B2B Weesp

18 juni 2018

B2B Weesp 18 juni 2018


3 / 16

Tesla's

Enig idee hoeveel laadpalen voor elektrische auto's er in Weesp zijn en waar ze staan? Als het gaat om openbare laadpalen, dan zijn dat er drie. Een staat er langs de Oudegracht, twee bij Aquamarin (nabij het bedrijventerrein). Drie is natuurlijk veel te weinig voor een zichzelf respecterende gemeente. Zeker als die zichzelf de opdracht heeft gegeven om alleen nog maar elektrische auto's aan te schaffen. En helemaal als je bedenkt dat vier jaar geleden al het beleid is vastgesteld dat in 2025 15% van al het autovervoer in Weesp per Prius of Tesla moet zijn en dat de gemeente vijf jaar daarna de status 'energieneutraal' bereikt. De nieuwe wethouder van Duurzaamheid, Maarten Miner (GroenLinks), moet dus flink aan de slag. Daarbij kan hij een voorbeeld nemen aan het Weesper bedrijfsleven. Een snelle blik op een overzichtskaartje van de ANWB leert dat er alleen al op bedrijventerrein Noord in Weesp meer dan 15 laadpalen voor elektrische auto's staan. Voordat de ondernemers zich op de borst slaan: 15 laadpaaltjes is voor het grote Weesper bedrijfsleven, met z'n duizenden verkeersbewegingen per dag, ook veel te weinig. Wethouder Miner roept dan ook niet alleen zichzelf, maar ook particulieren én het bedrijfsleven op om te blijven investeren in duurzaamheid. Het ideaalbeeld is: zonnepalen op je dak en die aansluiten op de laadpaal voor je auto. Kijk, dat is niet alleen een investering in duurzaamheid, maar in een structurele besparing op de kosten. En in Priussen en Tesla's.

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Ingrid Voet

Weesp bindt strijd aan
met illegale detailhandel

Yamato Gym verhuist

Nieuwe ruimte op bedrijventerrein Noord

Foto: Ingrid Voet

Column Mark Hilarius

Is partner wel of niet verzekerd voor het partnerpensioen?

Een community van
ondernemers

Bloom Studio's heeft grootse plannen

Workout van 3 uur
in 20 minuten

Ebody Impulz

Column Niels van de Griend

Beschermingsafspraken, zou ik die niet moeten maken?

Nieuws van de IVW

Op naar de algemene ledenvergadering

Wordt het een eetcafé of een bruine kroeg?

Foto: Marieke van Veen

Een nieuw café in een vertrouwd horecapand: café Vechtzicht is open op de hoek van de Slijkstraat en de Hoogstraat. Wordt het een bruine kroeg of toch een eetcafé?

Uitbater Ilan Zvi laat dat aan 'de markt' over. Zelf ziet hij wel wat in een eetcafé waar mensen overdag en 's avonds kunnen genieten van een hapje en een drankje. Maar als de vraag groter is naar een ouderwetse, bruine kroeg, dan schakelt hij daar net zo makkelijk op over. De ondernemer uit Amsterdam zette met café The Chaplin (Slijkstraat) en tapasbar Alhambra (Achteromstraat, nu BLOOM Kitchen Bar) succesvolle zaken op. Maar de tijden zijn veranderd. De vorige uitbater van het café op de hoek van de Slijkstraat kon het hoofd niet boven water houden. "Omdat leegstand nooit goed is én omdat dit pand een echte kroegsfeer uitademt, besloot ik het zelf weer eens te proberen in de Weesper horeca", aldus Zvi in het WeesperNieuws.

Weesp wil 'ondernemersloket'

Nu piept en kraakt het gemeentelijk apparaat nog, maar met de snelle ambtelijke fusie met Amsterdam op komst durfden de coalitiepartijen WSP, GroenLinks en D66 wel een ambitieus coalitieakkoord neer te leggen. Een nieuwe wethoudersploeg is aangesteld om de komende vier jaar de mouwen op te stropen.

