnen. Dat is goed nieuws, maar wat nu? Misschien een idee om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen?

Er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk eerst te onderzoeken welke voorwaarden de bank aan de aflossing stelt. Het kan namelijk zo zijn dat je een boete moet betalen wegens de aflossing. Er zijn echter nog meer aandachtspunten.

Heel eenvoudig gesteld moet een boete worden betaald bij eerdere aflossing indien de rente op dat moment voor soortgelijke leningen lager is dan de afgesproken rente. Doorgaans mag je echter zonder boete een bepaald percentage van de geldlening aflossen. Het is aan te raden eerst bij je tussenpersoon of bij de bank te informeren welke gevolgen de aflossing heeft.

Het aflossen zorgt enerzijds voor lagere maandlasten, maar anderzijds is er ook minder hypotheekrenteaftrek (in box 1 voor de inkomstenbelasting). Als je een lage rente op spaargeld krijgt, kan het eventueel aantrekkelijk zijn om daarmee af te lossen. Vaak is echter (een deel van het) spaargeld nodig om financiële tegenvallers op te vangen, dus zorg dat je een goede afweging maakt en laat je ook weer heel goed door je adviseur begeleiden.

Door af te lossen op de hypothecaire lening kan de 'eigenwoningreserve' hoger worden. Bij de koop van een volgende woning kan dit betekenen dat er minder hypotheekrenteaftrek is. Overigens hangt de eigenwoningreserve in het algemeen af van de overwaarde die bij verkoop van een woning wordt gerealiseerd.

Tot slot is van belang goed vast te stellen welke gevolgen een aflossing van een gezamenlijke schuld door één van de partners heeft. Het kan zijn dat je in je onderlinge relatie met je partner te veel betaalt en je daarmee een vordering krijgt op je partner. Als dat zo is, dan is het van harte aan te raden de hoogte van die vordering vast te leggen én te bepalen op welke momenten de vordering opeisbaar is.

Huurder wil flexibel contract

1. Hoe is het met de vraag naar bedrijfsruimte?
"De vraag naar bedrijfsruimte neemt de afgelopen periode weer toe. We merken dat er meer vraag is naar panden in de koopsector door eigenaar/gebruikers. Nieuwe bedrijven op het bedrijventerrein zijn onder andere Cotto Ceramix, Quality Textiles, Sinovita en de grootste nieuwe speler De Hallen aan de Pampuslaan in het pand waar voorheen Lexro gevestigd was."

2. En de kantoren?
"We merken dat er de laatste jaren, als er vraag is naar kantoorruimte, partijen de voorkeur geven aan de kantoorgebouwen rond het NS-station. Verhuren die hier de afgelopen periode zijn gedaan zijn aan Lemapack, AMPC, NUON, About Payrolling en Biocore. Deze partijen hebben kantoorruimte gehuurd met een oppervlakte tussen 200 en 500 m2. Daarnaast hebben een aantal bestaande huurders in het stationsgebied hun huurcontracten verlengd. Het Business Center aan de Leeuwenveldseweg 5 is voor het grootste deel gevuld met kleinere bedrijven die met name uit Weesp afkomstig zijn."

3. Waar is de meeste vraag naar?
"Aan flexibel. Dus kortlopende contracten, vooral voor kleinschalige ruimten. Die vraag komt natuurlijk vooral van zzp'ers. Je ziet dat met name aan het succes van het Business Centre. Automatisering en thuiswerken maakt grote kantoren overbodig."

4. Hoeveel staat er leeg? En is dat veel?
"Als je bedenkt dat Weesp in totaal ongeveer 52.000 m2 kantoorruimte biedt, is een aanbod van een kleine 20.000 m2 best groot te noemen. Hierin zijn ook de kantoorgebouwen op het bedrijventerrein Noord aan de Amstellandlaan opgenomen, maar niet de kantoorruimte in de bedrijfsgebouwen. Daarnaast is het aanbod op het Van Houten Industriepark met ca. 8.000 m2 momenteel de grootste aanbieder. Hierin is nog niet opgenomen het voormalige kantoor van Abbott aan de Van Houtenlaan 36a met een oppervlak van ruim 7.000 m2. Er wordt gekeken naar een alternatieve bestemming en het pand wordt als herontwikkeling te koop aangeboden. Thans is de bestemming 'kantoren'. In het stationsgebied is in totaal ca. 2.900 m2 beschikbaar, verdeeld over de gebouwen aan de Leeuwenveldseweg, Stationsplein en Nesland."

