B2B Weesp

9 november 2016

B2B Weesp 9 november 2016


3 / 20

Kantoor

Eind oktober berichtte het WeesperNieuws over problemen rond de vestiging van een bankfiliaal in de hoofdwinkelstraat van Weesp. De ABN Amro wil het statige bankgebouw aan het Grote Plein verlaten en zijn intrek nemen in een opgeknapt pand aan de Slijkstraat. Dat pand is groot genoeg en staat leeg, dus dat is het probleem niet. Nee, het probleem schuilt in het bestemmingsplan. Dat staat op dit adres geen dienstverlening toe en de gemeente wil dat niet aanpassen. De bedrijfsmakelaar die ABN Amro hierin begeleidt, vindt dat maf. In andere panden in deze winkelstraat is dienstverlening wel toegestaan. Daarom zien we ook een makelaar, een jurist en een andere bank in deze straat. Sterker nog: als de ABN Amro een pand verderop kiest, kan het wel. Waarom is dat zo ongelijk en ingewikkeld? Dat zit zo: de gemeente vindt het van groot belang dat de Slijkstraat een winkelstraat blijft en wil voorkomen dat nog meer winkelruimte wordt veranderd in kantoren. Daarom is enkele jaren besloten tot het volgende: alle panden waar een dienstverlener zit, behouden (ook) de bestemming dienstverlening. Maar alle andere panden moeten een winkel blijven. Een helder beleid. Maar dan dit: het pand dat ABN Amro wil betrekken, staat al drie jaar leeg. De bedrijfsmakelaar stapte naar de gemeenteraad met het verzoek de bestemming te veranderen. Een vraag die je dan kunt verwachten is: wat heb je liever: een lege winkel of een gevuld bankfiliaal? Is het niet logischer om je eerst af te vragen of deze bedrijfsmakelaar zijn klant nu werkelijk niet kan helpen aan een geschikt pand dat wel een bankkantoor mag zijn?

André Verheul
hoofdredacteur B2B

Foto: Brian Elings

Hotel Hart van Weesp
vernieuwd

Weesper hoogstandje

Best-Fix op de woonbeurs

Foto: Ruth van Kessel

Van Wijnen voelt zich thuis in Weesp

Interview Steven de Vlugt

Column Mark Hilarius

Karma blokkeert afkoop pensioen in eigen beheer

Hoogwaardig transport

Lupprians High Tech Transport 15 jaar

Column Niels van de Griend

Familierecht. Dat is soms even echt iets heel anders!

Nieuwe (mijl)paal

De Vechtstreek breidt uit, Methorst bouwt mee

Nieuws van de IVW

Heerlijke BusinessClub in Aaltje

EuroSort bouwt nieuw kantoor in Ankeveen

Foto: Eric Willemsen

EuroSort bouwt een nieuw hoofdkantoor langs de N236, net over de gemeentegrens. Het bedrijf groeit en de gewenste uitbreiding kon niet gevonden worden op bedrijventerrein Noord, waar EuroSort al vijftien jaar gevestigd is.

Het nieuwe pand komt van de grond op bedrijventerrein De Boomgaard in Ankeveen, gelegen aan de provinciale weg van Weesp naar Bussum. Wie daar langsrijdt, ziet hoe snel het gaat. Maar ook de webcam op de website van EuroSort biedt een kijkje achter de bouwschermen.

Het ontwerp is van Stork & Albrecht uit Weesp. Het nieuwe pand wordt voorzien van een gevel met natuurlijke materialen en telt 6000 vierkante meter vloeroppervlakte. Achter de transparante entreehal komen een grote productieruimte, een zagerij en een ruimte voor opslag en expeditie. Er is ook ruimte voor een demonstratiecentrum om de laatste innovaties en patenten te tonen. Verder is er ruimte voor 1500 meter aan kantoren, verdeeld over twee verdiepingen. Het vergadercentrum op de tweede etage kijkt uit over landelijk gebied. Hier wordt ook een bedrijfsrestaurant met dakterras ingericht. Er is plaats voor zo'n honderd medewerkers.

Volgend jaar, als de nieuwbouw gereed is, verhuizen alle afdelingen vanuit Weesp naar Ankeveen. De leverancier van sorteersystemen heeft ook nog een vestiging in Tiel: Distrisort Controls. Deze blijft in Tiel, maar verandert van naam: EuroSort Systems.

'De Nacht' in met Koster Di Giacomo

Christian Pfeiffer

Makelaardij Koster Di Giacomo is weer de hoofdsponsor van de Nacht van Weesp, de autopuzzelrit van de Weesper Autosportvereniging De Vechtstreek.

De Nacht van Weesp is een van de grootste autopuzzelritten van Nederland en wordt al vele jaren door een groep enthousiaste vrijwilligers georganiseerd met steun van het Weesper bedrijfsleven. Koster Di Giacomo was jarenlang de grootste sponsor van de nachtelijke puzzelrit, maar stopte daar enkele jaren geleden mee. Nu prijkt de naam weer op de rallybordjes aan de auto's. Ramiro Di Giacomo verschijnt met zijn opvallende Mercedes zelf ook aan de start. De rit is dit jaar in de nacht van 13 op 14 mei. De start is voor het stadhuis in Weesp. De deelnemers rijden vervolgens een route door de wijde omgeving van Weesp. De inschrijving is al geopend. Voor de liefhebbers van oude en zeldzame auto's is er de categorie 'classic cars'.