Astrid Heijstee (WSP) wordt de nieuwe wethouder van Economische Zaken in Weesp. In de economische paragraaf van het coalitieprogramma staat het voornemen om een 'ondernemersloket' in het leven te roepen. Dat moeten we zien als een doorontwikkeling van de bedrijfscontactfunctionaris. Dit loket is er niet alleen voor bedrijven, maar voor alle ondernemers. Ook duurzaamheid komt in dit loket aan de orde.

Transformatie Van Houtenlaan

Een ander belangrijk punt wordt de transformatie van het Van Houten Industriepark. Als kantoren daar woningen kunnen worden, wil de gemeente er dolgraag aan meewerken. Die transformatie moeten passen in het grotere geheel dat wordt vastgelegd in een nieuwe toekomstvisie voor de bedrijventerreinen. Het behouden van bedrijven en (daar is hij weer) duurzaamheid vormen belangrijke uitgangspunten. Doorbladerend naar het kopje 'winkelstraten' lees ik: "We gaan onderzoeken of hardnekkige leegstand bestreden kan worden met inzet van publieke middelen."

Van webshop naar echte winkel

Laurens Renzenbrink (links) helpt een klant. Foto: Marieke van Veen

Laurens Renzenbrink bewandelde met zijn kledingzaak Vabrik een opvallende route: van webshop naar (ook) een winkel aan de Slijkstraat.

De ondernemer opende vorige maand de deuren. Hij zit in het voormalige pand van stomerij Uysal's, naast het rijtje Zipper-kledingzaken van Rob Sikking: "Dat bijt elkaar niet, we verkopen heel andere merken en richten ons ieder op een heel andere doelgroep", aldus Renzenbrink. Hij biedt Weesp een winkel met streetfashion, urban clothing en sportlifestyle voor jongeren tot fitte veertigers.

"Ik begon twee jaar geleden met een gelijknamige webshop", vertelt de Weesper ondernemer. "Dat komt door mijn vader, die zit ook in de kleding en ik hielp hem vaak. Toen hij een tijdje terug een eigen zaak opzette, triggerde mij dat. Toen zijn we gaan kijken: wat is er mogelijk in Weesp? Er stond in het centrum genoeg leeg en de huurprijzen zijn op zich marktconform, maar voor een startende ondernemer blijft het financieel een grote stap. Toch heb ik doorgezet, want de meerwaarde van een fysieke winkel is service en dat zal nooit verdwijnen. Sterker nog, er zijn sportmerken die erop staan dat hun producten een-op-een aan de consument worden verkocht door ondernemers met verstand van zaken. Dat ik die merken straks ook kan gaan verkopen, leidt tot een exclusiviteit die ik nastreef."

De webshop houdt Renzenbrink ook aan. Die loopt immers goed en hij verwacht dat de fysieke winkel en de onlinewinkel elkaar zullen gaan versterken. Het assortiment is heel breed: van sweaters van The North Face en Champion en sokken van Stance tot skateboards van Toy Machine en backpacks van Nixon en Electric. Ook verkoopt de Weesper zonnebrillen, caps, beanies en sneakers. Verder wil hij gaan inspringen op de toenemende populariteit van suppen (stand up paddling), een sport die ook steeds meer in Weesp beoefend wordt.

Weesp bindt strijd aan met illegale detailhandel op bedrijventerrein

De gemeente Weesp gaat strenger toezien op de handhaving van het bestemmingsplan voor Bedrijventerrein Noord, vooral waar het gaat om illegale verkoop aan particulieren.

Met het bestemmingsplan in de ene hand en een dwangsom in de andere, verhinderde de gemeente eind mei een sample sale van merkkleding. Die zou plaatsvinden in een pand aan de Flevolaan. Burgemeester Bas Jan van Bochove liet meteen weten dat de gemeente vaker zal optreden tegen illegale detailhandel op het bedrijventerrein. "We weten dat het vaker gebeurt, maar we zien niet altijd alles. Maar op het moment dat wij er kennis van nemen of er door anderen op gewezen worden, zullen wij direct optreden. Er is geen gedoogbeleid, laat die boodschap duidelijk zijn."