5. Wat is de reden voor bedrijven om uit Weesp te vertrekken?
"De grootste reden is omdat er in Weesp geen mogelijkheden zijn voor nieuwbouw en uitbreiding niet mogelijk is. De inspanningen van bedrijvenvereniging IVW zijn zeer belangrijk om dit toch gedateerde bedrijventerrein aantrekkelijk te maken voor bedrijven van buiten Weesp."
6. Hoe zijn de ervaringen met het online bedrijvenloket van iLocator, waar alle beschikbare bedrijfs-og op een rij staat?
"Dat is nog niet echt op de rit. Hun informatie is niet altijd even accuraat en compleet. Een ondernemer zoekt daar dus niet. Je moet oppervlaktematen en huurprijzen van elk pand goed in beeld hebben, anders werkt het niet. Dat bijhouden is best een klus. Inderdaad, dat is ons vak. Dus dit loket betekent een beetje concurrentie voor ons, maar aan de andere kant is het goed dat er een plek is waar je heel snel regiobreed het aanbod kunt checken."

7. Via onder meer de IVW Nieuwsbrief vroeg je begin dit jaar aandacht voor het energielabel. Wat is er aan de hand?
"Eigenlijk drie dingen: ten eerste zijn er nu sancties van kracht als blijkt dat het energielabel niet is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Dat kunnen hoge boetes zijn. Ten tweede is er, anders dan bij woningen, voor bedrijfspanden geen voorlopig label. De bedrijven moeten dus zelf een adviseur inschakelen. Het derde punt: de tarieven van die adviseurs variëren enorm. Ons kantoor hoopt een kundig allround installatiebedrijf uit Weesp of omgeving te vinden die we gezamenlijk als adviseur kunnen inschakelen om zo de kosten per pand zo veel mogelijk te beperken. We horen graag wie daar belangstelling voor heeft."

Vermelding wegwijzers wordt goedkoper

Foto: André Verheul

City Outdoor Signs zet de bewegwijzering op het Bedrijventerrein Noord ook de komende jaren voort. Het servicebedrag voor deelname wordt verlaagd.

Het bedrijf uit Alblasserdam verzorgt de bewegwijzering al vele jaren. De verlaging van het servicebedrag vloeit voort uit een afspraak met de IVW en de gemeente Weesp.

Diverse ondernemers worden al vermeld op de bewegwijzering. Klanten, toeleveranciers en andere relaties zijn daardoor goed en snel vindbaar. Staat uw naam er nog niet op? Dan kunt u zich eenvoudig aanmelden via www.cityoutdoorsigns.nl of telefoon 088-8885900 De deelnameprijs voor leden van de IVW bedraagt jaarlijks € 95,00 per vermelding. Deze maand komt City Outdoors Signs langs met tekst en uitleg. En een plattegrond met locaties, zodat advies kan worden gegeven waar uw bedrijfsnaam het best kan worden vermeld.

Ook de bedrijven die al op de borden staan, profiteren van de prijsverlaging. Er wordt een nieuwe overeenkomst afgesloten. Dat kan geregeld worden door een mail te sturen naar Martin Zeijlemaker (martin@cityoutdoorsigns.nl) met vermelding van uw bedrijfsgegevens.

Overzicht inbraken bedrijventerrein Noord

Foto: Christian Pfeiffer

In het kader van het KVO keurmerk rapporteert de politie met regelmaat over het aantal inbraken op het bedrijventerrein. In de periode half november-half januari is er één grote bedrijfsinbraak gemeld.

Dat was in de nacht van 12 op 13 januari. Bij een bedrijf aan de Flevolaan werden diverse goederen gestolen. De inbrekers kwamen binnen via een lichtkoepel. Daarnaast was er nog een aantal incidenten. In november werd in een leegstaand pand aan de Hogeweijselaan een inbraak gemeld. Vermoedelijk is er geprobeerd zo in het pand van de buren te komen. Op 13 januari werd geprobeerd via een rolluik bij een bedrijf aan de Eemmeerlaan binnen te dringen. Aan de Hogeweijselaan is vlak voor de kerstdagen een muntapparaat van de wasplaats opengebroken. Verderop verdween een compressor.

Verkeerscontroles

De politie gaat extra controleren op het traject Hogeweyselaan-Leeuwenveldseweg-Korte Muiderweg tot de A1.

De locaties zijn gebaseerd op een jaarlijks terugkerende ongevallenanalyse. Sinds de Hogeweyselaan is opgeknapt wordt er volgens omwonenden harder gereden. Op de Korte Muiderweg gebeuren regelmatig ongelukken. Het is nog niet bekend vanaf wanneer er gecontroleerd gaat worden.

Welkom bij de IVW

Rijx Ontwerp is lid geworden van de IVW. Jolanda de Rijk startte met haar onderneming in 2013 en richt zich op grafisch ontwerp voor drukwerk en websites.

Het IVW-netwerk is ook zéér interessant voor startende bedrijven en zzp'ers, zoals Rijx. Bovendien is de contributie voor deze groep ondernemers verlaagd. Ook lid worden? Regel het meteen op www.ivw-weesp.nl.