Theo van Amsterdam met pensioen

Foto: Christian Pfeiffer

Zijn ijzerwarenzaak is een icoon in de Weesper winkelstraten. Maar na 42 jaar hard werken kondigt Theo van Amsterdam zijn pensioen aan. Hij kan de zaak overdragen aan een nieuwe eigenaar.

De ondernemer is 65 jaar en vindt het mooi geweest. Hij nam de ijzerwarenzaak in 1974 over van Van Asselt en breidde in de jaren die volgden de zaak flink uit. Naast ijzerwaren kwamen er ook gereedschap, deurbeslag, tuinbenodigdheden en beveiliging. De zaak aan de Slijkstraat is nu 500 m2 groot en valt onder de inkoopvlag van Enorm. De firma Van Driel, met soortgelijke winkels in Amsterdam en Almere, neemt de zaak over. De medewerkers blijven. Van Amsterdam ziet de toekomst van de winkel positief in. Met de bouw van de wijk Weespersluis ziet hij een impuls voor het Weesper winkelbestand, zeker voor een zeer ruim gesorteerde doe-het-zelfzaak met deskundig advies en scherpe prijzen.

Vernieuwd hotel Hart van Weesp belangrijke impuls voor Weesp

Foto's André Verheul

Met 22 extra kamers, een fonkelnieuwe entree en een aantrekkelijke restyling heeft hotel Hart van Weesp een grote stap voorwaarts gemaakt.

Vorige maand werd het nieuwe gedeelte officieel geopend door burgemeester Bas Jan van Bochove. Het aantal boekingen neemt steeds meer toe en gastheer Peter Jansen moest steeds vaker nee verkopen. In april 2015 begonnen de werkzaamheden voor de uitbreiding en vernieuwing. Met als resultaat dat het gezellige stadshotel aan allure heeft gewonnen en nu liefst 66 kamers beschikbaar heeft.

Foto: André Verheul

Burgemeester Van Bochove benadrukte het belang van goede hotelfaciliteiten voor Weesp. Lars Boom vermaakte de genodigden met een geestige speech waarin ook de POC nog even werd genoemd, het jongerencentrum dat vroeger op deze locatie aan de Herengracht was gevestigd.

Stadsfonds nog even brug te ver

Een stadsfonds in Weesp is op dit moment nog ver weg. De recente inventarisatie van IVW en WDO leidt ertoe dat er bij de gemeente waarschijnlijk geen verzoek wordt ingediend voor zo'n stadsfonds.

In Hilversum is het stadsfonds een succes. Er is daar vorig jaar een substantiële bijdrage geleverd aan wel 25 activiteiten die de aantrekkelijkheid en het economisch klimaat van de Mediastad versterken. In heel Nederland zijn wel veertig gemeenten met zo'n stadsfonds. Gemeente en ondernemers dragen bij aan dit fonds, waarna er via een eigen stichting initiatieven kunnen worden ondersteund waar de ondernemers van meeprofiteren. Dat kunnen activiteiten zijn die bezoekers trekken, maar ook het aantrekken van de vestigingsmanager of het bestrijden van leegstand. De Weesper detaillisten hebben daar wel oren naar. B en W van Weesp wilden meewerken op voorwaarde dat 'de markt' met een initiatief komt dat draagvlak heeft. De financiering zou helemaal uit de private sector moeten komen. Het idee was om de ozb op niet-woningen te verhogen. Niet alleen bedrijven en winkels, ook verenigingen en agrariërs zouden dus moeten meebetalen. De IVW vroeg haar leden te reageren en benaderde enkele grote ondernemers, die het meeste zouden moeten bijdragen. Eind oktober was er bovendien een informatieavond. De respons op dit alles was zodanig dat het IVW-bestuur zich niet vierkant achter dit voorstel kan scharen. Hoe nu verder? Dat is afwachten.

HAGEN BETON DRAAIT DOORRRR...!! Met nog dik 3 maanden te gaan overstijgt de omzet van het lopende jaar VANDAAG al het totaal van heel 2015! Hagen Beton draait als een tierelier door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, de accurate leveranties en de korte communicatielijnen. We bedanken onze opdrachtgevers voor het vertrouwen, zowel groot als klein, want... constructief ondernemen doen wij samen met u!

Weesper hoogstandje

Hoe leuk is het als je met een noviteit je op de VT wonen&designbeurs kunt presenteren? Dat overkwam vorige maand Best-Fix met een bijzonder schuifdeursysteem van Protek, waarvoor Best-Fix de importeur in de Benelux is. De stand inrichten was nog een hele uitdaging, maar met hulp van Bos Transport Service, Studio PG en CJ Meubels werd de klus gefikst. Een Weesper logistiek hoogstandje.