Van Bochove benadrukt dat de gemeente scherper op deze overtredingen zal zijn en daarover in gesprek gaat met bedrijvenvereniging IVW en winkeliersorganisatie WDO. De burgemeester zoekt uit of ook verhuurders van bedrijfsruimten kunnen worden aangepakt als ze hun ruimte aanbieden voor verkoop aan particulieren. Ook onderzoekt hij de mogelijkheden om achteraf op te treden.

Beschermen

Om het winkelgebied te beschermen, heeft de gemeenteraad van Weesp al lang geleden via het bestemmingsplan vastgesteld dat verkoop aan particulieren op de bedrijventerreinen niet is toegestaan. Dat geldt in meer gemeentes zo. Ook de provincie speelt daarin een belangrijke rol. Om die reden moest enkele jaren geleden een kringloopwinkel op het bedrijventerrein dicht en kon supermarkt Action zich niet aan de Hogeweyselaan vestigen (op de manier die men wilde).

Voor autodealers, bouwmarkten en andere grote bedrijven gelden uitzonderingen en op sommige plekken gelden er soepeler regels. In de praktijk betekent dat dat je op het bedrijventerrein moeiteloos tien voorbeelden aantreft van verkoop aan particulieren waarvan je je afvraagt: waarom mag dat dan wel? "Wat wel en niet kan staat in het bestemmingsplan. Dat moet je dus goed raadplegen voordat je iets onderneemt", reageert de burgemeester.

JAN© sport 30 mille bijeen voor goed doel

Medewerkers van JAN© Accountants en Adviseurs hebben ruim 30.000 euro opgebracht voor het sponsorevenement HollandALS 2018. Vanuit het kantoor in Weesp is flink bijgedragen.

Twee teams van JAN© hebben tijdens een 24 uur durend sportevenement al zwemmend, hardlopend, fietsend en kanoënd een traject van 330 kilometer afgelegd: van Groningen naar Soest. Maar ook op andere manieren is er geld ingezameld. Zo leverde een dagelijkse duik in de koude Vecht geld op. Medewerkers van het Weesper kantoor van JAN© deden dat begin dit jaar om ook meteen de verhuizing naar het nieuwe kantoor aan het Nesland (aan de Vecht) te vieren.
JAN© Accountants & Adviseurs zet zich in voor Holland4ALS en Cool4ALS, beide initiatieven van en voor Stichting Zoalsjan. De stichting zamelt geld in voor hulpmiddelen voor ALS-patiënten zodat zij zo lang mogelijk op een comfortabele manier thuis kunnen blijven wonen.

"Per 1 juni is Auto Lancker in Weesp de dealer voor het merk Mitsubishi in heel het rayon 't Gooi. De voormalige Mitsubishi-dealer in Hilversum stopt daarmee voor het Gooi. Voor de importeur was het een logische stap om met de eigenaar van Auto Lancker, in de persoon van Cees Bosboom, aan tafel te gaan en de toekomst in te vullen. "Ik ben erg trots op het in ons gestelde vertrouwen en zie de Mitsubishi- en andere merkrijders graag in onze showroom in Weesp verschijnen. Zakendoen gaat hier gemoedelijker dan in menig ander autobedrijf en dat wordt erg op prijs gesteld door de bezoekers en klanten!", aldus de enthousiaste Bosboom. "Ook onderhoud en schades aan alle auto's worden via ons gerealiseerd, dus een fullserviceconcept is beschikbaar."

Welkom in de Yamato-familie

Het doel was om de gemoedelijke en familiare sfeer te behouden. Dat is gelukt. Yamato Gym is nu gevestigd in een nieuwe, schitterende en grotere ruimte - terwijl het gevoel van de familiesportschool is gebleven.

Tekst André Verheul
Foto Matty van Wijnbergen

Foto: Matty van Wijnbergen

Indra Ferreira leidt ons rond door de sportschool van Yamato aan de Pampuslaan 153. Bij binnenkomst loop je meteen naar de gezellige sportbar. Goed om te weten, voor straks na de training. Via de fraaie nieuwe fitnessruimte kom je in de dojo, ingericht met een budomat, (kick-)bokszakken en een boksring. Inspirerende vintage-affiches met Mohammed Ali trekken de aandacht. Boven is een tweede budo-ruimte. Daar zijn ook de aparte kleedruimtes voor dames en heren, voorzien van douches en een toilet. Een groot verschil met de vorige sportschool, aan de Amstellandlaan. Yamato kon daar niet blijven. Een van de leden wees op deze mooie ruimte. "Met hulp van leden, donateurs en sponsors hebben we de verhuizing kunnen realiseren. We zijn verheugd dat we de gemoedelijke sfeer hebben weten te behouden in dit grotere pand", zegt Indra.

Bij Yamato Gym kun je terecht voor martials arts, zoals jujutsu en (kick)boksen, crosstraining en lessen in zelfverdediging. Daarnaast zien we ook een rijtje indrukwekkende kettlebells om mee aan de slag te gaan. Yamato is er niet voor de vechters onder ons (integendeel, geen vervelende macho's hier), maar juist voor de mensen die fitter en sterker willen worden, lekker hun conditie willen verbeteren en daarbij ook nog wat kilootjes willen kwijtraken. De lessen zijn gericht op mannen, vrouwen én jeugd. Yamato heeft een breed programma voor de jongsten. Niet alleen goed voor de ontwikkeling van het lichaam, maar ook van de geest. Bij Yamato gelden immers de waarden van de oosterse vechtsporten; respect is daar een belangrijke van. Je ziet dat terug in de manier waarop nieuwe leden worden opgenomen in de familie. Je wordt niet aan je lot overgelaten, maar je krijgt meteen aandacht en tips van de anderen. "In onze familie voel je je meteen thuis."

Trainingen voor bedrijven

Voor wie eens met een groepje collega's wil komen kijken bij Yamato, is een workshop of de small group training een aanrader. "Gericht op bedrijven en onder begeleiding van een van onze personal trainers", legt Indra uit. Zelf begeleidt ze ook een groep collega's die hier elke week komt trainen. "Dat is heel leuk om te doen. Even lekker wat stressrelease na het werk, ook goed voor de teambuilding. Zelf kan de Weespse lekker los gaan op de kickbokszak. "Heel leuk om te doen. Lekker ontladen en het houdt je fit. Even 'mijn momentje met de zak', echt een aanrader voor wie een goede vibe wil. Iedereen kan het."

Column

Is partner wel of niet verzekerd voor het partnerpensioen?

Nagenoeg elke pensioenregeling kent ook een dekking voor het nabestaandenpensioen. Hierbij wordt vervolgens de definitie van het begrip 'partner' relevant. Over de gehuwde of geregistreerde partner valt niet veel discussie te voeren. Over de ongehuwd samenwonende partner wel, blijkt uit recente jurisprudentie. Met mogelijke grote gevolgen van dien.

Binnen de pensioenregeling van de werkgever is sprake van een partnerpensioen voor zowel de gehuwde partner als de ongehuwd samenwonende partner. Voor deze laatste geldt wel als aanvullende eis dat er sprake moet zijn van een duurzaam gezamenlijke huishouding van ten minste vijf jaar of een notarieel samenlevingscontract dat ouder is dan een halfjaar. Na het overlijden van een deelnemer meldt de partner zich bij de pensioenverzekeraar en blijkt te voldoen aan het genoemde partnerbegrip. Einde discussie zou je denken.

De pensioenverzekeraar weigert echter de uitkering omdat de partner niet was aangemeld bij de verzekeraar en daardoor was het nabestaandenpensioen voor deze deelnemer niet meeverzekerd. De verzekeraar verwijst hierbij naar het pensioenreglement dat van toepassing is op de deelnemer en de uitvoeringsovereenkomst die is gesloten met de werkgever.

In het pensioenreglement is opgenomen dat de deelnemer verplicht is om aan de pensioenuitvoerder alle informatie te verstrekken die deze nodig heeft voor een juiste uitvoering van de pensioenregeling. Volgens de rechter stond echter nergens in het pensioenreglement de eis dat de partner voor het partnerpensioen moest worden aangemeld om hiervoor in aanmerking te komen. De verwijzing naar de algemene verzekeringsvoorwaarden mocht de pensioenverzekeraar ook niet baten, omdat deze van toepassing zijn op de verzekeringnemer en dat is bij een pensioenregeling de werkgever.