Hoe laat je in een stand met hardboardwandjes zien hoe niet alleen schuifdeuren kunnen verdwijnen in muren, maar ook televisies en tafels onzichtbaar kunnen worden weggeschoven? Hoe toon je alle mogelijkheden van de noviteit Big Foot aan de bezoekers van de woonbeurs? Hoe krijg je dit voor elkaar? "En dan ben ik toch altijd weer zo blij met ons netwerk in Weesp", zo blikt een enthousiaste Jocelyn de Waard van Best-Fix Schuifdeursystemen terug op het woonbeursavontuur. "Bos Transport Service, Studio PG, CJ Meubels en wij hebben de koppen bij elkaar gestoken en er een strak plan voor gemaakt. Iedereen dacht mee en de pluim voor het succes van onze aanwezigheid op de woonbeurs is dan ook voor ons alle vier."

Noviteit

Het schuifsysteem Big Foot van Protek creëert opbergruimte in muren, waarmee boekenkasten, televisies en ook tafels onzichtbaar in wanden verdwijnen. "De mogelijkheden zijn bijna oneindig", legt De Waard uit. "Dat maakt het bergingssysteem uiterst ruimtebesparend. Een nieuw fenomeen in inrichtingsland dat hoog op de factor duurzaamheid inzet. Bij elkaar genoeg reden voor Best-Fix om zich te presenteren op de woonbeurs." De Waard vertelt over de drukte in de stand en de bezoekers die, gewapend met bouwtekeningen, ter plekke met het team van Best-Fix wilden uitpuzzelen hoe de diverse schuifdeursystemen toepasbaar zouden kunnen zijn in hun huis. Zes lange dagen hectiek, met overweldigende aandacht vanuit zowel de particuliere als de zakelijke markt: het was meer dan de moeite waard. De schuifdeur die CJ Meubels speciaal voor de beurs had vervaardigd om het systeem voor op de muur te demonstreren, oogstte ook veel bewondering.

Italiaans

Zoals vaker koos Best-Fix ook voor dit avontuur voor het vervoer door Bos Transport Service. Standbouwer PG ging de uitdaging aan om de schuifdeursystemen levensecht te demonstreren in speciale wanden. De Waard: "Ik moet nog lachen als ik eraan terugdenk hoe de Italiaanse technicus van Protek, die geen woord Engels sprak, moest samenwerken met de mannen van Studio PG. Het was heel lastig, maar dankzij de enorme inzet heel goed gelukt. En dat CJ Meubels in een paar dagen tijd een trendy deurpaneel voor de beurs realiseerde was natuurlijk top! Deze gezamenlijke inspanning laat het succes op de beurs een gedeeld succes voor ons allemaal zijn."

Van Wijnen voelt zich thuis in Weesp

Interview Steven de Vlugt, vestigingsleider Van Wijnen Weesp

Het gaat goed met Van Wijnen Weesp. De bouwer en ontwikkelaar aan de Rijnkade groeit gestaag en zet in Weesp en omgeving aansprekende projecten neer. Tussen nieuwbouwwijken en studentencampussen door was daar ook een klein projectje: de verbouwing van de bovenfoyer van theater City of Wesopa in Weesp. Een mooie aanleiding voor een gesprek met vestigingsleider Steven de Vlugt.

Foto: André Verheul

Het viel mooi in elkaar. De City of Wesopa moest dringend de bovenfoyer opknappen, Van Wijnen wil als Weesper bedrijf graag iets doen voor Weesp en een verbouwing past natuurlijk mooi bij hun activiteiten. De Vlugt: "Bovendien raakte ik nog eens extra getriggerd doordat het theater gerund wordt door vele vrijwilligers, het enthousiasme van voorzitter Rob 't Hart, het schitterende pand en de mooie dingen die daar gebeuren. We besloten er een 'bouwfoyer' van te maken, dus we betrokken Blauwhoed erbij, onze ontwikkelpartner in het Leeuwenveld, en architectenbureau Stork & Albrecht."

De markante bovenruimte is helemaal opgekapt, zonder dat er veel aan is veranderd. Waar nodig is er gerenoveerd, verder is er vooral veel opgefrist. De grootste verandering merk je pas als je naar het toilet gaat. "Het oude toilet was op zijn zachtst gezegd weinig charmant. We hebben er een heel nieuw toiletblok geplaatst."

Van Wijnen stuurt de City of Wesopa geen rekening voor de verbouwing, wat neerkomt op een sponsoring ter waarde van zo'n 25.000 euro. Als tegenprestatie mogen Van Wijnen en Blauwhoed het theater gebruiken voor bijvoorbeeld kopersmanifestaties. En dan ontstaat er een mooie wisselwerking, zo legt De Vlugt uit. "We nodigen potentiële kopers van woningen in het Leeuwenveld uit voor verkoopinformatie en zij komen meteen al in aanraking met de mooie binnenstad van Weesp en met het leuke theater. Het mes snijdt aan meerdere kanten." En dat past precies in het sponsorbeleid van Van Wijnen.