Hoewel niet aangemeld voor het nabestaandenpensioen moet de pensioenverzekeraar gewoon het nabestaandenpensioen aan de partner uitkeren.
Om zijn schade te beperken legt de pensioenverzekeraar de claim neer bij de werkgever. Die was op basis van de uitvoeringsovereenkomst verplicht om de partnergegevens aan te leveren en moet dus maar opdraaien voor de 'schade'. Volgens de werkgever was hij helemaal niet op de hoogte van het feit dat deze werknemer een partner had en kon, en hoefde, de partnergegevens dus ook niet aanleveren. Hoewel de pensioenverzekeraar nog inbracht dat de werkgever een actieve onderzoeksrol had waar het ging om de gegevens ten behoeve van de pensioenregeling, ging de rechter hierin niet mee. Wat je niet weet, kun je ook niet melden.

Voor de werkgever liep het dus goed af, maar het is de vraag of dit in hoger beroep (indien dit wordt ingesteld) ook het geval gaat zijn. De partner heeft denk ik verder niets meer te vrezen, de werkgever kan nog niet helemaal rustig slapen.

Een community van ondernemers

Bloom Studio's biedt creatievelingen, makers en startende ondernemers een werkplek

Jarenlang stond het pand op de hoek van de IJsselmeerlaan er leeg en vervallen bij. Nu vult het zich als Bloom Studio's met een mix van ondernemers die een hoop levendigheid met zich meebrengen. Eigenaren Laurent van de Mortel en Leon van Ooijen bouwen het pand verdieping voor verdieping om naar werkplekken voor creatievelingen, innovatievelingen en andere -startende - ondernemers.

Foto: Ingrid Voet

Het lelijke eendje transformeert langzaam maar zeker in een bedrijvenverzamelgebouw waarin ondernemers, creatievelingen en makers werkruimte huren. De bedoeling is dat zij elkaar kunnen versterken en potentieel iets aan elkaar kunnen hebben en een community vormen. Dat is de visie van Werkstek, dat dit concept al op diverse locaties elders in het land uitgerold heeft, vertelt Gert-Jan Lems van Werkstek. "Werkstek wil leegstaand vastgoed nieuw leven inblazen en steden en buurten weer aantrekkelijker maken door ruimte te bieden aan creatieve bedrijvigheid en startende ondernemingen. Die ruimte is niet alleen betaalbaar, wij willen de ondernemer ook geen financiële strop om de nek binden; de huur is maandelijks opzegbaar en zo is het voor startende ondernemers ook haalbaar. Wij maken een leuke mix van huurders en beschouwen ze als een groot netwerk. Wij gaan verder waar andere verhuurmakelaars stoppen wat dat betreft. In Weesp zitten we nog in de opstartfase, maar onze ervaring elders is dat dit goed werkt."

Van de Mortel kwam in contact met Werkstek toen hij een goede invulling zocht voor het pand in Weesp dat hij met Van Ooijen had gekocht. Zij keken door de rommel en het achterstalling onderhoud heen. "We dachten meteen: daar kunnen we wel wat gaafs mee doen." Samen met hun beider handige vaders maakten ze het gebouw met eigen handen helemaal geschikt voor ondernemers. Een half jaar geleden begonnen ze met de werkplaats op de begane grond, en in no time zat die al vol met ontwerpers en makers. Daarna was de eerste verdieping aan de beurt, die inmiddels ook al vrijwel vol zit en nu wordt de tweede verdieping onder handen genomen. Daarnaast is er bar 'Henk' (genoemd naar de vader van Van de Mortel), de ontmoetingsplek voor de huurders en ook gratis beschikbaar voor productpresentaties en andere bijeenkomsten van de ondernemers in het pand. Op de eerste verdieping is een goed geoutilleerde keuken gemaakt; ook het gebruik daarvan is bij de huur inbegrepen. Overigens is de bar ook voor andere ondernemers uit Weesp te huren.

De huurders van Bloom Studio's zijn blij met de zeer redelijke huurprijzen en -voorwaarden en de parkeerruimte voor de deur, iets wat ze in Amsterdam niet zouden kunnen betalen. Voor Bloom Studio's is niet alleen de verbinding tussen de huurders, maar ook een band met de rest van de ondernemers in Weesp heel belangrijk. "In onze bar werken we bijvoorbeeld samen met Wispe", vertelt Lems.

Foto: Ingrid Voet

Agnes Medusa Jasper van Medusa's World was zo ongeveer de eerste ondernemer die in Bloom Studio's een werkplek vond. In haar kleurrijke atelier maakt ze de prachtigste kostuums en poppen voor straattheater. "Ik ben zo blij met deze plek, ook al is het niet in Amsterdam. Maar hier is het betaalbaar en weet ik zeker dat ik lange tijd kan blijven." Ook de Beeldenbrigade van Elisabeth Greve en Celine Morelisse heeft in Bloom Studio's een fijne plek gevonden. "Tussen Amsterdam en Amersfoort in, met een creatieve uitstraling. Zeker nu de entree helemaal verfraaid is met bar Henk, vinden we dat we hier ook heel goed onze opdrachtgevers kunnen ontvangen." Het bedrijf 'Grown', een groene start-up van Weesper Toon Roozen, is weer een heel ander bedrijf. Hij maakt kweekkitjes voor cressen voor thuis in de keuken. "Ik ben blij met deze mooie ruimte voor een goede prijs. Het is inspirerend om hier te komen werken met al die andere creatieve, jonge ondernemers om je heen."

Een bonte mix van fotografen, meubelontwerpers, een beeldend kunstenaar, een metaalbewerker, een architect, een schrijfster en een trompettist is nu al in Bloom Studio's neergestreken. Om de mix compleet te maken, denkt Lems voor de verdere ruimtes in het pand aan ondernemers op het gebied van evenementenorganisatie, reclame en grafische vormgeving. "In de werkplaats is nog één ruimte beschikbaar voor een ambacht of een bedrijf dat iets doet met duurzaamheid en innovatie. Het gebouw kan ook als proeftuin gebruikt worden." Van de Mortel en Van Ooijen werken intussen gestaag door om ook de tweede verdieping van het pand klaar te maken voor al die toekomstige huurders. En daarna die verkeerstorenachtige opbouw op het dak nog. "Wat zullen we daar eens mee gaan doen?"

Work-out met extra power

In 20 minuten tijd een complete work-out doen. Dat kan in een training met Electric Muscle Stimulation (EMS) bij Ebody Impulz in Weesp. "Ik merkte direct hoe goed het werkt."

Foto: Ingrid Voet

Zaterdagochtend half tien, in de sportschool. Marcel Glas staat klaar om aan zijn training te beginnen. Niet bij een van de apparaten in de zaal, maar in een bionisch uitziend pak en met personal trainer Ingmar Ruitenbeek naast zich. Dat pak is een speciaal elektrodenvest met daaraan gekoppeld losse elektroden voor de arm-, been-, bil- en schouderspieren. Dat is allemaal weer gekoppeld aan de XBody-apparatuur, waardoor trainer Ingmar via het scherm de intensiteit van de training per spiergroep precies kan volgen en regelen. "De elektroden activeren de spieren, waardoor je bij iedere oefening iedere spiergroep traint en helemaal afgestemd op jouw conditie van dat moment", vertelt hij. Marcel begint de eerste oefeningen en ook al komen er geen zware gewichten aan te pas en is hij duidelijk goed in vorm, dat er een pittige work-out volgt is duidelijk. Krachttraining en cardio-oefeningen wisselen elkaar af. Is het ook nog een beetje leuk? "Ja hoor", zegt Marcel, en dan kondigt Ingmar de volgende serie oefeningen alweer aan.