Zou Van Wijnen dit vaker willen doen?
De Vlugt: "Wij voelen ons betrokken bij Weesp en willen dat ook laten blijken. Dat doen we het liefst op een bedrijfsspecifieke manier: dus helpen met iets wat wij goed kunnen. Zo stellen we ook jaarlijks materialen beschikbaar aan de organisatie van het Sluis-en-bruggenfeest. Sponsoring betekent voor ons dat we iets bieden waar je zelf verder mee kunt. Nog even terug naar de verbouwing in de City of Wesopa: die vergroot de mogelijkheden van het theater om ruimtes te verhuren, waarmee de City zelf haar inkomsten kan vergroten. Als je dat met elkaar kunt bereiken, voelt dat heel goed."

Hoe gaat het met Van Wijnen Weesp?
"Goed. Als onderdeel van de regio Van Wijnen Midden zijn wij nu ruim zes jaar in Weesp gevestigd. Een periode die grotendeels samenviel met de economische crisis. Maar wij zijn erin geslaagd tegen de crisis in te groeien. Dankzij onze eigen ondernemende kijk op vastgoed. We hebben in de afgelopen jaren projecten in Weesp, waaronder Leeuwenveld, Amsterdam en Diemen kunnen ontwikkelen, bouwen en onderhouden. Daar plukken wij nu de vruchten van. In onze hele periode in Weesp hebben we de omzet ruim verdubbeld."

Projecten

De woningbouw in het Leeuwenveld is niet het enige in het oog springende project van Van Wijnen Weesp in deze regio. In Diemen is de flat Beukenhorst hersteld en gerenoveerd na de gasexplosie in 2014. Ook in Diemen werden leegstaande kantoorkolossen omgebouwd tot gewilde studentenwoningen. Vlak bij deze campus wordt nu een kantoorgebouw omgebouwd tot budgethotel. Aan het Amsterdamse Rokin bouwt Van Wijnen twee nieuwe winkelpanden. Het is slechts een greep.

In Weesp tekende Van Wijnen voor de nieuwbouw van het bedrijfspand van Sun Test Systems aan de Nijverheidslaan en de nieuwbouw van de Albert Heijn aan de Achtergracht. Nu wordt het vizier gericht op Weespersluis, de grote stadsuitbreiding in de Bloemendalerpolder, in het verlengde van Leeuwenveld. "We zijn al begonnen met het ontwikkelen van de eerste velden", zo zegt De Vlugt.

Wat zijn de ambities voor 2017 en verder?
"Onze groei gestaag doorzetten. En verder zullen we moeten kijken naar onze huisvesting. We groeien zodanig dat ons pand aan de Rijnkade te klein wordt. We zullen daar een oplossing voor vinden. We willen graag in Weesp blijven, want we voelen ons hier heel erg thuis."

Nul-op-de-meter

Verder loopt Van Wijnen vooruit op de te verwachten nieuwe wetgeving over bouwkwaliteit. Niet de gemeente, maar de bouwondernemer zelf moet de bouwkwaliteit van het geleverde product controleren - uiteraard volgens een pakket strenge eisen en regels. "Die wet moet ingaan per 1 januari 2018, wij zijn daar nu al klaar voor."

Last but not least hoopt De Vlugt dat ook Van Wijnen Weesp de komende jaren meer 'nul-op-de-meter-woningen' kan bouwen. Dat zijn woningen die evenveel of meer stroom opwekken dan het huishouden nodig heeft. De bewoner heeft dan geen energiekosten. "In Weespersluis, waar in de komende tien jaar 2750 woningen gaan verrijzen, zullen we die helaas nog niet tegenkomen. Dat zit niet in het pakket dat met de gemeente en de andere partijen al is afgesproken."

Wat jammer. Het zou ook nog een mooi verkoopargument kunnen zijn. Wat nou als je de afspraken op dit punt een beetje aanpast?
De Vlugt: "Dat is helaas te simpel geredeneerd, daar zitten allerlei haken en ogen aan. Wat misschien wel een optie zou kunnen worden, is dat we deze nul-op-de-meter-woningen individueel aanbieden. Dus dat de koper zelf de investering doet en dat vervolgens terugverdient door geen energiekosten te hebben. We bekijken of we zoiets dergelijks mogelijk kunnen maken."

Op de foto:
Met het onthullen van een plaquette openen Bouke Albrecht (Stork & Albrecht, architecten en bouwadviseurs), Steven de Vlugt (Van Wijnen Weesp) en Pascal Schreur (Blauwhoed) de door hen vernieuwde foyer van theater City of Wesopa.

Column

Karma blokkeert afkoop pensioen in eigen beheer

Peter* kon zijn geluk niet op toen hij vorige maand las dat hij eindelijk van zijn pensioenverplichting in eigen beheer afkon. En nog wel met een flinke korting op de te betalen belasting ook. Vol goede moed vroeg hij zijn pensioenadviseur de stukken voor de afkoop alvast in orde te maken: Peter had zich namelijk voorgenomen op 1 januari 2017 de eerste DGA te worden die zijn pensioen had afgekocht. In gedachten had hij het geld zelfs al uitgegeven.