Ingmar kwam een jaar geleden in aanraking met deze vorm van trainen en was direct enthousiast. "Oké, ik had een week spierpijn, maar ik merkte direct hoe goed het werkt." Toen de studio die toen de EMS-trainingen aanbood uit Weesp verhuisde, besloot Ingmar een opleiding te volgen om deze manier van trainen in Weesp aan te kunnen bieden. "Het voordeel is dat je hiermee heel gericht kunt trainen en helemaal op je eigen niveau, van beginnend sporter tot gevorderd. Je past de training aan op je conditie van dat moment. Door je vooral te richten op bepaalde spiergroepen kun je ook werken aan blessures en de EMS-training werkt goed voor gewichtsverlies. Daarvoor werk ik samen met de voedingsdeskundige hier in de sportschool. Bijkomend voordeel is dat het ook een strakkere huid geeft en dat vaak cellulitis afneemt. Doordat de elektrische impulsen zich direct richten op de spieren en aanhechtingen is er geen extra belasting voor de gewrichten, die daardoor ook niet overbelast kunnen worden, iets wat bij de 'gewone' krachttraining met gewichten nog weleens een risico is. Ook de dieperliggende rugspieren worden door de daar geplaatste elektroden getraind."

Zaterdagochtend 10.00 uur. De training van Marcel zit erop en het pak is weer uit. In 20 minuten tijd heeft hij een totale work-out gedaan. Tijd voor een kopje koffie en de rest van de nog lange vrije dag.

Column

Beschermingsafspraken, zou ik die niet moeten maken?

Voor je met één of meerdere partners zakelijk gaat samenwerken, is het verstandig om na te gaan of je beschermingsafspraken moet maken. Dat zijn afspraken waarmee je ervoor zorgt dat je jezelf, elkaar, maar ook het bedrijf beschermt. Je kunt beschermingsafspraken opnemen in een aandeelhoudersovereenkomst, een vof-contract of andere soorten samenwerkingsovereenkomsten.

Een bekende afspraak is het non-concurrentiebeding. Is het tijdens jullie samenwerking toegestaan concurrerende werkzaamheden te doen, voor jezelf of samen met anderen? Maak duidelijke afspraken hierover en leg vast wat wel en wat niet mag. Je kunt afspreken dat een eventuele beperking ook enige tijd na het einde van de samenwerking blijft gelden.

Ook een zogenoemd relatiebeding komt wel voor. Mag je na de samenwerking elkaars klanten of toeleveranciers benaderen? Of mag je werknemers van elkaar een baan aanbieden? En wat moet je doen als die klant, toeleverancier of werknemer zelf contact met jou of je ex-zakenpartner opneemt?

In de statuten van een BV is doorgaans een blokkeringsregeling opgenomen. Kort gezegd houdt deze in dat je jouw aandelen eerst moet aanbieden aan je medeaandeelhouders voordat je ze aan een derde verkoopt. Dat zijn meestal uitgebreide regelingen waarin ook de situaties van overlijden en faillissement - indien je via een holding in de BV deelneemt - worden vastgelegd. Maar deze aanbiedingsverplichting kan nog verder worden uitgebreid. Aanvullende afspraken hierover worden bij een BV vaak opgenomen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Bij die afspraken kan onder meer gedacht worden aan een afbetalingsregeling indien de medeaandeelhouder de aangeboden aandelen inderdaad wil overnemen, maar niet meteen de volledige koopsom kan betalen. Ook wordt soms bij een gezamenlijke start-up een lock-upperiode overeengekomen. Deze regeling bepaalt dat gedurende een bepaalde periode na oprichting de aandelen niet mogen worden overgedragen. Op die manier wordt de medeaandeelhouder in de opstartfase niet geconfronteerd met de mogelijkheid/verplichting de andere aandeelhouder uit te kopen. Afwezigheid van liquide middelen in de opstartfase en het commitment dat je hebt ten opzichte van elkaar, gelden vaak als redenen voor deze lock-up.

Ook prijsbepalingsregelingen bij beschreven situaties van 'onmin' (bad leaver) en 'ongeluk' (good leaver) zie je vaak terugkomen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Kortom, ter bescherming van elkaar én de onderneming zelf is het van harte aan te bevelen om niet alleen kritisch te kijken naar statuten, maar ook een vaststelling te maken van scenario's van mogelijke onenigheid en deze vervolgens, voordat ze ontstaan, te regelen.