Groot was dan ook de schok toen zijn pensioenadviseur aangaf dat niet alleen zijn huidige vrouw, maar ook zijn ex-vrouw met de afkoop in moest stemmen. Dezelfde ex-vrouw die hij met zijn huidige vrouw bedrogen had. In de daaropvolgende vechtscheiding was destijds een gedeelte van zijn pensioen toegewezen aan zijn ex-partner. Hij was in zijn huwelijkse voorwaarden namelijk vergeten de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding uit te sluiten. Dat leek toen niet zo'n groot probleem. Peter was op dat moment alleen maar blij van 'het gezeur' af te zijn. Pensioen was iets van later.

Van normaal contact was na de scheiding eigenlijk geen sprake meer. Peter en z'n ex-vrouw kwamen erachter dat haat en liefde dicht bij elkaar liggen. De passie van weleer was omgeslagen in een diepgewortelde afkeer jegens elkaar.

Het gedrag van Peter destijds maakte dat zijn ex-vrouw hem inmiddels niets meer gunde. Om akkoord te gaan met de afkoop eiste ze dan ook een ruime compensatie. Deze compensatie was dusdanig hoog dat de voordelen van de afkoop voor Peter als sneeuw voor de zon verdwenen. En dan was er nog niet eens over compensatie voor zijn huidige vrouw gesproken. Uiteindelijk kwam het erop neer dat Peter de moed opgaf. Van zijn aanvankelijke enthousiasme was niets meer over. Hij wilde niet eens meer gebruikmaken van de mogelijkheid tot afkoop van zijn pensioen in eigen beheer…

Voor Peter kwam goed advies te laat. DGA's met een betere karmascore kunnen door een gedegen advies echter flink wat belasting besparen. Zowel op het moment van echtscheiding als nu bij hun keuze inzake de uitfasering van het pensioen in eigen beheer.

* De naam van de hoofdpersoon in dit verhaal is gefingeerd.

Hoogwaardig transport

Lupprians High Tech Transport bestaat 15 jaar

Alle medewerkers van Lupprians High Tech Transport kregen van directeur en oprichter Pim van Kamperdijk een plekje op deze muurgrote tekening. Een tableau dat de bezoeker bij binnenkomst van het bedrijf tegemoet lacht. "Deze illustratie toont de passie en het plezier van al onze medewerkers voor ons werk: het transport en de installatie van gevoelige en kostbare apparatuur tot in de kleinste details."

Geboren in 1969 op de hoek Nieuwstad/Wollenweversbuurt tegenover het toen aan de Nieuwstad gevestigde Bos transportbedrijf, is Pim van Kamperdijk als het ware opgegroeid tussen het transport: als kleuter keek hij al vol bewondering naar het af en aan rijden van die grote wagens en zijn vader Fred werkte daar als chauffeur. Van Kamperdijk: "Van mijn vader kreeg ik de liefde mee voor transport. Toen ik de leeftijd had ging ik in vakanties ook werken bij Bos en via Noortman Logistiek kwam ik in aanraking met het transport van hoogwaardig technologische apparatuur. Daar komt zo veel bij kijken, ik heb dat altijd mooi gevonden. Bij elk transport is het weer een uitdaging om een voor schokken en stof gevoelig apparaat veilig op zijn plek te krijgen. Na wat omzwervingen in de transportwereld kwam 15 jaar geleden de dag dat ik aan de directeur van Lupprians Engeland werd voorgesteld: ik wil met jou Lupprians Nederland opzetten."

Succesverhaal

Lupprians Nederland is een op zichzelf staand transportbedrijf, dat wel gelieerd is aan zijn grote broers in Duitsland en Engeland, maar verder zijn eigen koers bepaalt. De naam, afkomstig van de Duitse Clemens Lupprian die in 1977 met het bedrijf in Duitsland begon, is de gemene deler van de drie bedrijven. Een naam die met trots wordt gedragen. Van Kamperdijk: "Het was wel een avontuur om de uitdaging van Lupprians aan te gaan, opeens begon ik op mijn 32ste een eigen transportbedrijf. Samen met twee chauffeurs en een eigen wagen startten we met Lupprians vanuit het pand van Bos Verhuizingen aan de Rijnkade." De ruimte bij Bos werd al snel te klein voor het gestaag groeiende bedrijf en via een pand verderop aan de Rijnkade nam Lupprians in 2007 zijn intrek in hun huidige pand aan de Flevolaan 25. Het pand past hen als een jas met een industriële inrichting die past bij hun karakter: robuust, eerlijk en betrouwbaar. Van Kamperdijk: "De apparatuur waar wij bij het transport verantwoordelijk voor zijn vraagt om een hoge mate van zorgvuldigheid en betrokkenheid. Over elke beweging wordt nagedacht en wordt op geanticipeerd. Zo komen we bij het transport niet voor verrassingen te staan. Wij ontzorgen onze klanten, om het maar eens populair uit te drukken, zodat hun kostbare en gevoelige apparatuur zorgvuldig geleverd en gemonteerd wordt. Alleen de stekker hoeft nog in het stopcontact, de rest doen wij." Trots is de directeur dan ook op de erenaam die Lupprians van klanten krijgt. "Ze noemen ons wel 'onze vrienden uit Weesp' of 'onze jongens uit het Gooi'. Soms krijgen we ineens een taart toegestuurd als bedankje voor onze inzet. Dat is het beste dat je kunt hebben: je klanten als ambassadeurs voor je bedrijf, een betere reclame en een groter compliment kun je niet krijgen. Het commitment van onze medewerkers aan het bedrijf en de klanten is groot. Zij vertrouwen je toch maar hun kostbare medische, labarotorium-, grafische en IT-apparatuur toe. Dan moet je erop kunnen vertrouwen dat je apparatuur in veilige handen is."

Samen

Het immens grote jubileumdoek, gemaakt door de Amerikaanse illustrator Chris B. Murray die ook voor Nike en Marvel illustraties maakte, is illustratief voor de waarden waar het transportbedrijf voor staat. Het is niet zomaar dat elke medewerker, en dan ook echt elke medewerker, herkenbaar op de prent wordt weergegeven. Zelfs vader Fred van Kamperdijk rijdt als geestverschijning mee in de wagen van Lupprians eerste chauffeur Toon Theijsmeijer, die zijn truck als eerbetoon aan de man de naam Fred meegaf. En ook Toons grote vriendin, de bedrijfshond Merah, verdient een plaatsje op de prent. Van Kamperdijk: "De medewerkers zijn wezenlijk deel van het verhaal van Lupprians. Zonder hun inzet zou dit bedrijf niets zijn. Onze jongens krijgen de vrijheid om zelfstandig met oplossingen te komen voor de hobbels die ze tegenkomen bij het transport. Het zijn toegewijde mensen die er alles aan doen om de klant te ontzorgen. Die verantwoordelijkheid is ook leuk voor de medewerker zelf en daagt hem steeds uit om zichzelf te verbeteren. Naast het zorgvuldige transport vraagt ook de installatie op locatie in bijvoorbeeld ziekenhuizen of grafische bedrijven veel knowhow van de chauffeur annex machineplaatser. Zonder passie voor dit vakmanschap kom je er niet."

Bij het transport van apparatuur waar bijvoorbeeld een autolaadkraan voor nodig is, klopt Lupprians graag op de deur van collega Bos Transport Service. "Onze relatie gaat terug tot vroeger, toen onze vaders met elkaar samenwerkten. Het is fijn dat je op elkaar kunt rekenen, want de samenwerking gaat twee kanten op: onze chauffeurs worden andersom ook wel door hen ingehuurd. We hebben hetzelfde hart voor transport."

Column

Familierecht. Dat is soms even echt iets heel anders!

Het familierecht - en dan vooral het afstammingsrecht - zit soms vol met spectaculaire gevallen en fantastische rechtspraak. Zo lijkt het ouderschap vrij eenduidig. Dat is het ook voor een moeder, maar niet voor de vader. Voor het juridisch vaderschap is het biologisch vaderschap in beginsel niet relevant. Sterker nog, een behoorlijk percentage juridische vaders is niet de biologische vader. Maar het kan ook omgekeerd zijn. In sommige gevallen is het biologisch vaderschap voorwaarde voor het juridisch vaderschap. Dat is het geval bij de zogenoemde 'gerechtelijke vaststelling van het vaderschap' na DNA-onderzoek.

Zo bleek ook weer recent. Aan de rechter werd (door de moeder) gevraagd het vaderschap van een biologische vader vast te stellen en tevens tot alimentatieverplichting jegens betreffend kind te beslissen. Via DNA-onderzoek was vastgesteld dat betreffende man de biologische vader is. De juridische vraag rees vervolgens of deze man ook verwekker is of slechts donor, zoals de man stelde. Dat maakt namelijk nogal uit. Alleen van een verwekker kan het vaderschap gerechtelijk worden vastgesteld. Daarnaast is de verwekker onderhoudsplichtig jegens het kind. Dat je volgens de wet als verwekker ook verplichtingen hebt jegens het kind, lijkt mij overigens niet meer dan logisch en fair.

Wettelijk uitgangspunt is dat de biologische vader (via DNA-onderzoek vastgesteld) geacht wordt (ook) de verwekker te zijn, maar tegenbewijs is mogelijk. De man stelde in de procedure donor te zijn en wel op grond van de gesloten spermadonorovereenkomst. Daardoor werd bewezen, volgens de man, dat hij slechts donor was en dus geen verwekker in de zin van de wet. De vrouw betwistte echter de geldigheid van de overeenkomst, maar wilde vervolgens niet meewerken aan de bewijsvoering door de man dat er wél een geldige overeenkomst was.