Professionalisering: drie commissies IVW

Foto: Ruth van Kessel

In het kader van professionalisering plant de IVW de ontwikkeling van een drietal commissies die belangrijke thema's in een groter verband gaan behandelen. De drie commissies zijn:

1. Integratie Weesp - Amsterdam

Deze commissie behartigt de belangen van ondernemend Weesp tijdens het fusieproces, met name richting de gemeente en andere instanties. Parallel hieraan heeft deze commissie aandacht voor zaken als duurzaam en toekomstbestendig ondernemen, citymarketing, arbeidsparticipatie en de ontwikkeling van ondernemend Weesp.

2. Commissie KVO - Bedrijventerreinen

Deze commissie zal het KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) oppakken en succesvol voortzetten en de kwaliteit van de bedrijventerreinen monitoren. De commissie houdt zich bezig met (gemeentelijke) plannen, input bijeenkomsten en communicatie rondom ruimtelijke ordening, leegstandsbeleid, infrastructuur en bedrijventerreinen, waaronder het centrum.

3. Commissie Marketing & Communicatie

Deze commissie zorgt voor de interne en externe communicatie van de vereniging en binnen het ondernemersplatform Weesp. De oprichting van een ondernemersplatform is een belangrijke taak van deze commissie. Inhoudelijk richt de commissie zich op PR, werving van leden, het organiseren van evenementen en netwerkbijeenkomsten.

Aanmelden

Wil je lid worden van een van deze commissies, meld je dan aan via de leden van het bestuur of via info@ivw-weesp.nl. Een commissie bestaat uit bestuursleden van de IVW, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de arbeidsmarkt en de gemeente/politiek.

Het bestuur van de IVW neemt plaats in de volgende commissies: Commissie KVO: Ingrid Kikkert (Van Lonkhuizen), Hans de Waard (Best-Fix), Maarten Duineveld (Pronk Juweel). Commissie Weesp-Amsterdam: Reinier Mommaal (Dyecoo), Jaco ter Beek (Rabobank). Commissie Communicatie: Jantine Zeeman (Zeeman communicatie ), Iris van Velsen (Studio Vier).

Weesp als product

De IVW BusinessClub was op dinsdag 15 mei bij onze 'Ondernemer van het Jaar' Theo Voskuil.

Theo en zijn team hebben ons gastvrij onthaald en voorzien van koude drankjes en heerlijke hapjes. Ondanks het prachtige weer kwamen toch rond de 60 leden langs.
Namens IAmsterdam vertelde Mariken van den Boogaard over de activiteiten die Amsterdam ontplooit voor het bedrijfsleven van Amsterdam en omstreken. Amsterdam richt zich met name op het aantrekken van (buitenlandse) ondernemingen. Door de enorme expansie van Amsterdam ligt de focus ook sterk op de omliggende plaatsen. Weesp zal daar zeker van mee profiteren.
Aansluitend gaf André Wierper van Weesp Marketing zijn visie op citymarketing in het algemeen en voor Weesp specifiek. Citymarketing omvat alle activiteiten die door organisaties worden verricht om een stad zo goed mogelijk te profileren om instanties, bedrijven en personen over te halen zich in de gemeente te vestigen of de stad (meer) te bezoeken. Bedrijven en mensen vestigen zich graag in een gebied waar een positieve sfeer hangt en waar een bloeiende leefgemeenschap is met cultuur, onderwijs en gezellige winkels en horeca. Dit komt samen bij de komende integratie met Amsterdam. De expansiedrift van Amsterdam en de groei en professionalisering van Weesp zal Weesp binnen enkele jaren landelijk op de kaart zetten.

26 juni Golfclub!

Op 26 juni is de jaarlijkse ledenvergadering, als vanouds op de Golfclub Weesp. Dit jaar inclusief een IVW-zomerbuffet. Inloop vanaf 15.00 uur. Het programma staat in de uitnodiging die via e-mail verstuurd is.