De rechter oordeelde dat de man op grond daarvan was geslaagd in het leveren van tegenbewijs, zodat hij niet aangemerkt werd als verwekker en er op grond daarvan geen ruimte was voor gerechtelijke vaststelling van het vaderschap en/of alimentatieverplichting jegens het kind.

Of met deze uitspraak recht werd gedaan aan de feitelijke omstandigheden kan zo van een afstand niet worden vastgesteld. Emotioneel kan er ook een hele andere lading aan de uitspraak worden gegeven. De uitspraak is wel een teken dat het familierecht, mede door nieuwe gezinsvormen en medische ontwikkelingen, een zeer dynamisch karakter kent.

Moraal van het verhaal: leg vast wat vastgelegd moet worden of zoals laatst iemand mooi onder woorden bracht: "Klap erop en naar de notaris!"

Nieuwe (mijl)paal De Vechtstreek

Weesper houthandel klaar voor bouwrijke toekomst, buurman Methorst bouwt mee

Proost! De eerste paal van de forse aanbouw van Houthandel De Vechtstreek is een feit. Met maar liefst een uitbreiding van 420 m2 boven op de bestaande 1600 m2 is de leverancier van hout en andere bouwmaterialen klaar voor de toekomst. Ondernemer Cees Verkerk: "Dit is de juiste tijd om dit te doen. De extra ruimte biedt ons veel nieuwe mogelijkheden om onze voorraad te vergroten en onze bouwmaterialen nog mooier te presenteren."

Foto: Ruth van Kessel

Met een knal vliegt de kurk van de champagnefles. De collega's van buurbedrijf Methorst & Zoon applaudiseren hartelijk voor het team van Houthandel De Vechtstreek, dat trots een toost uitbrengt op de eerste paal van de fysieke uitbreiding van hun pand.

Methorst

De bouwers van Methorst nemen - als de uitbreiding in grote lijnen een feit is - de afwerking en het binnenwerk op zich. Vanwege hun jarenlange nauwe werkrelatie vonden de gebroeders Wijnand en Robert Methorst het leuk om het slaan van de belangrijke nieuwe (mijl)paal voor De Vechtstreek te bekrachtigen met champagne.

Een gebaar waar Cees Verkerk volledig door werd verrast en wat hij bijzonder waardeerde. Verkerk: "Vanaf de eerste dag is Methorst al een grote klant van ons en omdat zij eerdere verbouwingen bij ons ook al naar volle tevredenheid hebben gedaan, was het voor mij vanzelfsprekend om weer met ze in zee te gaan."

"Trouwens", zo gaat Verkerk graag nog even verder, "met alle betrokkenen in deze verbouwing heb ik een warme klantrelatie: Stalenhoef voor de fundering, Van Tol voor de staalconstructie en EWN voor de elektra. Ik bouw in feite met mijn klanten, dat geeft een goed gevoel."

Woningmarkt

De uitbreiding van het pand zat al sinds 2014 in de planning. Het huidige pand begon wat te knellen voor alle grootse plannen van Verkerk. De laatste jaren realiseerde hij al twee showrooms voor dakpannen en stenen en ook de uitgebreide winkel en de ruime voorraad maakt het aanneembedrijven en particuliere verbouwers gemakkelijk. "De Vechtstreek wil haar klanten, die zich vooral richten op burgerwerk als verbouwingen, zo breed mogelijk informeren over keuzen in producten en materialen. En dat doen we door veel in huis te hebben, zodat we veel kunnen laten zien. Ons pand raakte een beetje te vol, dus in 2014 hebben we een aanvraag voor uitbreiding op de grond naast ons aangevraagd. Het verkrijgen van de juiste vergunningen leidde tot enige vertraging en zelf hebben we op onze beurt ook even gewacht totdat de markt weer aantrok. Dat is nu het geval. Dankzij de bloeiende woningmarkt van dit moment wordt er weer volop verbouwd en uitgebouwd in Nederland. Voor ons als toeleveringsbedrijf van bouwmaterialen natuurlijk een geweldige ontwikkeling waar wij graag op meeliften."

De houthandelaar gaat niet over één nacht ijs met de daadwerkelijke invulling van de vierkante meters die straks aan het bedrijf worden toegevoegd. De ruimte zal in ieder geval de efficiëntie verhogen, de voorraad aan plaat- en isolatiemateriaal vergroten en een nieuwe showroom herbergen. Verkerk: "Ik denk aan een showroom met wand- en muurtegels, zodat onze klanten weten wat er mogelijk is en dat eventueel ook aan hun opdrachtgevers kunnen laten zien. Ik noem dat het ontzorgen van onze klanten. Een modewoord, maar wij doen het echt. Daarom wil ik onze klanten ook betrekken bij deze uitbreiding. Wat willen ze graag dat wij opnemen in ons assortiment? Waar hebben zij behoefte aan? Wij komen graag tegemoet aan de wensen van onze klanten, deze moeite is klein en betaalt zich terug."

Topleverancier

Nog een laatste keer gaat Houthandel De Vechtstreek de strijd aan om uitgeroepen te worden tot Topleverancier in de houtwereld. Het bedrijf is opnieuw genomineerd. In eerdere edities van deze jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door het vakblad Houtwereld, haalde de Weesper houthandel een tweede en een vierde plaats. Verkerk: "Dit jaar wil ik echt de nummer één worden, ook omdat onze klanten aangeven dat ze ons de beste vinden. Bij ons vind je nog deskundigheid en ervaring, iets wat we in al die jaren hebben opgebouwd. Voor de nominatie moesten we onszelf omschrijven."

"Dit werd mijn tekst: 'Als zelfstandige regionale houthandel moet je jezelf op een of andere manier profileren. Kennis, kwaliteit, assortiment, prijsstelling en enthousiast personeel maakt bij ons het verschil. Daarom kopen onze klanten bij ons, niet omdat we altijd de goedkoopste zijn, maar omdat zij vinden dat wij de beste zijn.' Deze regels zijn op heel veel bedrijven natuurlijk toepasbaar, maar ik heb nagedacht over elk woord. Het is waar ik met Houthandel De Vechtstreek voor sta, met hart en ziel. Het winnen van de trofee zal de kroon op mijn werk zijn."

Stemmen voor de verkiezing Topleverancier 2016 kan nog tot en met vrijdag 11 november via www.houtwereld.nl/topleverancier.

Alvast noteren: 10 januari 2017 nieuwjaarsreceptie IVW

De datum voor de altijd zeer drukbezochte nieuwjaarsreceptie is vastgesteld op woensdag 10 januari 2017. Plaats van handeling is zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk het Weesper theater City of Wesopa.

Wij plannen altijd vroegtijdig deze datum om bijtijds te kunnen noteren in de agenda's. De inloop is vanaf 15.30 uur. Om 16.00 uur houdt onze voorzitter Reinier Mommaal zijn nieuwjaarsspeech. Namens B en W zal wethouder Herman Tuning van Economische Zaken aangeven wat de gemeente gaat doen in het komende jaar om het bedrijfsleven van Weesp verder te helpen. Verder is er natuurlijk weer de bekendmaking van de Weesper Ondernemer van het Jaar, altijd een hoogtepunt van de receptie. De jury, bestaande uit notaris Niels van de Griend, wethouder Herman Tuning en IVW-voorzitter Reinier Mommaal, zal ongetwijfeld weer een moeilijke keuze moeten maken, want er zijn veel mooie bedrijven in ons werkgebied.
Het bestuur van de IVW hoopt natuurlijk weer op een zeer geanimeerde en sfeervolle receptie met een heerlijk hapje en drankje, waar onze leden elkaar weer het beste toewensen. Kortom: 10 januari 2017 is een datum om nu alvast te noteren.

Heerlijke BusinessClub in restaurant Aaltje

Foto: André Verheul

Gijs Numan en Jordi Dekker waren in hun heerlijke restaurant Aaltje onze gastheren voor de IVW BusinessClub van oktober. Het werd een smakelijke bijeenkomst die paste op 'de eigen wijze' waarop deze enthousiaste ondernemers aan de weg timmeren.

Veel Weespers weten de weg naar de Herengracht inmiddels te vinden voor een lekker 'maaltje bij Aaltje'. Tijdens de BusinessClub werd duidelijk dat Aaltje ook voor de zakelijke markt het nodige te bieden heeft: vergaderingen, meetings, netwerkborrels en bedrijfsuitjes, om eens wat te noemen. Tijdens de BusinessClub kregen we ook het laatste IVW-nieuws van onze voorzitter Reinier Mommaal te horen en namen de gebroeders Vellenga ons mee in het Wispe-avontuur dat ze in de voormalige kerk aan de Herengracht willen starten. Kortom: deze BusinessClub stond bol van het aanstekelijke ondernemerschap van jonge Weesper entrepreneurs.

De volgende BusinessClub is op dinsdag 29 november in het fraaie torenfort aan de Ossenmarkt 44, alwaar de Kreatieve Groep Weesp onze gastheer is. We ontmoeten u daar graag.

Diefstal uit container, bedrijfspand en muntapparaten

Hier een overzicht van de inbraken in de afgelopen twee maanden op de bedrijventerreinen Noord en Nijverheidslaan, beide KVO-gebied (Keurmerk Veilig Ondernemen).

Bij Bob Autowas aan de Hogeweyselaan zijn tussen 13 september en 3 oktober vier diefstallen gepleegd. Het gaat hier om het wegnemen van geld uit het stofzuigerapparaat en de carwash. Pas op 3 oktober is hier aangifte van gedaan.
Tussen 23 en 26 september zijn twee zeecontainers opengebroken die op een bedrijfsterrein aan de Flevolaan staan. Er is daarbij veel gereedschap weggenomen.
Uit een bedrijf aan de Pampuslaan zijn tussen 15 en 17 oktober koperen buizen weggenomen. Er is geen spoor van braak.

Ook op het Van Houten Industriepark zijn enkele inbraken en diefstallen geweest, maar dat valt buiten het KVO-gebied.